Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Το Lockdown «σκοτώνει» το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

 


Χιλιάδες ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι των ομάδων κι ακόμη περισσότεροι πιτσιρικάδες στις ακαδημίες, μένουν αναγκαστικά στο σπίτι. Δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στο γήπεδο, στην πράξη η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη. Η πανδημία σκοτώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

 

Ο Διονύσης Παπαδημητρίου είναι 20 ετών, φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας. Επίσης παίζει ποδόσφαιρο ως μέσος και σέντερ φορ στον Α.Ο. Ιλίου, ομάδα που αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. Από τον περασμένο Οκτώβριο όμως, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει βάλει λουκέτο λόγω της πανδημίας.

 

Χιλιάδες ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι των ομάδων κι ακόμη περισσότεροι πιτσιρικάδες στις ακαδημίες, μένουν αναγκαστικά στο σπίτι. Δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στο γήπεδο, στην πράξη η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη. Η πανδημία σκοτώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

 

«Είναι πρωτόγνωρο για όλους αυτό που συμβαίνει. Προσπαθώ να μείνω ασφαλής τηρώντας τα μέτρα κι επίσης ακολουθώ ατομικό πρόγραμμα στο σπίτι. Κάνω διάδρομο και ασκήσεις ενδυνάμωσης, ακολουθώντας οδηγίες από βίντεο στο Ίντερνετ και όσα γνωρίζω τα χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητισμό», λέει στο VICE ο Διονύσης.

«Η πανδημία έχει κρατήσει πίσω τους αθλητές. Πολλοί γυμνάζονται ατομικά, όμως πολλοί φαίνεται να τα έχουν παρατήσει. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που περίμεναν αυτήν τη χρονιά για να δείξουν το ταλέντο τους και να πετύχουν μια μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα», σημειώνει.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Αττική είναι χωρισμένο σε τέσσερις Ενώσεις, ανάλογα με την έδρα κάθε ομάδας. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 ομάδες παίρνουν μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας και του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες και τους ομίλους. Η περσινή σεζόν διακόπηκε στο πρώτο lockdown του Μαρτίου και η βαθμολογία επικυρώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την κατάταξη τη μέρα που σταμάτησαν οι αγώνες.

Η σεζόν 2020-2021 ξεκίνησε με αυξημένα μέτρα προστασίας, όμως χωρίς την παρουσία κόσμου στις κερκίδες, για να διακοπεί ξανά στα τέλη Οκτωβρίου. Στην Α΄ κατηγορία του ερασιτεχνικού της Αθήνας, στην οποία αγωνίζεται ο Α.Ο. Ιλίου, είχαν διεξαχθεί έως τότε επτά αγωνιστικές. Οι αθλητές έμπαιναν στο γήπεδο με θερμομέτρηση και οι προπονήσεις το πρώτο διάστημα γίνονταν χωρίς μπάλα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, κανείς δεν πάτησε στο γήπεδο.

 

Ο Μπάμπης Λερούτσος είναι πρόεδρος της ομάδας στο Ίλιον, τα τελευταία πέντε χρόνια. «Από το λουκέτο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πλήττονται χιλιάδες άνθρωποι. Αρχικά οι προπονητές, πολλοί από τους οποίους πληρώνονταν από το ποδόσφαιρο ως αποκλειστική απασχόληση. Είναι οι φροντιστές, οι υπάλληλοι των ομάδων, οι διαιτητές. Και φυσικά πολλοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν θα πω ότι πληρώνονταν, αλλά έπαιρναν τα οδοιπορικά τους, που ήταν κάτι σημαντικό», λέει ο κ. Λερούτσος.

«Ο μεγάλος χαμένος είναι το ίδιο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί μέσα από αυτό, ακόμη και αν δεν το βλέπουν όσοι είναι σε ψηλότερες θέσεις, βγαίνουν οι παίκτες. Έχουμε χάσει μια γενιά ποδοσφαιριστών. Αυτό έχει και ψυχολογικές συνέπειες. Όταν ξεκινήσουμε, δεν θα είναι όλοι πίσω στο γήπεδο», σημειώνει ο πρόεδρος του Α.Ο. Ιλίου.

 

Ο 20χρονος γιος του, Νίκος Λερούτσος, παίζει ποδόσφαιρο στον Άρη Πετρούπολης, επίσης ομάδα της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. «Θα είναι πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση», λέει στο VICE. Προσπαθεί και ο ίδιος να κρατηθεί σε καλύ φυσική κατάσταση, πηγαίνοντας για τρέξιμο ή κάνοντας ατομικές ασκήσεις, όμως, όπως λέει, αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την αίσθηση του γηπέδου και την άθληση με την ομάδα.


Πηγή:www.lamiasports.com