Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Αθλητισμός: Τι ισχύει στα σπορ για τις «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές της Ελλάδας


Ο μαζικός αθλητισμός «παγώνει» στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές ενώ παρά το σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οι αποφάσεις για Football League, Γ' Εθνική, Α' Εθνική γυναικών και Α2 μπάσκετ πάνε για την ερχόμενη εβδομάδα. Έγκριση για αγώνες στην Α1 βόλεϊ γυναικών!

 Κάθε φορά που αλλάζουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εννοείται πως επηρεάζεται και ο αθλητισμός αλλά κυρίως οι κατηγορίες είναι στο... περίμενε για να ξεκινήσουν. Τι ισχύει όμως σε αυτή τη φάση;

 
Στις «κόκκινες» περιοχές η ήδη υπάρχουσα αγωνιστική και προπονητική δράση σε Super League 1, Basket League, Volley League και γενικότερα στις κατηγορίες που είναι ήδη σε εξέλιξη θα συνεχίσει να υφίσταται. Την ίδια στιγμή όμως τα στάδια για το κοινό και ο μαζικός αθλητισμός γενικά αναγκαστικά σταματά. Επίσης σταματούν και οι δραστηριότητες για αθλήματα, όπως η τοξοβολία και η σκοποβολή. 
 
Επίσης συνεχίζονται και οι προετοιμασίες Εθνικών ομάδων αλλά και αθλητών που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως επίσης και τα αθλήματα που είχαν πάρει το ΟΚ για προπονήσεις (από την 1η Γενάρη) όπως Volley League γυναικών, Α1 μπάσκετ γυναικών, Α1 πόλο ανδρών και γυναικών αλλά και Α1 χάντμπολ ανδρών και γυναικών.
 
Update: Η Α1 Volley League γυναικών (έχει αρχίσει προπονήσεις από 1/1 με εβδομαδιαίο τεστ) πήρε το ΟΚ για να αρχίσει αγώνες από την 1η Φλεβάρη.
 
Τώρα ως προς τις «κίτρινες» περιοχές προφανώς και ισχύουν τα ίδια για τις κατηγορίες που δεν έχουν σταματήσει τη δράση τους. Συν τον μαζικό αθλητισμό και τα στάδια για το κοινό που δεν θα κλείσουν. Όπως επίσης και τοξοβολία και σκοποβολή θα μπορούν να εξασκούνται.
 
Επιπροσθέτως ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, έχει ήδη αιτηθεί να δοθεί πράσινο φως για προπονήσεις και μετά για αγώνες σε Football League, Γ' Εθνική και Α2 μπάσκετ ανδρών. Πιθανότατα θα εξεταστεί το εάν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ή όχι την ερχόμενη εβδομάδα μετά από σχετική συζήτηση.
 
- Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το πλαίσιο για το αθλητικό πεδίο εν μέσω πανδημίας.

 

Τα αιτήματα για αθλητισμό από τη ΓΓΑ

Από την πλευρά της η ΓΓΑ και ο Γιώργος Μαυρωτάς είχαν εξαρχής πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο τι έχουν ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ειδικότερα για:
 
Προπονήσεις
 
1. Κολυμβητήρια: Άνοιγμα για προπονήσεις με τους εξής αυστηρούς περιορισμούς
 
Ένα άτομο ανά 25τμ νερού (5, 4, 3 άτομα ανά διαδρομή αντίστοιχα σε κολυμβητήρια 50μ, 33μ και 25μ)
 
Λάβετε υπόψιν ότι με το περιβάλλον του χλωρίου προστίθεται ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας, καθότι η εκπνοή των κολυμβητών γίνεται μέσα στο νερό. Η λειτουργία κολυμβητηρίων σε άλλες χώρες με περιορισμούς συνεχίζεται κανονικά, εφαρμόζοντας μάλιστα πιο χαλαρούς κανόνες (δίνονται ως παράδειγμα ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αγγλία). Τα αποδυτήρια θα είναι κλειστά και οι αθλητές θα έρχονται στην πισίνα, θα αλλάζουν σε μια καρέκλα με το μπουρνούζι τους σε στεγασμένο χώρο, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν χρόνια. Ντους θα γίνεται για τον καθένα στο σπίτι, μετά την προπόνηση. Οι συνθήκες αυτές προτείνονται και από την αγγλική Κολυμβητική Ομοσπονδία.
 
Ο χρονοπρογραμματισμός των προπονήσεων να είναι τέτοιος ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός έξω από την πισίνα μεταξύ όσων φεύγουν και όσων έρχονται στην προπόνηση (κενό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων). Αν υπάρχουν ενδοιασμοί, σε πρώτη φάση ας ανοίξουν τουλάχιστον τα ανοικτά (υπαίθρια) κολυμβητήρια και ενώ υπάρχει και το θέμα των υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ που θα εξεταστούν στην κολύμβηση
 
2. Να ξεκινήσουν προπονήσεις στο ποδόσφαιρο η Α’ Εθνική Γυναικών (20 ομάδες) Football League (Β’ Εθνική με 20 ομάδες επαγγελματική κατηγορία), Α’ Εθνική ποδόσφαιρο σάλας (12 ομάδες) και η Γ’ Εθνική (136 ομάδες σε 10 ομίλους). Οι όροι που μπορούν να ξεκινήσουν είναι με το να περιλαμβάνουν το εβδομαδιαίο τέστ αντιγόνου COVID19 τα ίδια με αυτά που ξεκίνησε η Superleague 2
 
3. Να επιτραπούν προπονήσεις αθλητών σωματείων χιονοδρομίας (όχι τουριστών), με λίστες επικυρωμένες από την ομοσπονδία, σε 7 χιονοδρομικά κέντρα (κλειστά τα σαλέ και τελεφερίκ). Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται ως αγωνιστική και όχι ψυχαγωγική σε όλη την Ευρώπη.
 
4. Να ξεκινήσουν προπονήσεις οι ομάδες ακαδημιών Κ19 (Κάτω των 19 ετών), Κ17, Κ15 των ΠΑΕ που έχουν πρωταθλήματα και διεθνείς υποχρεώσεις με τεστ COVID ανά 15 ημέρες
 
Για τους αγώνες
 
Λόγω Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν συγκεκριμένες ανελαστικές προθεσμίες που πρέπει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα και θα πρέπει κάποια άμεσα να ξεκινήσουν έτσι ώστε και με ένα συντετμημένο πρόγραμμα να ολοκληρωθούν. Θα μπορούσε για ομάδες και αθλήματα που κάνουν προπονήσεις την άδεια για να κάνουν αγώνες να τη δίνει η ΓΓΑ με συγκεκριμένα αγωνιστικά πρωτόκολλα και προδιαγραφές πάντα χωρίς θεατές προς το παρόν.
 
Να επιτραπούν αγώνες από 6-7 Φεβρουαρίου για:
 
 
· Αγώνες των ατομικών αθλημάτων που έχουν ξεκινήσει προπονήσεις από 7/11, σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις με επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν έλεγχο για COVID με τεστ αντιγόνου από εργαστήρια 48 ώρες πριν τους αγώνες.
 
Να επιτραπούν αγώνες από 13-14 Φεβρουαρίου για:
 
· Αγώνες κλειστού στίβου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 100 αθλητές προκειμένου να επιλεγεί η εθνική ομάδα για το Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου τον Μάρτιο που θα περιλαμβάνουν έλεγχο για COVID με τεστ αντιγόνου από εργαστήρια 48 ώρες πριν τους αγώνες.
 
· Α’ Εθνική χάντμπολ ανδρών - γυναικών αγώνες (έχουν ξεκινήσει προπονήσεις από 1/1 με εβδομαδιαίο τεστ)
 
· A’ Εθνική πόλο γυναικών (έχουν ξεκινήσει προπονήσεις από 1/1 με εβδομαδιαίο τεστ)
 
- Σχετικό αίτημα υπήρξε και για τη θεραπευτική κολύμβηση.
 
Να τονιστεί πως μέχρι τώρα έχουν ανοίξει:
 
Ποδόσφαιρο: Superleague I & II προπόνηση και αγώνες
 
Μπάσκετ: Α1 ανδρών προπόνηση και αγώνες, Α1 γυναικών προπόνηση
 
Βόλεϊ: Α1 ανδρών προπόνηση και αγώνες, Α1 γυναικών προπόνηση
 
Πόλο: Α1 ανδρών και γυναικών προπόνηση
 
Χάντμπολ: Α1 ανδρών και γυναικών προπόνηση
 
Οι Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων
 
- Όλα τα παραπάνω είναι με εβδομαδιαίο test covid
- Επίσης τα low risk αθλήματα γίνονται με περιορισμούς χωρητικότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων
 
Τα επόμενα βήματα:
 
Από αρχές Φεβρουαρίου
 
· Άνοιγμα κολυμβητηρίων με περιορισμούς χωρητικότητας χωρίς αποδυτήρια και 15θήμερο τεστ
 
· Ποδόσφαιρο: Προπονήσεις για Football league, Α’ εθνική γυναικών, Γ’ εθνική, Ποδόσφαιρο σάλας. Ξεκινούν με εβδομαδιαίο τεστ
 
· Αγώνες για τα low risk αθλήματα
 
Από μέσα Φεβρουαρίου:
 
· Αγώνες για βόλεϊ γυναικών και πόλο, χάντμπολ από μέσα Φεβρουαρίου
 
· Αγώνες κλειστού στίβου περιορισμένης συμμετοχής
 
Από μέσα Φεβρουαρίου:
 
- Χρήση κλειστών γυμναστηρίων για ατομικές προπονήσεις ομαδικών και ατομικών αθλημάτων
 
- Σε επόμενο στάδιο όταν ανοίξουν και τα άλλα αθλήματα θεωρείται πως θα μπορούσε να γίνεται έλεγχος COVID στις εγκαταστάσεις στα ερασιτεχνικά.
 
Πηγή:  www.gazzetta.gr