Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Euro 2016: ανάλυση ομίλων (5ος-6ος)


5ος όμιλος



Βέλγιο
Συμμετοχές: 4
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Τιμπό Κουρτουά
23
Τσέλσι
12
Σιμόν Μινιολέ
28
Λίβερπουλ
13
Ζαν Φρανσουά Ζιλέ
36
Μέχελεν
Αμυντικοί
2
Τόμπι Αλντερβάιρελντ
27
Τότεναμ
3
Τόμας Βερμάελεν
30
Μπαρτσελόνα
5
Γιαν Βερτόνχεν
29
Τότεναμ
15
Τζέισον Ντεναγιέρ
20
Γαλατασαράι
16
Τομάς Μουνιέρ
24
Κλαμπ Μπριζ
18
Κρίστιαν Καμπασέλε
25
Γκενγκ
21
Τζόρνταν Λουκάκου
21
Οστάνδη
23
Λοράν Σιμάν
31
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Μέσοι
4
Ράτζα Ναϊνγκολάν
27
Ρόμα
6
Άξελ Βίτσελ
27
Ζενίτ
7
Κέβιν Ντε Μπρούινε
24
Μάντσεστερ Σίτι
8
Μαρουάν Φελαϊνί
28
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
10
Εντεν Αζάρ
25
Τσέλσι
11
Γιανίκ Φερέιρα Καράσκο
22
Ατλέτικο Μαδρίτης
14
Ντρις Μέρτενς
28
Νάπολι
19
Μούσα Ντεμπελέ
28
Τότεναμ
Επιθετικοί
9
Ρομέλου Λουκάκου
22
Έβερτον
17
Ντιβόκ Οριζί
21
Λίβερπουλ
20
Κρίστιαν Μπεντέκε
25
Λίβερπουλ
22
Μίτσι Μπατσουαγί
22
Μαρσέιγ




Προπονητής


Μαρκ Βίλμοτς
47
Βέλγιο

     Βρίσκεται στην καλύτερη της φάση. Η «χρυσή γενιά» των Βέλγων, η οποία έφτασε μέχρι και το νούμερο 1 του ranking της FIFA, έρχεται πιο έτοιμη από ποτέ. Πριν από δύο χρόνια, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στο οποίο συμμετείχε έπειτα από απουσία 12 χρόνων σε μεγάλη διοργάνωση, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ Αργεντινή. Τότε, φάνηκε η απειρία των παικτών, όμως τώρα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Μεγάλος απών, ο στόπερ και αρχηγός Βενσάν Κομπανί, ο οποίος εξακολουθεί να είναι άτυχος καθώς ταλαιπωρείται για ακόμη μία φορά από τραυματισμό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το φαβορί των αουτσάιντερ», μιας και πολλοί πιστεύουν (ακόμη και οι ίδιοι) ότι ήρθε η… ώρα τους. Λείπουν τα αξιόπιστα ακραία μπακ και αυτό ίσως αποτελέσει έναν λόγο που οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν θα πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου. Η ομοιογένεια που θα έχει όμως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο Βερτόνχεν-Αλντερβάιρελντ (αγωνίζονται μαζί και στην Τότεναμ), ίσως κρύψει την παραπάνω τρανταχτή αδυναμία.  Πάντως οι Βέλγοι έχουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια, Ντεμπελέ και Ναινγκολάν στα χαφ, Αζάρ και Ντε Μπρούινε μεσοεπιθετικά και στην επίθεση ο Λουκάκου. Μπορεί κάποιος να υποτιμήσει αυτή την ομάδα; Αν το κάνει κάποιος θα το πληρώσει ακριβά.

Ηγέτης: Εντέν Αζάρ


      Ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι είναι αναμφίβολα ο ηγέτης των «κόκκινων διαβόλων». Μάλιστα, χρίστηκε αρχηγός, ελέω της απουσίας του Κομπανί. Μπορεί να προέρχεται από μια κακή σεζόν, όπως όλη η Τσέλσι, αλλά αυτό συνέβη καθώς τα έδωσε όλα στην προηγούμενη σεζόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο εκρηκτικός εξτρέμ θέλει να δώσει απαντήσεις με τις εμφανίσεις του και να δείξει ότι η φετινή σεζόν στο Στάμφορντ Μπριτζ ήταν απλά μια κακή παρένθεση στην καριέρα του. Ο Μαρκ Βίλμοτς περιμένει πολλά από τον Αζάρ, καθώς εάν δεν καταφέρει να αποδώσει όπως πρέπει, ενδεχομένως να δυσκολευτούν οι Βέλγοι να κάνουν την υπέρβαση. Αν ο Εντέν θυμίσει έστω και λίγο τον παίκτη της περσινής σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, τότε η ομάδα του μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Παίκτης-βαρόμετρο: Κέβιν Ντε Μπρούινε

      Ο 24χρονος έκανε φέτος με την Μάντσεστερ Σίτι ίσως την καλύτερη χρονιά του. Πολλά σημαντικά γκολ όταν η μπάλα έκαιγε και γενικότερα ήταν ο πρωταγωνιστής των «πολιτών» στη  πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό, ωστόσο μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του καθώς τα κάνει όλα. Τρέχει, ανοίγει διαδρόμους, «βλέπει» γήπεδο, σκοράρει και με μια πάσα του μπορεί να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Βρίσκεται σε ανοδική πορεία και είναι διαρκώς εξελισσόμενος. Μαζί με τον Αζάρ, είναι οι δύο βασικοί ηγέτες του Βελγίου. Σημαντικές βοήθειες αναμένεται να δώσουν οι Κουρτουά, Ντεμπελέ και Λουκάκου.

Πρόβλεψη: Πολλοί το θεωρούν φαβορί μέχρι και για την κούπα. Σίγουρα θα φτάσει στα προημιτελικά, και μένει να δούμε τι θα κάνει εφόσον διασταυρωθεί με τη Γερμανία. Πιστεύω πάντως πως φέτος είναι η χρονιά του. Αν ο Αζάρ και ο Κουρτουά βρεθούν σε καλή κατάσταση, η κούπα μπορεί να πάει στο Βέλγιο. Για τον Ντε Μπρούινε είμαι σίγουρος ότι θα κάνει σπουδαίο Euro.

Ιταλία
Συμμετοχές: 8
Κατακτήσεις: 1


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Τζιανλουίτζι Μπουφόν
38
Γιουβέντους
13
Φεντερίκο Μαρκέτι
33
Λάτσιο
12
Σαλβατόρε Σιρίγκου
29
Παρί Σεν Ζερμέν
Αμυντικοί
2
Ματία Ντε Σίλιο
24
Μίλαν
3
Τζόρτζιο Κιελίνι
32
Γιουβέντους
4
Ματέο Νταρμιάν
27
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
5
Άντζελο Ογκμπόνα
28
Γουεστ Χαμ
15
Αντρέα Μπαρτσάλι
35
Γιουβέντους
19
Λεονάρντο Μπονούτσι
29
Γιουβέντους
Μέσοι
6
Αντόνιο Καντρέβα
29
Λάτσιο
8
Αλεσάντρο Φλορέντσι
25
Ρόμα
10
Τιάγκο Μότα
34
Παρί Σεν Ζερμέν
14
Στέφαν Στουράρο
23
Γιουβέντους
16
Ντανιέλε Ντε Ρόσι
33
Ρόμα
18
Μάρκο Παρόλο
31
Λάτσιο
21
Φεντερίκο Μπερναρντέσκι
22
Φιορεντίνα
23
Εμανουέλε Τζακερίνι
31
Μπολόνια
Επιθετικοί
7
Σιμόνε Τζάτζα
25
Γιουβέντους
9
Γκρατσιάνο Πελέ
31
Σαουθάμπτον
11
Τσίρο Ιμόμπιλε
26
Τορίνο
17
Εντερ
30
Ίντερ
20
Λορέντσο Ινσίνιε
25
Νάπολι
22
Στέφαν Ελ Σαραουί
24
Ρόμα




Προπονητής

Αντόνιο Κόντε
47
Ιταλία

     Βρίσκεται στην «αλλαγή εποχής». Ναι μεν συγκαταλέγεται στα φαβορί, έχοντας μια μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση, αλλά δεν διαθέτει τις προσωπικότητες των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις απουσίες των -θεωρητικά- καλύτερων παικτών της, του Μάρκο Βεράτι και του Κλαούντιο Μαρκίζιο, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς και δεν ταξίδεψαν στη Γαλλία. Αγωνιστικά, με εξαίρεση την άμυνα, έχει πολλά κενά. Οι ήττες στα φιλικά από Βέλγιο (3-1) και Γερμανία (4-1) χτύπησαν «καμπανάκια» για τα καλά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πρέπει να ξεγράφει αυτή την ομάδα. Ως «κλασσική» Ιταλία θα παίξει με αμυντικούς προσανατολισμούς και… ό,τι βγει. Η τετράδα που γνωρίζεται καλά από τη Γιουβέντους (Μπουφόν- Κιελίνι-Μπαρτσάλι-Μπονούτσι) θα παίζει στο αυτόματο και θα αποτελέσει το δυνατό χαρτί της «Σκουάντρα Ατζούρα» στην προσπάθεια για διάκριση. Περιμένω  σπουδαίο τουρνουά από το «πολυεργαλείο» Φλορέντσι και τον  «διάολο» Ινσίνιε. Και μην ξεχνάτε ότι ποτέ κανείς δεν θέλει αντίπαλους του Ιταλούς σε νοκ-άουτ ματς. Η φανέλα είναι βαριά.

