Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Βαγγέλης Μάκκας: «Άκρως επιτυχημένη η χρονιά για την παρέα της Φραγκίστας»

Ένα από τα βασικά στελέχη της Φραγκίστας την τελευταία 2ετια είναι ο Βαγγέλης Μάκκας, που δεν έχει λείψει ποτέ από την Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας για 13 συναπτά έτη, παρότι τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Αθήνα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο 28χρονος αμυντικός παραχώρησε συνέντευξη στο Evrytania Sport, μιλώντας για την πορεία της ομάδας του και όχι μόνο. Χαρακτηρίζει αρχικά ως πλήρως επιτυχημένη την πορεία του ΑΠΟΔΦ παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της, όπως η απουσία προπονήσεων, η έλευση ποδοσφαιριστών από μακριά. Βασικός στόχος που επετεύχθη ήταν η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου, ενώ αναφέρεται και στους λόγους της αποχώρησης της ομάδας από τα μπαράζ. Ιδιαίτερα στέκεται στο ιδανικό κλίμα που επικρατούσε στους «βυσσινί», στον Πρόεδρο Χρήστο Γαλανό, στον προπονητή-παίχτη Μάκη Ζήκα, στην ποιότητα των παιχτών και δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη περίοδο, με την προσθήκη δυο-τριών ποδοσφαιριστών. Η συζήτηση προχώρησε στην άποψη του για το γηπεδικό πρόβλημα, την αδρανή ομάδα της Κρέντης, που είναι μέσα στην καρδιά του, το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο, την ΕΠΣ Ευρυτανίας, τη διαιτησία και την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας από την Ποταμιά.
Ο Βαγγέλης Μάκκας είναι γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1991. Αποτελεί έναν διαχρονικό ποδοσφαιριστή της Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας. Από το 2006 έως το 2017 αγωνίστηκε στην ομάδα της Κρέντης, που έχει πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν για αρκετά χρόνια. Το 2017 μετακινήθηκε στην γειτονική Φραγκίστα, καθώς οι Κρεντιώτες δεν δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Τη φετινή περίοδο έπαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του στον τελικό κυπέλλου. Συνολικά μέτρησε και στις δυο διοργανώσεις 17 συμμετοχές και δυο γκολ. Διακρίνεται ιδιαίτερα ως αριστερός οπισθοφύλακας, έχοντας υπάρξει και μέλος των μικτών ομάδων.

Η συνέντευξη ήταν η ακόλουθη:

Evrytania Sport: Βαγγέλη καταρχάς θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για την πορεία της Φραγκίστας στο φετινό πρωτάθλημα.
Βαγγέλης Μάκκας: «Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη σελίδα σου και συγχαρητήρια για την πολύ καλή σου δουλειά. Θεωρώ ότι η χρονιά ήταν άκρως επιτυχημένη. Ο κυριότερος στόχος μας ήταν η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο αυτό που καταφέραμε και με την παρουσία μας στα μπαράζ του πρωταθλήματος, διότι είμαστε μια ομάδα που δεν έκανε καθόλου προπονήσεις. Θέλαμε να μπούμε σε αυτά, είχαμε ποιότητα. Ξέραμε τις δυσκολίες από την αρχή, διότι μόνο άτομα έτρεχαν την ομάδα, ο Πρόεδρος Χρήστος Γαλανός και ο προπονητής-παίχτης Μάκης Ζήκας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους δυο, διότι βοήθησαν όσο μπορούσανε. Εάν δεν ήταν ο Μάκης κακά τα ψέματα και δεν έφερε και 2-3 παίχτες, δεν θα κατέβαινε η ομάδα. Μεγαλύτερο ρόλο στην καλή πορεία της ομάδας έπαιξε το γεγονός ότι ήμασταν μια παρέα και με την προσθήκη των νέων παιδιών τη μεγαλώσαμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο, αν ήμασταν λίγο πιο προσηλωμένοι στους στόχους μας, να το πιστέψουμε. Με βάση την πορεία μας επίσης τα ματς που έπρεπε να παίξουμε με σκοπιμότητα, τα παίξαμε με σκοπιμότητα. Τα ματς που ήταν λίγο πιο χαλαρά, τα παίξαμε λίγο πιο ανοιχτά. Δεν φοβηθήκαμε τις ομάδες, δεν περιοριστήκαμε πίσω, ανεβαίναμε, παίζαμε πιο ελεύθερα. Με ΠΑΟΚ, Ραπτόπουλο, Άγραφα παίξαμε πιο συγκεντρωμένα, με αγωνιστικό πλάνο, καλή άμυνα και δεν ήταν τυχαίο αυτό. Από τις ομάδες που ήταν στα μέτρα μας μόνο το πρώτο με τα Άγραφα δεν κερδίσαμε και σε αυτό δεχτήκαμε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις και αυτό με αμφισβητούμενη φάση. Κακά τα ψέματα, ήμασταν μια ομάδα του 60λεπτου λόγω προπονήσεων. Οι παίχτες μου είχαμε θεωρώ ότι θα μπορούσαν να παίξουνε σε οποιαδήποτε ομάδα. Αναφέρομαι σε μονάδες όπως ο Ταξιάρχης Γούλας, που ήταν μεγάλη απώλεια για εμάς, όταν μπήκε στον στρατό, ο Μάκης Ζήκας, που ξέρει πολλά κιλά μπάλα, ο Γιάννης Μπισμπίκης, που εάν δούλευε θα έπαιζε σε μεγαλύτερες κατηγορίες από την Ευρυτανία. Υπάρχουν και άλλοι παίχτες, μην αδικήσω και κανέναν..»

Evrytania Sport: Θεωρείς ότι η εικόνα της ομάδας «χάλασε» με την απόσυρση της από τον δεύτερο γύρο των Play Off;
Βαγγέλης Μάκκας: «Ξέραμε τις δυσκολίες από την αρχή. Το συζητήσαμε οι παίχτες μεταξύ μας με τον κ. Γαλανό, τον Χρηστάρα, όπως τον λέμε εμείς. Είπαμε θα κατέβουμε, μετά μας ευνόησε η κλήρωση του κυπέλλου, που ήταν βατή και στα μέτρα μας. Βάλαμε στόχο το κύπελλο και είπαμε θα πάμε μέχρι τέλους και να δούμε που θα βγει. Το κακό είναι ότι κάποια παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν, καθώς στην Ευρυτανία δεν υπάρχουν δουλειές. Ειδικότερα στα χωριά, που έχουν ερημώσει. Ο Ταξιάρχης Γούλας για παράδειγμα έφυγε λόγω στρατού, θα κάναμε πολλά περισσότερα με αυτόν κατά την γνώμη μου. Ο Γιάννης Μπισμπίκης, ο Κώστας Κατσαδούρος, που έχει εμπειρία μεγάλη, ο βασικός μας τερματοφύλακας Χρήστος Σάλτης έφυγαν για σαιζόν σε νησιά. Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε βάσει παιχτών. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε το πρωτάθλημα. Τα παιδιά επίσης που ερχόμασταν από την Αθήνα κάναμε φοβερές θυσίες, ανεβαίναμε, αλλά όσο περνάει ο καιρός ανοίγουν οι δουλειές και δεν είναι εύκολα, κάποια παιδιά δουλεύανε Σαββατοκύριακα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.»

Evrytania Sport: Όσον αφορά τη νέα περίοδο τι ακούς;
Βαγγέλης Μάκκας: «Το Σάββατο 6/7 από όσο ξέρω υπήρχε συμβούλιο στο χωριό. Από ότι ακούω θέλω να πιστεύω πως τα πράγματα είναι καλά. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται η ομάδα να πάει καλά. Πιστεύω ότι θα κρατήσουμε αυτήν την παρέα που είμαστε με κάποιες προσθήκες, 2-3 που χρειάζονται. Σίγουρα χρειάζονται, διότι κάποιες φορές δεν κατεβάζαμε ούτε ενδεκάδα. Θα είμαστε πιο καλύτερα από πέρυσι. Έχουμε παίχτες με τρομερή ποιότητα. Ο Χρήστος Σάλτης θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας για τα Ευρυτανικά δεδομένα, ο Αλέξανδρος Κετσιλής που ήρθε από την Αθήνα, αν μπορέσουμε να τον κρατήσουμε είναι πάρα πολύ καλός παίχτης με τρομερά φυσικά προσόντα. Προσωπικά παίζω 13 χρόνια μπάλα, μπορεί να μην έχω τη φυσική κατάσταση που είχα παλιά, αλλά λόγω εμπειρίας ξέρω τη θέση, ο Μάκης Ζήκας ξέρει τα πράγματα πως έχουν ακριβώς, πολύ καλός παίχτης, ο Κώστας Μπούκας, ο Γιάννης Μπισμπίκης το ίδιο, ο Χρηστάκης Γενιτσαρόπουλος πολύ δραστήριος, ο Ταξιάρχης Γούλας, ο Πάνος Ράπτης πολύ έμπειρο παιδί, ξέρει μπάλα. Ποιοτικά πιστεύω είμαστε πάρα πολύ καλοί. Έχουμε ένα πολύ καλό κορμό, που πιστεύω ότι ατομικά αν μπορέσουμε να βελτιωθούμε, θα μπορέσουμε να βγάλουμε και περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, διότι προπονήσεις είναι δύσκολο να κάνουμε. Αν είναι τα πράγματα όπως τα λένε, θα πάμε καλύτερα.»

Evrytania Sport: Κεφάλαιο γηπεδικό. Η ομάδα σου ως γνωστόν αγωνίζεται μακριά από τη φυσική της έδρα λόγω μη αδειοδότησης του γηπέδου της Δυτικής Φραγκίστας.
Βαγγέλης Μάκκας: «Είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Υπάρχουν παιδιά στο χωριό, τα οποία μπορώ να σου πω ότι ενδιαφέρονται για την μπάλα, αλλά δεν έχουν κίνητρα, ώστε να ασχοληθούν με κάτι, να ρίξουν ένα σουτ, να κάνουν κάτι στο γήπεδο. Αν είχε ένα γήπεδο, θα είχε και κίνητρο να ασχοληθείς. Πολλά παιδιά δεν ασχολούνται, διότι δεν υπάρχουν οι υποδομές και είναι ξεκάθαρο αυτό. Στα χωριά εκτός από την Φραγκίστα και την Κρέντη υπάρχουν χωριά στον Δήμο Αγράφων, που μπορούν να ασχοληθούν με την μπάλα. Πρέπει να γίνει ένα γήπεδο, να είναι προτεραιότητα του Δήμου να φτιαχτεί. Αφού αποφασίστηκε να γίνει στην Φραγκίστα, να γίνει στην Φραγκίστα, είναι ένα καλό σημείο, είναι σε κεντρικό σημείο, δεν είναι μακριά από το Καρπενήσι. Ίσως αδικούνται λίγο άλλα χωριά, αλλά κακά τα ψέματα εκεί έχει περισσότερο κόσμο και ήταν καλύτερο να γίνει εκεί.»

Evrytania Sport: Ας συνεχίσουμε τη συζήτηση με την ομάδα της Κρέντης, η οποία είναι ανενεργή την τελευταία διετία.
Βαγγέλης Μάκκας: «Είμαι από εκείνο το χωριό, μεγάλωσα εκεί, ο πατέρας μου με πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο σε αυτό και πονούσα, πονάω για αυτό. Ο πατέρας μου Κώστας ήταν ιδρυτικό της μέλος και μετέπειτα Πρόεδρος της και δέθηκα περισσότερο με την ομάδα. Είχα την ευκαιρία να παίξω στη Δ΄ Εθνική με τη Μυρίκη, αλλά δεν το έκανα, διότι είμαι παίχτης φανέλας, δένομαι με κάποιες καταστάσεις, όπως με την ομάδα και το χωριό. Έζησα πολύ καλές εποχές, τότε που η ομάδα πρωταγωνιστούσε και διεκδικούσε το πρωτάθλημα, έχω ζήσει και μέτριες στιγμές, που ήμασταν λίγο πιο κάτω από την τετράδα και απλά παλεύαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Είναι λυπηρό που δεν υπάρχει ομάδα, Υπάρχουν παιδιά, αλλά άλλα μεγάλωσαν, άλλα αποσύρθηκαν και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να την κρατήσουμε. Έπαιξα 11-12 χρόνια εκεί, μακάρι να επανιδρυθεί, διότι είναι κρίμα. Για εμένα ήταν ένα σωματείο, που ήταν πάντοτε υπολογίσιμο. Είχε πολύ καλά παιδιά, πολύ καλούς παίχτες και αυτό που μου άρεσε σε εκείνη την ομάδα ήταν ότι ο πρωταθλητισμός που έκανε και η πορεία η καλή ήταν με 9-10 Κρεντιώτες παίχτες, δυο Βινιανιώτες, τον Βαγγέλη και τον Σπύρο Μπύρο, που ήταν δικά μας παιδιά γέννημα-θρέμμα και με 2-3 προσθήκες τον Τύμπα, τον Γιάκο και τον Μπαΐκούση. Στην Φραγκίστα πήγα, διότι όταν δεν υπήρχε αυτή η ομάδα είχαν έρθει κάποια παιδιά στην Κρέντη να μας βοηθήσουν, ο Κώστας Κατσαδούρος, ο Παύλος Κόκκοτος, ένας πολύ καλός παίχτης, ο Γιάννης Μπισμπίκης, ο Μάκης Ζήκας και ο Βασίλης Κωστόπουλος. Θα σταθώ στον Κωστόπουλο, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, διότι βοήθησε σημαντικά την ομάδα μας ιματισμό, διότι δεν είχαμε τις καλύτερες εμφανίσεις. Χάρης σε αυτούς είχα δώσει μια υπόσχεση μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν φύγω ποτέ από την Κρέντη πρώτη προτεραιότητα μου θα είναι η Φραγκίστα. Εκτός από το γεγονός ότι είναι φίλοι μου, ηθικά θα πήγαινα εκεί να παίξω μπάλα.»

Evrytania Sport: Να μας σχολιάσεις τις «μάχες» ανάμεσα σε Αίολο και Ποταμιά και μια γενικότερη άποψη για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο.
Βαγγέλης Μάκκας: «Αγωνίζομαι 13 χρόνια στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο, δεν έχουν φύγει ποτέ με γεμάτες χρόνια. Κάθε πέρυσι και καλύτερα λένε, έχω συμμετάσχει σε πρωτάθλημα με 12-14 ομάδες και τώρα είναι με το ζόρι 8, πέρυσι ήταν 6 και οι δυο δεν τερμάτισαν ποτέ, έχοντας πολλά προβλήματα. Αυτό βέβαια οφείλεται και στον κόσμο που φεύγει λόγω δουλειάς, εκτός από τους παράγοντες. Φταίει ότι και τα νέα παιδιά πλέον δεν έχουν ζήλο, τα πρώτα χρόνια που έπαιζα μπάλα στην Κρέντη κουβάλαγα τα νερά και το φαρμακείο, ήμουν στον πάγκο. Έμπαινα στο γήπεδο στο 80΄ με ομάδες στυλ Αγίας Τριάδας και μου ερχόταν ότι κάτι έκανα. Πλέον παρακαλάς τα παιδιά και δεν έρχονται στο γήπεδο, σίγουρα έχει πέσει το επίπεδο. Πιστεύω ότι δίκαια το πήρε το πρωτάθλημα η Ποταμιά, ήταν καλύτεροι ποιοτικά οι παίχτες της από τον Αίολο στο γήπεδο. Είχε μονάδες, όπως ο Χρυσάφης, ο Σταμούλης, ο Γενιτσαρόπουλος, ο Σιδεράκης, από τη μέση και μπροστά ήταν απίστευτη η Ποταμιά. Δίκαια το πήρε και να σου πω την αλήθεια ήθελα να το πάρει. Ο Αίολος έπαιζε καλή μπάλα, ήταν δουλεμένη ομάδα, προπονημένη, με παίχτες όπως οι: Κατσαδούρος, Ζαραβέλης και Παχής. Θεωρώ ότι η Ποταμιά ήταν ένα τικ παραπάνω. Ο Αίολος αν θα δυσκολευόταν, θα δυσκολευόταν αρκετά. Με εμάς δεν του έβγαινε το παιχνίδι, το 1-3 των μπαράζ ήταν οριακό. Η Ποταμιά δυσκολευόταν λιγότερα. Βέβαια στον τελικό την περιορίσαμε όσο ήταν εφικτό, δεν έφυγε το σκορ πάνω από το 3-0, αν έβαζε το γκολ ο Μπούκας στο ξεκίνημα του αγώνα, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Η ποιότητα των παιχτών ήταν τόσο μεγάλη, που σου έκαναν 1-2 γκολ και τελείωνε το ματς.»

Evrytania Sport: Ποια είναι η άποψη σου για την ΕΠΣ Ευρυτανίας και τη διαιτησία κλείνοντας;
Βαγγέλης Μάκκας: «Η ΕΠΣ έχει σίγουρα βοηθήσει να ανέβουν οι ομάδες που πλήρωσε τις διαιτησίες. Είναι πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια αυτό και μπορώ να πω και ένα ευχαριστώ σε αυτή, που συντελούν να υπάρχει το πρωτάθλημα και είναι καλό να υπάρχει το πρωτάθλημα. Όσον αφορά τη διαιτησία το τιμ Κουρλός-Μπύρος-Κατσαρός ήταν πάρα πολύ καλοί. Για εμένα τα παιδιά, επειδή έχουν παίξει και μπάλα, ειδικά οι δυο πρώτοι είναι οι πιο αντικειμενικοί. Βέβαια γίνονται τα λάθη. Οι υπόλοιποι κάποιες φορές το χάνουν αρκετά, χάνουν τον έλεγχο. Εγώ που παίζω σε μια ομάδα που είναι μια ταχύτητα πιο κάτω, όταν έπαιζα με μια ομάδα καλύτερη, όπως τον Αίολο και την Ποταμιά το πράγμα δυσκόλευε, πιο εύκολο ήταν να αδικηθούμε εμείς χωρίς λόγο παρά ο αντίπαλος. Πάντα πας με τον ισχυρό, αλλά το θέμα είναι να μην υπάρχει ένα 70-30. Όταν με σφύριζε ο Κουρλός, ήταν καλύτερα για εμένα, ένοιωθα και έπαιζα καλύτερα σε σχέση με κάποιον άλλο.»




Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος