Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Γιάννης Καλύβας: «Η Ευρυτανική διαιτησία έχει κάνει βήματα προόδου»


Ο αναμορφωτής της Ευρυτανικής διαιτησίας Γιάννης Καλύβας, μαζί με τη συνεργασία της υπόλοιπης επιτροπής διαιτησίας και του συμβουλίου της ΕΠΣ Ευρυτανίας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Evrytania Sport. Ο κ. Καλύβας, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα κατάγεται από τον γειτονικό Άγιο Γεώργιο και είναι τα τελευταία χρόνια ο επικεφαλής της Ευρυτανικής διαιτησίας, η οποία κάνει βήματα προόδου και έχει αυτήν την στιγμή έναν αξιολογημένο διαιτητή και δυο αξιολογημένους βοηθούς διαιτητές 3ης κατηγορίας.
Έχει μια σπουδαία θητεία στον χώρο της διαιτησίας, στον οποίο προσφέρει επί σειρά ετών. Είναι Πρόεδρος της Ε/Δ της ΕΠΣ Ευρυτανίας και εκπαιδευτής της, παρατηρητής διαιτησίας 2ης κατηγορίας και υπεύθυνος περιφερειακής ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Άνθρωποι με το ήθος και την ποιότητα του Γιάννη Καλύβα είναι πολυτέλεια για το ποδόσφαιρο, πόσω μάλλον του νομού μας. 

Ο κ. Καλύβας τόνισε αρχικά για την παρουσία του στη διαιτησία της Ευρυτανίας τα τελευταία χρόνια: «Ήθελα να αφήσω έστω ένα μικρό λιθαράκι και να προσφέρω στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε αυτόν τον τόπο που μεγάλωσα, που ανδρώθηκα, που με έμαθε να ζω με αξιοπρέπεια.Να βάλω έστω και μια τελεία ή ένα κόμμα, αν βάλεις σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μένα έχεις προσφέρει σε αυτό που σε έπλασε ο Θεός. Ήταν θέμα ηθικό, ποδοσφαιρικώς και διαιτητικώς να δημιουργήσω κάτι καλό εδώ στον τόπο μου, σε αυτό το μικρό αλωνάκι της Ευρυτανικής γης. Έτσι ξεκινήσαμε να δημιουργούμε υποδομές μικρές, για αυτό που λέγεται διαιτησία. Κάναμε την πρώτη σχολή, γυρίσαμε σε κάθε γωνιά, δεν αφήσαμε κανένα χωριό, κανένα Λύκειο, κανένα Γυμνάσιο, κανένα φροντιστήριο, που να μην βρούμε παιδιά και μια μικρή αγάπη για την μπάλα. Προσπαθήσαμε να τους δώσουμε ερεθίσματα για να τα κάνουμε μέλη αυτής της οικογένειας, που λέγεται διαιτησία και μέλη της μεγάλης οικογένειας της ΕΠΣ Ευρυτανίας. Έτσι πορευόμαστε εδώ και 4-5 περίπου χρόνια και χωρίς να περιαυτολογήσω είναι τοις πάσι γνωστόν ότι η Ευρυτανική διαιτησία έχει κάνει βήματα προόδου. Νομίζω αυτό φαίνεται και περίτρανα, διότι έχουμε βοηθούς διαιτητές στη Γ΄ Εθνική, διαιτητή στη Γ΄ Εθνική, δυο κορίτσια που είναι στη Γ΄ Εθνική γυναικών και δημιουργούμε και άλλες υποδομές. Έχουμε δυο παιδιά που είναι δόκιμοι και στη νέα σχολή που προγραμματίζουμε στο τέλος Αυγούστου θα γίνουν τακτικοί. Αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου.»



Για τη συνεργασία με τα σωματεία επεσήμανε: «Όταν ήρθα εδώ από τα 15 χιλιόμετρα, που είναι η γενέτειρα μου, για να φτάσω σε αυτόν τον τόπο και να είμαι ένα μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΕΠΣ Ευρυτανίας υπήρχε μια αλληλοεκτίμηση και αυτό είναι σημαντικό. Η αλληλοεκτίμηση φαίνεται όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια και μιλάς ξάστερα κάτι που έχω μάθει στη ζωή μου, διακονώντας την εκπαίδευση 40 χρόνια από όλα τα μετερίζια και ειδικά στο Αιγαίο που βρέθηκα και ήμουν Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης σε όλο το Νότιο Αιγαίο σε 35 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής. Νομίζω ότι ήταν πολύ εύκολο για εμένα, με ψηλά το κεφάλι να κοιτάζω τον άλλον στα μάτια και να πορεύομαι με αλήθεια και αξιοσύνη. Δεν νομίζω ότι έδωσα το δικαίωμα σε κανέναν να μου αφήσει το παραμικρό ψεγάδι, ότι λειτούργησα με δόλο ή με ιδιοτέλεια. Πορευόμουν πάντα στη ζωή μου, κόβοντας το καρπούζι στη μέση.»

Για τη διαιτησία των επόμενων ετών στον νομό μας ανέφερε: «Επειδή είσαι Δημήτρη κοντά σε όλες τις ομάδες, κοντά στην ΕΠΣ και μέσω της σελίδας σου στόχος μας είναι να κάνουμε μια ακόμη σχολή το προσεχές διάστημα. Όχι να διώξουμε τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν χρόνια στη διαιτησία και πρέπει να παραμείνουν, αλλά να μη μείνουμε κάποια στιγμή χωρίς να έχουμε κάποιους, που θα έρχονται από πίσω και θα μπορούν να αναπληρώσουν ή να συμπληρώσουν ανά πάσα στιγμή το κενό. Καλός είναι και ο Χ, ο Ψ, ο Γ, τα παιδιά που παίζουν αυτήν την στιγμή και έχουν μια ηλικία, αλλά αν τα παιδιά μου πουν αύριο το πρωί κ. Γιάννη εγώ αποχωρώ πρέπει να έχουμε αμέσως την εναλλακτική λύση, την αναπλήρωση, τους ανθρώπους που θα μπορέσουν να έχουν κάνει τα πρώτα βήματα, ώστε να σταθούν επάξια σε οποιονδήποτε αγώνα. Εμείς έχουμε μόνο την Α΄ κατηγορία και για να παίξεις σε αυτήν θα πρέπει να έχεις μια μικρή εμπειρία. Η εμπειρία είναι για μένα το μεγαλύτερο πτυχίο και δεν μπορείς να το πάρεις πουθενά. Διδακτορικά και μεταπτυχιακά παίρνεις, αρκεί να διαβάσεις, αλλά η εμπειρία χρειάζεται να κυλάει ο χρόνος, που έρχεται, τρέχει και γυρίζει μόνος του. Ευελπιστώ ότι με τη νέα χρονιά θα κάνουμε μια μικρή σχολή και θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και να προσελκύσουμε νέα παιδιά. Αυτήν την στιγμή έχουμε 14 παιδιά και θέλουμε να τον κάνουμε 24. Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς. Να έχουμε από κάτω νέα παιδιά, να μπορούμε να τα προτείνουμε στα κεντρικά όργανα της διαιτησίας, να μπορούν να πάνε, αν τα παιδιά αυτά δείξουν ότι μπορούν να βγάλουν τα τεστ, που πρέπει να βγάλουν και δείξουν μια καλή πορεία, αύριο-μεθαύριο η Ευρυτανία να έχει όχι έναν, αλλά δυο και τρεις σε υψηλές κατηγορίες. Η Ευρυτανία είναι ποδοσφαιρομάνα, έχει βγάλει ονόματα και κάποια στιγμή να φτάσουμε να βγάλει ονόματα και στη διαιτησία σε υψηλή κατηγορία»

Τέλος ο έμπειρος εκπαιδευτής μίλησε για τα επερχόμενα αγωνιστικά τεστ 1ης και 2ης κατηγορίας στο Καρπενήσι: «Όπως ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της ΕΠΣΕ θα είναι εδώ οι διαιτητές της Super League και της Super League 2. Είναι μεγάλη τιμή και για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τους διαιτητές της Ευρυτανίας. Νομίζω ότι βλέποντας και ακούγοντας και παρακολουθώντας βιωματικά δηλαδή θα μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι θα βρεθούν ονόματα της διαιτησίας εδώ, αλλά και οι Ευρυτάνες διαιτητές κοντά σε αυτά μπορεί να τα έχουν ως παραδείγματα προς μίμηση, για να γίνουν και αυτοί κάποτε σαν αυτούς»





Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος