Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Πως και πότε ξεκινούν τα πρωταθλήματα υποδομής. Όλες οι προϋποθέσεις


Μετά από 6 μήνες αποχής από κάθε αθλητική δραστηριότητα, η σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού για την επανεκκίνηση ειδικότερα του μπάσκετ, έφερε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη για αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γενικότερα όλους τους εμπλεκόμενους με το αγαπημένο μας σπορ!

Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για έναρξη των προπονήσεων των τμημάτων υποδομής στις 10 Μαΐου και των ακαδημιών στις 17 Μαΐου.

Πέρα όμως από τον ενθουσιασμό της ευχάριστης είδησης και της προσμονής για ένα νέο ξεκίνημα, όπως συμβαίνει πολλές φορές, στα ”ψιλά γράμματα” κρύβονται οι λεπτομέρειες που είναι πολλές και σημαντικές.

Για να φτάσουμε λοιπόν, στης επανεκκίνηση εκτός των προπονήσεων και των αντίστοιχων πρωταθλημάτων παίδων, εφήβων, κορασίδων και νεανίδων, που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα διεξαχθούν καθώς οι κορυφαίες ομάδες μοριοδοτούνται, θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετοί σκόπελοι.

Τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως οι προπονήσεις και οι αγώνες θα μπορούν να διεξαχθούν σε κλειστά γυμναστήρια, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου αθλητισμού,  ”συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό”, άρα δεν είναι και απαραίτητο.

Μπορούν όμως να γίνουν οι αγώνες; Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν μια σειρά από δυσκολίες.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει η προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ να αποφασίσει αν θα διοργανώσει φέτος τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και αν το πράξει αυτό που είναι το πιθανότερο, να ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Όταν γίνει αυτό, περνάμε πλέον σε τοπικό επίπεδο.

Οι αγώνες της ΕΣΚΑΣΕ για τα πρωταθλήματα υποδομής τη στιγμή διακοπής στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις είχαν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο. Πέρυσι, μετά τη διακοπή, οι αγώνες που απέμεναν ήταν ελάχιστοι, καθώς είχε ολοκληρωθεί ήδη η πρώτη φάση της κάθε κατηγορίας. Αναμφίβολα, η διοργανώτρια αρχή, δεν πρόκειται να συνεχίσει τα τοπικά πρωταθλήματα παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων, από τη στιγμή της διακοπής τους. Η ΕΣΚΑΣΕ έχει το δικαίωμα και θα το πράξει σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε τροποποίηση της προκήρυξης ώστε να επιλέξει όσο το δυνατόν λιγότερα παιχνίδια για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων της. Ενδεχομένως, ως κριτήριο να τεθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ομάδων από όλους τους ομίλους, με τη συμμετοχή εκείνων που είχαν καλύτερο συντελεστή σε νίκες-ήττες. Δεδομένο είναι επίσης, πως αν επιλεγεί για παράδειγμα ένα σύνολο 16 ομάδων, πάντα με σύστημα νοκ-άουτ, να ερωτηθούν όλες οι ομάδες με κριτήριο βαθμολογικής θέσης (νίκες-ήττες), καθώς μπορεί να προκύψουν και ομάδες που δεν θα θέλουν να συμμετέχουν.

 

Ένα ακόμα εμπόδιο, έχει να κάνει με τα στενά χρονικά περιθώρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, το μπάσκετ κατατάσσεται στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας, κάτι που σημαίνει πως οι αγώνες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από τις 7 Ιουνίου.

Πρώτο εμπόδιο εδώ, οι Πανελλήνιες εξετάσεις που είναι ορισμένες από τις 14-23 Ιουνίου.

Δεύτερο εμπόδιο το μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας μετά από πολύμηνη αποχή, με τους μαθητές ιδίως της Γ’ Λυκείου να μην έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν ουσιαστικά παρκέ πριν από το τέλος των Πανελλήνιων εξετάσεων.

Τρίτο εμπόδιο η αναγκαιότητα σε όλους τους συμμετέχοντες σε αγώνες, για rapid test 24 ώρες ή PCR τεστ 48 ώρες πριν από κάθε αγώνα από διαπιστευμένα εργαστήρια, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνει οικονομικά τα σωματεία.

Ακόμα και αν ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια, δεν θα μένουν πάνω από 2-3 Σαββατοκύριακα για τη διεξαγωγή και την ολοκλήρωση όλων αυτών των αγωνιστικών υποχρεώσεων, αν και από την ΕΣΚΑΣΕ είναι δεδομένο πως θα προκύψει συγκεκριμένο πλάνο για να ολοκληρωθούν fast track όλες οι κατηγορίες.

Ένα επίσης πρόβλημα έχει να κάνει με τις έδρες των αγώνων. Με δεδομένο πως η συνέχεια θα δοθεί με νοκ-άουτ αγώνες, αυτοί θα πρέπει να γίνουν σε ουδέτερες έδρες. Ποιος Δήμος όμως, θα διαθέσει γυμναστήριο για αγώνα ομάδων από διαφορετικούς δήμους με τον κίνδυνο της διασποράς να παραμονεύει; Εδώ, πάντως, θα μπορέσει να προκύψει λύση με τη διεξαγωγή των αγώνων στις έδρες των ομάδων που θα κληρωθούν ως ”γηπεδούχες”.

Αυτά, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας και τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσουμε αν θέλουμε να πατήσουμε και πάλι παρκέ και να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται…

Πηγή: www.stereabasket.gr