Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Το πρωτάθλημα ποδοσφαιρου σαλας ξεκίνησε από το Καρπενήσι!


"Το μίνι ποδόσφαιρο 5Χ5 ή ποδόσφαιρο Σάλας, όπως ονομάζεται, ξεκίνησαν πρώτοι οι Ιταλοί το 1950 στην περιοχή του Λάτσιο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1983 στηριζόμενο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τότε κατασκευάσθηκε και το πρώτο γήπεδο με διαστάσεις 25Χ45 μέτρα με φυσικό γκαζόν. Το πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε ήταν το Calcetto d' Atene.

Στη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. το καλοκαίρι του 1996 στην Ευρυτανία αποφασίσθηκε η διοργάνωση του πρώτου πειραματικού πρωταθλήματος μίνι ποδοσφαίρου 5Χ5. Την 2 Μαρτίου του 1996 πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του πρώτου πειραματικού πρωταθλήματος, που διοργάνωσε η Ε.Π.Ο. με την συμμετοχή 8 ομάδων. Οι πρώτες ομάδες που πήραν μέρος ήταν:
Kερατσίνι, Calcetto d' Atene, Ζωγράφου, Χαλκηδονικός, Α.Σ.Ε. Δούκας, Εκπαιδευτήρια ΄΄ο Πλάτων΄΄, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, ΄Αγιος Λάζαρος Βύρωνα.
Για να είναι δυνατή η συμμετοχή και μικρών παιδιών δημιουργήθηκαν 3 κατηγορίες. Η Α΄κατηγορία με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών (Παμπαίδες), η Β΄κατηγορία με παίκτες μέχρι 16 ετών (Παίδες) και η Γ΄κατηγορία με παίκτες έως 24 ετών (Έφηβοι).
Το δεύτερο πειραματικό πρωτάθλημα μίνι ποδοσφαίρου έγινε την περίοδο 1996-97, σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ και συμμετείχαν 37 σωματεία.
Την περίοδο 1997-98 η Ε.Π.Ο. διοργανώνει το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα μίνι ποδοσφαίρου, σε τρείς κατηγορίες, Παίδων με 42 σωματεία, Εφήβων με 34 σωματεία και Ανδρών με 22 σωματεία."

Πηγή: www.epo.gr