Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Οι εκλογές σε 11 + 1 Ενώσεις εντός του 2022 και το ζήτημα της συμμετοχής των εκτός μητρώου ΓΓΑ σωματείων


Το 2022 είναι έτος στο οποίο αναμένεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε 11 + 1 Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ.

Το ερώτημα είναι αν οι εκλογές θα γίνουν με τη συμμετοχή ή όχι των σωματείων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ.

Το περασμένο Ιούλιο τέσσερα σωματεία προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της ΕΠΣ Δωδεκανήσου να τα αποκλείσει από τη ΓΣ, αλλά στη πραγματικότητα η προσφυγή ήταν κατά του νόμου Αυγενάκη. Μάλιστα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των σωματείων αυτών έκανε και η ΕΠΟ.

Το αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές και διαιτητές – δικηγόρους δικαστήριο αποφάσισε (απόφαση υπ’ αριθμ. 142/2021)  ότι τα σωματεία που δεν είχαν εγγράφει στο μητρώο, μπορούσαν να πάρουν μέρος στη ΓΣ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31/07/2022 -για όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν διαθέτουν- η προθεσμία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να μην διαγραφούν αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας, κάτι που θα συνέβαινε στις 18/09/2021.

Έτσι, παρότι δεν θα διαθέτουν ακόμα την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, θα δικαιούνται συμμετοχή και τη φετινή αγωνιστική σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων.

Ωστόσο στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά στη δυνατότητα των σωματείων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο και δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να πάρουν μέρος στις ΓΣ.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις Ενώσεις που έχουν εκλογές στο επόμενο διάστημα και οι οποίες είναι οι εξής, με βάση την ημερομηνία των τελευταίων εκλογών:

ΕΠΣ Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας έως τον Φεβρουάριο

ΕΠΣ Ηρακλείου έως τον Απρίλιο

ΕΠΣ Έβρου, ΕΠΣ Ηπείρου έως το Μάιο

ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Τρικάλων έως τον Ιούνιο

ΕΠΣ Ευρυτανίας έως το Νοέμβριο

ΕΠΣ Κυκλάδων έως το Δεκέμβριο

Εκλογές τον Ιούνιο για την εκλογή προέδρου θα κάνει και η Super League 1.

Πηγή: soccerplus.gr