Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός και μέτρα στον αθλητισμό: Τι θα γίνει με τον επαγγελματικά και τον ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, με στόχο να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων προβλέπουν και το κλείσιμο κλειστών γυμναστηρίων και κλειστών χώρων άθλησης.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ' οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. «Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εύλογα γεννήθηκε η απορία για το τι θα γίνει στον ομαδικό αθλητισμό, τα πρωταθλήματα και τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις σε όλα τα σπορ.

Η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως στην ενημέρωση που θα γίνει από τον Νίκο Χαρδαλιά στις 19:30 του Σαββάτου (31/10), θα υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Η μέχρι τώρα εισήγηση είναι να υπάρξει συνέχιση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, από τη στιγμή που οι ομάδες υποβάλλονται διαρκώς σε τεστ για τον κορονοϊό και υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος της κατάστασης.

Αν δοθεί το «ΟΚ» από τις υγειονομικές επιτροπές, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αλλά και οι αγώνες ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

Ακόμα και σε αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια (πχ μπάσκετ), ωστόσο, για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν αποκλείεται να ισχύσει η μηνιαία – όσο διαρκούν δηλαδή τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας – παύση τους.

Περισσότερα, όμως, θα γίνουν γνωστά και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ενημέρωση που θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εξυπακούεται πως το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα, τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν κανονικά, από τη στιγμή που τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη (03/11).

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του τόνισε ότι «αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια». Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και μέχρι να ανακοινώσει την τελική δέσμη μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ το πρωί της Κυριακής 1η Νοεμβρίου (μέχρι τότε ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις), εξαιρούνται από το lockdown στον αθλητισμό τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Super League, της Basket League και της Volley League, διότι αφενός τηρούν αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ με τακτικά τεστ για τον κορονοϊό στους αθλητές και στο προσωπικό που σχετίζεται με τις ομάδες, αφετέρου υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης των επαφών σε περίπτωση κρούσματος.

Παράλληλα, εξαιρείται από το λουκέτο η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και η εκγύμναση όσων αθλητών βρίσκονται σε ολυμπιακή προετοιμασία.

 

Πηγή:  www.madata.gr