Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το top-10 μεταγραφών της φετινής Super League


Μπορεί τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο να αρχίζει να παρακμάζει, αυτό όμως δεν εμπόδισε σπουδαία ονόματα που έχουν κάνει σημαντική καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα να έρθουν στα μέρη μας.
      Η Super League από φέτος ανεβαίνει επίπεδο, και σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι καινούριοι παίκτες που θα κοσμήσουν με την παρουσία τους το ελληνικό πρωτάθλημα.
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός , ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προχώρησαν σε σημαντικές μεταγραφές, κάνοντας τον φετινό ελληνικό «μαραθώνιο», τον πιο απρόβλεπτο των τελευταίων ετών.
Πάμε να μετρήσουμε αντίστροφα για να δούμε ποιες είναι (κατά την ταπεινή μας προσωπική γνώμη) οι δέκα κορυφαίες μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού στη Super League, μια ημέρα πριν την έναρξή της.

10. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος-ΑΕΚ



     Ίσως αυτή η επιλογή ξενίσει σε μερικούς. Θα μπορούσα να τοποθετήσω στο νούμερο 10, παίκτες όπως ο Ταρίκ Ελιουνούσι, ο Μουμπάρακ Γουακάσο, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, o Νταβίντ Ενγκόγκ, ακόμα και ο Μάρτιν Τόνσο του Ατρομήτου. Όμως επιλέγω να βάλω έναν Έλληνα στη δεκάδα για χάρη του Λάζαρου. Ο παλιός παίκτης των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να φορέσει το δικέφαλο στο στήθος. Το πέρασμά του από το Campionato, τον έκανε να βελτιώσει το παιχνίδι του και να ελαττώσει τις επιπόλαιες αποφάσεις που έπαιρνε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Κατάφερε να αποτελεί βασικό στέλεχος των Μπολόνια και Ελλάς Βερόνα.
     Πέρυσι μέτρησε 10 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της Σαμπντόρια και κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα. Η Κυπελλούχος Ελλάδος προσθέτει στο ρόστερ της έναν εν δυνάμει διεθνή. Ο Λάζαρος φρονώ πως θα κερδίσει θέση βασικού στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής της ΑΕΚ, προσφέροντας πολλές λύσεις στον προπονητή του και δίνοντας την ευχέρεια στην ομάδα να ξεκινάει τα ματς με έναν καθαρόαιμο δεξί εξτρέμ (ο Βάργκας δεν είναι). Μαζί με Μάνταλο και Μπακασέτα θα συνθέσουν μια ικανότατη ελληνική τριπλέτα πίσω από τον Ούγκο Αλμέιδα, αν καταφέρουν και εκτοπίσουν τον Βάργκας. Πάντως ότι και να γίνει η ΑΕΚ έχει μόνο να κερδίσει από την επαναπατρισμό του Χριστοδουλόπουλου. Ίσως η ανάσταση του Λαζάρου να έχει φτάσει…..

 9. Κρίστοφερ Σάμπα – Παναθηναϊκός



     Ένα πραγματικό «τέρας» για τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού. Φημίζεται για τη δύναμη του και την ικανότητα του στις εναέριες μονομαχίες. Το απόγειο της δόξας του το συνάντησε στη Μπλάκμπερν, εκεί όπου αγωνίστηκε από το 2006 μέχρι τα μέσα της σεζόν 2011-2012. Έκτοτε οι επιλογές του δεν τον βοήθησαν και πολύ να προοδεύσει. Το ταξίδι στη Ρωσία πάντα είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, κάτι που δεν θα άλλαζε για τον Κονγκολέζο. Προσπάθησε να επιστρέψει στο αγγλικό ποδόσφαιρο με την Q.P.R αλλά μάταια. Γύρισε ξανά στην παγωμένη Ρωσία και απλά από την Ανζί, μεταπήδησε στη Ντιναμό Μόσχας το 2014.
     Οι «πράσινοι» τον απέκτησαν από την ομάδα της ρωσικής πρωτεύουσας, βλέποντας στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που μπορεί να ηγηθεί της αμυνάς τους. Για τον παλιό καλό Σάμπα αυτό θα ήταν εύκολο. Για τον καινούριο; O 32χρονος στόπερ έχει την ποιότητα και τη σωματοδομή να αποτελέσει στυλοβάτη της άμυνας των «πρασίνων», αρκεί να επανέλθει και πάλι στις παλιές του εμφανίσεις. Αν το πετύχει αυτό, μαζί με τον Μολέντο θα αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα αμυντικά δίδυμα της κατηγορίας.

 8. Ούγκο Αλμέιδα – ΑΕΚ



     Μετά τον Λέσκοτ, είναι το πιο «βαρύ» όνομα που θα αγωνίζεται φέτος με τα κιτρινόμαυρα. Μπορεί τα τελευταία 2 χρόνια να περιπλανιέται δεξιά και αριστερά, ψάχνοντας για την ομάδα που θα τον «αναστήσει», αλλά κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το ένδοξο παρελθόν του στη Μπεσίκτας, αλλά πολύ περισσότερο στη Βέρντερ Βρέμης. Στην Τουρκία μέτρησε 47 γκολ σε 109 εμφανίσεις, όμως στη Γερμανία αγαπήθηκε πιο πολύ. Εκεί πέτυχε 63 γκολ σε 176 συμμετοχές με τη φανέλα της Βέρντερ, αλλά η συνολική παρουσία του, ήταν αυτή που τον έκανε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας.
     O Πορτογάλος επιθετικός είναι ένας κλασσικός φορ περιοχής που θέλει «τάισμα». Ένα «κτήνος» μέσα στο «κουτί» που αν αξιοποιηθεί σωστά από του συμπαίκτες του θα πληγώσει τον αντίπαλο. Πολλές φόρες δοκιμάζει να απειλήσει από μεγάλη απόσταση, αφού διαθέτει θανατηφόρο αριστερό πόδι. Αν καταφέρει και βρει κώδικες επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του, τότε στην ΑΕΚ θα έχουν βρει ένα σημείο αναφοράς μέσα στην περιοχή. Ένα «βουνό» που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια της «Ένωσης» για μια επιτυχημένη χρονιά.


7. Μάρκο Μαρίν- Ολυμπιακός


     Στο παρελθόν θεωρούνταν από πολλούς ο διάδοχος του Μεσούτ Οζίλ στη Βέρντερ. Μια σύγκριση όμως  που ίσως του χάλασε το μυαλό και του έκανε πολύ κακό στη συνεχεία της καριέρας του. Από το 2009 ως το 2012 έδειξε κάποιες πτυχές του ταλέντου του στη Βρέμη, με την Τσέλσι να τον φέρνει στο Λονδίνο, το καλοκαίρι του 2012. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ταξίδια για τον Γερμανό και οι απανωτοί δανεισμοί. Κάθε χρόνο και άλλη ομάδα. Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Άντερλεχτ και Τραμπζονσπόρ περιλαμβάνει το ρεπερτόριό του.
     Οι συχνές αλλαγές ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος δεν άφησαν ποτέ τον εκρηκτικό εξτρέμ να δείξει αυτά που μπορεί. Τουλάχιστον αυτά που μας είχε δείξει στη Βέρντερ. Στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι ο 27χρονος έχει την ικανότητα να αποδείξει σε όλους πως δεν έχει «τελειώσει». Παίκτης που έχει έφεση στις ασίστ και μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα άκρα ως εξτρέμ, όσο και ως επιτελικός μέσος. Σπουδαίο ταλέντο στα νιάτα του. Στον Πειραιά θα ψάξει να βρει τη δική του ποδοσφαιρική «Ιθάκη». Μένει να δούμε αν μπορεί να τα καταφέρει


6. Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας – ΠΑΟΚ



     Το ποδοσφαιρικό του ξεπέταγμα το έκανε στη Μπέτις , εκεί όπου έκατσε δύο χρόνια 2011-2013) πριν μετακομίσει στην Premier League για χάρη της Σουόνσι. Στο Νησί έμεινε για ένα χρόνο πριν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για να φορέσει τη φανέλα της Εσπανιόλ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να τον αποκτήσει σαν ελεύθερο το φετινό καλοκαίρι, κάνοντας έτσι μια πολύ σημαντική προσθήκη για τον νευραλγικό χώρο του κέντρου.
     Είναι ικανός να παίξει τόσο σαν αμυντικό χαφ, όσο και ως κεντρικός μέσος, λύνοντας έτσι τα χέρια του Βλάνταν Ίβιτς. Ποδοσφαιριστής που ξέρει να καθορίζει το ρυθμό του παιχνιδιού και να τροφοδοτεί με ασφάλεια τους συμπαίκτες του. Δεν θα διστάσει να βάλει τα πόδια του στη φωτιά αν οι περιστάσεις το απαιτούν, σε κάτι που τον έχει βοηθήσει η περίοδος που αγωνιζόταν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αν καταφέρει να μείνει μακριά από τραυματισμούς, θα φέρει την απαραίτητη ηρεμία που έχει ανάγκη η μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ.

5. Κρίστιαν Λεντέσμα – Παναθηναϊκός



     Ήταν ο «εγκέφαλος» στη μεσαία γραμμή της Λάτσιο για 9 ολόκληρα χρόνια και ένας από τους σταθερότερους παίκτες των Ρωμαίων. Από το 2006 ως το 2015 μέσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ιταλικού συλλόγου. Ηγέτης με τα όλα του. Μια ποιοτική νότα στο παιχνίδι των Λατσιάλι. Δεν διστάζει να δοκιμάζει τα πόδια του, κάτι που φαίνεται από τα αρκετά όμορφα γκολ που έχει πετύχει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Στο παρελθόν ήταν κίνδυνος-θάνατος και στις εκτελέσεις φάουλ, ενώ φημίζεται για την εξαιρετική μακρινή πάσα που διαθέτει.
     Παίκτες με τη δική του ποιότητα λείπουν πολύ από το πρωτάθλημα μας. Η περσινή σεζόν τον βρήκε στη Σάντος, όπου πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτόν να επαναφέρει την καριέρα του στο σωστό δρόμο. Όσο για το «τριφύλλι», είναι πολύ τυχερό που θα έχει στο ρόστερ του έναν παίκτη που με μια απλή ενέργεια του, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε ένα ματς.


4. Τζάλμα Κάμπος– ΠΑΟΚ



    Ο Τζάλμα είναι αυτό που λέμε «value for money». Ποια λεφτά δηλαδή, η ομάδα της Θεσσαλονίκης τον πήρε από την τούρκικη Γκεντσεμπιρλίγκι χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν την ευκαιρία να τον δουν στα δυο ματς με αντίπαλο τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Champions League και έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Εκρηκτικός εξτρέμ με μεγάλο του πλεονέκτημα την ταχύτητα. Ένα «λαβράκι» που ανακάλυψε ο «δικέφαλος του Βορρά».
     Μεταγραφή που αναμένεται να βοηθήσει παρά πολύ στη Super League. Προβλέπω πως ο 29χρονος Ανγκολέζος ακραίος θα κάνει πολλές «κηδείες» στα αντίπαλα μπακ. Διότι δεν θα τον πιάνουν ούτε με….λάσο. Όσο περνάει η χρονιά αναμένεται να πάρει ηγετικό ρόλο στην Τούμπα. Τέλος να τονίσουμε πως η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μεταγραφής ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί, αλλά τα στοιχεία που έχει δείξει ο παίκτης μέχρι τώρα, είναι πολύ ικανά για να εγγυηθούν μια εντυπωσιακή συνέχεια.


3. Βίκτορ Ιμπάρμπο – Παναθηναϊκός


     Αν λαμβάναμε υπόψη μας την ηλικία και την τωρινή ικανότητα, ξεχνώντας το ποδοσφαιρικό παρελθόν του παίκτη και τους συλλόγους που έχει αγωνιστεί, τότε ο Ιμπάρμπο θα κατείχε δικαιωματικά το νούμερο 1 στη λίστα μας. Ένας ποδοσφαιριστής που έρχεται σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία στη χώρα μας, αφού είναι μόλις 26 ετών.
    Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Κάλιαρι, κάνοντας ένα μικρό πέρασμα από τη Ρόμα το δεύτερο μισό της σεζόν 2014-2015. Το μεγάλο του προσόν είναι η ταχύτητα του και ο τρόπος που επιταχύνει όταν έχει την μπάλα στα πόδια, σε συνδυασμό με την φοβερή τεχνική κατάρτιση που διαθέτει. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, ενώ δεν θα δυσκολευτεί να σε «σκοτώσει» αν βρει ανοιχτό γήπεδο μπροστά του. Ένας από τους γρηγορότερους παίκτες που έχουν έρθει στα μέρη μας.
    Οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» έχουν «μαγευτεί» από τις επιθετικές αρετές του Κολομβιανού στα φιλικά προετοιμασίας, καθώς και στα προκριματικά της ομάδας τους για την είσοδο στο Europa League. Μεγάλο του ελάττωμα είναι η αδυναμία του να βρει δίχτυα. Αν το είχε και αυτό σίγουρα δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η επιλογή των «πρασίνων» να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, ίσως αποδειχθεί μια από τις πιο «ψαγμένες» επιλογές των τελευταίων ετών.


2. Όσκαρ Καρντόσο – Ολυμπιακός



     Ένας γεννημένος γκολτζής που δεν σταμάτησε να τρομοκρατεί τα αντίπαλα δίχτυα τα τελευταία χρονιά στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ ήρεμος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και η απόκτηση του Παραγουανού στράικερ αποτέλεσε έναν τρόπο για να γλυκαθούν λίγο οι οπαδοί του. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε να προειδοποιήσει τον Ιντέγε πως πλέον δεν «παίζει» μόνος του για τη θέση του βασικού σέντερ φορ στους Πειραιώτες. Μπορεί από τότε που πήγε στην Τουρκία να μην θυμίζει τον παλιό «killer» που είχαμε θαυμάσει στη Μπενφίκα, όπου έκανε πράματα και θάματα, όμως η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη.
     Έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επανέλθει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης, αφού το ελληνικό πρωτάθλημα δεν φημίζεται για την ιδιαίτερη ποιότητα του. Να θυμίσουμε πως με τους «αετούς» της Λισαβόνας είχε 112 γκολ σε 175 συμμετοχές, μια επίδοση που αποκαλύπτει εξαιρετικά την ευχέρεια του στο σκοράρισμα. Αν εγκλιματιστεί γρήγορα και τον μάθουν οι συμπαίκτες του, τότε να είστε σίγουροι πως θα είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου του πρώτου σκόρερ της Super League (μαζί με τον Μάρκους Μπεργκ).


1. Τζολεόν Λέσκοτ-ΑΕΚ



     Ο «Scarface» ήρθε για να προσδώσει εμπειρία στο κέντρο άμυνας της ΑΕΚ και να την κάνει μια από τις καλύτερες του πρωταθλήματος (αν όχι την καλύτερη). Από το 2006 μέχρι πέρυσι, έχει παίξει βασικός σε όλες του τις σεζόν στην Premier League, αν εξαιρέσουμε την τελευταία του χρονιά στη Μάντσεστερ Σίτι, το 2014. Για μια τριετία (2006-09) στυλοβάτης στην άμυνα της Έβερτον, κάτι που οδήγησε την Μάντσεστερ Σίτι να κινηθεί για να τον κάνει δικό της το 2009 και να τον κρατήσει στο «Etihad Stadium» για πέντε ολόκληρα χρονιά. Και για να μην νομίζετε πως θυμόμαστε μόνο τα παλιά, τις τελευταίες 2 αγωνιστικές περιόδους είχε γεμάτες χρονιές σε Γουέστ Μπρομ και Άστον Βίλα αντίστοιχα.
    Παρόλο που οι «χωριάτες» ήταν η χειρότερη ομάδα του περσινού αγγλικού πρωταθλήματος, τραβώντας και τον Λέσκοτ σε μια κακή σεζόν, η κίνηση της ΑΕΚ να τον φέρει στην Αθήνα, είναι μια από τις σοφότερες της ιστορίας της. Δεν είναι εύκολο να κρατιέσαι σε κορυφαίο επίπεδο και να «αντέχεις» τόσα χρόνια στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. O 34χρονος στόπερ το έκανε. Μετά τον Ριβάλντο και τον Γκούντγιονσεν, είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει στην «Ένωση» (συγγνώμη αν παρέλειψα κάποιους). Μην ξεχνάμε πως ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός έχει χριστεί 27 φορές διεθνής με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας, το διάστημα 2007-2013. Το τελευταίο μαρτυρά πολλά για την αξία του.
    Ο Κετσπάγια θα είναι στην ευχάριστη θέση να έχει στη «φαρέτρα» του 3 ικανότατους κεντρικούς αμυντικούς (Λέσκοτ, Τσιγκρίνσκι, Κολοβέτσιος). Οι «κιτρινόμαυροι» όχι μόνο ολοκλήρωσαν μια μεταγραφή που έκανε «γκελ» στον απαιτητικό κόσμο τους, αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσαν στο ρόστερ τους έναν ποδοσφαιριστή που ανεβάζει επίπεδο την αμυντική τους γραμμή. Ο Τζολέον θεωρείται από πολλούς στο Νησί, ένας από τους κορυφαίους Άγγλους σέντερ μπακ των 10 τελευταίων ετών. Οι φίλαθλοι του «δικέφαλου αετού» βρήκαν τον ηγέτη που έψαχναν τα τελευταία χρόνια για το κέντρο της άμυνας τους. Και επειδή είναι αμυντικός μην νομίζετε πως δεν σκοράρει. Ειδικά στην Έβερτον είχε κάνει θραύση, όπως θα διαπιστώσετε και στο παρακάτω βιντεάκι!


Επιμέλεια: Νίκος Καρφής