Ηγέτης: Τζιανλουίτζι Μπουφόν


     Ο εμβληματικός αρχηγός της «Σκουάντρα Ατζούρα», παρών τόσο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, όσο και στον τελικό του Euro 2012 (παρά την συντριβή από την Ισπανία με 4-0). Το Euro είναι, μαζί με το Champions League, τα δύο τρόπαια που δεν έχει κατακτήσει, και αυτή θα είναι η τελευταία του ευκαιρία. Αγωνιστικά, παρά τα 38 του χρόνια, παραμένει αξιόπιστος κάτω από τα δοκάρια και σημείο αναφοράς για την ομάδα του. Ίσως το Euro αποτελέσει την τελευταία μεγάλη διοργάνωση που θα φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Μπουφόν όμως είναι αυτός και δεν θα πρέπει να έχουμε τίποτε ως δεδομένο. Ο Ιταλός πορτιέρο θα καθοδηγεί τους συμπαίκτες του με το πάθος και την ψυχραιμία του. Είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας της τελευταίας εικοσαετίας. Η σταθερότητα που επιδεικνύει  είναι απίστευτη και φανερώνει το μεγαλείο ενός εμβληματικού αρχηγού.

Παίκτης-βαρόμετρο: Ντανιέλε Ντε Ρόσι

     Ο 33χρονος μέσος της Ρόμα, διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα και αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο, τόσο αγωνιστικά, όσο και στον τομέα της ψυχολογίας, στην πορεία της ομάδας στη διοργάνωση. Μαζί με τον Μπουφόν, είναι οι δύο «παλιοσειρές» της Ιταλίας και ο Αντόνιο Κόντε στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό επάνω τους. Θα κατευθύνει όλο το κέντρο της Ιταλίας και όταν χρειαστεί θα γίνει σκληρός. Αμυντικό χαφ που «τρώει σίδερα» και καταπίνει αμέτρητα χιλιόμετρα. Ένας «σκύλος» που δίνει πάντα την ψυχή του όταν εκπροσωπεί την πατρίδα του.

Πρόβλεψη:  θα προκριθεί από τον όμιλο και ο βασικός στόχος είναι τα προημιτελικά. Θέλει να αποφύγει τη δεύτερη θέση του ομίλου, γιατί οι διασταυρώσεις στη φάση των νοκ-άουτ λογικά θα είναι δύσκολες. Πιστεύω ότι στους «8» θα αποχαιρετήσει.

Ιρλανδία
Συμμετοχές: 2
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Κέιρεν Γουέστγουντ
31
Σέφιλντ Γουένσντεϊ
16
Σέι Γκίβεν
40
Στόουκ
23
Ντάρεν Ράντολφ
29
Γουεστ Χαμ
Αμυντικοί
2
Σίμους Κόουλμαν
27
Έβερτον
3
Κίαραν Κάρκ
26
Άστον Βίλα
4
Τζον Ο’Σι
35
Σάντερλαντ
5
Ρίτσαρντ Κίογκ
29
Ντέρμπι Κάουντι
12
Σέιν Ντάφι
24
Μπλάκμπερν
15
Σάιρους Κρίστι
23
Ντέρμπι Κάουντι
17
Στέφεν Γουόρντ
30
Μπέρνλι
Μέσοι
6
Γκλεν Γουίλιαν
32
Στόουκ
7
Άιντεν ΜακΓκίντι
30
Σέφιλντ Γουένσντεϊ
8
Τζέιμς ΜακΚάρθι
25
Έβερτον
11
Τζέιμς ΜακΚλιν
27
Γουεστ Μπρομ
13
Τζεφ Χέντρικ
24
Ντέρμπι Κάουντι
14
Τζόναθαν Γουόλτερς
33
Στόουκ
18
Ντέιβιντ Μέιλερ
26
Χαλ
19
Ρόμπι Μπρέιντι
24
Νόριτς
20
Γουές Χούλαχαν
34
Νόριτς
22
Στέφεν Κουίν
30
Ρέντινγκ
Επιθετικοί
9
Σέιν Λονγκ
29
Σαουθάμπτον
10
Ρόμπι Κιν
35
Λος Άντζελες Γκάλαξι
21
Ντάριλ Μέρφι
33
Ίπσουϊτς




Προπονητής

Μάρτιν Ο’Νιλ
64
Βόρεια Ιρλανδία

     Είναι η τρίτη παρουσία της σε Euro και δεύτερη διαδοχική. Τερμάτισε στην 3ηθέση του ομίλου της (διεκδικώντας μάλιστα μέχρι το τέλος τη δεύτερη), καταφέρνοντας μάλιστα να μην χάσει από τη Γερμανία, και στα μπαράζ απέκλεισε τη Βοσνία. Το αξιοσημείωτο είναι πως 22 από τους 23 παίκτες της αγωνίζονται στην Premier League! Μόνο ο εμβληματικός αρχηγός Ρόμπι Κιν αγωνίζεται στους Los Angeles Galaxy των Η.Π.Α. Είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου και πολύ δύσκολα θα κάνει κάποια έκπληξη. Ωστόσο είναι ένα σύνολο που εμφανίζει μαχητικότητα. Αγωνιστικά, έχουν πολλά θέματα. Μπορεί να διαθέτουν ψυχή, αλλά στη δημιουργία φάσεων… ζορίζονται. Πάντως όσο άσχημα και να πάνε, δεν θα τους αδικήσει κανένας, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι αν μη τι άλλο προσπαθεί.  Σημαντικές μονάδες για τους Ιρλανδούς είναι οι Κόουλμαν, ΜακΓκίντι, ΜακΚάρθι, Λονγκ και Ρόμπι Κιν.

Ηγέτης: Ρόμπι Κιν

      Παρόλο που διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, ο άλλοτε επιθετικός της Λιντς και της Τότεναμ, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της «green army». Πρώτος σε συμμετοχές, αλλά και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας, είναι ο παίκτης στον οποίο οι Ιρλανδοί έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους.

Παίκτης-βαρόμετρο: Σέιν Λονγκ


     Ο 29χρονος και γεννημένος σκόρερ της Σαουθάμπτον, αναμένεται να αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος», όσο είναι εφικτό. Είναι εκείνος που πέτυχε το γκολ στην ιστορική νίκη επί της Γερμανίας (1-0) στα προκριματικά. Παρόλο που η ομαδική δουλειά -έναντι της ατομικής- είναι εκείνη που χαρακτηρίζει τους Ιρλανδούς, ο Μάρτιν Ο’Νιλ περιμένει πολλά από εκείνον. Ένας επιθετικός που πάντα έβρισκε συμβόλαια σε καλές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Εξαιρετικός στο παιχνίδι της αντεπίθεσης και με πανέξυπνες κινήσεις χωρίς την μπάλα.

Πρόβλεψη:  Έχουμε να κάνουμε με το αουτσάιντερ του ομίλου, οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο αποκλεισμός στον όμιλο και μάλιστα με 3 ήττες.

Σουηδία
Συμμετοχές: 5
Κατακτήσεις:0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Αντρέας Ίσακσον
34
Κασίμπασα
12
Ρόμπιν Όλσεν
26
Κοπεγχάγη
23
Πάτρικ Κάλγκρεν
24
ΑΙΚ Στοκχόλμης
Αμυντικοί
2
Μίκαελ Λούστιγκ
29
Σέλτικ
3
Έρικ Γιόχανσον
27
Κοπεγχάγη
4
Αντρέας Γκράνκβιστ
31
Κρασνοντάρ
5
Μάρτιν Όλσον
28
Νόριτς
13
Πόντους Γιάνσον
25
Τορίνο
14
Βίκτορ Λίντελοφ
21
Μπρνφίκα
17
Λούντβικ Ογκούστινσον
22
Κοπεγχάγη
Μέσοι
6
Εμίλ Φόρσμπεργκ
24
Λίπζινγκ
7
Σεμπάστιαν Λάρσον
30
Σάντερλαντ
8
Αλμπίν Έκνταλ
26
Αμβούργο
9
Κιμ Σέλστρεμ
33
Γκρασχόπερς
15
Όσκαρ Χϊγιεμαρκ
23
Παλέρμο
16
Πόντους Βερνμπλουμ
29
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
18
Όσκαρ Λεβίτσκι
23
Μάλμε
21
Τζίμι Ντουρμάζ
27
Ολυμπιακός
22
Ερκάν Ζενγκίν
30
Τραμπζονσπόρ
Επιθετικοί
10
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
34
Παρί Σεν Ζερμέν
11
Μάρκους Μπεργκ
29
Παναθηναϊκός
19
Εμίρ Κούγιοβιτς
27
Νόρκεπινγκ
20
Τζον Γκουιντέτι
24
Θέλτα




Προπονητής

Έρικ Χάμρεν
59
Σουηδία

      Αν έπρεπε να μπει τίτλος, αυτός θα ήταν «Σουηδία = Ιμπραΐμοβιτς»! Οι Σκανδιναβοί τερμάτισαν στην τρίτη θέση του προκριματικού ομίλου, πίσω από Αυστρία και Ρωσία, και αφού απέκλεισαν τη Δανία στα μπαράζ βρίσκονται για έκτη φορά σε τελική φάση Euro. Γενικά, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μέτριας δυναμικότητας ομάδα. Μεγαλύτερη διάκρισή της, η ημιτελική φάση στη διοργάνωση του 1992 όπου ήταν οικοδέσποινα. Από τότε, μετρά μόνο μία παρουσία στα προημιτελικά του 2004, αλλά φέτος είναι η 5η διαδοχική συμμετοχή της (απουσίασε μόνο το 1996). Με έντονο το… «ελληνικό» στοιχείο, καθώς στη βασική της σύνθεση περιλαμβάνονται ο μέσος Τζίμι Ντουρμάζ του Ολυμπιακού και ο επιθετικός Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού.

