Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Οι λόγοι της οριστικής διακοπής των τοπικών πρωταθλημάτων


 
Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε η απόφαση που έλαβε το περασμένο Σάββατο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ περί ματαίωσης των τοπικών πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.
 
Το «σφύριγμα της λήξης» είχε προαναγγελθεί από το περιεχόμενο της τροποποιημένης προκήρυξης του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και ήρθε να επιβεβαιώσει το προφανές, έτσι όπως το περιέγραφε εδώ και καιρό η «δσπορ».
Η απουσία χρονικών περιθωρίων για την έγκαιρη διεκπεραίωση των τοπικών διοργανώσεων, το γεγονός πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παραμένει μέχρι σήμερα σε καθεστώς lockdown, το υψηλό και δύσκολα διαχειρίσιμο κόστος της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε περίπτωση επανεκκίνησης, καθώς και η απροθυμία των περισσότερων ΕΠΣ της χώρας να συνεχίσουν, έτσι όπως εκφράστηκε ακόμα και επισήμως, οδήγησαν τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας στη λήψη της πλέον αναμενόμενης και λογικής απόφασης.
Το μοναδικό πραγματικό σενάριο, το οποίο είχε στο επίκεντρό του την πιθανότητα να αναδειχθούν από τις Ενώσεις πρωταθλητές (είτε με κλήρωση, είτε μέσα από τη διεξαγωγή λίγων αγώνων, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες), αποδείχθηκε αδύνατο να προκριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε άλλο ανυπόστατο έως φαιδρό που κυκλοφορούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, έμεινε στη ζωηρή φαντασία των διακινητών του και τα σωματεία της Δωδεκανήσου άκουσαν επιτέλους, μετά από πολύ καιρό αναμονής, την επίσημη απόφαση με την οποία ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο.
Η σεζόν θεωρείται ως μη γενόμενη και μεταφέρει τους όρους της στα τοπικά πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, χωρίς να αλλάζει το παραμικρό.
Αυτομάτως δε, η δομή των τριών τοπικών κατηγοριών, έτσι όπως αποφασίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΠΣΔ να περιορίσει τα έξοδα των σωματείων, δεν θα ισχύσει μόνο του χρόνου, αλλά και τη μεθεπόμενη σεζόν, δεδομένου πως εξαρχής, ο χρονικός ορίζοντας της αναδιάρθρωσης ήταν διετής
 
Κανονικά οι μετεγγραφές
Η απόφαση της ΕΠΟ να ματαιώσει τα τοπικά πρωταθλήματα δεν αλλάζει το παραμικρό στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις των ποδοσφαιριστών με τα σωματεία, στα οποία ανήκουν.
Οι σύλλογοι διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν μετεγγραφές μέχρι τις 16 Απριλίου, οπότε και εκπνέει η σχετική περίοδος, όπως και να αξιοποιήσουν την αντίστοιχη καλοκαιρινή.
Τα όποια δελτία μονοετούς διάρκειας κατατέθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι λήγουν και οι ποδοσφαιριστές μένουν ελεύθεροι.
Όσοι έχουν δελτία με ισχύ διαρκείας, μπορούν να ανακτήσουν την ελευθερία τους και το δικαίωμα να μετεγγραφούν, μόνο εφόσον συναινέσουν τα σωματεία, στα οποία σήμερα ανήκουν.
Σημειώνεται, πως οι μετεγγραφικοί κανόνες καθορίζονται όχι από την ΕΠΟ, αλλά από τις διεθνείς ομοσπονδίας, FIFA και UEFA.