Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ευρυτάνας της εβδομάδας ο Πάνος Λιάγκας



 Ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα-συνέντευξη φιλοξενεί η εφημερίδα Ευρυτανικός Παλμός στο Ευρυτάνα ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού Πάνο Λιάγκα, λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση για την προετοιμασία του Καρπενησίου. 



Η συνέντευξη είναι η ακόλουθη: 

Ένας χρόνος ολοκληρώθηκε επιτυχημένα για τον 20χρονο Καρπενησιώτη παίχτη του Λεβαδειακού, φέρνοντας τον ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο όνειρό του που είναι μια διαρκώς ανερχόμενη πορεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με ταπεινότητα και ωριμότητα μας μιλάει για το τελευταίο αυτό χρόνο, την καριέρα του, την Εθνική Ομάδα, το αγαπημένο του Καρπενήσι και τα όνειρά του. Ευχόμαστε αυτή να είναι μια από της δεκάδες συνεντεύξεις που θα δώσεις σε όλη του την καριέρα, μετρώντας μόνο επιτυχίες… 


ΕΠ. Παναγιώτη ολοκληρώθηκε μια χρονιά στην Super League με τον Λεβαδειακό, όπου αγωνίστηκες σε αρκετές παιχνίδια αποκομίζοντας πολλά θετικά σχόλια με την παρουσία σου. Μίλησε μας για την εμπειρία σου.
ΠΛ. Η εμπειρία της συμμετοχής μου στην Super League ήταν σίγουρα πρωτόγνωρη. Πάντα ήταν το όνειρό μου να γίνω ποδοσφαιριστής και το κατάφερα με τη σκληρή δουλειά. Μέσα από την ομάδα είχα τις συμμετοχές που ήθελα και ολοκλήρωσα ένα πολύ καλό πρώτο χρόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Το να αγωνίζεσαι εξάλλου σε μια μεγάλη ομάδα είναι τελείως διαφορετικό απ’ όσα είχα συνηθίσει. Όταν αγωνίζεσαι σε μια επαγγελματική ομάδα οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές. Υπάρχει σχεδιασμός και όλα έχουν ένα πλάνο, σου ζητάνε περισσότερα πράγματα σαν απόδοση, σου ασκούν καλή ποδοσφαιρική πίεση. Άλλαξε όλη η ρουτίνα μου από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο και το ποδόσφαιρο για μένα πήρε την καθαρά επαγγελματική του δομή.

ΕΠ. Τι χρειάζεται για να φτάσει ένα παιδί από το τοπικό Ευρυτανίας να αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική;
ΠΛ. Το να φτάσεις από το τοπικό στην Α’ Εθνική δεν είναι κι εύκολο. Χρειάζεται σίγουρα δουλειά. Πάνω απ’ όλα να έχεις ποδοσφαιρική υπομονή κι αν δουλεύεις κι εξασκείς το ταλέντο σου, πιστεύω ότι όλοι μπορούν να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο και κυρίως οι αθλητές που θα το κοιτάξουν από την πρώτη στιγμή επαγγελματικά. Θεωρώ ότι η εξέλιξη σε μένα ως αποτέλεσμα της ταπεινότητας που είχα. Πάντα όταν μου μίλαγαν οι συμπαίκτες κι οι προπονητές τους άκουγα έχοντας χαμηλό προφίλ. Οι γονείς μου επίσης με μεγάλωσαν με πειθαρχία, λέγοντάς μου να είμαι ταπεινός στο ποδόσφαιρο, κυρίως ο πατέρας μου και τα αδέρφια μου καθώς ασχολούνταν πιο πολύ με το ποδόσφαιρο. Η μητέρα μου επίσης μου έχει δώσει σπουδαίες αρχές. Ο πατέρας μου πάντα ήθελε να με δει να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο, μου έλεγε να σκύβω το κεφάλι και ότι η δουλειά θα με ανταμείψει. Όλο αυτό θεωρώ ότι μου έχει δώσει αυτό που έχω πετύχει. Αν δεν ακούς συμβουλές και πιστεύεις ότι από μόνο σου μπορείς να εξελιχθείς, δεν μπορείς να έχεις την εικόνα και αυτό για μένα είναι λάθος. Η ταπεινότητα κι η πειθαρχία είναι πολύ σημαντικά.

ΕΠ. Πρόσφατα κλήθηκες και αγωνίστηκες με την εθνική ελπίδων υπό τις οδηγίες του Αντώνη Νικοπολίδη. Πως ένοιωσες όταν φόρεσες την φανέλα με το εθνόσημο;
ΠΛ. Το να αγωνιστείς με την Εθνική Ελλάδος ακόμα και στην ομάδα ελπίδων, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει για μένα. Και μόνο που φοράς αυτή τη φανέλα, κι ακούς τον εθνικό ύμνο ανατριχιάζεις και νιώθεις υπερήφανος. Ήταν σαν βράβευση για μένα για όσα έχω κάνει στη ζωή μου και μια πολύ καλή εξέλιξη. Πιστεύω να μην σταματήσει εκεί και να συνεχίσω. Μπορώ να παίξω στην εθνική νέων άλλα δυο χρόνια, κι αναλόγως το πόσο καλές αποδόσεις έχεις, μπορεί να κληθείς και στην εθνική ομάδα, το οποίο το έχω όνειρο από πέντε χρονών.


ΕΠ. Πως ξεκίνησες να παίζεις μπάλα;
ΠΛ. Έχω ξεκινήσει από την ακαδημία ποδοσφαίρου με τον κύριο Αντωνίου και τον κύριο Καλαμπάκα στην ηλικία των πέντε. Όταν έφτασα στα 14 που μπορούσα να αγωνιστώ στο τοπικό πρωτάθλημα και αγωνίστηκα στη Μυρίκη με τον κ.Λάκη Αναστασόπουλο. Μετά από ένα χρόνο πήγα στον ΑΠΟΠ Βελούχι, γύρισα πάλι για λίγο στη Μυρίκη κι αργότερα έφυγα για τις Ακαδημίες του Λεβαδειακού.

ΕΠ. Θα επέστρεφες πίσω στο Καρπενήσι για να ζήσεις μόνιμα;
ΠΛ. Σίγουρα θα γύριζα πίσω στο Καρπενήσι. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μεγάλωσα εδώ, αλλά αποτελεί μια τέλεια πόλη για εμένα. Μου αρέσει το κλίμα, ότι αποτελείται από λίγο πληθυσμό. Θα ήθελα έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα μου, κάνοντας οικογένεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά μου όπως μεγάλωσα εγώ. Είναι διαφορετικά ένα παιδί να μεγαλώνει στην πόλη και διαφορετικό στην επαρχία. Θα ήθελα να βοηθήσω νέους της Ευρυτανίας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και φυσικά με το ποδόσφαιρο.

ΕΠ. Τι αποκομίζεις από τα σχόλια και την εμπειρία των συναθλητών σου που φτάνουν στη γενέτειρά σου, για την καλοκαιρινή προετοιμασία τους; 
ΠΛ. Όλοι μου λένε πολύ καλά λόγια για το Καρπενήσι. Είναι ένας εξαιρετικός τόπος για να κάνεις την προετοιμασία την καλοκαιρινή περίοδο, διότι συνδυάζει ωραίο κλίμα με ωραίο τοπίο και μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την φιλοξενία που έχουν και τη διαμονή. Όμως τα γήπεδα στο αθλητικό κέντρο θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα φροντισμένα και ανοίγοντας και τα τρία, που είναι δυναμικά, θα μπορούσαν να έρθουν περισσότερες ομάδες, θεωρώ οι διπλάσιες. 


ΕΠ. Πως βλέπει το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;
ΠΛ. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι όλοι προσπαθούν να το κάνουν λίγο καλύτερο, καθώς αυτά τα χρόνια είναι λίγο φτωχά για το συγκεκριμένο άθλημα, όμως πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια. Και χρόνο με το χρόνο βλέπω ότι γίνεται καλύτερη δουλειά, μπαίνοντας στον χώρο παλαίμαχοι του αθλητικού ποδοσφαίρου, που ξέρουν τι ακριβώς το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη.

ΕΠ. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
ΠΛ. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι όσο μπορώ να γίνομαι και καλύτερος, να συνεχίζω ν’ αγωνίζομαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο μέχρι μια ορισμένη ηλικία σε και οποιαδήποτε ομάδα, έχοντας υγεία.