Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τα Επιμελητήρια Στερεάς Ελλάδας για το Ράλλυ Ακρόπολις


Οι τοποθετήσεις τους για τη διεκδίκηση φιλοξενίας του εθνικού μας αγώνα.

«Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου. Ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1951 αποτελώντας μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Μετά από μία οκταετία απουσίας, ο ιστορικός αυτός αγώνας επανέρχεται ως σημείο αναφοράς για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και εξαιρετικής σημασίας για την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των Επιμελητηρίων Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα εκάστου εξ αυτών.

Επιμελητήριο Ευρυτανίας


 

Η Στερεά Ελλάδα είναι ο «ιστορικός» τόπος διεξαγωγής του ράλλυ «ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ». Στην περιοχή μας έχουν διεξαχθεί οι περισσότερες διαδρομές, ενώ η Φθιώτιδα αποτέλεσε πάντα η περιοχή δημιουργίας του πάρκου ανασυγκροτήσεως του αγώνα. Τα μεγαλύτερα ονόματα των οδηγών που συμμετείχαν έχουν εκφραστεί με τα κολακευτικότερα λόγια για τις ειδικές διαδρομές της Στερεάς, καθώς το τοπίο εναλλάσσεται προσφέροντας σε μικρογραφία το ανάγλυφο της χώρας.

Λόγο της συσσωρευμένης εμπειρίας στην περιοχή μας υπάρχει τεχνογνωσία στην διοργάνωση αγώνων υψηλού επιπέδου. Επίσης στην Στερεά υπάρχουν πλήθος καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να φιλοξενήσουν τις ομάδες που συμμετέχουν καθώς και το πλήθος των οπαδών του αγώνα.      

Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στραφούν ξανά στην Ελλάδα & είμαστε υπερήφανοι που ως Χώρα θα φιλοξενήσουμε και πάλι διεθνούς εμβέλειας γεγονότα, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Μεταβιβάζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Ελληνική Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό της Χώρας αλλά & σε εσάς προσωπικά για τις συστηματικές ενέργειες & προσπάθειες προκειμένου το Ράλλυ Ακρόπολις να επανέλθει στον κορυφαίο θεσμό αγώνων WRC.

Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα με βάση την έδρα της Περιφέρειας, την πόλη της Λαμίας. Η Στερεά Ελλάδα είναι ο «ιστορικός» τόπος διεξαγωγής του Ράλλυ Ακρόπολις. Τα μεγαλύτερα ονόματα των οδηγών που συμμετείχαν έχουν εκφραστεί με τα κολακευτικότερα λόγια για τις ειδικές διαδρομές της Στερεάς, καθώς το τοπίο εναλλάσσεται προσφέροντας σε μικρογραφία το ανάγλυφο της χώρας. Το αίτημα της Στερεοελλαδίτικης κοινωνίας για την επιστροφή του αγώνα δε στηρίζεται μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου καθώς και στην ιστορικότητα του αγώνα σε σχέση με την περιοχή (φημισμένες διαδρομές όπως Παύλιανη, Μοσχοκαρυά, Ρεγκίνι,  Ταρζάν,), αλλά και στο υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας όλων των τοπικών φορέων από προηγούμενες διοργανώσεις τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας.

Η Λαμία, ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας, λόγω της κομβικής της θέσης, εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Η γεωγραφική της θέση (κεντροβαρικό σημείο στο χώρο, εύκολη προσβασιμότητα λόγω των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, υποδομές, ανθρώπινο κεφάλαιο) προσδίδει πολλαπλασιαστικό όφελος - ποσοτικά και ποιοτικά – για την άρτια υποστήριξη της διοργάνωσης.

Ο χώρος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (Π.Ε.Λ.) που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης & μέσα στον αστικό ιστό, έχει βραβευθεί κατά το παρελθόν ως Κέντρο Διοργάνωσης του Αγώνα & Service Park από τη FIA. Στην ιδιοκτησία της Π.Ε.Λ., υπάρχει έκταση επιφάνειας 167.000 τ.μ. με κτηριακές εγκαταστάσεις 8.100 μ2 συνολικά, οι οποίες αφορούν σε (3) στεγασμένους εκθεσιακούς  χώρους.

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου πολυχώρου στην ευρύτερη περιοχή, καλύπτει αποδεδειγμένα τις ανάγκες & τις απαιτήσεις διεξαγωγής ενός αγώνα παγκόσμιου πρωταθλήματος σε θέματα ασφάλειας, χωροθέτησης, εύκολης πρόσβασης, πλησίον κεντρικής εθνικής οδού, ενώ σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται η Αστυνομική Δ/νση Στερεάς Ελλάδας, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία & το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Επιπλέον, μέσω των διαθέσιμων κλινών τόσο στην πόλης της Λαμίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή η προσφορά υψηλών υπηρεσιών διαμονής & φιλοξενίας μπορούν να υποστηρίξουν τη διοργάνωση με την ύπαρξη υποδομών 2, 3 & 5 αστέρων, όπως το Mitsis Galini Wellness Resort στα Καμένα Βούρλα.

Εξίσου ιδιαίτερης σημασίας είναι ο μικρός αριθμός των χωριών κατά μήκος των διαδρομών, καθώς και η φυσική ομορφιά του ορεινού όγκου της Γκιώνας, αποτελώντας  πόλο έλξης  για τους οπαδούς  του αθλήματος,  που το έχουν ταυτίσει με την  περιπέτεια στη φύση.

Ως Επιμελητήρια Στερεάς Ελλάδας δεσμευόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας για την άρτια προετοιμασία με απώτερο σκοπό η εν λόγω γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, να αποτελέσει εχέγγυο και προπομπό για μελλοντικές διοργανώσεις.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι επαγγελματίες & οι τουριστικοί σύλλογοι με ιδιαίτερο αίσθημα επαγγελματισμού θα συμβάλουν από την πλευρά τους στη διαφήμιση & προβολή της περιοχής τόσο μέσα από τους αγωνιζόμενους, όσο και μέσα από τους επισκέπτες. Η Στερεά είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της Κεντρικής Ελλάδας.

Τα παραδοσιακά μας τρόφιμα προσδίδουν χαρακτηριστική ταυτότητα στη διατροφή. Υιοθετούμε υψηλά στάνταρντ τουριστικών παροχών, επενδύουμε στην άψογη φιλοξενία του επισκέπτη, προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες που θα μείνουν χαραγμένες στο νου του καθενός. Δημιουργούμε εικόνες, οι οποίες συνοδεύονται από τοπικές γεύσεις της Ρούμελης, έντονα αρώματα και μοναδικά συναισθήματα.

Η πολιτιστική και γαστρονομική εμπειρία της των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, πλαισιωμένη με στοιχεία τοπικής κουλτούρας, η προσφερόμενη φιλοξενία και ο αγροτουρισμός ενδυναμώνουν την κοινή μας προσπάθεια.

Καθένας από το δικό του μετερίζι, με τη συνεργασία και τις κατάλληλες συνέργειες θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας, ώστε να παραχθούν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Ένας ακόμη ιδιαίτερος λόγος για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα, είναι η ανάδειξη και προβολή του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος καθώς και η διασύνδεση της περιοχής με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση & τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. Η σπουδαίας σημασίας ιστορικότητα της περιοχής, οι Θερμοπύλες ως σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, το «μονοπάτι του Εφιάλτη» μία ιστορική διαδρομή μέσα στο πανέμορφο δάσος του Καλλιδρόμου, & τα ιστορικά μας τοπόσημα αποτελούν τα πιο ισχυρά brands που θα διαφημίσουν τη Χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Επιμελητήριο Φωκίδας

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, χαιρετίζει την επάνοδο του Ράλλυ Ακρόπολις, ως ένα εμβληματικό γεγονός και γεμάτο προκλήσεις για τη χώρα μας, λόγω της μορφολογίας του ελληνικού εδάφους, αποτελώντας παράλληλα εξαιρετικής σημασίας γεγονός και  κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και προώθηση της οικονομίας μας, που τόσο έχει πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid 19.

Κύρια επιδίωξή μας είναι η ένταξη της Φωκίδας στη διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις λόγω:

- Της κομβικής  και στρατηγικής σημασίας γεωγραφικής θέσης του Νομού μας  και της σύντομης χιλιομετρικής απόστασης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σπάτων, όσο και από τα λιμάνια Πειραιώς και Πατρών.

- Εξίσου ιδιαίτερης σημασίας είναι ο μικρός αριθμός των χωριών κατά μήκος των διαδρομών, καθώς και η φυσική ομορφιά του ορεινού όγκου της Γκιώνας, αποτελώντας  πόλο έλξης  για τους οπαδούς  του αθλήματος,  που το έχουν ταυτίσει με την  περιπέτεια στη φύση.

- Των βραχώδη, δύσβατων και κακοτράχαλων εδαφών. Στο νομό μας  βρίσκονται οι ειδικές διαδρομές («Καρούτες», «Βωξίτες», «Γραβιάς», «Λιλαίας» κ.α.) που έχουν συνδεθεί με το «Ράλλυ Ακρόπολις» και συνέβαλαν στο να διεξαχθεί  ένας από τους σκληρότερους και πιο ενδιαφέροντες αγώνες   του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

- Οι υποδομές φιλοξενίας και εστίασης στην ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί και δύναται να καλύψουν τις ανάγκες μιας μεγάλης διοργάνωσης.

-  Της συμβολικής και συνολικής συνεισφοράς μας στη διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις κατά τα προηγούμενα έτη.

-Της ενεργής συμμετοχής της πόλης της Ιτέας, που αποτελεί απόληξη του περίφημου Δελφικού Τοπίου, προσφέροντας την υποδομή, τη λειτουργικότητα και τη φυσική παρουσία. 

- Τη γειτνίαση της Ιτέας με τις διαδρομές του αγώνα, που ελαχιστοποιεί όχι μόνο τα κόστη μετάβασης των αγωνιζομένων αυτοκινήτων των ομάδων υποστήριξης, των επισκεπτών - θεατών και των εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και ελαχιστοποιεί         την ταλαιπωρία της       προσέγγισης.

-Το σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό, επιβατικό λιμάνι και η Μαρίνα της Ιτέας, ευνοούν την προσέγγιση και από τη θάλασσα.

- Το ρυμοτομικό σχέδιο με τους ανοιχτούς χώρους και το εύκολο parking, επιτρέπουν την ομαλή και απρόσκοπτη διακίνηση μεγάλου όγκου πεζών και οχημάτων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης του Service Park.

- Λόγω της επίσημης εμπορικής ονομασίας τα τελευταία χρόνια ως Ράλι των Θεών παραπέμπει  στην ιστορικότητα των Δελφών.

- Το « Ράλλυ Ακρόπολις » είναι συνδεδεμένο με την αρχαιοελληνική κληρονομιά της χώρας μας. Ο παγκοσμίου εμβέλειας και πολιτιστικής σημασίας χώρος των Δελφών, χώρος  προστατευόμενος, λόγω της φυσικής ομορφιάς του από την UNESCO, τον ξακουστό Ελαιώνα του Κρισσαίου πεδίου και το «Δελφικό Τοπίο», όπως και ο χώρος όπου τελούνταν στην αρχαιότητα οι «Πυθικοί» Αγώνες,  αποτελούν στοιχεία που συνενώνουν  το νομό Φωκίδας με τη φιλοσοφία του Ράλλυ, συμβάλλοντας στην  προβολή του.

Η συμμετοχή της Φωκίδας σε μέρος της διαδρομής του Ράλλυ Ακρόπολις, θα συμβάλει τα μέγιστα στην παρούσα φάση, στην προβολή και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, διότι θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, στην τοπική οικονομία αλλά και στην παροχή του ήδη βελτιωμένου επιπέδου υπηρεσιών.

Είναι μία ευκαιρία ανάδειξης της Φωκίδας σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας τις υποδομές και όλα τα εχέγγυα για τη συμμετοχή σε μία άρτια και συνεργατική διοργάνωση που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να προσφέρει. 

Η δέσμευσή μας ως προς την εναρμόνιση με τις απαιτητικές διαδικασίες της διοργάνωσης και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, αποτελούν  κύριους στόχους μας, που θα οδηγήσουν στην επιλογή του νομού Φωκίδας ως τόπο φιλοξενίας και διεξαγωγής του  Ράλλυ Ακρόπολις.

Όλοι οι Στερεοελλαδίτες ενωμένοι θέτουμε τις προϋποθέσεις επαναφοράς του συγκεκριμένου θεσμού στην Περιφέρεια και την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στις περιοχές και τα μέρη που αυτό διακρίθηκε και που τόσο αγαπήθηκε. Είμαστε πεπεισμένοι πως η μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων μας θα αποτελέσει την  καλύτερη εγγύηση για ένα ασφαλές και όμορφο θέαμα. Η ευλογημένη αυτή γη,  φιλοξένησε θεούς, ημίθεους, ήρωες και απλούς θνητούς, ενέπνευσε τους ωραιότερους μύθους και έγραψε τις δυνατότερες ιστορίες. 

Το «Ράλλυ των Θεών» πρέπει να επιστρέψει στη Στερεά Ελλάδα που είναι πανέτοιμη να το υποδεχτεί».                  

Πηγή: www.starsports.gr