Ηγέτης: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς


      Όταν λέμε Σουηδία, στην ουσία εννοούμε… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Από τις λίγες ομάδες που έχουν έναν συγκεκριμένο παίκτη ως σημείο αναφοράς. Στα 34 του χρόνια, αποτελεί ακόμη… όχι απλά βαρόμετρο, αλλά την ίδια την Εθνική Σουηδίας. Όλοι είναι γύρω του και όλοι παίζουν για αυτόν, ψάχνοντάς τον με τις μπαλιές τους. Ρέκορντμαν σκοραρίσματος στη Σουηδία με 64 γκολ, θα τον δούμε για τελευταία φορά με τη φανέλα της πατρίδας του. Είναι επίσης φοβερός… ατακαδόρος με τελευταίο «χτύπημα» την ατάκα πως για να μείνει στην Παρί, θέλει να αντικατασταθεί ο πύργος του Άιφελ με άγαλμά του!  Είναι άτυχος που συνέπεσε με την εποχή Μέσι-Ρονάλντο. Είμαι σίγουρος πως δεν θα παραμείνει άσφαιρος στο φετινό Euro.

Παίκτης-βαρόμετρο: Σεμπάστιαν Λάρσον

     Κανονικά και εδώ θα μπορούσε να μπει ο «Ίμπρα», αλλά στο χώρο του κέντρου δεσπόζει ο 30χρονος μέσος της Σάντερλαντ. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια αλλά και δεινός εκτελεστής στα στημένα, που ωστόσο λόγω του αρχηγού, δεν είναι ο βασικός εκτελεστής, σε αντίθεση με την ομάδα του στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι το «κλειδί» που ενώνει το χώρο του κέντρου με αυτόν της επίθεσης.  Έχει 84 συμμετοχές και 6 γκολ με την Εθνική του.

Πρόβλεψη:  Τρίτη στον όμιλο και λογικά θα περάσει στα νοκ-άουτ ως μια από τις καλύτερες τρίτες. Η συνέχεια όμως θα είναι δύσκολη, και μάλλον στους «16» θα μπει το «στοπ».

6ος όμιλος


Πορτογαλία
Συμμετοχές: 6
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Ρούι Πατσίσιο
28
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
12
Αντόνι Λόπες
25
Λιόν
22
Εντουάρντο
33
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Αμυντικοί
2
Μπρούνο Άλβες
34
Φενέρμπαχτσε
3
Πέπε
33
Ρεάλ Μαδρίτης
4
Ζοσέ Φόντε
32
Σαουθάμπτον
5
Ραφαέλ Γκερέιρο
22
Λοριάν
6
Ρικάρντο Καρβάλιο
38
Μονακό
19
Ελισέου
32
Μπενφίκα
21
Σεντρίκ Σοάρες
24
Σαουθάμπτον
Μέσοι
8
Ζοάο Μουτίνιο
29
Μονακό
10
Ζοάο Μάριο
23
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
11
Αντελίνο Βιεϊρίνια
30
Βόλφσμπουργκ
13
Ντανίλο Περέιρα
30
Πόρτο
14
Γουίλιαμ Καρβάλιο
24
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
15
Αντρέ Γκόμες
22
Βαλένθια
16
Ρενάτο Σάντσες
18
Μπενφίκα
18
Ράφα Σίλβα
23
Μπράγκα
23
Αντριέν Σίλβα
23
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Επιθετικοί
7
Κριστιάνο Ρονάλντο
31
Ρεάλ Μαδρίτης
9
Έντερ
28
Σουόνσι
17
Νάνι
29
Φενέρμπαχτσε
20
Ρικάρντο Κουαρέσμα
32
Μπεσίκτας




Προπονητής


Φερνάντο Σάντος
61
Πορτογαλία

     Από τις παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης. Από το 1984 όταν και συμμετείχε για πρώτη φορά φτάνει τουλάχιστον στα προημιτελικά. Μεγαλύτερη στιγμή, το 2004 όταν φιλοξένησε τη διοργάνωση και έφτασε στον τελικό, αλλά έχασε από την παρέα του Ζαγοράκη. Με τεχνικό τον Φερνάντο Σάντος (πρώην της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας), θα αναζητήσει ακόμη μία φορά την υπέρβαση. Παρόλα αυτά, οι απουσίες είναι κάτι παραπάνω από ηχηρές. Νέτο, Φάμπιο Κοεντράο, Ντάνι και Τιάγκο είναι οι παίκτες που θα απουσιάσουν. Με 7 νίκες σε 8 ματς και πρωτεργάτη τον Κριστιάνο Ρονάλντο πήγαν στη Γαλλία (όπως και στην πρώτη συμμετοχή τους) αλλά οι εμφανίσεις του αρχηγού της, αλλά και άλλων διεθνών έχουν προβληματίσει τον Σάντος. Με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο είναι σίγουρο πως θα δούμε μια καλοδουλεμένη ομάδα που θα δέχεται πολύ δύσκολα γκολ. Ρίξτε μια ματιά στους Ραφαέλ Γκερέιρο και Γουίλιαμ Καρβάλιο (τους θέλουν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδας), στον Ρενάτο Σάντσες (πρόσφατα αποκτήθηκε από την Μπάγερν) και Ράφα Σίλβα (εφόσον πάρει χρόνο συμμετοχής). Βέβαια τα πάντα θα κριθούν από τις ορέξεις του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ηγέτης: Κριστιάνο Ρονάλντο


     Αναμφίβολα, αν όχι ο καλύτερος, ένας από τους 3 καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Στα προκριματικά πέτυχε 5 από τα 11 γκολ της Πορτογαλίας. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο και ιδιαίτερα στον τελικό του Champions League η απόδοσή του ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική. Παρόλα αυτά, η χώρα του στηρίζεται σε εκείνον. Ο ίδιος δεν έχει παράπονο στους τίτλους με τις ομάδες του, αλλά αυτό που του λείπει είναι μια μεγάλη διάκριση με την Πορτογαλία και αυτό είναι το στοίχημά του. Να την οδηγήσει ψηλά! Αν και στο τέλος της σεζόν έχει συχνά κάποια προβλήματα τραυματισμών. Το πώς θα παρουσιαστεί… μένει να το δούμε στο γήπεδο. Πάντως τα δίχτυα σίγουρα θα τα ματώσει. Κριστιάνο είναι αυτός.

Παίκτης-βαρόμετρο: Νάνι

     Ο δεύτερος σημαντικότερος παίκτης μετά τον Ρονάλντο. Μπορεί να παίξει τόσο πίσω από τον φορ, όσο και στα άκρα και να εκτελέσει από παντού. Δεύτερος σε συμμετοχές και γκολ στην εθνική ομάδα. Μετά από επτά χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, «μετακόμισε» στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας, ενώ τη χρονιά που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε με πολύ καλές εμφανίσεις στη Φενέρμπαχτσε. Ένα σπουδαίο ταλέντο στα νιάτα του που θα μπορούσε να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα. Η τεχνική του κατάρτιση και η ντρίμπλα του είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του.

Πρόβλεψη: Πρωτιά στον όμιλο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε στους «16» θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Βέλγιο ή Ιταλία. Πολύ δύσκολη διασταύρωση. Πιστεύω πως η παρέα του Κριστιάνο θα φτάσει-στην καλύτερη-μέχρι τα προημιτελικά.

Ισλανδία
Συμμετοχές: 0
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Χάνες Χάλντορσον
32
Μπόντο Γκλιμτ
12
Όγκμουντουρ Κρίστινσον
26
Χάμαρμπι
13
Ίνγκβαρ Γιόνσον
26
Σάντεφιορ
Αμυντικοί
2
Μπίρκιρ Σέβαρσον
31
Χάμαρμπι
3
Χάουκουρ Χέινταρ Χάουκσον
24
ΑΙΚ Στοκχόλμης
4
Χιόρτουρ Χέρμανσον
21
Γκέτεμποργκ
5
Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον
22
Λόκερεν
6
Ράγκναρ Σίγκουρτσον
29
Κράσνονταρ
18
Τίοντορ Έλμαρ Μπιάρνασον
29
Άαρχους
19
Χόρντουρ Μάγκνουσον
23
Τσεζένα
21
Αρνόρ Ίνγκβι Τραούστασον
23
Νόρκεπινγκ
23
Άρι Σκούλασον
29
Οντένσε
Μέσοι
8
Μπίρκιρ Μπιάρνασον
28
Βασιλεία
10
Γκίλφι Σίγκουρτσον
26
Σουόνσι
14
Κάρι Άρνασον
33
Μάλμε
16
Ρούναρ Μαρ Σιγκούργιοσον
25
Σούντσβαλ
17
Άρον Γκούναρσον
27
Κάρντιφ
20
Έμιλ Χάλντφρεντσον
31
Ουντινέζε
Επιθετικοί
7
Γιόχαν Γκούντμουντσον
25
Τσάρλτον
9
Κολμπέιν Σίγκθορσον
26
Ναντ
11
Άλφρεντ Φινμπόγκασον
27
Άουγκσμπουργκ
15
Γιον Ντάντι Μπόντβαρσον
24
Καϊζερσλάουτερν
22
Έιντουρ Γκούντγιονσεν
37
Μόλντε




Προπονητής

Λαρς Λάγκερμπακ
68
Σουηδία

Χέιμιρ Χάλγκριμσον

Ισλανδία

     Η «έκπληξη» των προκριματικών, καθώς τερμάτισε μπροστά από Τουρκία και Ολλανδία (με τους «οράνιε» να μένουν τελικά εκτός). Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση, έχουν ένα μεγάλο συν και ένα μεγάλο μείον. Το συν τους είναι πως ο βασικός της κορμός ήταν η, πριν λίγα χρόνια, Under-21, άρα ένα ομοιογενές σύνολο. Το μείον είναι φυσικά η έλλειψη εμπειρίας σε τέτοιες διοργανώσεις. Ωστόσο έχει στόχους. Αρχικά μία νίκη και γιατί όχι και μια πρόκριση στους «16». Θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» τα ματς με Ουγγαρία και Αυστρία, τα οποία θα κρίνουν την έκβασή της στη διοργάνωση.

Ηγέτης: Γκίλφι Σίγκουρτσον

     Ο 26χρονος επιθετικός χαφ της Σουόνσι αποτελεί τον πιο ποιοτικό παίκτη της ομάδας. Ο απίστευτα γρήγορος ρυθμός της Πρέμιερ Λιγκ θα είναι ένα σημαντικό ατού στο παιχνίδι του. Πατάει συχνά την περιοχή και ψάχνει τον τρόπο να σκοράρει με τα σουτ του. Έκανε ένα πέρασμα από την Τότεναμ και θεωρώ ότι θα είναι ο ιθύνων νους του παιχνιδιού των Ισλανδών. Αρκεί μια επαφή του με τη μπάλα για να καταλάβει κανείς την μεγάλη του κλάση.

Παίκτης-βαρόμετρο: Άλφρεντ Φινμπόγκασον


     Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την ενότητα ήταν να μπει ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν, ωστόσο πλέον δεν είναι στις βασικές επιλογές του Λάγκερμπακ και έτσι το «χρίσμα» παίρνει ο πρώην φορ του Ολυμπιακού. Μετά το, όχι πολύ επιτυχημένο, πέρασμα του από τους «ερυθρόλευκους», πήγε στην Άουγκσμπουργκ και σε 15 συμμετοχές σημείωσε 7 γκολ. Αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την ομάδα του και είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης της. Κλασσικό φορ περιοχής που ψάχνει μια καλή πάσα συμπαίκτη του για να κάνει την ζημιά στον αντίπαλο.

Πρόβλεψη: Αν και αουτσάιντερ, ο όμιλος με εξαίρεση την Πορτογαλία, είναι ιδιαίτερα «ρευστός». Μου άρεσαν πολύ στα προκριματικά, δείχνοντας μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Πιστεύω πως θα περάσουν 2οι από τον όμιλο. Ίσως είναι η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Πείτε με τρελό, αλλά μπορούν να βρεθούν στα προημιτελικά.

Αυστρία
Συμμετοχές: 1
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Ρόμπερτ Άλμερ
32
Αούστρια Βιέννης
12
Χάιντς Λίντνερ
25
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
23
Ραμαζάν Οζκάν
31
Ίνγκολσταντ
Αμυντικοί
3
Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς
25
Ντιναμό Κιέβου
4
Μάρτιν Χιντερέγκερ
23
Σάλτσμπουργκ
5
Κρίστιαν Φουκς
30
Λέστερ
13
Μάρκους Σούτνερ
29
Ίνγκολσταντ
15
Σεμπάστιαν Πρεντλ
28
Γουότφορντ
16
Κέβιν Βίμερ
23
Τόταναμ
17
Φλόριαν Κλάιν
29
Στουτγκάρδη
Μέσοι
2
Γκιόργκι Γκάρις
32
Ντάρμσταντ
6
Στέφαν Ίλσανκερ
27
Λειψία
8
Νταβίντ Αλάμπα
23
Μπάγερν Μονάχου
10
Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς
28
Βέρντερ Βρέμης
14
Τζούλιαν Μπαουμγκάρτλινγκερ
28
Μάιντζ
18
Αλεσάντρο Σεπφ
22
Νυρεμβέργη
22
Γιάκομπ Γιάντσερ
27
Λουκέρνη
Επιθετικοί
7
Μάρκο Αρναούτοβιτς
27
Στόουκ
9
Ρούμπιν Οκότιε
29
Μόναχο 1860
11
Μάρτιν Χάρνικ
29
Στουτγκάρδη
19
Λούκας Χίντερσεερ
25
Ίνγκολσταντ
20
Μαρσέλ Σάμπιτζερ
22
Λειψία
21
Μαρκ Γιάνκο
32
Βασιλεία




Προπονητής

Μαρσέλ Κόλερ
55
Ελβετία

Γ     ια δεύτερη φορά σε τελική φάση Euro, μετά το 2008 όταν το συνδιοργάνωσε με την Ελβετία. Διαθέτει την καλύτερη «φουρνιά» μετά από την περιβόητη προπολεμική «Βούντερτιμ». Προκρίθηκε εύκολα τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της μπροστά από Ρωσία και Σουηδία. Έχει σημαντικές παρουσίες στο ρόστερ όπως του πρωταθλητή με τη Λέστερ Κρίστιαν Φουκς και του Νταβίντ Αλάμπα της Μπάγερν Μονάχου. Μάλιστα, το 2015 (ημερολογιακά) έμεινε αήττητη.

Ηγέτης: Μάρκο Αρναούτοβιτς

     Πολύ καλός με τη μπάλα στα πόδια, γρήγορος και εκρηκτικός παρά το ύψος του και με εξαιρετικά μακρινά σουτ. Έχει την ποιότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των Αυστριακών. Γούσταρε να παίζει φορ αλλά οι προπονητές του τον χρησιμοποιούν σαν εξτρέμ. Η Αυστρία τον έχει ανάγκη. Στην καλή του μέρα μπορεί να κάνει όργια. Στην κακή του, καταστρέφει την ομάδα του.

