Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Κωστόπουλος: “Οι χορηγοί παγκοσμίως είναι το κομβικό κομμάτι”

Ο Βασίλης Κωστόπουλος εκπροσώπησε το Καρπενήσι στην πρόσφατη συνάντηση των ομάδων της Futsal League με την ΠΕΠΣΣ και μίλησε στο Futsalhellas.com, αναλύοντας τα δεδομένα για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, το format, τους χορηγούς, την ανταγωνιστικότητα, την εξάπλωση του αθλήματος στην επαρχία και φυσικά για την δική του ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ποιο είναι η δική σας πρόταση για το format του επόμενου πρωταθλήματος;

“Πιστεύουμε ότι το υπάρχον Format με τα play offs στο τέλος των 4 ομάδων και το avantage νικης του πρώτου ειναι το ιδανικό και το πλέον δίκαιο για όλους. Δίνει την δυνατότητα στους ισχυρούς να κάνουν ενα στραβοπάτημα μέσα στην σεζόν, αλλά επίσης δίνει την δυνατότητα στον 3ο και 4ο να κάνουν την έκπληξη στο τέλος, κάτι που δεν είναι ανέφικτο και το έχουμε δει να γίνεται και σε μεγάλες διοργανώσεις. Προτείναμε στην συνάντηση των ομάδων να μην αλλάξει κάτι για την φετινή σεζόν”.

Συμφωνείτε για πρωτάθλημα 10 ομάδων στη μεγάλη κατηγορία από τη σεζόν 2021-22;

“Είναι μεγάλο debate. Σε όλα τα format υπάρχουν θετικά και αρνητικά ανέκαθεν τα format με λίγες ομάδες είναι τα πιο ανταγωνιστικά και οικονομικά διαχειρίσιμα. Απο εκεί και πέρα, μια αλλαγή format στην Α’ θα επιφέρει αλλαγές στην Β’ και σε συνδυασμό με πιθανη είσοδο και άλλων ομάδων στην Σάλα, θα αλλάξει αρδην το τοπίο του Futsal, οπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα”.

Οι χορηγοί παίζουν κομβικό ρόλο για τη βιωσιμότητα του πρωταθλήματος και των ομάδων. Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για την εξεύρεση “αιμοδοτών” για την ενίσχυση της Β Εθνικής;

“Οι χορηγοί παγκοσμίως είναι το κομβικό κομμάτι, από ενα απλό event μέχρι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ένας μεγάλος χορηγός, πέρα από οικονομικά οφέλη, δίνει μία διαφορετική αίγλη. Ηδη θεωρώ στο futsal ότι οι χορηγοί που έχουν επιλεχθεί από πλευράς Branding είναι ιδανικοί. Το ερωτημα ειναι αν αρκούν να καλύψουν το οικονομικό σκέλος. Για να βρεθεί κάποιος/οι χορηγοί, πρέπει να υπάρχει ανάλογη προβολή και αυξηση της αναγνωρισιμότητας του αθλήματος. Επειδη γνωρίζω ότι η νέα χρονια θα είναι δύσκολη για τις αθλητικές χορηγίες, ωστε να καλυψεις τα εξοδα απο ένα μόνο χορηγό, το ιδανικό ειναι να αναζητηθούν λίγα απο πολλούς και να ανέβει απο πλευράς προβολής το πρωτάθλημα της Β. Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΠΣ στην συνάντηση δήλωσε ότι επειδη πλέον το πρωταθλημα της Β’ Εθνικής ειναι Πανελλήνιο και θα λάβει την ανάλογη οικονομική βοήθεια απ την ΠΕΠΣΣ”.

Θα είναι ανταγωνιστικο το επόμενο πρωτάθλημα; Ποια είναι η αίσθηση σου;

“Το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής θεωρώ ότι θα είναι παράσταση για τέσσερις ομάδες. Για την Β’ Εθνική, με βάση τα δεδομένα οτι δεν θα υπάρχει ομάδα απ την Α’ και χωρίς να ξέρω τι θα παρουσιάσει η Λαρισα, νομιζω θα κινηθεί και φέτος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ανέφερα και στην συνάντηση την ανάγκη να έχουν όλες οι ομάδες γήπεδο σάλας, έτσι ωστε να θυμίζει σε όλους αγωνίζεσαι σε ένα Εθνικό πρωτάθλημακαι όχι ένα απλό Τουρνουα κάποιου γηπέδου 5×5. Αν τελεσφορήσει το ενδεχόμενο του κλειστού των Θρακομακεδόνων, θεωρώ δεδομένο οτι 2-3 ομάδες της Β Εθνικής στην Αττική θα παίζουν σε Σάλα, κάτι που θα ανεβάσει το επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, για να ανέβει η σάλα επίπεδο, πρεπει να είναι απεριόριστος ο αριθμός των Μπλε δελτίων (Διπλό Δελτίο Αθλητή), οπως εχει κάνει η Γαλλία και έχει πάει χρόνια μπροστά. Αυτή η συνθήκη υπάρχει στον Κανονισμό της FIFA αν και η ΕΠΟ δεν το δέχεται”.

