Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Επιστροφή των διαιτητών στους Συνδέσμους τους

 

Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας, ετοιμάζεται να διαφοροποιήσει την ονομασία της και να «συμπορευτεί» με την ΕΠΟ, ώστε ν' αποκτήσει ξανά ενεργό ρόλο στα διαιτητικά δρώμενα της χώρας.

Εδώ και χρόνια οι διαιτητές υπάγονται πλέον στις τοπικές ποδοσφαιρικές Ενώσεις (Ε.Π.Σ.). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε ορισμένους νομούς οι Σύνδεσμοι των Διαιτητών να αποδυναμωθούν και να μαραζώσουν. Ο λόγος ήταν ότι οι Ε.Π.Σ. έπαιρναν τα ποσοστά αγώνων από τους διαιτητές, που μέχρι εκείνη την ώρα πήγαιναν στα ταμεία των Συνδέσμων.

Ο νέος αθλητικός νόμος αλλάζει τα πράγματα καθώς οι Πανελλήνιες Ενώσεις φορέων (πχ. προπονητών, διαιτητών) θα μπορούν να λειτουργούν αυτόφωτα πλέον. Φυσικά θα πρέπει να αναγνωριστούν από την ΕΠΟ, μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα καταστατικά τους.


Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (Ο.Δ.Π.Ε.) έχει καταθέσει αίτηση στο Πρωτοδικείο για τροποποίηση του Καταστατικού της, ούτως ,ώστε να εναρμονιστεί μ' εκείνο της ΕΠΟ, αλλά και να μετονομαστεί σε Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου, προκειμένου να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή του τόπου. Κι αυτό διότι, με τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα, δεν είναι εφικτή η υπαγωγή μίας Ομοσπονδίας σε κάποια άλλη. Μάλιστα, η όλη διαδικασία τυγχάνει της... ευλογίας όχι μόνο της ΕΠΟ, αλλά και του Υφυπουργείου Αθλητισμού, καθώς και των FIFA και UEFA. Άπαντες οι φορείς αυτοί είναι ενήμεροι για το θέμα κι έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.

Ποιο θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα; Μόλις εγκριθεί η τροποποίηση του Καταστατικού, τότε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην επόμενη καταστατική Γενική Συνέλευσή της, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, θα εγγράψει (με την μορφή του κατεπείγοντος) ως μέλος της την ΟΔΠΕ, με την καινούργια της πλέον ονομασία και τη νέα της πια υπόσταση. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με την Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου, που επίσης θα γίνει μέλος της ΕΠΟ.

Μόλις η ΟΔΠΕ, με τον νέο της χαρακτήρα, ενταχθεί στην Ομοσπονδία, τότε σε τοπικό επίπεδο οι διαιτητές θα επιστρέψουν στους Συνδέσμους τους. Οι ρέφερι, για να έχουν το δικαίωμα ν' αγωνίζονται, θα πρέπει πρώτα να έχουν εγγραφεί ως μέλη στον οικείο τους Σύνδεσμο Διαιτητών, ο οποίος δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να εισπράττει τα ποσοστά των παιχνιδιών.

 Πηγη: insport.gr, corfucorner.gr