Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Αθλητισμός: Tα 13 μέτρα που ανακοίνωσε ο Αυγενάκης


Τα μέτρα στον αθλητισμό με σκοπό την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αλλά και την αντιμετώπιση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Αναλυτικά όσα είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης:


«Κυρίες και κύριοι, απαιτείται όλη η αθλητική οικογένεια να αναλάβει δράση και καλούμε όλα τα μέλη της μεγάλης αυτής οικογένειας να θέσουν σε εφαρμογή, από κοινού, τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αναχαίτιση και την οριστική εξαφάνιση των θλιβερών φαινομένων.


Η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό! Και λέμε: Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι». Πλέον, πρέπει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα!» και συμπλήρωσε ότι: «Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις ολυμπιακές αξίες του αθλητισμού σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας».


Τα 13 μέτρα είναι τα εξής:


-Λειτουργία κέντρου υποστήριξης Αθλητισμού, που θα υποδέχεται ερωτήματα και θα απαντά για την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται της ΓΓΑ.


-Ειδικό συνήγορο-διαμεσολαβητή μεταξύ της αθλητικής οικογένειας και της ΓΓΑ, για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών.


-Λειτουργία συμβουλευτικής γραμμής υποστήριξης για την ενίσχυση των υποδομών και για τους αθλητές που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας.


-Κώδικα δεοντολογίας (δημιουργία όπου δεν υπάρχει) και πιστή τήρηση του, εναρμονισμένο με τον Κώδικα της ΔΟΕ και επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα με βάση τους αντίστοιχους των διεθνών ομοσπονδιών και της ΔΟΕ, έως τα τέλη Αυγούστου 2021 με παράλληλη λειτουργία μηχανισμού ελέγχου.


-Άμεση λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, με προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης των Επιστημών του Αθλητισμού.


-Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου στις αθλητικές ομοσπονδίες


-Ίδρυση Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών.


-Συνεχής επικαιροποίηση του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων


-Έναρξη λειτουργίας Μητρώου Προπονητών το αμέσως επόμενο διάστημα.


-Σύσταση κλιμακίου ελέγχου αθλητικών φορέων για την ορθότητα των χαρακτηριστικών των σωματείων.


-Επικαιροποίηση του συστήματος αξιολόγησης για διαφάνεια στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών (Χείλων).


-Ψηφιακή Βίβλος 2020-25: Μητρώο Αθλητικών Φορέων, Διακριθέντων Αθλητών, Υποδομών, εποπτευόμενων φορέων, οικονομικών δεσμεύσεων και κανονισμών αθλημάτων-αγωνισμάτων, διαμεσολαβητών, αθλητικών συμβάσεων, πλατφόρμα άθλησης για όλους και στοιχήματος.


-Καμπάνια για πρόληψη βίας, διαφθοράς και κακοποίησης

Πηγή: www.speaker.gr