Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Δεν τα "βρήκαν" για την "Ολιστική Μελέτη" και τον αθλητικό νόμο


Σε αδιέξοδο κατέληξε η τηλεδιάσκεψη Αυγενάκη με FIFA, UEFA και ΕΠΟ για Ολιστική Μελέτη και αθλητικό νόμο.

Σε αδιέξοδο κατέληξε η τετραμερής συνάντηση για την Ολιστική Μελέτη και τον αθλητικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SoccerPlus ο υφυπουργός Αθλητισμού αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στον αθλητικό νόμο λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδοσφαιρο των F.I.F.A./U.E.F.A.

Οι F.I.F.A./U.E.F.A. είπαν στην Ε.Π.Ο. ότι θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις αν δεν περάσει η Ολιστική Μελέτη και κυρώσεις λόγω της αθλητικής νομοθεσίας.

Η Ε.Π.Ο. είπε ότι επειδή δεν αλλάζει ο νόμος δεν συζητά για την Ολιστική Μελέτη.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες ενόψει της ερχόμενης Δευτέρας που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος:

από πλευράς πολιτείας ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης

από πλευράς FIFA οι κ.κ.: Nodar Akhalkatsi, Διευθυντής Ομοσπονδιών Ευρώπης, Laura Dijak, Υπεύθυνη Εθνικών Ομοσπονδιών, Rolf Tanner, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών

από πλευράς UEFA οι κ.κ.: Zoran Lakovic, Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Μάριος Γεωργίου, Υπεύθυνος Εθνικών Ομοσπονδιών, Luca Nicola, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών, Yann Hafner, Επικεφαλής σε θέματα Καταστατικών και Κανονισμών

από πλευράς Ε.Π.Ο. οι κ.κ.: Θοδωρής Ζαγοράκης, Παναγιώτης Δημητρίου και Αστέριος Αντωνίου (το προεδρείο) και ο εκτελεστικός γραμματέας, Ιάκωβος Φιλιππούσης.

 

«Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης»

Η ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή - αυστηρή σύσταση FIFA/UEFA για να συμπεριληφθούν στο καταστατικό της Ομοσπονδίας όσα έχουν συμφωνηθεί χωρίς τροποποιήσεις

FIFA και UEFA έχουν... εκνευριστεί με την Ε.Π.Ο. που προσπαθεί να μην εφαρμόσει πράγματα που περιλαμβάνει η Ολιστική Μελέτη, με τη σχετική επιστολή να δίνεται στη δημοσιότητα από την Ομοσπονδία σήμερα, Τετάρτη, 14/7.

Σε αυτή τονίζεται ότι ορισμένες αλλαγές που θέλει να περάσει η ΕΠΟ «αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Aναλυτικά:

«Η FIFA και η UEFA απέστειλαν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την ακόλουθη επιστολή, αναφορικά με το ζήτημα της Ολιστικής Μελέτης η οποία έχει προταθεί από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες.

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

κ. Θεόδωρο ΖΑΓΟΡΑΚΗ

Πρόεδρο

κ. Ιάκωβο ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ

Εκτελεστικό Γραμματέα

14 Ιουλίου 2021

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΕΠΟ (19 Ιουλίου 2021)

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ κύριε Εκτελεστικέ,

Παραπέμπουμε στην επιστολή μας της 24ης Ιουνίου 2021 στην οποία σας ενημερώναμε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) είχε τεθεί υπόψη του Προεδρείου της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και προς υπόμνησή σας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο είχε υποστηρίξει μετ' επιτάσεως, επί τη βάσει του Άρθρου 18 παρ. 1 εδ. στ του Οργανωτικού Κανονισμού της UEFA (εκδ. 2020), τα παρακάτω:

"(i) Η Ε.Π.Ο. θα υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

(ii) Η Ε.Π.Ο. θα εγκρίνει το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στην Ελλάδα κατά την 1η και 2α Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. στις 12 Ιουνίου 2021, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2021.

(iii) Η Ε.Π.Ο. θα συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναφέρονται στο ισχύον Καταστατικό της Ε.Π.Ο., σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τα ενημερώσει για τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού." (η υπογράμμιση δική μας).

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν επίσης απευθείας στους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. στις 25 Ιουνίου 2021.

Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, λάβαμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. οι οποίες τροποποιούν ουσιωδώς το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό υποβλήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. από τη FIFA και την UEFA στις 12 Ιουνίου 2021. Στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, αλλαγές στις προτεινόμενες νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. καθώς και στη σύνθεση και τα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021, είναι άκρως σημαντικό για την Ε.Π.Ο. να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της Ε.Π.Ο. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021.

Μετά τιμής,

FIFA Ματίας Γκράφστρομ-Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

UEFA Κέβιν Λαμούρ-Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Πηγή: www.starsports.gr