Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τοποθέτηση των coach της Π.Α.Κ. για το 2ο Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων














Οι προπονητές της Πανευρυτανικής Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Κατερίνα Μπαλωμένου και Φώντας Ζαχαρόπουλος προέβησαν στις εξής τοποθετήσεις στο site του συλλόγου www.panevrytaniki.wordpress.com  με αφορμή την λήξη του επιτυχημένου 2ου Πρωταθλήματος Δημοτικών Σχολείων.

Οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

Κατερίνα Μπαλωμένου: «Το Σάββατο 14 Μαΐου «γράφτηκε» ο επίλογος του 2ου Πρωταθλήματος Δημοτικών Σχολείων Καρπενησίου. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το πρωί του Σαββάτου ήταν πραγματικά πολύ ζεστή και σίγουρα για μένα προσωπικά ιδιαιτέρως συγκινητική. Αιτιολογώ το « συγκινητική» προς αποφυγή παρεξηγήσεων.. Το Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων είναι μια ιδέα που υπήρχε στις σκέψεις μας χρόνια πριν, πέρυσι με την βοήθεια του κ. Κουτραφούρη καταφέραμε να της δώσουμε σάρκα και οστά. Οι στόχοι τις υλοποίησης της ιδέας αυτής είναι πολλοί και σημαντικοί.
Βραχυπρόθεσμοι στόχοι :
η προβολή του αθλήματος της Καλαθοσφαίρισης στο ευρύ κοινό,
η συμμετοχή των παιδιών σε ομάδα, στόχος που καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη των παιδιών να ανήκουν στο σύνολο
Η χαρά του παιχνιδιού και της συμμετοχής σε «πραγματικό» αγώνα
Καλλιέργεια καλής σχέσης γονιών- παιδιών μιας και οι γονείς είναι αυτοί που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο γήπεδο
Μακροπρόθεσμοι στόχοι:
Καλλιέργεια αθλητικής συμπεριφοράς στους μικρούς αθλητές
Διαχείριση συναισθημάτων, αποδοχή της ήττας και της νίκης
Εδραίωση της αγάπης για την καλαθοσφαίριση και της άθλησης γενικότερα
Βελτίωση των ικανοτήτων των αθλητών μέσα από τους αγώνες ( το δυσπρόσιτο της περιοχής μας δεν δίνει το περιθώριο για πολλούς αγώνες, πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται ούτε αυτοί που θεωρούνται ΕΠΙΣΗΜΟΙ!!!!)
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες και να προσθέτω βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους αλλά δεν θέλω να κουράζω. Θα ολοκληρώσω λέγοντας πως ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και η εκπαίδευση αφορά κυρίως τα ΠΑΙΔΙΑ. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει και να τραβά όλη μας την προσοχή. Αν κάποια μέρα δεν θέλουμε να μιλάμε για «βρωμιά» στη πολιτική, στον αθλητισμό και γενικότερα στην κοινωνία μας θα πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε στις μικρές ηλικίες και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας το σωστό όχι το εύκολο….
Όλα αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας γιατί το 2ο Πρωτάθλημα Δημοτικών Σχολείων Καρπενησίου δεν θα γινόταν αν κάποιοι δεν ήταν «ρομαντικοί», για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως , το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( ΔΑΣΚΑΛΟΙ) την κα Βρόντου, τον Δ/ντη  κ. Δημητρίου Λουκάς και ο κ. Τσαπρούνης άκουσαν και διάβασαν με προσοχή την πρότασή μας και στήριξαν την προσπάθειά μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη διοργάνωση και ιδιαιτέρως τους Miami heat που παρόλο που δεν είχαν καμία νίκη αγωνίστηκαν με θέρμη και ζήλο σε όλα τα παιχνίδια. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον συνάδελφο κ. Καλαμπάκα που αν και τα βιολογικά του παιδιά έχουν μεγαλώσει συνόδευσε τις ομάδες από το 4ο Δημοτικό Σχολείο σαν δικά του παιδιά. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω, τους γονείς που πήραν το ρόλο του Προπονητή και μοιράστηκαν με τα παιδιά μας την αγωνία τους και τους φόβους τους. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω  τους  Δ/ντες των Σχολείων που μας βοήθησαν και τον κ Χουσιάδα Θανάση που πήρε το ρόλο του Διαιτητή στους τελικούς του Πρωταθλήματος. Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Σουλιώτη Νικόλαο και τον Αντιδήμαρχο, Υπεύθυνο Αθλητικών Θεμάτων κ. Λάππα Κλεομένη που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Άφησα για το τέλος τον Συνεργάτη μου κ. Ζαχαρόπουλο και την κα Σαξώνη Μαρία ( μητέρα αθλητή μας) που πραγματικά  δουλέψαμε με συντονισμό και οργάνωση ώστε να πάνε όλα κατ’ ευχής τους ευχαριστώ από καρδιάς για την συμπαράστασή τους.
Όσο λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και όσο υπάρχουν τέτοιοι συνεργάτες μπορώ να ελπίζω πως το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ μπορεί να αποτελέσει θεσμό για τα τοπικά δρώμενα. Ελπίζω και πιστεύω πως κάποτε θα καταλάβουν όλοι την αξία να επενδύουν στα ΠΑΙΔΙΑ. Ραντεβού του χρόνου με έξι ομάδες κοριτσιών και δέκα αγοριών……..»

Φώντας Ζαχαρόπουλος: «Κατ’αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνεργάτη μου γιατί ιδιαίτερα φέτος το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και για τους δυο μας καθώς σαν Σύλλογος δεν είχαμε την παραμικρή στήριξη από οποιαδήποτε τοπική ή περιφερειακή αρχή, πράγμα το οποίο από ότι μαθαίνω από συναδέλφους μου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν συμβαίνει και μάλιστα η συνεισφορά όλων θεωρείται δεδομένη σε τέτοια εγχειρήματα. Αυτό μου δίνει μια μικρή ανακούφιση ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται, αλλά υπάρχει η δυνατότητα και εύχομαι στο μέλλον και η θέληση να γίνουν για το καλό των νέων παιδιών της πόλης μας που θα πρέπει στη πράξη κάποια στιγμή να στρέψουμε τη προσοχή πάνω τους πραγματικά και όχι για τα μάτια του κόσμου.
Σε δεύτερη φάση θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου αλλά και τους υπόλοιπους δικούς μου ανθρώπους που με ανέχονται καθώς το συγκεκριμένο επάγγελμα για όποιον το γνωρίζει εκ των έσω είναι ευχάριστο αλλά ιδιαιτέρως απαιτητικό και ”ανθυγιεινό” για σένα και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου.
Η φετινή διοργάνωση έδειξε τουλάχιστον αριθμητικά ότι η περσινή προσπάθεια ήταν επιτυχημένη καθώς από 74 αθλητές και αθλήτριες φέτος ανήλθαμε στους 98 και από 6 ομάδες φέτος ανήλθαμε στις 9.Αυτό μόνο ενθαρρυντικό  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον οποιοδήποτε αγαπά το άθλημα αλλά και τη νεολαία του τόπου μας. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσω ξεχωριστά έναν-έναν όλους τους αθλητές και τους γονείς αυτών για την εμπιστοσύνη στο όραμά μας για τη καθιέρωση ενός τοπικού μπασκετικού θεσμού που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτές τις ηλικίες.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ από βάθους καρδίας θα ήθελα να πω σε όλους αυτούς τους ανώνυμους εθελοντές που βοήθησαν από όλα τα πόστα ώστε να βγει μια πραγματικά μακροσκελής χρονικά διοργάνωση σε πέρας.
Κάθε χρόνο αυτή η δουλειά, μου δίνει έναν μεγάλο αριθμό από μαθήματα. Βλέπω με μεγάλη μου χαρά ότι τα περσινά λεγόμενα για την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δώσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό από όλα τα πόστα σε αυτές τις ηλικίες, άρχισε να πιάνει τόπο. Κάποιοι επαναπαύονται πάνω σε αυτό και θεωρούν το πρόβλημα ως λήξαν. Τι μαθήματα παίρνουν τα παιδιά μας από παρόμοιες διοργανώσεις μεγαλύτερων ηλικιών; Τι όφελος και τι κινδύνους κρύβουν ακόμα και κάποια δημοσιογραφικά σχόλια σε αυτές τις ηλικίες;
Αρχικά προκαλώ τον οποιονδήποτε συμπολίτη μου να μου αποδείξει αν πάνω από τα μισά παιδιά της πόλης μας δεν εστιάζουν στις αποφάσεις των διαιτητών σε περίπτωση ανεπιτυχούς αποτελέσματος και αυτό σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα, φιλικούς αγώνες ακόμα και το τουρνουά που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος μας και για το οποίο θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές. Βοηθάμε ως ενήλικες ώστε το φαινόμενο αυτό να εκλείψει ή να αναπτυχθεί περεταίρω; Η απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό μπορεί να δωθεί από τον καθένα νομίζω.
Στο δεύτερο και φαινομενικά ακίνδυνο ζήτημα παρατηρώ μια λάθος οπτική από τον Τύπο γενικά και όχι μόνο τοπικά καθώς αν κάποιος μπει και παρακολουθήσει sites που αφορούν το μπάσκετ και δη τα Πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών θα βρει ένα σωρό διθυραμβικά αφιερώματα για νεαρούς αθλητές με αριθμούς, στατιστικές, πόντους και πάει λέγοντας. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν αυτό κάνει καλό στην ανάπτυξη ενός αθλητή πρώτυπου καθ’ολοκληρίαν και όχι μόνο μέσα στις γραμμές του γηπέδου; Για του λόγου το αληθές καταθέτω τη φετινή μου εμπειρία από το μόλις τελειωμένο Πρωτάθλημα των Δημοτικών Σχολείων στο οποίο στη κατηγορία των αγοριών σε 22 συνολικά αγώνες και στους 22 με τη λήξη του ματς έρχονταν παιδιά και αντί να με ρωτήσουν αν έπαιξαν συνολικά σαν ομάδα καλά ή τι λάθη μπορεί να έκαναν, με ρώταγαν σχεδόν όλα για την ατομική τους επίδοση σε πόντους. Αυτό για κάποιον μπορεί να φαίνεται αστείο, για κάποιον όμως που θέλει να δει κάποιον συμπατριώτη του να αγωνίζεται σε ανώτερο επίπεδο δεν είναι καθόλου καθώς με τέτοιες νοοτροπίες αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι τι μπορούμε να διορθώσουμε πάνω σε αυτό καθώς χρειάζεται προσπάθεια από όλους ώστε να βάλουμε το παιδί-αθλητή ομαλά μέσα στην ομάδα-σύνολο κι αυτό είναι κάτι δύσκολο το οποίο ομολογώ ότι προβληματίζει αρκετούς coach αναπτυξιακών ηλικιών.
Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι αν στο μπασκετικό κομμάτι που μας αφορά δεν προσέξουμε ως κόρην οφθαλμού το μέλλον μας, πολύ φοβάμαι ότι το παρόν μας θα είναι πάρα πολύ σύντομο και σύντομα όλοι μας θα ψάχνουμε διεξόδους σε αδιέξοδα. Οπότε ως γνώμονα τη σκληρή δουλειά και όχι το αντιπαιδαγωγικό αλλά εμφανιζόμενο παντού μότο «αποτέλεσμα με οποιοδήποτε κόστος» σε όλα τα ηλικιακά κλιμάκια θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε τους κόπους μας να βγάλουν καρπούς.
Επιστρέφοντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε ο νικητής της διοργάνωσής μας να αγωνιστεί με τον νικητή του Πρωταθλήματος Δημοτικών Σχολείων άλλου Νομού ο οποίος έχοντας ως έντυπο πρώτυπο το περσινό Πρωτάθλημα του δικού μας Νομού, έκανε μια πάρα πολύ καλή και αξιοπρόσεκτη προσπάθεια και έδειξε σε όλους πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα το οποίο εξελίσσεται, παίρνοντας κάποιες ιδέες από κάποιον και βάζοντας σε αυτές κάποια δικά σου προσωπικά στοιχεία. Το θέμα αυτό όμως είναι ακόμη στον αέρα και πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες και η μηδενική στήριξη από όλους τους φορείς απομακρύνουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησής του.
Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μας πως ο Σύλλογός μας, προχωρώντας σε ακόμα μία καινοτόμα για την περιοχή μας ιδέα θα πραγματοποιήσει φέτος camp δύο περιόδων στην περιοχή μας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μικρούς αθλητές της πόλης μας αλλά και σε κάποιους που θα είναι για διακοπές εδώ να δοκιμάσουν αυτή την εμπειρία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν έξτρα διαμονή, διατροφή ή κάποια άλλα έξοδα που θα χρειάζονταν να πληρώσουν για να πάνε σε κάποιο άλλο camp σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το παραπάνω προέκυψε από την ανάγκη των ίδιων των αθλητών να δουλέψουν ακόμα περισσότερο και με περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Η απασχόλησή μας στο camp του Αντιπροέδρου του Σ.Ε.Π.Κ. την περσινή σεζόν μας βοήθησε σημαντικά στο θέμα της τεχνογνωσίας κι έτσι με έτοιμο το ασκησιολόγιο, τις παροχές αλλά και τις extra δραστηριότητες που έχουμε στο μυαλό μας θεωρούμε πως και μέσα στο καλοκαίρι κάτι όμορφο, πρωτότυπο και κυρίως χρήσιμο  για τους αθλητές θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας.
Ο λόγος μου ήταν μακροσκελής αλλά ελπίζω οι προβληματισμοί μου να δώσουν τροφή για σκέψη και σε άλλους συναδέλφους των υπολοίπων σπορ στην περιοχή μας. Καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους εξεταστές των Πανελληνίων, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και προσήλωση στους στόχους τους και καλό καλοκαίρι στον υπόλοιπο κόσμο με υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας.»