Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Επιλογή το Καρπενήσι για τον Κυπριακό Εθνικό Άχνας

Η ομάδα της Α΄ Εθνικής Κύπρου, που τερμάτισε πέρυσι στην 9η θέση με εντυπωσιακή πορεία στα Play Out Εθνικός Άχνας επέλεξε να κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα Καρπενήσι. Οι Αχνιώτες του Ηλία Χαραλάμπους προπονούνται στο αθλητικό κέντρο της Ευρυτανικής πρωτεύουσας και διαμένουν στο Hotel Spa Montana (20-30 Ιουλίου). Να τονιστεί πως το 2019 είχαν προπονηθεί στα 3-5 Πηγάδια.

Η προετοιμασία εκκίνησε στις 1 Ιουλίου από το Δασάκι, ενώ πριν λίγες ημέρες δόθηκε το πρώτο φιλικό ματς με την Ανορθωση. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν φιλικά «τεστ» σε Ελληνικό έδαφος με: Ποταμιά, Λαμία και Λάρισα.

Ο Εθνικός απέκτησε οκτώ ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους: Αμπντουλάγιεφ, Τολμές, Χριστοδούλου, Ιωάννου, Άδωνη, Καρασάουσκς, Πηλέα και Φόλμπρεχτ, ενώ αποχώρησαν έντεκα παίχτες. Θα αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα εκτός έδρας με τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Ο Εθνικός Άχνας είναι Κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα από την Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε το 1968 και θα αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική για 3η συνεχόμενη χρονιά. Η έδρα της ομάδας βρίσκεται στην Άχνα, ωστόσο από το 1974 και έπειτα δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Προσωρινή ποδοσφαιρική έδρα της ομάδας αποτελεί το Στάδιο Εθνικού Άχνας στην περιοχή Δασάκι Άχνας.

Η ομάδα μετράει 32 συμμετοχές στην Α΄ Κατηγορία της Κύπρου, το ανώτατο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας. Ο Εθνικός έχει μια συμμετοχή σε τελικό του Κυπέλλου Κύπρου της περιόδου 2001-02. Χρώματα του είναι το μπλε και το λευκό, ενώ κορυφαία θέση που έχει κατακτήσει είναι η 4η (1994-1995, 1997-1998 και 2006-2007). Μετρά μια συμμετοχή στο κύπελλο Ουέφα (2006-2007) και έξι στο κύπελλο Ιντερτότο. Πρόεδρος του είναι ο Κίκης Φιλίππου.

 

Υποδοχή Αντιδημάρχου

Οι Κύπριοι έφτασαν στο Καρπενήσι την Τρίτη 20 Ιουνίου και το πρωί της επομένης έκαναν την πρώτη τους προπόνηση στο αθλητικό κέντρο (βοηθητικό γήπεδο). Την αποστολή καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Καρπενησίου και υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού Γιάννης Σβερώνης, που συνομίλησε με τον Τεχνικό Διευθυντή Γιάννο Δημοσθένους.

 


Με Karpenissi Tours

Τη μετακίνηση της ομάδας στην Ελλάδα έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας το Karpenissi Tours του Δημήτρη Κουτσούμπα.

 


Οι μεταγραφές& οι αποχωρήσεις

Αποκτήθηκαν οι: Ανδρέας Χριστοδούλου (24χρονος τερματοφύλακας από την ΑΕΚ Λάρνακας), Θωμάς Ιωάννου (25χρονος αμυντικός από την ΑΕΚ Λάρνακας), Κώστας Πηλέας (23χρονος αμυντικός από την Ανόρθωση), Ζαχαρίας Άδωνη (22χρονος αμυντικός από τη Δόξα Κατοκωπιάς), Ζντένεκ Φόλπρεχτ (29χρονος Τσέχος μέσος από τον Ερμή Αραδίππου), Αράζ Αμπντουλάγεφ (29χρονος Αζέρος επιθετικός από την Μπούλοσπορ), Αρτούρς Καρασάουσκς (29χρονος Λετονός επιθετικός από τη Λιεπάγια) και Φλοριάν Τολεμές (35χρονος Γάλλος επιθετικός από την ΑΕΚ Λάρνακας). Στις προπονήσεις λαμβάνουν μέρος και οι: Τζακ Σαββίδης (19χρονος μέσος από την ΑΕΚ Λάρνακας) και Μιχάλης Χαραλάμπους (22χρονος επιθετικός από την Αναγέννηση Δερύνειας)

Αποχώρησαν οι: Κυριάκος Στρατηλάτης (33χρονος Έλληνας τερματοφύλακας), Μπέσας Ντέιβινσον (33χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός), Χριστόφορος Χριστοφή (30χρονος μέσος), Μίλαν Σάβιτς (27χρονος Σέρβος αμυντικός), Γιόσιπ Πρόγιτς (33χρονος Σέρβος αμυντικός), Λουίς Μιγκελίτο (31χρονος Πορτογάλος μέσος), Γιώργος Παπαγεωργίου (24χρονος μέσος, συνεχίζει στον Απόλλωνα Σμύρνης), Γιοβάν Κοστόφσκι (34χρονος Βορειομακεδόνας επιθετικός), Ίμπρα Κονέ (27χρονος Καμερουνέζος επιθετικός), Ιντίρ Ουαλί (33χρονος Αλγερινός επιθετικός), Ανδρέας Ηλία (24χρονος επιθετικός) και Άντρια Μάιντεβατς (24χρονος Σέρβος επιθετικός). Κατά τη διάρκεια της σαιζόν παρελθόν αποτέλεσαν οι: Γκονσάλο Ντος Σάντος (34χρονος Πορτογάλος αμυντικός) και Έλιο Σεσόλο (28χρονος Ελβετός επιθετικός)

 


Οι ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ

Παίχτης

Θέση

Ηλικία

Χώρα

Μάρτιν Μπογκατίνοφ

Τερματοφύλακας

34

ΠΓΔΜ

Γιώργος Χριστοδούλου

Τερματοφύλακας

19

Κύπρος

Αλεξάντερ Κοβαλέφσκι

Τερματοφύλακας

16

ΠΓΔΜ

Αντώνης Μαυραντώνης

Τερματοφύλακας

22

Κύπρος

Ιωάννης Χαραλάμπους

Τερματοφύλακας

18

Κύπρος

Γιώργος Κουσιάππα

Αμυντικός

23

Κύπρος

Δημήτρης Κυπριανού

Αμυντικός

28

Κύπρος

Ιγκόρ Ταράσοβς

Αμυντικός

32

Λετονία

Μάριος Περατικός

Αμυντικός

22

Κύπρος

Πέτρος Ιωάννου

Αμυντικός

22

Κύπρος

Τόνι Γκόρουπετς

Αμυντικός

28

Κροατία

Παναγιώτης Σοφρωνίου

Αμυντικός

19

Κύπρος

Αντώνης Κουμής

Μέσος

24

Κύπρος

Δημήτρης Χαραλάμπους

Μέσος

24

Κύπρος

Ιγκόρ Χουντόμπιακ

Μέσος

36

Ουκρανία

Κωνσταντίνος Ηλία

Μέσος

21

Κύπρος

Ανδρέας Περδιός

Μέσος

19

Κύπρος

Γιώργος Ζιπίτης

Μέσος

19

Κύπρος

Πέτρος Κκολός

Μέσος

18

Κύπρος

Πάρης Μωυσέως

Μέσος

20

Κύπρος

Ηλίας Γιωργάλος

Μέσος

17

Κύπρος

Χρήστος Κκονέ

Μέσος

20

Κύπρος

Γιάν Ντόλεζαλ

Επιθετικός

28

Κροατία

Γκόμπα Ζάκπα

Επιθετικός

29

Πορτογαλία

Μάριος Ηλία

Επιθετικός

24

Κύπρος

Γιώργος Αγγελόπουλος

Επιθετικός

17

Κύπρος

 



