Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΕΠΟ: Ζητάει δίπλωμα UEFA Α για προπονητές που δουλεύουν στη Γ΄ Εθνική


Αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση από την ΕΠΟ, του νέου κανονισμού Προπονητών, σύμφωνα με τον οποίο, όσοι εργάζονται σε ομάδες Γ’ Εθνικής πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος UEFA A’ και όσοι εργάζονται σε Πρωταθλήματα της Α’ Κατηγορίας, πρέπει να είναι κάτοχοι UEFA B’ τουλάχιστον.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κανονισμό, οι ομάδες της Γ’ Εθνικής …”γ) Για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της αγωνιστικής περιόδου 2019 – 2020 ισχύουν οι παρακάτω εξαιρέσεις :
– Δύναται να ξεκινήσει μία ομάδα την αγωνιστική περίοδο 2019 –2020 με προπονητή κάτοχο διπλώματος UEFA B, υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα αυτή ολοκλήρωσε την αγωνιστική
περίοδο 2018 – 2019 με τον ίδιο προπονητή. Σε περίπτωση αντικατάστασής του, ο νέος προπονητής θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Α.
– Ομοίως, ομάδα που πέτυχε την άνοδό της στην Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία κατά την τελευταία αγωνιστική περίοδο (2018-2019) και ο προπονητής της έχει δίπλωμα UEFA Β δύναται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα 2019-2020 με τον ίδιο προπονητή. Σε περίπτωση αντικατάστασής του ο νέος προπονητής θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Α.
– Ομάδα που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία και έχει συνάψει έγγραφη συμφωνία με προπονητή ποδοσφαίρου, κάτοχο διπλώματος UEFA B, με ημερομηνία κατάρτισης της συμφωνίας και καταχώρισης στο taxisnet έως την 31.7.2019, δύναται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα 2019-2020 με αυτόν τον προπονητή. Σε περίπτωση αντικατάστασής του ο νέος προπονητής θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Α.
– Σε Ε.Π.Σ. στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προπονητών με δίπλωμα UEFA A, δύναται η ΕΠΣ να απευθύνει ερώτημα στην Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., η οποία θα αποφασίζει σχετικά για την επίλυση του ζητήματος”.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μοναδική περίπτωση να εργαστεί προπονητής στην Γ’ Εθνική, χωρίς να είναι κάτοχος UEFA A’, είναι να εργαζόταν από πέρυσι και να είναι αυτός, που κέρδισε την άνοδο με την ομάδα αυτή. Ακόμη, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι, με τον μη ικανό αριθμό κατόχων UEFA A’, στον Νομό, θέμα το οποίο καλείται να επιλύσει, η Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΟ.
Σε ότι αφορά, τις ομάδες των οικείων τοπικών πρωταθλημάτων, ο κανονισμός αναφέρει:
“α) Στα πρωταθλήματα ευθύνης των Ε.Π.Σ. η πρόσληψη προπονητή είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες. Στην περίπτωση που σε μία ΕΠΣ δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ικανός αριθμός προπονητών για την κατάλληλη εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης, η ΕΠΣ θα απευθύνει ερώτημα στην Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., η οποία θα αποφασίζει σχετικά για την επίλυση του ζητήματος. Για τον έλεγχο της επάρκειας θα υπολογίζονται μόνο οι προπονητές που έχουν ταυτότητα τριετίας εν ισχύ.
Και εδώ, ο κανονισμός αναφέρει ρητά, ότι οι προπονητές της Ανώτερης Κατηγορίας, πρέπει να είναι κάτοχοι UEFA B’, τουλάχιστον.
11. Ανώτατη Κατηγορία Τοπικών Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ:
Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον. ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον.
Πηγή: https://sport.argonafplia.gr/2019/08/07/%CE%B5%CF%80%CE%BF-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1-uefa-b-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF/