Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο παλαιός τεχνικός του ΑΠΟΚ Οράσιο Μοράλες


Ο Οράσιο Μοράλες, μια μεγάλη "δόξα" του ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας, καθώς έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 26/2 σε ηλικία 75 ετών.

Παίκτης της ΑΕΛ (Πρώτος ξένος στην ιστορία της ομάδας, 1972-1974) και προπονητής της ομάδας της Λάρισας, ήταν συνεργάτης του Γιάτσεκ Γκμοχ στην ομάδα που το 1988 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο εκλιπών, δάσκαλος του ποδοσφαίρου πέρασε από το Καρπενήσι ως προπονητής του ΑΠΟΚ τη σαιζόν 2002-2003 για ένα μικρό χρονικό διάστημα επί Προεδρίας Αριστείδη Τσιούνη. Επί των ημερών του το Βελούχι είχε απολογισμό μια ισοπαλία (1-1 με τη Δάφνη Λιβανατών στο πρώτο επίσημο ματς που έγινε στο προπονητικό κέντρο) και επτά ήττες, με τον έως τότε βοηθό του Γιάννη Φλωράκη να τον διαδέχεται στον πάγκο. Μάλιστα το 2014 και το 2015 επέστρεψε στο Καρπενήσι για λίγες μέρες σε τουρνουά ακαδημιών με την Ακαδημία Πλίτση.
Ο αγαπημένος Αργεντίνος που πολιτογραφήθηκε Λαρισαίος γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1946. Ύψιστη τιμή και η συμμετοχή του το 1964 στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, με την οποία αγωνίστηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο έχοντας δύο συμμετοχές ως βασικός. Διακρίθηκε ως παίχτης στη θέση του λίμπερο. Εκτός από τη Λάρισα, την Ακαδημία Πλίτση και το Βελούχι πέρασε από τον πάγκο πολλών ομάδων όπως η Λαμία, η Νίκη Βόλου, ο Απόλλων Λάρισας, η Αναγέννηση Καρδίτσας, o Καμβουνιακός Δεσκάτης, ο Αχιλλέας Φαρσάλων, η Ελασσόνα, ο Αμπελωνιακός και ο Δευκαλίων Κρανιάς.

Το αντίο της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ:

«Ημέρα θλίψης και πένθους για την ΑΕΛ. Ο Οράσιο Μοράλες δεν είναι πια μαζί μας, καθώς υπέκυψε στα προβλήματα υγείας του μετά από σύντομη νοσηλεία.

Η ΑΕΛ και το ποδόσφαιρο της πόλης μας χάνουν έναν δικό τους άνθρωπο. Ο Οράσιο ήταν ο πρώτο ξένος που φόρεσε τη βυσσινί φανέλα το 1972 μαζί με τον Ντάνιελ Χιλλ. Ό,τι και να γράψουμε για την προσφορά του στην ομάδα μας θα είναι λίγο.

Υπηρέτησε την ΑΕΛ ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής (1975-76, 1987-88, 2002-03). Ήταν μέλος της χρυσής ομάδας του 1988 ως βοηθός προπονητής του Γιάτσεκ Γκμοχ.

Ήρθε στην πόλη μας από την Αργεντινή και έγινε Λαρισαίος. Σχεδόν 50 χρόνια άοκνης προσφοράς στο ποδόσφαιρο του Νομού από όλα τα πόστα. Έφερε μαζί με τους συμπατριώτες του (Χιλλ, Ντάους, Καβόλι, Βαγιέχο) λάτιν αέρα και παραστάσεις στο Αλκαζάρ, επαγγελματική νοοτροπία, πρωτοποριακές μεθόδους προπόνησης, μεράκι. Αναρίθμητοι πραγματικά οι Λαρισαίοι ποδοσφαιριστές που έχει προπονήσει, αμέτρητα τα ταλέντα που εντόπισε και ανέδειξε. Απαράμιλλη η αγάπη του για τα τμήματα υποδομής, όταν ελάχιστοι ακόμα γνώριζαν τι είναι και πως να τα αναπτύξουν.

Ο Οράσιο είχε μόνο φίλους, μαθητές και θαυμαστές. Οι δεκαετίες προσφοράς του στην ΑΕΛ, στον Απόλλωνα, στις Ακαδημίες του Νομού, τον κατέταξαν οριστικά ως ευεργέτη του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου. Με το θάνατό του, χάνεται ένα κομμάτι της Ιστορίας, παραμένει όμως στη σκέψη μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Οράσιο, η αγάπη μας και η ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερες θα μας συντροφεύει και θα μείνεις ως Πρωταθλητής αθάνατος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Λάρισας που θα σε σκεπάσει».

Το "αντίο" της Νίκης Βόλου

"Η ΠΑΕ Νίκη Βόλου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Οράσιο Μοράλες, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Μοράλες ήταν προπονητής της Νίκης, τη σεζόν 1995-96, με την οποία κατέκτησε την άνοδο από τη Γ' στη Β' εθνική. Η παρουσία του, ως αθλητής, αλλά και ως προπονητής, κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα, στη μακρόχρονη πορεία του. Καλό παράδεισο Οράσιο, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου!"

...

 


Πηγή:  fosonline.gr