Παλαιός παίχτης του ΠΑΟΚ

Στην τεχνική ηγεσία της Άχνας βρίσκεται ο Ηλίας Χαραλάμπους, αριστερό μπακ του ΠΑΟΚ από το 2005 έως το 2007 και του Λεβαδειακού το 2014. Ο 41χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής (64 εμφανίσεις με την Εθνική Κύπρου) έχει επίσης παίξει στην Ομόνοια Λευκωσίας, στην Αλκή Λάρνακας, στη Δόξα Κατωκοπιάς, στην ΑΕΚ Λάρνακας, στη Γερμανική Καρσλσρούη και στη Ρουμάνικη Βασλούι. Ο Εθνικός είναι η δεύτερη του προπονητική ομάδα, αναλαμβάνοντας τον το Δεκέμβριο του 2020 (Αντικατέστησε τον Κροάτη Ντιν Κλάφουριτς), ενώ προηγουμένως ήταν προπονητής και βοηθός στην ΑΕΚ Λάρνακας, καθώς και βοηθός στην Χάτα του Ντουμπάι.

 



Πρώτο «τεστ» με Ανόρθωση

Το προηγούμενο Σάββατο οι Αχνιώτες έπαιξαν με την Ανόρθωση σε φιλικό ματς, γνωρίζοντας την ήττα με 0-2 (38΄ Ντέλετιτς, 72΄ Ρουσιάς)

Η σύνθεση του Εθνικού:

Α’ ημίχρονο: Χριστοδούλου, Ιωάννου, Περατικός, Πηλέας, Χουντόμπιακ, Γκόρουπετς, Μ. Ηλία (44’ K. Hλία), Καρασάουσκς (40’ Μ. Χαραλάμπους), Ζάκπα, Μωϋσέως, Κουμής

Β’ ημίχρονο: Μπογκατίνοφ, Άδωνη, Κ. Ηλία, Δ. Χαραλάμπους (85’ Aγγελόπουλος), Ντόλεζαλ, Ιωάννου, Tολεμές, Κυπριανού, Φολπρεχτ, Ταράσοβς, Σαββίδης (85’ Κονέ).

 


Τρία φιλικά


 

Οι Κύπριοι θα παίξουν στο ΔΑΚ Λαμίας την Κυριακή 25 Ιουλίου με τον ΠΑΣ Λαμία, ενώ στις 28/7 θα αγωνιστούν στο Καρπενήσι με τη Λάρισα. Την Πέμπτη 22/7 «κλείστηκε» φιλικό με την Ποταμιά.

 

Έδειξε το καλό της πρόσωπο

Στο περυσινό πρωτάθλημα η ομάδα της Άχνας τερμάτισε στη 13η θέση της κανονικής διάρκειας μεταξύ 14 ομάδων. Έλαβε μέρος στα Play Out, στα οποία λαμβάνουν μέρος οι 8 τελευταίοι. Σε αυτά έκανε εξαιρετική πορεία και «αναρριχήθηκε» στην 9η θέση συνολικά με 52 πόντους (14 νίκες-10 ισοπαλίες-16 ήττες και τέρματα 48-56). Υποβιβάστηκαν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες (Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, Ερμής Αραδίππου, Ένωση Νέου Παραλιμνίου και Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών), ενώ το πρωτάθλημα κατέληξε στην Ομόνοια Λευκωσίας. Πρώτος σε συμμετοχές ήταν ο Γκόραν Ζάκπα με 37 και πρώτος σκόρερ ο Μάριος Ηλία με 10.

 



Δύσκολη πρεμιέρα

Το συγκρότημα του Ηλία Χαραλάμπους θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος εκτός έδρας με τον δεύτερο πέρυσι Απόλλωνα Λεμεσού στις 21 Αυγούστου. Αγωνίζονται 12 σωματεία αντί των 14 περυσινών. Οι υπόλοιπες 10 ομάδες της Α΄ Εθνικής είναι οι: Ομόνοια Λευκωσίας, ΑΕΛ Λεμεσού, Ανόρθωση Αμμοχώστου, ΑΕΚ Λάρνακας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Πάφος, ΑΠΟΕΛ, Δόξα Κατωκοπιάς και οι «νεοφώτιστες» ΠΑΕΕΚ Κερύνειας και Άρης Λεμεσού.

 

Κίκης Φιλίππου

«Αφεντικό» του Εθνικού και άτομο που εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα είναι ο Κίκης Φιλίππου, ενώ τεχνικός διευθυντής ο Γιάννος Δημοσθένους. Ο κ. Φιλίππου είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος Κυπριακής ομάδας.  

 


 





















Ρεπορτάζ& Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος