Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

«Εργοστάσια» παραγωγής ποδοσφαιριστών (μέρος 2ο)


Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος είδαμε τις ακαδημίες που βρίσκονται στις θέσεις 20-13. Ήρθε η ώρα να μπούμε στην πρώτη δεκάδα και να ανακαλύψουμε μερικά τμήματα υποδομής που έχουν πάει σε άλλο επίπεδο την προπόνηση και ανάδειξη ενός νεαρού ποδοσφαιριστή.

12. Άρσεναλ


     Οι «Κανονιέρηδες» είναι ένας σύλλογος που επιλέγει ταλαντούχους νέους για να επανδρώσουν τις ακαδημίες και τους μετατρέπει σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Τα φυτώρια της ομάδας του Βενγκέρ έχουν αναδείξει κατά καιρούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Η Άρσεναλ έχει βγάλει από τα σπλάχνα της τους Άντι Κόουλ, Τόνι Ανταμς, Άσλει Κόουλ, Τζακ Γουίλσιρ και Κίεραν Γκίμπς. Βέβαια το πιο διάσημο προϊόν της ακαδημίας της παραμένει ο Σεσκ Φάμπρεγας που έφτασε στο Λονδίνο στα 16 του χρόνια και μεγαλούργησε  υπό την καθοδήγηση του Αρσέν Βενγκέρ.

11. Αθλέτικ Μπιλμπάο


     Η ομάδα του Βαλβέρδε είναι γνωστή στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό για την αυστηρή και αφοσιωμένη προσέγγιση της να στηρίζεται αποκλειστικά σε Βάσκους. Ο σύλλογος έχει την τάση να φέρνει ένα μεγάλο αριθμό παικτών της ακαδημίας στην πρώτη ομάδα. Αυτό αντανακλάται στην τρέχον ρόστερ το οποίο διαθέτει τους Ίκερ Μουνιαίν , Αϊμερίκ Λαπόρτ, Μπενιάτ, Ιτουράσπε, Σαν Χοσέ και πολλά άλλα προϊόντα των τμημάτων υποδομής  του συλλόγου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από την Μπιλμπάο έχουν βγει οι Γιορέντε και Ερέρα που κάνουν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης.

10. Σάλκε


     Η ήττα από τους Άγγλους με 5-1 το 2001, έφερε στο Γερμανικό ποδόσφαιρο μια ολική αναμόρφωση σχετικά με την αξιοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών. Η πρόσφατη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 είναι η απόδειξη της επιτυχίας στην πολιτική της Γερμανίας , η οποία έχει βασιστεί στην απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα σε νεαρούς ταλαντούχους Γερμανούς παίκτες. Η Σάλκε αποτελεί την ομάδα που εκφράζει απόλυτα την συγκεκριμένη μέθοδος. Οι «Βασιλικοί Μπλε» έχουν προσφέρει μερικούς φοβερούς παίκτες στο ποδόσφαιρό. Παλαιότερα τους Νόιερ, Χέβεντες και Οζίλ και τα τελευταία χρόνια τους Ντράξλερ, Μαξ Μέγιερ και Λιρόι Σανέ. Όλοι αυτοί είναι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας και αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την προσεγμένη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της Σάλκε.

9. Φέγενορντ


     Διαθέτει ένα από τα κορυφαία τμήματα υποδομής στην «ποδοσφαιρομάνα» Ολλανδία. Δεκατέσσερις παίκτες από το ρόστερ της περσινής ομάδας ξεπετάχτηκαν από τα φυτώρια της. Έχει αναδείξει κορυφαία δημιουργήματα του ολλανδικού ποδοσφαίρου όπως ο Φαν Πέρσι, ο Φερ, ο Μάρτινς Ίντι, ο Ντε Γκουζμάν και ο Κλάσι. Ενώ,  η Φέγενορντ φαίνεται ανίκανη να κρατήσει τα ελπιδοφόρα «παιδιά» της , η σταθερή και συνεχής ροή των ταλέντων που δημιουργεί  η ακαδημία της, συνεχίζει να συμβάλει στην οικονομική ευρωστία του συλλόγου.

8.  Σαο Πάολο


     Η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Βραζιλία έχει φτιάξει την σταδιοδρομία σε μερικούς από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στη Νότια Αμερική. Το καλύτερο παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται στην ακαδημία του συλλόγου είναι ο Κακά. Βέβαια δεν είναι το μόνο ποδοσφαιρικό προϊόν της ακαδημίας, καθώς οι Ροτζέριο Σένι, Λούκας Μόουρα, Όσκαρ, Ντενίλσον , Καφού και Ερνάνες έχουν ξεκινήσει το άθλημα στην Σάο Πάολο.

7. Clairefontaine


     H Clairefontaine είναι μια από τις 12 ακαδημίες στη Γαλλία που εποπτεύονται από την Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι και αποτελεί την πιο επιτυχημένη ακαδημία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ιδρύθηκε το 1988 και στους απόφοιτους της σχολής περιλαμβάνονται οι Νικολά Ανελκά , Χατέμ Μπεν Αρφά, Αμπού Ντιαμπί , Σεμπαστιάν Μπασόνγκ, Μεχντί Μπενατιά , Γουίλιαμ Γκαλάς , Λουί Σαχά, Μπλεζ Ματουιντί και βέβαια ο Τιερί Ανρί. Η ακαδημία αναπτύσσει παίκτες από την ηλικία των 13 έως 15 πριν από τη μετάβαση τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

6.  Σάντος


     Ανέκαθεν η Σάντος ήταν μια μεγάλη ομάδα που έχει προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας παίκτες στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, με τον Πελέ να είναι το πιο προφανές παράδειγμα. Περισσότερα από εξήντα χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του Πελέ με τη Σάντος και ο σύλλογος συνεχίζει να παράγει ικανότατους ποδοσφαιριστές όπως ο Ελάνο, ο Άλεξ , ο Ντιέγκο , ο Ρομπίνιο και ο Γκάνσο. Και οι 5 έχουν χριστεί διεθνής με τη Σελεσάο. Tο πιο hot ταλέντο που έχει βγει από την ακαδημία της Σάντος τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητα ο απολαυστικός Νεϊμάρ. Αποτελεί την μεγάλη ελπίδα των Βραζιλιάνων που τα τελευταία χρόνια βλέπουν μια από τις πιο μέτριες γενιές στην ιστορία της Εθνικής τους ομάδας.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής