Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Mετωπική σύγκρουση για την ολιστική μελέτη-Δεν δέχονται καμία αλλαγή FIFA/UEFA


Η ψήφιση του νέου καταστατικού της ΕΠΟ στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης της συνάντηση που έγινε, χωρίς να ανακοινωθεί, την Πέμπτη 24/6 στα γραφεία της ΕΠΟ μεταξύ του προέδρου και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και της αντιπροσωπείας των FIFA/UEFA, που βρέθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SoccerPlus κατά τη μακρά σε διάρκεια συζήτηση, από την πλευρά μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής επισημάνθηκε η αντίθεση κυρίως για τις διατάξεις που προβλέπουν τις αλλαγές στην σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής την κατανομή των ψήφων στη Γενική Συνέλευση. Για την Εκτελεστική Επιτροπή προβλέπεται η μείωση των εκπροσώπων των Ενώσεων στην που από από 11 γίνονται εννέα.

Οι δύο θέσεις καταλαμβάνονται από έναν εκπρόσωπο τον διαιτητών και μία εκπρόσωπο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Προβλέπεται δε ότι αν παραιτηθεί ή εκπέσει μέλος της Ε.Ε. δεν θα αντικατασταθεί από τον πρώτο αναπληρωματικό αλλά από μια γυναίκα, παρότι δεν υπάρχει γυναίκα στα αναπληρωματικά μέλη της Ε.Ε, ούτε διαιτητής, αφού δεν έχει συσταθεί η Ένωση Διαιτητών, όπως συνέβη με την αντίστοιχη των προπονητών.

Μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι με αυτή τη διάταξη νοθεύεται το αποτέλεσμα των εκλογών αφού υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη. Για τη Γενική Συνέλευση προβλέπεται αύξηση των μελών από 69 σε 82 και συγκεκριμένα για την κατανομή των ψήφων. FIFA και UEFA δίνουν από δύο ψήφους στις ενώσεις διαιτητών, ποδοσφαιριστών, γυναικών, προπονητών και μία ψήφο το ποδόσφαιρο άμμου, ενώ αυξάνονται οι ψήφοι της Super League 2 από μία σε έξι.

Συνολικά υπάρχει αύξηση 13 ψήφων. Μέλη της Ε.Ε. της ΕΠΟ θεωρούν ότι με αυτήν την κατανομή των ψήφων παραβιάζεται η αρχή της ισότητα (μία ψήφος άνα Ένωση) σε βάρος των ΕΠΣ και επιχειρείται η διαμόρφωση νέων ισορροπιών εντός του Σώματος. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των FIFA/UEFA στο τέλος της συζήτησης είπαν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο κείμενο που έχει δοθεί, ότι αυτήν την εντολή έχουν λάβει και ότι το καταστατικό θα πρέπει να ψηφιστεί όπως έχει ήδη διατυπωθεί.

Στη ΓΣ της Παρασκευής 25/6 η ομιλία του εκπροσώπου τους κ. Νίκολα κινήθηκε ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σ. Δημητριάδης μίλησε για “κόκκινες γραμμές”. Το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των Ενώσεων, στις επαφές που έγιναν την παραμονή και ανήμερα της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι θα υπάρξει αριθμός ικανός ώστε οι παραπάνω αλλαγές να μην ψηφιστούν στις 19 Ιουλίου. Διαδικαστικά το νέο καταστατικό θα τεθεί προς έγκριση κατ’ αρχάς στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουλίου. 

Πηγή:  patragoal.gr