Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Οι αποφάσεις Άτλαντα και Π.Α.Κ. για τις δηλώσεις συμμετοχής

 

Σήμερα Δευτέρα (24/5) εκπνέει η προθεσμία της ΕΣΚΑΣΕ προς τις ομάδες για να δηλώσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στα πρωταθλήματα παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων, που αναμένεται να επανεκκινήσουν μετά τα μέσα Ιουνίου.

Από πλευράς Ευρυτανίας ο Άτλας του Δημήτρη Λερογιάννη δήλωσε συμμετοχή στο παιδικό και στο εφηβικό πρωτάθλημα. Η Π.Α.Κ. της Κατερίνας Μπαλωμένου δεν δήλωσε συμμετοχή στις δυο κατηγορίες. Ανασταλτικός παράγοντας για όλα τα σωματεία αποτελεί η πολύμηνη αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους και ο κίνδυνος τραυματισμός για τους αθλητές που παραμονεύει από την ελλιπή προετοιμασία.

Πιθανοί αντίπαλοι των παίδων του Άτλαντα σε διπλούς νοκ-άουτ αγώνες (εντός και εκτός) στους παίδες θα είναι οι: ΑΣΕ Μπούκαλη, Έσπερος Λαμίας και Αναγέννηση Λαμίας και στους εφήβους οι: ΑΣΕ Μπούκαλη και Έσπερος Λαμίας.

Δεν δήλωσαν συμμετοχή οι: Πρωτέας Λαμίας (Παιδικό και εφηβικό) και Αναγέννηση Λαμίας (Εφηβικό)

Τα βασικά στοιχεία της επανεκκίνησης σύμφωνα με πληροφορίες του stereabasket.gr:

  • Τα πρωταθλήματα στις συγκεκριμένες κατηγορίες (παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων) που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο θα θεωρηθούν στην ουσία ως μη γενόμενα και καμία ομάδα δεν θα μεταφέρει βαθμούς ή νίκες. Γι’ αυτό άλλωστε, η Ένωση απεύθυνε γενική πρόσκληση προς όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στα φετινά πρωταθλήματα υποδομών, ανεξάρτητα με τη βαθμολογική τους θέση τη στιγμή της διακοπής των πρωταθλημάτων.

  • Θα δημιουργηθούν νέοι όμιλοι, κατά πάσα πιθανότητα των 4 ομάδων, με βασικό κριτήριο τη γεωγραφική θέση της κάθε ομάδας. (π.χ. μόνο Χαλκίδα, ή Χαλκίδα-Σχηματάρι, Ιτέα-Άμφισσα κλπ.).

  • Οι αγώνες των ομάδων θα είναι διπλοί και νοκ-άουτ μετά από κλήρωση. Σε ένα όμιλο 4 ομάδων, θα γίνει κλήρωση και θα προκύψουν δύο ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι θα παίξει δύο αγώνες (εντός-εκτός) για να προκύψουν οι 2 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου. Εκεί, ανάλογα με το πόσες ομάδες θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κάθε κατηγορία και πόσοι όμιλοι θα έχουν καταρτιστεί, θα εξαρτηθεί (κάτι που θα το ξέρουμε τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής) αν θα πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση οι δύο πρώτοι, ή θα δώσουν μεταξύ τους αγώνα για την ανάδειξη του πρώτου/όμιλο. Αντίστοιχα, με διπλούς αγώνες-νοκ-άουτ, θα συνεχιστεί πάντως και η β’ φάση, μέχρι και τη διεξαγωγή του τελικού της κάθε κατηγορίας.

  • Οι αγώνες θα είναι διπλοί και νοκ-άουτ και όχι μονοί σε ουδέτερες έδρες, κάτι που θα βόλευε για να κερδηθεί ακόμα περισσότερος χρόνος, γιατί λόγω covid-19 δεν μπορεί να παραχωρηθεί δημοτικό γυμναστήριο σε συλλόγους από διαφορετικούς δήμους.

  • Τα πρωταθλήματα παίδων και κορασίδων θα ξεκινήσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους. Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των πρώτων αγώνων, είναι το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιουνίου, ώστε οι ομάδες να έχουν συμπληρώσει ένα μήνα προετοιμασίας.

  • Τα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των Πανελλήνιων εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που είναι αντίστοιχα στις 24 και 28 Ιουνίου. Ως πιθανότερη ημερομηνία και ανάλογα βέβαια με το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για τις κατηγορίες παίδων-κορασίδων, είναι το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουλίου.

  • Οι αγώνες των ομάδων θα είναι δύο κάθε εβδομάδα, καθώς ο χρόνος θα πιέζει μια που εκτός από την ολοκλήρωση των τοπικών πρωταθλημάτων σε κάθε Ένωση, θα ακολουθήσει η προκριματική και η τελική φάση των αντίστοιχων Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

  • Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απαιτείται πριν από κάθε αγώνα η διεξαγωγή ενός rapid ή ενός μοριακού τεστ. Αυτό που θα ζητηθεί να διευκρινιστεί από τον ΕΟΔΥ, είναι εφόσον οι αγώνες θα είναι διπλοί κάθε εβδομάδα, αν τυχόν μπορεί να υπάρξει κάλυψη με ένα τεστ/εβδομάδα, ώστε να περιοριστεί και η οικονομική επιβάρυνση.

    Πηγή: stereabasket.gr