Καρπενήσι, Σάμος, Λάρισα. Η επαρχία μπαίνει δυναμικά. Φτάνει όμως το άνοιγμα του αθλήματος στην επαρχία, αν δεν υπάρχει βιώσιμο πλάνο για τις μετακινήσεις και για την ενίσχυση των ομάδων;

“Αν θέλει το άθλημα να πάει μπροστά, η εξάπλωση στην επαρχία είναι μονόδρομος και φυσική εξέλιξη, όσο και αν οι ομάδες της Αττικής, ελέω μετακινήσεων, το βλέπουν αρνητικά. Οταν ξεκινάς μία τέτοια προσπάθεια, πρέπει πρωτίστως η ιδια η ομάδα να έχει ένα βιώσιμο budget για την σεζόν και δευτερευόντως να στηριχτεί στην βοηθεια της ΠΕΠΠΣ ή της Εκάστοτε ΕΠΣ. Οι ομάδες απ την επαρχία, όταν ξεκινάνε, υπολογίζουν πάντα το κόστος ταξιδίων, οπότε όσο μεγαλώνει το αθλημα καλό είναι να το κάνουν και οι ομάδες απ την Αθήνα. Σε ενα debate στην συνάντηση των ομάδων, ο αντιπροεδρος της ΠΕΠΠΣ ανέφερε οτι όλοι πρέπει να καταλάβουν οτι βρίσκονται σε ενα εθνικού επιπέδου πρωταθλημα. Αν κάποιος θεωρεί ότι θέλει να παίζει με τους φίλους του, καλύτερα να πάει σε ενα τουρνουα 5×5. Σε αυτη βέβαια την τοποθέτηση, με την οποία συμφωνώ, καλό είναι η ΠΕΠΠΣ, αφού πλέον ανεβαίνει το επίπεδο, να στηρίζει και τις ομάδες οπως γίνεται σε όλα τα Πρωταθλήματα και είμαι σίγουρος ότι ο Προεδρος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με το βιώσιμο πλάνο, όπως έχω ξαναπεί, για να είναι βιώσιμο, πρέπει κάθε πόλη να έχει απο μία ομάδα, ώστε να στηρίζεται ολιστικά από όλους του φορείς. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πρέπει να βασιστείς σε έναν ρομαντικό που έχει χρήματα. Σχετικά με τις επαρχιακές πόλεις, δίνουν ένα αλλο χρώμα στην Β’ και την κάνουν επίσημα Πανελλαδικό Πρωτάθλημα. Η Λάρισα ειναι μία πόλη με κόσμο, χρήματα και ποδοσφαιρική ιστορία, οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μην πρωταγωνιστήσει στην Σάλα στο μέλλον, αρκεί να γίνουν σωστές κινήσεις. Εμείς στην Ευρυτανία έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά μας. Είμαστε απ τους μικρότερους νομούς της Ελλάδας και τους γηραιότερους. Θελουμε να δωσουμε ενα νέο νοημα στους λάτρεις του αθλητισμού στην τοπική κοινωνία και να αποτελέσει το εναυσμα για το μεγάλο come back”.

Να υποθέσω ότι μόνος στόχος είναι η άνοδος τη νέα σεζόν; Θα δούμε ενίσχυση μεταγραφική ή θα στηριχθείτε στον ίδιο κορμό;

“Πέρυσι μπορεί να κατεβήκαμε πιλοτικά, αλλά επουδενί δεν κατεβήκαμε αδιάφοροι. Απ’ την οργανωση μέχρι και το αγωνιστικό σκέλος κάναμε μια προβα τζενεράλε για φέτος, οπως και φέτος θα είναι μια πρόβα τζενεράλε για του χρόνου. Ο κορμός θα είναι ο ίδιος για φέτος, μιας και η ομάδα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και πέραν του επιπέδου της Β’. Σκοπός και αποστολή μας ειναι να δει η τοπική κοινωνία του Καρπενησίου μεγάλες ομάδες με ιστορία οπως ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Δούκας και λοιπούς να μας αντιμετωπίζουν στο Κλειστό του Καρπενησίου”.

Πηγή: www.futsalhellas.com