Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Άψογο το Global Football Symposium από τον Ευρυτάνα Βαγγέλη Τσιώλη


Στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 15 Ιουνίου το Global Football Symposium, διάρκειας περίπου 7 ωρών. Το σεμινάριο προπονητικής ποδοσφαίρου, παρουσία πληθώρας κόσμου διεξήχθη από τον Ευρυτάνα Βαγγέλη Τσιώλη και υπό την αιγίδα των εκδόσεων Sportbook του Ηλία Τσιπτσέ.
Ο κ. Τσιώλης διοργάνωσε και συντόνισε άψογα το σεμινάριο, κερδίζοντας τα εύσημα όλων. Τα θέματα του ήταν η θεραπευτική γυμναστική, η διατροφή elite ποδοσφαιριστών, η αθλητική ψυχολογία, η εργομετρία-αξιολόγηση, η φυσική κατάσταση, η ανάλυση αγώνων Europa League και η τακτική στο υψηλό επίπεδο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς, ο αναλυτής του ΠΑΟΚ Γιάννης Θωμαΐδης, ο διακεκριμένος Ευρυτάνας τεχνικός Σάκης Τσιώλης(Πατέρας του Βαγγέλη).
Παρουσιαστής ήταν ο γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος Αντώνης Κατσαρός.
Από πλευράς Ευρυτανίας το συμπόσιο παρακολούθησαν ο Δημήτρης Κολλημένος και ο Χρήστος Γιαννίτσαρης, πρώην ποδοσφαιριστής, παράγοντας και μέλος του τεχνικού επιτελείου του Βελουχίου. Συγχαρητήρια στον Βαγγέλη, με την ευχή το σεμινάριο να γίνει θεσμός, κάτι που αποτελεί και επιθυμίας του ίδιου. Άλλωστε οι βάσεις έχουν μπει ήδη.

Το ρεπορτάζ του onsports.gr
Μια σειρά από θεματικές που συνδέονται με το ποδόσφαιρο αναπτύχθηκαν στο σεμινάριο προπονητικής του Βαγγέλη Τσιώλη.
Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά πολύ σύνθετο συγχρόνως και το Global Football Symposium που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουσείο της Ακρόπολης ανέδειξε την πολυπλοκότητα του αθλήματος, κυρίως για τους πρωταγωνιστές, ποδοσφαιριστές και προπονητές.
Η σημασία της υγείας, της άσκησης, της σωστής διατροφής, της καλής ψυχολογίας, της εργοφυσιολογίας αλλά και της τακτικής, της ανάλυσης αντιπάλου, της στρατηγικής και του σωστού πλάνου προπόνησης αναλύθηκαν εκτενώς στο Global Football Symposium, το οποίο διοργάνωσε ο Βαγγέλης Τσιώλης.
Εξειδικευμένοι εισηγητές σε κάθε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα παρουσίασαν διαφορετικές πτυχές του ποδοσφαίρου που πρέπει να γνωρίζουν καλά οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές για να αποδώσουν καλύτερα. Το Onsports παρακολούθησε τις εργασίες του ποδοσφαιρικού σεμιναρίου και σας μεταφέρει λίγη από τη… σοφία του κάθε εισηγητή.
Την παρουσίαση του συμποσίου ανέλαβε ο Αντώνης Κατσαρός, ενώ το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ήταν γεμάτο από προπονητές και ποδοσφαιριστές που παρακολούθησαν όλες τις θεματικές ενότητες και όχι μόνο την ομιλία του Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος έκλεισε το συμπόσιο.
Το Global Football Symposium άρχισε με τη θεματική ενότητα «θεραπευτική γυμναστική – συναισθηματική νοημοσύνη». Πρώτος εισηγητής ήταν ο οικογενειακός γιατρός Απόστολος Τσαντήλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της σωματικής άσκησης στα χρόνια νοσήματα της κοινότητας και ανέλυσε το πώς η άσκηση βοηθά τόσο στην πρόληψη νοσημάτων, όσο και στην καταπολέμησή τους, σε συνδυασμό με τη θεραπευτική αγωγή. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η γυμνάστρια Μαρία Σανιδά, η οποία μίλησε για τα παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και τον τρόπο που οι καθηγητές φυσικής αγωγής μπορούν μέσω της άσκησης να αντιμετωπίσουν.
Στο βήμα ανέβηκε ακολούθως ο Andrew Greenwood, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της θεραπευτικής γυμναστικής και την προπονητική για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της άθλησης στη ζωή του κάθε ανθρώπου.
Η θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της ψυχολόγου Ζωής Κονταξή για το πώς οι πεποιθήσεις ενός ποδοσφαιριστή επηρεάζουν την απόδοσή του. Ανέλυσε τη σχέση προπονητή-ποδοσφαιριστή και πως αυτή θα πρέπει να απελευθερωθεί για να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση. Η θετική σκέψη είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα της ζωής και της απόδοσης ενός αθλητή.
Η δεύτερη θεματική ενότητα του συμποσίου αφορούσε τη διατροφή και τη φυσιολογία. Η Dr Ειρήνη Μάνθου ανέλυσε ενδελεχώς τη διατροφική αποκατάσταση και την προσαρμογή ελίτ ποδοσφαιριστών, τονίζοντας τη σημασία που έχει η αθλητική διατροφή στην απόδοση, τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες. Υπογράμμισε ότι ο σωστός συνδυασμός διατροφής και προπόνησης έχει τα μεγαλύτερα οφέλη στην απόδοση ενός ποδοσφαιριστή.
Ο Δημήτρης Μαρνέρης, Διευθύνων Σύμβουλος του συστήματος υγείας ΠΑΡΟΝClub, αναφέρθηκε στο καινοτόμο τεστ DNA test GoldForce, το οποίο δείχνει τις γενετικές δυνατότητες ενός αθλητή, μέσω της ανάλυσης συγκεκριμένων γονιδίων. Το τεστ αυτό προσφέρει πολύτιμα αποτελέσματα για τις δυνατότητες ενός ποδοσφαιριστή.
Ο προπονητής και εργοφυσιολόγος Στέλιος Πούλος ανέλυσε τη διάσταση των εργομετρικών τεστ και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την προπόνηση, αλλά και το σύστημα ενός αγώνα. Με δεδομένο ότι η τεχνική κατάρτιση ενός ποδοσφαιριστή αναδεικνύεται, κατά μέσο όρο, σε έξι λεπτά ετησίως, το βάρος πέφτει στη φυσική κατάσταση. Τα εργομετρικά τεστ γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο σε κάθε ποδοσφαιριστή και τα αποτελέσματα, τα οποία αξιολογούνται από τον προπονητή, δύνανται να καθορίσουν τόσο τον τύπο προπόνησης, όσο και την τακτική ενός αγώνα.
Η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα του σεμιναρίου αφορούσε την ανάλυση και την τακτική στο ποδόσφαιρο. Αρχικά, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του τμήματος Scouting της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιάννης Θωμαΐδης, ο οποίος μίλησε για τη δομή της ανάλυσης του αντιπάλου και τα στοιχεία που δίνονται στον προπονητή και τους παίκτες πριν από τον αγώνα. Μέσω βίντεο παρουσιάζονται η φιλοσοφία, ο σχηματισμός, ο τρόπος που αγωνίζεται ο αντίπαλος σε άμυνα και επίθεση, καθώς και τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Μάλιστα παρουσίασε βίντεο των αντιπάλων του ΠΑΟΚ στο Europa League, τόσο πριν από τους αγώνες, όσο και μετά, με την εφαρμογή των πληροφοριών που προσέφερε το τμήμα ανάλυσης στο προπονητικό τιμ του ΠΑΟΚ.
Ο Σάκης Τσιώλης στη δική του εισήγηση, έδωσε βάρος στο πλάνο του παιχνιδιού, αλλά και στην στρατηγική. Αναφέρθηκε στο πως μια ομάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε κάθε αγώνα, με το πλάνο να καθορίζεται τόσο από την ποιότητα της ομάδας, αλλά και από αυτή του αντιπάλου. Ο έμπειρος τεχνικός κατέληξε πως ο χρόνος που απομένει και το σκορ είναι αυτά που καθορίζουν το πλάνο, αλλά αν έχει γίνει η σωστή δουλειά στην προπόνηση, τότε η ομάδα ξέρει πώς να συμπεριφερθεί.
Το συμπόσιο «έκλεισε» με την ενδιαφέρουσα εισήγηση του προπονητή του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε στην προετοιμασία της ομάδας ενόψει ενός αγώνα και στον τρόπο που έχει δομήσει την προπόνηση σε έναν μικροκύκλο ουσιαστικά έξι προπονήσεων, ανάμεσα σε δυο αγώνες. Αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, αλλά και στα σημεία που έχει επιλέξει να δουλέψει κάθε εβδομάδα με τους παίκτες του, προκειμένου να παρουσιάζονται καλύτεροι σε κάθε αγώνα. Αυτό που υπογράμμισε ο Μαρτίνς είναι ότι έχει σημασία να επιμένει ένας προπονητής στο πλάνο της προπόνησης που έχει καταρτίσει, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Η επιτυχία του Global Football Symposium ήταν μεγάλη, με όσους το παρακολούθησαν να χειροκροτούν ζεστά τους εισηγητές, ενώ όλα δείχνουν πως θα γίνει θεσμός, με τον Βαγγέλη Τσιώλη να παίρνει τα εύσημα για την άψογη διοργάνωσή του.

Σάκης Τσιώλης
Γεννημένος το 1959 αγωνίστηκε και διακρίθηκε με: Αναγέννηση Καρδίτσας, Λάρισα(Πρωταθλητής το 1987),  Ιωνικό, Πανηλειακό και Αστέρα Αμαλιάδας, έχοντας τέσσερις διεθνείς συμμετοχής και ένα γκολ. Ως προπονητής καθοδήγησε με πληθώρα επιτυχιών τον Αστέρα Αμαλιάδας, τον Ναυπακτιακό Αστέρα, την Πρέβεζα, τον Πανηλειακό, τον Πανελευσινιακό, τον Πατραϊκό, την Καλαμάτα, τον Ιωνικό, τον Λεβαδειακό, τον Θρασύβουλο, τον Ολυμπιακό Βόλου, τον Άρη, τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΠΑΣ Γιάννινα, την Ξάνθη, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και την Παναχαϊκή(Τελευταία του ομάδα στη Football League).
Ούτε ο ίδιος δεν θυμάται πόσες προετοιμασίες έχει κάνει στο αγαπημένο του Καρπενήσι, καταγόμενος από τα Βραγγιανά.

Βαγγέλης Τσιώλης
Γεννήθηκε το 1981 και υπήρξε διεθνής με την Εθνική(Κ21). Έπαιξε στην Αναγέννηση Καρδίτσας, στον Πανηλειακό, στον Πανιώνιο, στην Καλλιθέα, στον Θρασύβουλο, στον Άγιο Δημήτριο, στην Ηλιούπολη και στον Εθνικό Αστέρα, Έχει εργαστεί στον Αστέρα Τρίπολης, στον ΠΑΣ Γιάννινα, στην Ξάνθη, στην Κέρκυρα και στη Λάρισα ως βοηθός προπονητή και αναλυτή. Παράλληλα διατήρησε την πρότυπη ακαδημία του Εθνικού Καρδίτσας. Καθοδηγεί τη Θύελλα Αγίου Δημητρίου(Α΄ ΕΠΣ Αθήνας), πέρασε από τον πάγκο της Ατλαντίδας, ενώ είναι προπονητής στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» και των ακαδημιών του Αιόλου Γλυφάδας.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολλημένος