Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου στην τηλεδιάσκεψη «Γηπεδούχοι στο Αύριο του Ποδοσφαίρου»


Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 4 διεξήχθη τηλεδιάσκεψη των ποδοσφαιρικών σωματείων της Στερεάς Ελλάδας με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Πρόκειται για σωματεία, τα οποία έχουν ανοίξει καρτέλα στο μητρώο της ΓΓΑ. Η διαβούλευση κράτησε περίπου τρεις ώρες και έγιναν αναφορές στα προβλήματα, στις παθογένειες του αθλήματος, στις ευθύνες της ΕΠΟ και στις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις.

Στις ιδιαιτερότητες του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου και στο γηπεδικό ζήτημα στάθηκαν στην ομιλία τους οι: Δημήτρης Κολλημένος (Καρπενήσι Futsal& ΑΕΚ), Δημήτρης Αντωνίου (Ακαδημία Ποδοσφαίρου Καρπενήσι 2002), Γιώργος Παπαδήμος (Δόξα Ραπτοπούλου) και Νίκος Μαντζιούτας (Ποταμιά).

Μάλιστα το επόμενο διάστημα ο υφυπουργός θα προγραμματίσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, συζητώντας με τα σωματεία του μητρώου της ΓΓΑ.

Ο κ. Αυγενάκης καλωσόρισε το ποδοσφαιρικό κύτταρο της Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, στην ανοιχτή συζήτηση, απευθείας και χωρίς ενδιάμεσους, για:

* τις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης του αθλήματος,

* τον ρόλο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις προοπτικές ανάπτυξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου,

* το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,

* την ορθή αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης,

* τους προπονητές και

* την ανάπτυξη Υποδομών – Ακαδημιών.

Οι δεκάδες εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων της Περιφέρειας, που τοποθετούνταν επί 3λεπτο, αλλά και με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, επικεντρώθηκαν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

> Στο γηπεδικό, τονίζοντας την έλλειψη επαρκών αγωνιστικών χώρων, την πλημμελή υποστήριξή τους από τους Δήμους, στους οποίους ανήκουν κατά κύριο λόγο τα γήπεδα, αλλά και την χρόνια αδιαφορία της ΕΠΟ.

> Στο οικονομικό, όπου ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό και την Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, τόσο με την ενίσχυση προ μηνών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όσο και με την προκαταβολή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την δικαιούμενη χρηματοδότησή τους μέσω Στοιχήματος, που επίσης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «η ΕΠΟ είναι μόνο για να εισπράττει, όχι για να στηρίζει». 

> Στο διοικητικό καθεστώς της ΕΠΟ και ειδικότερα στον τρόπο εκλογής της διοίκησής της. Μάλιστα, αρκετοί ζήτησαν «να σπάσει το απόστημα», προκειμένου το εκλογικό σώμα να αποτελείται από το σύνολο των ερασιτεχνικών σωματείων της χώρας και όχι μόνο από τις 54 ΕΠΣ.

> Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι ομάδες υποδομής, οι Ακαδημίες και τα φυτώρια, να προσελκυσθούν πολύ περισσότερα μικρά παιδιά μέσα από στοχευμένες δράσεις στα Σχολεία και με καλύτερα καταρτισμένους για αυτές τις τρυφερές ηλικίες προπονητές.   

Άπαντες συνομολόγησαν ότι το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων νοικοκυρεύει και βάζει τάξη στο αθλητικό μας τοπίο και αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ακόμα την εγγραφή τους, έθεσαν ερωτήσεις και απορίες διαδικαστικής φύσεως, οι οποίες απαντήθηκαν.

Ο κ. Αυγενάκης τους ευχαρίστησε για τον παραγωγικότατο διάλογο και τους διαβεβαίωσε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια όχθη και πασχίζουμε για τον ίδιο σκοπό, την ανάπτυξη του αθλήματος με διαφάνεια και κανόνες».

Πέρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων, λειτουργεί και ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου αποστέλλονται υπομνήματα και προτάσεις.

Επιπλέον, πάντα στο πλαίσιο της διαβούλευσης «Γηπεδούχοι στο Αύριο του Ποδοσφαίρου», θα προγραμματιστούν ξεχωριστές ενότητες συζήτησης του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους 

* εκπροσώπους των περίπου 100 σωματείων Ποδοσφαίρου Γυναικών,

* τους εκπροσώπους του Ποδοσφαίρου Σάλας,

*  τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ).