Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Διευκρινιστικές οδηγίες για τον αθλητισμό λόγω κορωνοϊού από 30.8.2021


Διευκρινιστικές οδηγίες για την άθληση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με έγγραφο της στις 30.8.2021, για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπό το καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid 19.

Εκ μέρους λοιπόν της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 30/08/2021 έως 06/09/2021 με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 27/08/2021 με τίτλο: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00» (ΦΕΚ 3958 Β’).

Όπως παράλληλα αναφέρει το έγγραφο:

Την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των προπονήσεων για την νέα αγωνιστική περίοδο (μετά την περίοδο των θερινών διακοπών), οι αθλητές/τριες και το τεχνικό προσωπικό, όλων των αθλημάτων (ατομικών και ομαδικών), ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (με πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ), θα πρέπει να υποβληθούν στον πρώτο προληπτικό έλεγχο για covid19, με σύμφωνα με το testing ανά ηλικιακή κατηγορία, όπως ορίζεται στον Πίνακα 2.

Ο πρώτος προληπτικός έλεγχος θα διενεργηθεί ακόμη και για τους αθλητές/τριες, τεχνικό προσωπικό των αθλημάτων του χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας (πράσινο χρώμα Πίνακα 2).

⇒ Δείτε το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και συστήνεται η χρήση της σε ανοικτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε προπονήσεις και αγώνες, με εξαίρεση τους εμβολιασμένους αθλητές σε ανοικτούς χώρους.

Σε κλειστούς χώρους ή σε μεταφορικά μέσα συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας. Για τις προπονήσεις ισχύουν οι οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports
Για την πρόληψη της διασποράς και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση συρροών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 στις αθλητικές ομάδες, η διαδικασία των ελέγχων και η διαχείριση κρούσματος στον αθλητισμό γίνεται με βάση τις επικαιροποιημένες από 12/03/2021 οδηγίες: https://gga.gov.gr/images/Updated_testing_and_positive_case_procedures_v2.pdf

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης του αθλητισμού, κρίνεται σκόπιμο στην παρούσα φάση από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. να υποβληθούν άμεσα επικαιροποιημένα προπονητικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα από τις ομοσπονδίες που δεν έχουν μεριμνήσει για την ανανέωσή τους, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις νεότερες οδηγίες της Γ.Γ.Α. και προκειμένου να εγκριθούν. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα αθλήματα που δεν έχουν ξεκινήσει προπονήσεις ή αγώνες, καθώς ενδέχεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες/Διοργανώτριες Αρχές των οποίων οι αθλητές υπόκεινται σε έλεγχο COVID-19 συστήνεται να διατηρούν στο αρχείο τους τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ αντιγόνου για COVID-19 που έχουν διενεργηθεί, για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Πηγή:  www.syros-agenda.gr