Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πάθος ξεχειλίζει με ειδικά & MatchCombo!


Ένα από τα καλύτερα προϊόντα της Ευρωλίγκας, το ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων», είναι εδώ! Ο φορμαρισμένος Ολυμπιακός επισκέπτεται τον αποφασισμένο Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ!

Εβδομάδα ελληνικού ντέρμπι αυτή που διανύουμε στην Ευρωλίγκα και η μεγάλη μέρα έφτασε. Ο ευρισκόμενος σε σούπερ-κατάσταση Ολυμπιακός φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό σε μια αναμέτρηση που θα στρέψει επάνω της τους προβολείς του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι δύο ομάδες βαδίζουν σε διαφορετικά μονοπάτια όμως, ως γνωστόν,  αυτά τα ματς έχουν τους δικούς τους «κανόνες».

O Ολυμπιακός

Ο ενθουσιασμός έχει επιστρέψει στις τάξεις των ερυθρολεύκων οι οποίοι πηγαίνουν με φόρα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα απάντησε δυναμικά στην ήττα του Φαλήρου από τον ΠΑΟ (την οποία ακολούθησαν γκρίνια και μερικές ημέρες εσωστρέφειας) κάνοντας ένα εκκωφαντικό διπλό στο Μιλάνο ενώ την εβδομάδα που μας πέρασαν μετέτρεψαν το ΣΕΦ σε «Καιάδα», ρίχνοντας μέσα τις Μπάγερν και ASVEL οι οποίες είναι αμφίβολο ότι κατάλαβαν τι ακριβώς της χτύπησε.

Ο Ολυμπιακός παίζει ισορροπημένο μπάσκετ και παρουσιάζει σωστή κατανομή ρόλων. Ο Ουόλκαπ είναι αθόρυβα ουσιαστικός, ο Μάρτιν ανεβαίνει και οι τρεις snipers (Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ και πλέον Λαρεντζάκης) φροντίζουν  για τη διατήρηση του κατάλληλου πλαισίου χώρων ώστε να λειτουργήσουν τα post ups του Φαλ και οι Pick & Roll εμπνεύσεις του Σλούκα.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming* στη Stoiximan

Αυτή ακριβώς η σωστή κατανομή δεξιοτήτων και κατ’επέκταση ρόλων στο ερυθρόλευκο ρόστερ αλλά και η επένδυση στην «εξειδίκευση» αναφορικά με τη φιλοσοφία που κινήθηκε η ομάδα στην καλοκαιρινή αγορά, έχουν συνδράμει ώστε το σύνολο του Πειραιά να παρουσιάζει τοπ επιδόσεις στους πιο σημαντικούς επιθετικούς και αμυντικούς δείκτες αξιολόγησης. Η άμυνα των ερυθρολεύκων μπορεί να έχει διαφημιστεί περισσότερο, όμως η κατακόρυφη βελτίωση στο παραγωγικό κομμάτι είναι εξίσου σημαντική. Ίσως το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό: Τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού

+ Η αγωνιστική του κατάσταση. Οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγαλύτερο βάθος, υπέρτερη αγωνιστική ποιότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ ενώ εκτός αυτών, διανύουν περίοδο ιδιαίτερης φόρμας. Ξέρουν ότι εάν ρολάρουν, μπορούν να περάσουν πάνω από οποιονδήποτε αντίπαλο.

+ Η παρουσία του Φαλ στη θέση «5». Όπως είδαμε και στο ματς του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τον παίχτη με τα κυβικά που χρειάζονται για να ματσάρει τον γίγαντα του Ολυμπιακού με μονή άμυνα. Στον Φαλ ακουμπούν οι ερυθρόλευκοι για να βρουν εύκολους πόντους στο χαμηλό ποστ, να ελέγξουν τον ρυθμό μέσα από αυτές τις εκτελέσεις αλλά (πολύ σημαντικό) και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για καλό περιφερειακό σουτ καθώς έχουν το οπλοστάσιο για να τιμωρήσουν τη «βοήθεια» ενώ ο Φαλ είναι παράλληλα καλός πασέρ.

Moustapha Fall Ριμπάουντ 4+ σε απόδοση 1.27 στη Stoiximan

+ Η σταθερά της άμυνας σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει το βάθος σε κορμιά για να παίξει άμυνα επιθετικά αλλά και το βάθος σε όρους αμυντικών τακτικών στην περίπτωση που χρειαστεί να διαφοροποιήσει τις επιλογές του στα μετόπισθεν για να αντιμετωπίσει μια ειδική κατάσταση ή να αλλάξει τον ρυθμό.

Ο Παναθηναϊκός

Η αγωνιστική βελτίωση που παρατηρήθηκε από το παιχνίδι του Μονάχου και μετά, συνοδευόμενη από δύο μεγάλες νίκες (ΟΣΦΠ, Ζενίτ) δεν είχε συνέχεια καθώς το ντεφορμάρισμα του Ιωάννη Παπαπέτρου και τα πρώτα –πολύ λογικά- σημάδια κάμψης του Ντάριλ Μέικον, ώθησαν τους πράσινους και πάλι προς τα πίσω.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη πάλεψε απέναντι στη Μπαρτσελόνα αλλά το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο δεν ήταν αρκετό για να φέρει τη νίκη. Είναι προφανές ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από περισσότερα «όπλα». Με τον Νέντοβιτς μόνο δεν μπορείς να κερδίσει σύνολα της ελίτ για αυτό και δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτή του ταυτόχρονου ντεφορμαρίσματος των δύο άλλων βασικών εκφραστών της πράσινης επίθεσης.

Match Combo με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +11.5 και Συνολικοί Πόντοι Over 143.5 σε απόδοση 1.80 στη Stoiximan

Η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας αποτελεί το κυρίως πρόβλημα προς επίλυση. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ αδύναμος στο αμυντικό transition (είναι δεδομένο ότι οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν εκεί) και στην άμυνα στο low post. Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του γηπέδου, εμφανίζονται εξόχως αποτελεσματικοί στο (επιθετικό) transition και στις «ένας εναντίον ενός» καταστάσεις, στοιχεία που αποτελούν τους πυλώνες της επιθετικής τους έκφρασης. Ο κόουτς Πρίφτης θα προσπαθήσει να κρατήσει φρέσκο και μακριά από φθορά -όσο περισσότερο γίνεται- τον Παπαγιάννη και η άμυνα ζώνης είναι πιθανό να κάνει πάλι την εμφάνιση της, για μικρότερο όμως διάστημα μιας και ο αντίπαλος θα είναι προετοιμασμένος. Εκτός αυτού, οι πράσινοι θα χρειαστούν το step up από 1 ή 2 παίχτες, οι οποίοι πρέπει να παράγουν περισσότερο από όσο μας έχουν συνηθίσει.

Απέναντι στον Ολυμπιακό: Τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού

+ Το timing. Ο Ολυμπιακός έρχεται από μεγάλες εμφανίσεις και μια εβδομάδα διθυραμβικών σχολίων αναφορικά με την απόδοση του. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε και πάλι σκληρή κριτική η οποία υποσυνείδητα λειτουργεί ευεργετικά ως μέσο πνευματικής προετοιμασίας για ένα τέτοιο ντέρμπι.

+ Η ύπαρξη περισσοτέρων «σολίστ» στο ρόστερ. Είναι μια παράμετρος την οποία είχαμε υπογραμμίσει  και πριν το ματς του πρωταθλήματος. Δεν παίζει πάντα σημαντικό ρόλο αλλά μπορεί να αποδειχθεί κομβική στο τέλος ενός κλειστού παιχνιδιού. Το γιατί το είδαμε στο Φάληρο όπου ο Νέντοβιτς με προσωπικές φάσεις έκρινε την αναμέτρηση. Οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν απαραίτητα τη συνδρομή των Μέικον-Παπαπέτρου (δημιουργικά και εκτελεστικά, οφείλουν να συνδεθούν από νωρίς με το καλάθι) για να μπορέσουν να φέρουν το παιχνίδι εκεί που θέλουν απέναντι σε μια από τις κορυφαίες άμυνες της διοργάνωσης, ελπίζοντας ότι στο τέλος η ικανότητα στην προσωπική φάση θα μετρήσει.

+ Ο Νεμάνια Νέντοβιτς. That’s it.

Το ματσάρισμα-κλειδί: Οκάρο Ουάιτ vs Σάσα Βεζένκοφ

Τα φώτα πιθανόν θα πέσουν επάνω στη γιγαντομαχία του Φαλ με τον Παπαγιάννη όμως η θέση «4» και το bras de fer των Οκάρο-Βεζένκοφ θα είναι επίσης κομβικό μιας και η αγωνιστική συμπεριφορά των δύο φόργουορντ επιδρά με πολλούς τρόπους στο συνολικό performance των δύο ομάδων.

Ο Ουάιτ θα κληθεί να αμυνθεί απέναντι στον πιο ολοκληρωμένο σκόρερ του Ολυμπιακού ενώ παράλληλα οφείλει να συνδράμει και στο επιθετικό κομμάτι (στατικό σουτ, επιθετικό ριμπάουντ) αποτελώντας τον X-Factor για τον Δημήτρη Πρίφτη. Ο Βεζένκοφ είναι, εκτός των άλλων, ο καλύτερος ριμπάουντερ του Γιώργου Μπαρτζώκα και στην καλή του παραγωγικά βραδιά η ερυθρόλευκη επίθεση εκτοξεύεται. Οι πράσινοι θα δοκιμάσουν απέναντι του και τον Κασελάκη σε έναν «3&D» ρόλο, ελπίζοντας να βρουν λύσεις.

Okaro White Εύστοχα Τρίποντα 1+ σε απόδοση 1.53 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα από τα πιο λαμπερά παιχνίδια της σεζόν για τη διοργάνωση. Αυτό δεν είναι κάτι που πιστεύουμε μόνο εμείς οι Έλληνες ζώντας σε κάποιου είδους δικός μας μικρόκοσμο. Αποτελεί μια πραγματικότητα. Προσωπικά τυγχάνει να γνωρίζω παρέες από διαφορετικές χώρες που μαζεύονται κάθε χρόνο για αυτή την περίπτωση, κάνοντας «βραδιές ελληνικού ντέρμπι». Το ματς αυτό μια σπουδαία αθλητική μάχη όπου διαχρονικά το πάθος ξεχειλίζει. Ελπίζουμε να δούμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι το οποίο θα «γεννήσει» μερικές καινούργιες ιστορίες προς διήγηση και θα φτιάξει δυνατές αναμνήσεις για όλους εμάς.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog