Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Δυο αγώνες περιλαμβάνει το Evrytania Rebels στην Δομνίστα


Ένα άθλημα με μεγάλη δημοφιλία, το τρέξιμο στα μονοπάτια και στα βουνά, έρχεται σε λίγες εβδομάδες και στη νότια Ευρυτανία. Μετά από πολλές προσπάθειες και αναζητήσεις, ένας αγώνας «ορεινού τρεξίματος» γεννιέται στις 8 Οκτωβρίου στα μέρη μας.
Ο αγώνας ονομάστηκε Rebels (=αντάρτες), θέλοντας να καταδείξει την ελευθερία και την αντισυμβατικότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το φαινομενικά λογικό άθλημα. Με επίκεντρο τη Δομνίστα, θα πραγματοποιηθεί ένας αγώνας 40 χιλιομέτρων στα τριγύρω βουνά, αξιοποιώντας κάθε δυνατή «οδό» που μπορεί να ενώσει τα κομμάτια της διαδρομής του αγώνα (χωματόδρομοι, μονοπάτια, ποταμιές). Ο αγώνας αυτός απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές, καθώς ο βαθμός φυσικής και τεχνικής δυσκολίας είναι αυξημένος. Παράλληλα με τον αγώνα των 40 χλμ θα πραγματοποιηθεί και ένας μικρότερος αγώνας, περίπου 12 χιλιομέτρων, που θα απευθύνεται σε αρχάριους, σε όσους δηλαδή θέλουν να γνωρίσουν το νέο άθλημα αλλά και τα δάση γύρω απ’ τη Δομνίστα. Το γεγονός διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Ε4 το Πανταβρέχει», γνωστό και από άλλες πρωτοβουλίες του στο πρόσφατο παρελθόν.
Η διαδρομή του Rebels αποτελείται από έναν νοητό κύκλο, που στην περιφέρειά του περιλαμβάνει κι άλλα χωριά της περιοχής μας, όπως τους Στάβλους, το Κρίκελλο και τη Σκοπιά. Καταβλήθηκε μέχρι σήμερα πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξανανοιχτούν από την αρχή σχεδόν, μονοπάτια που ήταν γνωστά στους παλιότερους, όπως για παράδειγμα το μονοπάτι που ανηφορίζει στα Ζηρέλια, για να αναφερθεί ένα που σε αρκετούς κάτι μπορεί να θυμίζει. Μια πρωτοτυπία του νέου αγώνα είναι η χρήση της ποταμιάς του Κρικελλοπόταμου, από το ύψος του Σέλου (Βύθισμα) μέχρι και το σημείο που εκβάλει το Μάη Ρέμα, στο ύψος του Αγίου Χαράλαμπου, κάτι που θα προσδώσει ένα ξεχωριστό χρώμα στον αγώνα.
Στην προσπάθεια να υλοποιηθεί και να καθιερωθεί σαν ετήσιος θεσμός ο νέος αγώνας, έχουν ήδη δώσει το «παρών» τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου. Απομένει και η ενεργή συμμετοχή των Δομνιστιάνων, όπως και των κατοίκων των υπόλοιπων χωριών της περιοχής, για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, που σε βάθος χρόνου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δομνίστας, μέσα από μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, κάνοντας γνωστό το χωριό αλλά και τη μοναδική φύση της περιοχής μας.

Πηγή: www.domnista.gr