Παίκτης-βαρόμετρο: Νταβίντ Αλάμπα


     Στα 23 του ο Αυστριακός μπακ-χαφ είναι ήδη βασικός στη Μπάγερν Μονάχου. Ποιοτικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει μια από τις βασικότερες μονάδες και παίκτης-κλειδί της ομάδας του στο τουρνουά. Θα χρησιμοποιηθεί σε ρόλο κεντρικού χαφ για να μπορέσει ο προπονητής του να εκμεταλλευτεί την τεράστια κλάση του. Διαθέτει πολύ καλή πάσα και δεν σταματάει να τρέχει πάνω-κάτω. Μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Θα πάρει πολλές πρωτοβουλίες στα ματς των ομίλων.

Πρόβλεψη: Όπως είπαμε, είναι ένας ιδιαίτερα ρευστός όμιλος και έτσι η Αυστρία μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τους Ισλανδούς.

Ουγγαρία
Συμμετοχές: 2
Κατακτήσεις: 0


Αρ
Όνομα
Ηλ
Ομάδα
Τερματοφύλακες
1
Γκαμπόρ Κίραλι
40
Χάλαντας
12
Ντένες Ντίμπους
25
Φερεντσβάρος
22
Πέτερ Γκουλάσι
26
Λειψία
Αμυντικοί
2
Άνταμ Λανγκ
23
Βιντεότον
3
Μιχάλι Κορχούτ
27
Ντέμπρετσεν
4
Τάμας Κάνταρ
26
Λεχ Πόζναν
5
Ατίλα Φιόλα
26
Πούσκας
16
Άνταμ Πίντερ
27
Φερεντσβάρος
20
Ρίτσαρντ Γκούζμικς
29
Βίσλα Κρακοβίας
21
Μπαρνάμπας Μπέζε
22
ΜΤΚ Βουδαπέστης
23
Ρόλαντ Γιούχας
32
Βιντεότον
Μέσοι
6
Άκοε Έλεκ
27
Ντιοσγκιόρι
7
Μπάλας Ντζούντζακ
29
Μπούρσασπορ
8
Άνταμ Νάγκι
20
Φερεντσβάρος
10
Ζόλταν Γκέρα
37
Φερεντσβάρος
14
Γκρέγκο Λόβρενσιτς
27
Λεχ Πόζναν
15
Λάσλο Κλάινχαϊσλερ
22
Βέρντερ Βρέμης
18
Ζόλταν Στίμπερ
27
Νυρεμβέργη
Επιθετικοί
9
Αντάμ Σαλάι
28
Αμβούργο
11
Κρίστιαν Νέμεθ
27
Αλ-Γκαράφα
13
Ντανιέλε Πόντε
29
Φερεντσβάρος
17
Νεμάνια Νίκολιτς
28
Λέγκια Βαρσοβίας
19
Τάμας Πρίσκιν
29
Σλόβαν Μπρατισλάβας




Προπονητής

Μπερντ Στορκ
53
Γερμανία

    Για τρίτη φορά θα συμμετάσχει στο Euro, με προηγούμενη το 1972 όταν και κατέκτησε την 4η θέση, ενώ η προηγούμενη συμμετοχή της ήταν στο Μουντιάλ του 1986. Πάντως είναι η πιο «φθηνή» ομάδα του Euro, καθώς τα συμβόλαια των παικτών της συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Με την ομάδα να βασίζεται στο 4-2-3-1, ο Μπερντ Στορκ κατάρτισε την τελική 23άδα ανάμεσα σε 40 ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα προκριματικά. Έχει επίσης στις τάξεις της τον 40χρονο τερματοφύλακα Γκάμπορ Κίραλι, ο οποίος εφόσον αγωνιστεί θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ηγέτης: Μπάλας Ντζούντζακ

     Στα 29 του χρόνια, ο χαφ της Μπούρσασπορ θα ηγηθεί της προσπάθειας της Ουγγαρίας όντας από τους πιο τεχνίτες και έμπειρους παίκτες της χώρας του, ενώ έχει αγωνιστεί σε Ντέμπρετσεν, Αϊντχόφεν και Ανζί. Θα πάρει όλες τις στημένες μπάλες γιατί έχει εξαιρετικά χτυπήματα. Ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το ουγγρικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Παίκτης-βαρόμετρο: Τάμας Πρίσκιν


    Ο 30χρονος φορ της Σλόβαν Μπρατισλάβας, έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί μέσω της εθνικής του ομάδας, η οποία βασίζεται σε εκείνον ως το κύριο επιθετικό της όπλο. Μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος επιθετικός, ωστόσο μπορεί αν βρεθεί στη μέρα του να κάνει τη διαφορά. Έχει 56 συμμετοχές και 16 γκολ με την Ουγγαρία.

Πρόβλεψη: Δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση στον όμιλο

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής