Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ελευθερίου για την πρώτη θέση στον Faethon Olympus Marathon 2021


Δημήτρης Ελευθερίου. Μετά την εξαιρετική εμφάνισή του στον Olympus Marathon και την δεύτερη θέση, ήρθε η «κοινή» πρώτη θέση με τον Κοσμά Πλακετά στην διοργάνωση Faethon Olympus Marathon στα 44 χιλιόμετρα.


Μετά από μια κούρσα με έντονο συναγωνισμό, τερμάτισαν μαζί σε 5:30:55. Συγχαρητήρια στον Δημήτρη για τις πρόσφατες επιτυχίες του και ευχόμαστε να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους του!
Επίσης, ως Distance Running Center Athens, τον ευχαριστούμε θερμά για τις όμορφες απαντήσεις του.
Ας τις ανακαλύψουμε παρακάτω:

1. ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 44 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ FAETHON OLYMPUS MARATHON;
Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στον Κοκκινοπηλό για να λάβω μέρος στον Faethon. Η διαδρομή του Faethon είναι δύσκολη και τόσο όμορφη ταυτόχρονα, που θα σου μείνει αξέχαστη εμπειρία! Περίμενα πως και πως να έρθει η ώρα και να έχει συνθήκες που θα επιτρέψουν να γίνει ολόκληρη η διαδρομή μιας και λόγο του ασταθούς κλίματος, είχε να γίνει ολόκληρη από το 2017! Ευτυχώς αυτή τη φορά έγινε χωρίς αλλαγές .

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΣΗΜΑΝΣΗ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ)
Η διοργάνωση του Faethon κινείτε σε υψηλό επίπεδο. Οι παροχές με την εγγραφή είναι πάρα πολλές. Η σήμανση είναι πυκνή, οι σταθμοί πλήρεις και σε καλά σημεία βάσει απόστασης μεταξύ τους. Υπήρχαν δείκτες όπου χρειαζόταν και εθελοντές να σου ανεβάζουν το ηθικό σε πολλά σημεία. Το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρήθηκε σε όλα τα σημεία της διοργάνωσης όπως στη γραμματεία, εκκίνηση, σταθμούς τροφοδοσίας αλλά και στους χώρους των τερματισμών – απονομών.

3. ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ;
Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές την ημέρα του αγώνα. Δεν μας επηρέασε καθόλου κατά την διάρκεια εκτός τα τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα όπου άρχιζες να νιώθεις την ζέστη.

4. ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ;
-Την πρώτη θέση την μοιράστηκα με τον συναθλητή και φίλο μου Κοσμά και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από την κατάληξη αυτή. Αλλά πέρα από αυτό, δεν έχει μεγάλη σημασία για εμένα προσωπικά η θέση που θα πάρεις τερματίζοντας αλλά ο χρόνος που θα πετύχεις. Στόχος ήταν να κάνω έναν χρόνο κάτω από το 5:40 και αυτό έγινε!

5. ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΙΩΘΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ;
Η μάχη που δόθηκε σε αυτόν τον αγώνα, θα μου μείνει αξέχαστη γιατί έχω την εντύπωση ότι σπάνια συμβαίνει. Με τον Κοσμά (Πλατετά) ήμασταν σχεδόν μαζί μετά την πρώτη 1μιση ώρα αγώνα και ενώ πιέζαμε και κάναμε πολλές απόπειρες να ξεφύγει ο ένας από τον άλλο, δεν είχε αποτέλεσμα. Ήμασταν και οι δύο σε καλή μέρα! Έτσι, κάπου στο 36ο χιλιόμετρο και μετά από σχεδόν 5 ώρες αγώνα, είπαμε να μην ρισκάρουμε στην τελευταία επίπονη κατηφόρα και να τερματίσουμε μαζί. Θεωρώ ήταν το πιο δίκαιο και για τους δυο μας.

6. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ, ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ;
Η καλύτερη στιγμή ήταν ο τερματισμός μας. Ευχαριστηθήκαμε τον αγώνα, είχαμε πετύχει τον στόχο μας, ήμασταν σε καλή κατάσταση και πιέσαμε στο έπακρο τερματίζοντας υγιείς. Τι άλλο να ζητήσει κανείς?!

7. ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ; ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;
Σε γενικές γραμμές, δεν κάνω ποτέ προετοιμασία για κάποιο συγκεκριμένο αγώνα. Οπότε, σε κάθε αγώνα που πηγαίνω, θα δώσω ότι έχω και απλά θα ελπίζω να είμαι έτοιμος και στον κάθε επόμενο. Οι προπονήσεις μου είναι άτακτες και έχουν να κάνουν με την όρεξη που έχω, τον χρόνο και την παρέα την δεδομένη στιγμή. Καταλαβαίνω πως δεν είναι σωστή προσέγγιση αυτή αλλά σημασία έχει πρώτα να ευχαριστιέμαι ότι θα κάνω, και έπειτα η απόδοση.

8. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ;
Από εδώ και πέρα δεν έχω θέσει κάποιο στόχο. Αν μπορέσω θα τρέξω στο Zagori Marathon+ και από τον Σεπτέμβρη θα ήθελα να τρέξω σε κάποιους αγώνες όπως το HardSun trail στο Αγκίστρι, Ultra Tihio race 65km, 1ος Υμηττός Marathon 46km.

9. ΘΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟΝ FAETHON OLYMPUS MARATHON 2022; ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ;
Ο Faethon είναι μία γνήσια skyrace διαδρομή που οφείλει ο κάθε ένας να κάνει έστω μια φορά! Κινείτε για 30 συνεχόμενα χιλιόμετρα πάνω από τα 2000μ! Το μεγαλύτερο μέρος από τα μονοπάτια του είναι αλπικά. Πότε πηγαίνεις μόνο με τα σημάδια χωρίς να βλέπεις συγκεκριμένο μονοπάτι και πότε σε καλογραμμένο μονοπάτι με πολύ πέτρα και απότομες κλίσεις. Απαιτεί προσοχή και συγκέντρωση συνέχεια μιας και δύσκολα σηκώνεις το βλέμμα σου από το έδαφος. Καλό θα είναι όποιος τον βάλει στόχο να πάρει μέρος, να κάνει προπονητικά διαδρομές με πολλά πάνω-κάτω και με τεχνικά μονοπάτια μέσα όσο είναι δυνατόν ώστε να έχει μια εξοικείωση με την διαδρομή του αγώνα που θα αντιμετωπίσει.

Πηγή: drcathens.gr