Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Η Δήμητρα Μπίκα μιλάει στο Advendure!: Από τα χιόνια στα μονοπάτια αλλά πάντα στις κορυφές!

Από τις επιτυχίες στο Ορειβατικό Σκι, στα πρώτα “εξερευνητικά τρεξίματα” στα μονοπάτια του Δασυλίου της Πάτρας και από εκεί και πέρα μια συνεχώς ανοδική αγωνιστική πορεία στο ορεινό τρέξιμο. Για το πρώτο μισό του 2018 είναι αδιαμφισβήτητα βάσει αποτελεσμάτων η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στο ορεινό τρέξιμο, με την πρώτη θέση του ελληνικού βάθρου σε όλους τους αγώνες που έχει λάβει μέρος. Πρόσφατα πέτυχε το εξαιρετικό 5.31.44 στον Olympus Marathon, καταλαμβάνοντας την 4η θέση της γενικής κατάταξης στις γυναίκες και την πρώτη μεταξύ των Ελληνίδων που έτρεχαν στον αγώνα.
Στην αποκλειστική της συνέντευξη στο Advendure, η Δήμητρα Μπίκα μας μιλάει για την καριέρα της, την αγάπη της για το βουνό αλλά και τα αθλήματα του, για στιγμές που την συγκίνησαν, για την ομάδα της που πλέον είναι η La Sportiva Greece, για τα όνειρα της και φυσικά για τους στόχους της για το υπόλοιπο μιας χρονιάς που την έχει φέρει πολύ ψηλά μέχρι στιγμής!

[Advendure]: Έκλεισες πρόσφατα μια πενταετία σαν αθλήτρια ορεινού τρεξίματος. Σε θυμάμαι στα πρώτα σου βήματα να τρέχεις στο Δασύλιο της Πάτρας και στις συζητήσεις μας να βλέπεις το ορεινό τρέξιμο σαν κάτι δύσκολο και μακρινό! Τι ήταν αυτό που σου έδωσε την ώθηση να το αγαπήσεις τελικά και να το κάνεις τρόπο ζωής; Τι σε εμπνέει στο τρέξιμο στα μονοπάτια;
[Δήμητρα Μπίκα]: Ναι το θυμάμαι. Ήταν τροφή για σκέψη τα τρεξίματα εκείνα! Το πάθος μου για το ορειβατικό σκι ήταν η αφορμή και αυτό που μου έδωσε την ώθηση για να γίνω κομμάτι του βουνού. Και του χειμερινού και του καλοκαιρινού. Το τρέξιμο με βοηθάει στο σκι και το σκι στο τρέξιμο.

 [Advendure]: Πριν ασχοληθείς με το ορεινό τρέξιμο το άθλημα σου ήταν το ορειβατικό σκι στο οποίο είχες – και συνεχίζεις να έχεις - πολλές και σημαντικές διακρίσεις, Πρωταθλήτρια Ελλάδας από το 2011 έως και το 2017 και μέλος της Εθνικής μας Ομάδας με συμμετοχές και πολύ καλά πλασαρίσματα σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2013 & 2014). Τελικά πόσο σημαντικά σε βοήθησε αυτό στις διακρίσεις σου στο ορεινό τρέξιμο; Ποια στοιχεία αγαπάς περισσότερο από το κάθε άθλημα;
[Δήμητρα Μπίκα]: Και τα δύο αθλήματα χαρακτηρίζονται από έντονες εναλλαγές. Το ορειβατικό σκι βεβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο τεχνικό καθώς έχεις και τον έξτρα εξοπλισμό που πρέπει να χειριστείς. Νομίζω όμως πως λόγω αυτού η μετάβαση στο τρέξιμο βουνού δε με δυσκόλεψε. Είναι αθλήματα που σε κρατούν διαρκώς σε εγρήγορση. Η ιδέα αυτή και μόνο με κάνει να θέλω να τρέξω τώρα! Σίγουρα υπάρχουν και πολλές διαφορές μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, αυτό που λαμβάνεις είναι το ίδιο. Γίνεσαι κομμάτι του βουνού. Αυτό από μόνο του εμπεριέχει για τον καθένα ένα συναίσθημα. Εμένα μου βγάζει μια ανεξαρτησία, αυτονομία.

[Advendure]: Είσαι αδιαμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες αθλήτριες ορεινού τρεξίματος της χώρας μας. Δώσε μας κάποια στοιχεία της προπονητικής σου φιλοσοφίας. Το τρέξιμο σε άσφαλτο ή σε στάδιο αποτελεί μέρος του προγράμματος σου;
[Δήμητρα Μπίκα]: Είναι ο συνδυασμός βουνού και δρομικών προπονήσεων. Δεν έχει ούτε το ένα μόνο, ούτε το άλλο. Βέβαια υπάρχουν ακόμα αρκετά στα οποία θα ήθελα να πειραματιστώ. Παρολα αυτά με ένα προπονητή σαν το Νίκο Κωστόπουλο δεν μπορείς να ξεφύγεις από κάποια τρελή βουνίσια ιδέα!

[Advendure]: Το TeRA – 80K 2016 είναι ο μοναδικός αγώνας ultra-trail που έχεις τρέξει μέχρι στιγμής. Σε έλκουν καθόλου οι αγώνες αυτού του τύπου; Σκέφτεσαι να κάνεις κάποια στιγμή το βήμα για μεγαλύτερες αποστάσεις ή πιστεύεις ότι δεν ταιριάζουν στην φιλοσοφία σου;
[Δήμητρα Μπίκα]: Φυσικά και μου αρέσουν οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων! Εννοείται πως θα το δοκιμάσω ξανά. Πέρα από το προπονητικό πλάνο που ακολουθεί κάποιος για να ολοκληρώσει έναν αγώνα, έχοντας δώσει την καλύτερη προσπάθεια την δεδομένη στιγμή, για μένα υπάρχει κάτι ακόμα. Κάθε αγώνας (μικρός-μεγάλος) έρχεται με μια διάθεση. Απο την μια, την ένταση και την αδρεναλίνη των πιο μικρών και από την άλλη την επιμονή και την εγκεφαλική αλλά και σωματική διαχείριση των μεγαλύτερων αγώνων. Και στις δύο περιπτώσεις το παιχνίδι είναι ένα. Να ανταπεξέλθεις σε αυτή την “άβολη” κατάσταση.

[Advendure]: Ποιο είδος τερέν πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο; Ποιο σου αρέσει περισσότερο;
[Δήμητρα Μπίκα]: Στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δρόμο και βουνό δε μπορώ να πω. Γιατί ας πούμε, με στίβο δεν έχω ασχοληθεί ποτέ, ή τουλάχιστον όσο με το βουνό. Όσων αφορά το βουνό όμως, θα έλεγα πως μου αρέσουν τα τεχνικά μονοπάτια. Ειναι πρόκληση! Θέλω να σημαδεύω μια κορυφή και αυτό να είναι το σημείο που θα φτάσω, ανεξαρτήτως δυσκολίας εδάφους!

[Advendure]: Από την Salomon Hellas “μετακόμισες” πριν λίγους μήνες στην La Sportiva. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτή την μετακίνηση και για το πως βιώνεις την συμμετοχή σου στην νέα σου ομάδα.
[Δήμητρα Μπίκα]: Τόσο η Salomon όσο και η La Sportiva μου έδωσαν και μου δίνουν εξαιρετικές εμπειρίες. Ο πραγματικός μου στόχος σε αυτό το ταξίδι του ορεινού τρεξίματος είναι αυτός. Οι εμπειρίες και οι στιγμές. Η ομάδα είναι το μέσο για τα όνειρα σου. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία με την La Sportiva καθώς είναι μια καθαρά βουνίσια εταιρεία που μου καλύπτει και τις ανάγκες μου στο ορειβατικό σκι.

[Advendure]: Εδώ και κάποιο διάστημα συνεργάζεσαι με το Alpamayo Pro. Δώσε μας κάποια στοιχεία για την συνεργασία σας και τις δραστηριότητες τις οποίες καλύπτει.
[Δήμητρα Μπίκα]: Εδώ και κάποιο διάστημα εργάζομαι στο Alpamayo Pro. Το αντικείμενο μου είναι η διαχείριση της καινούργιας ιστοσελίδας του μαγαζιού που θα ξεκινήσει σύντομα. Φυσικά θα συμμετέχω ενεργά σε δραστηριότητες και γεγονότα που αφορούν το ορεινό τρέξιμο μιας και είναι ένα ακόμα κοινό μας χαρακτηριστικό. Όλη η ομάδα του Alpamayo αποτελείται από δραστήρια άτομα είτε στο χώρο του τρεξίματος, είτε της αναρρίχησης είτε της ποδηλασίας, οπότε είμαι σίγουρη πως θα γίνουν ωραίες καταστάσεις!

[Advendure]: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ή καταστάσεις που να σε έχουν εμπνεύσει γενικά στην μέχρι στιγμής καριέρα σου;
[Δήμητρα Μπίκα]: Συνεχώς!! Έρχονται διαφορετικές καταστάσεις και γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους. Η εξέλιξη έρχεται όταν είσαι δεκτικός. Ετσι το βλέπω. Ετσι λειτουργώ μέχρι τώρα.

[Advendure]: Θα θέλαμε να μας μιλήσεις για μια στιγμή που σε συγκίνησε, είτε σε αγώνα είτε σε προπόνηση.
[Δήμητρα Μπίκα]: Μια τέτοια στιγμή ήταν στο TeRA. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε ultra αγώνα και πήρα ακριβώς αυτό που περίμενα. Μια περιπέτεια! Μια προσωπική μάχη για να φτάσω στη γραμμή του τερματισμού. Τα τελευταία 20 χιλιόμετρα ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει. Δεν προχωρούσε ούτε το σώμα, αλλά ούτε το μυαλό. Φτάνοντας στο τέλος, σκέφτεσαι, “ναι, απ’ ότι φαίνεται, εν τέλει το μυαλό μπορεί … προχωράει.”

[Advendure]: Θα επιθυμούσες να τρέξεις σε αγώνες στο εξωτερικό; Έχεις κάποιους στα σχέδια σου;
[Δήμητρα Μπίκα]: Με χίλια! Υπάρχουν κάποια σχέδια για την ερχόμενη χρονιά και για αγώνες ορειβατικού σκι αλλά και τρεξίματος! Αρχικά θα ήθελα να πάρω μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ορειβατικού σκι. Πέρα από αυτό, δύο άλλα πιθανά σενάρια είναι το Pierra Menta και το Transalpine!

[Advendure]: Φέτος έχεις “συνδεθεί” με την πρώτη θέση του βάθρου στους αγώνες που έχεις τρέξει μέχρι στιγμής. Μίλησε μας για τα σχέδια σου και το αγωνιστικό πρόγραμμα σου για την υπόλοιπη χρονιά.
[Δήμητρα Μπίκα]: Τα τελευταία 2 χρόνια το προσπαθώ όλο και πιο πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάω καλά, το διασκεδάζω και μου αρέσει ο χρόνος που αφιερώνω σε αυτό! Είτε είναι προπόνηση είτε αγώνας. Τα σχέδια για φέτος είναι το Ζαγόρι (δυστυχώς όχι το Tera) αλλά είναι από τα αγαπημένα μου event οπότε δε θέλω να το χάσω. Στην συνέχεια θα τρέξω έναν αγώνα στα μέρη μου, στο Καρπενήσι και μετά Οίτη και Αlpamayo!

[Advendure]: Δήμητρα σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους της ζωής σου, αγωνιστικούς και μη!


*Αναδημοσίεση από τη συνέντευξη που πήρε ο Δημήτρης Τρουπής(advendure.com)