Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ορειβατική αποστολή στις Άνδεις, στο εξωτικό Εκουαδόρ (Ισημερινός)


 Η απόφαση είχε παρθεί από καιρό, μιας και στα Ιμαλάια επικρατούσε χειμώνας και θέλαμε να κάνουμε κάτι ορειβατικό με τις δικές μας δυνάμεις. H αποστολή αυτή αποτελούνταν από δύο άτομα από την Ελλάδα, από εμένα - μέλος του ΕΟΣ Καρπενησίου - και από τον φίλο μου Δημήτρη Πετράκη μέλος του ΑΟΣ. Τα βουνά επιλέχθηκαν ώστε να είναι στην σφαίρα του εφικτού. Στόχοι της αποστολής ήταν η ανάβαση στις ακόλουθες κορυφές : Pasochoa volcano 4.200μ, Ruco Pinchincha 4698μ, Northern Illiniza 5126μ, Cayamble summit 5790μ, Cotopaxi Summit 5897μ, Chimborazo Summit 6310μ. Ωστόσο για εμάς οι τρεις ψηλότερες κορυφές ήταν ο μεγάλος στόχος!

 

Προετοιμασία.

Η προετοιμασία αυτή τη φορά περιελάμβανε όχι μόνο την προπόνηση για καλή φυσική κατάσταση και τα διαδικαστικά ενός ταξιδιού αλλά και Covid-19 τεστ και Passenger Locator Form ως προαπαιτούμενα για το ταξίδι μας, όσων αφορά την πανδημία. Πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ήταν η μελέτη των ορεινών όγκων του Ισημερινού και της αποστολής γενικότερα. Ακολούθησε η οργάνωση του ταξιδιού, η απαραίτητη ανανέωση του φαρμακείου ορειβατικών αποστολών και του εξοπλισμού που θα χρειαστεί στα συγκεκριμένα βουνά και που είναι της εταιρείας χορηγού μου, της Salewa. Η καθημερινή προπόνηση ως προετοιμασία για το ταξίδι αυτό αλλά και γενικότερα, είναι πλέον τρόπος ζωής και περιλαμβάνει τρέξιμο, αναρρίχηση, περπάτημα και εντατική γυμναστική τόσο στο σπίτι όσο και έξω αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

 

Η αρχή.

Μετά τις προετοιμασίες, ήρθε η ώρα για ύπνο. Το πρωί πετάγαμε για Μαδρίτη και έπειτα για το Κίτο (Πρωτεύουσα του Ισημερινού). Βρισκόμασταν στο αεροδρόμιο και αφού είχαμε δώσει τις βαλίτσες μας κι κατευθυνόμασταν προς τη πύλη εισόδου για το αεροπλάνο ανυπομονούσαμε να φύγουμε.  Η κατάσταση με την πανδημία μας είχε δημιουργήσει μια τάση φυγής. Δώσαμε τα εισιτήρια μας στη χαμογελαστή υπάλληλο και μας ευχήθηκε καλό ταξίδι. Ένα δύο τρία και βρεθήκαμε στον αέρα αγναντεύοντας τις χιονισμένες κορυφές της χώρας μας. Αντικρίσαμε τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια και στο βάθος τον Όλυμπο να δεσπόζει σαν αγέρωχος φύλακας της ουράνιας σκεπής της Ελλάδος. Αποκοιμήθηκα και όταν ξαφνικά άνοιξα τα μάτια αντίκρισα τη Μαδρίτη. Η πρώτη πτήση μας είχε ήδη καθυστερήσει και τρέξαμε αγωνιωδώς για να προλάβουμε την επόμενη. Ουφ να ‘μαστε στην ούρα για να μπούμε στο μεγάλο αεροσκάφος και να κάνουμε το υπερατλαντικό μας ταξίδι. Η πτήση θα διαρκούσε περίπου 11 ώρες. Συνεχείς αναταράξεις με κάνουν να κοιμηθώ και να ονειρεύομαι ότι βρίσκομαι μέσα σε φορτηγάκι σε δρόμο με συνεχείς λακκούβες. Ώρα 00:00 Ισημερινού φτάνουμε στο αεροδρόμιο του Κίτο. Ένας χαιρετισμός Hola με ξύπνησε και συνειδητοποίησα ότι εν τέλει το πρώτο βήμα έγινε, είχαμε φτάσει!

 

Το χρονικό των κορυφών

 

Volcán Ilaló Summit 3194μ.

Το ξημέρωμα με βρήκε κομμάτια από το jet lag, ήθελα να κοιμηθώ αλλά δεν μπορούσα καθόλου. Φάγαμε το πρωινό μας και ανηφορίσαμε σε ένα κοντινό βουνό δίπλα στο Κίτο με σκοπό να πεζοπορήσουμε στο Volcán Ilaló 3194μ. Η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στον εγκλιματισμό μας στο υψόμετρο με μια εύκολη ανάβαση. Ξεκινήσαμε από τους πρόποδες του βουνού και καταφέραμε να φτάσουμε στην κύρια κορυφή του. Στην κορυφή, μας έπιασε ένα ψιλόβροχο και κατά την κατάβαση πριν φτάσουμε στο κατάλυμα η βροχή δυνάμωσε και γίναμε μούσκεμα. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας.

 

 Επόμενη μέρα για ακόμη έναν περιπατητικό εγκλιματισμό.

Η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ είναι το Κίτο και βρίσκεται στα 2800μ. Λόγω του jet lag, είχαμε να κοιμηθούμε δύο μέρες. Μετά από έναν καλό ύπνο ξεκινήσαμε μια ακόμη πεζοπορία για να εγκλιματιστούμε σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Η διαδρομή μας ξεκινούσε από έναν χωματόδρομο που παλιότερα ήταν ο εθνικός δρόμος που ένωνε την πρωτεύουσα με την ζούγκλα. Φτάσαμε αισίως στα 4100μ. Επιστρέψαμε στα 2576μ. Κατά την διάρκεια της διαδρομής μας αντικρίσαμε ατέλειωτες κορυφογραμμές που όμως λόγω της αυξημένης συννεφιάς δεν μπορούσαμε να δούμε κάποια από τις ψηλότερες κορυφές των Άνδεων. Η βλάστηση που επικρατεί σε αυτό το σημείο είναι κυρίως θαμνώδης και το πέτρωμα είναι ηφαιστειογενές. Η εύκολη αυτή πεζοπορία μας έδωσε το υψόμετρο (για να εγκλιματιστούμε) στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για τις ψηλές κορυφές και άνω των 6000μ.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ:  https://www.advendure.com/index.php/apostoles/vouna/item/7938-oreivatiki-apostoli-stis-andeis-sto-eksotiko-ekouador-isimerinos