Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Θανάσης Σερπάνος: «Το πιο σημαντικό πράγμα στην ακαδημία μας είναι να ευχαριστιούνται τα παιδιά το ποδόσφαιρο»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην σελίδα μας κατά την παρουσία του στο Καρπενήσι για το τουρνουά ακαδημιών της Boca Sport ο 36χρονος Θανάσης Σερπάνος, ιδιοκτήτης-προπονητής της Ακαδημίας Σερπάνος στην Λαμία(Serpanos Soccer Akademy, η οποία αποτελεί σχολή του Ολυμπιακού) και φυσικά πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με θητεία έως και τη Β΄ Εθνική.
Η Ακαδημία του ξεκίνησε το 2009 και έχει στο δυναμικό της πολλά παιδιά, πιστοποιημένους προπονητές και διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «κόσμημα». Στα αξιοθαύμαστα συγκαταλέγεται η προσθήκη εδώ και έναν μήνα ενός εξωτερικού απινιδωτή.
Στόχος του είναι τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον και να ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Θεωρεί ως το πιο σημαντικό πράγμα την εμπιστοσύνη των γονιών όλα αυτά την χρόνια. Μας μιλά για την πολύ σημαντική συνεργασία με τον Ολυμπιακό, καθώς η Ακαδημία Σερπάνος, είναι σχολή των Πειραιωτών στο νομό Φθιώτιδας από τον περασμένο Μάρτιο, αφού πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και να συνεργαστεί με τον κορυφαίο αυτό σύλλογο της χώρας. Χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά αξιόλογο το τουρνουά, που έγινε στο Καρπενήσι, στο οποίο η ομάδα του(Συμμετείχε με την ομάδα 2003-2004) θα βρεθεί ξανά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις(γηπεδικές και ξενοδοχειακές) και τον αγώνα, που κάνουν που κάνουν οι τοπικές ακαδημίες της Ευρυτανικής πρωτεύουσας. Επιπλέον μας απαντά στο ερώτημα για το ποια θεωρεί κορυφαία προπονητική στιγμή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο όνομα του Κριστόφ Βαζέχα. Από την επόμενη σαιζόν ο σύλλογος θα συμμετάσχει και στο ανδρικό πρωτάθλημα, ενώ μας υπερτονίζει το τι προσφέρει στους αθλητές της η εν λόγω ακαδημία.
Ο Θανάσης Σερπάνος είναι γεννημένος στις 22-2-1980 και είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B και ειδικός εφαρμογών διαιτητικής(σύμβουλος διατροφής). Η επαγγελματική του προπονητική καριέρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες Arsenal Soccer Schools(Νίκη Λαμίας), βοηθός του Κριστόφ Βαζέχα στo Αιγάλεω, στον Φωκικό και στο Arsenal International Festival, πρώτος προπονητής επίλεκτης ομάδας σε τουρνουά στην Ολλανδία, προπονητής της Κ20 του Φωκικού, προπονητής τεχνικής της Κ20, Κ17, της Κ15 του Ατρόμητου Περιστερίου, υπεύθυνος προπονητής τεχνικής στο δίκτυο σχολών του Ατρόμητου σε Ελλάδα και Κύπρο και εξειδικευμένος προπονητής και υπεύθυνος της Coerver Coaching Greece για την Βόρεια Ελλάδα. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν με ιδιαίτερη επιτυχία στην θέση του επιτελικού χαφ. Έπαιξε στον Ολυμπιακό Ανθήλης, στην Λαμία, στον Ανδρούτσο Γραβιάς, στον Αγρότη Λιανοκλδίου, στον Φωκικό και στην Οιάνθη Γαλαξιδίου. Υπήρξε πολλάκις αντίπαλος των ομάδων της Ευρυτανίας και συμπαίχτης του «δικού» μας Άλεξ Μπακαλίδη.

Η συνέντευξη ήταν η ακόλουθη:
Evrytania Sport: Κύριε Σερπάνο να σας καλωσορίσουμε στην σελίδα μας. Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της ακαδημίας;
Θανάσης Σερπάνος: «Καταρχήν καλώς σας βρήκα. Η ακαδημία ξεκίνησε το 2009. Αυτή την στιγμή απαρτίζεται από πάρα πολλά παιδάκια, έχουμε στις εγκαταστάσεις μας δυο γήπεδα 7Χ7 και ένα γήπεδο 11Χ1 πλαστικό.»

Evrytania Sport: Ποιοι είναι οι στόχοι της ακαδημίας γενικότερα;
Θανάσης Σερπάνος: «Οι στόχοι της ακαδημίας είναι να έρχεται το παιδί, να περνάει ωραία αυτή την μια ώρα, να διασκεδάζει και να ευχαριστιέται αυτό που κάνει και μέσα από αυτή την διαδικασία να το βοηθήσει αύριο στην ζωή του, να είναι ένας καλύτερος άνθρωπος. Από εκεί και πέρα ευχής έργον θα ήταν αν καταφέρουμε να βγάλουμε ένα ποδοσφαιριστή, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός μας.»

Evrytania Sport: Και τα μελλοντικά σας πλάνα;
Θανάσης Σερπάνος: «Οι μελλοντικοί μας στόχοι είναι όσο περνάει ο καιρός να αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών και πάνω από όλα αυτό που λέω και θεωρώ το πιο σημαντικό πράγμα για την ακαδημία μας, όπως είπα και πριν είναι να ευχαριστιούνται τα παιδιά. Όσο τα παιδιά ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν κάνουμε καλά εμείς την δουλειά μας.»

Evrytania Sport: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που σας στηρίζουν αυτά τα 7 χρόνια;
Θανάσης Σερπάνος: «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για μένα είναι οι γονείς που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτα είναι αυτοί και μετά υπάρχουν 2-3 άνθρωποι ακόμη, οι οποίοι μας βοηθάνε και δεν μας λείπει τίποτα από την ακαδημία σε ότι αφορά αθλητικό υλικό και σε κάποια πράγματα.»

Evrytania Sport: Ποιοι είναι οι προπονητές της Ακαδημίας Σερπάνος;
Θανάσης Σερπάνος: «Είμαστε , ο Γιώργος Τσιρόπουλος, ο Χρήστος Τασούλας, ο Πολύδωρας Ζησόπουλος, ο Θανάσης Τικταπανίδης, εγώ, υπάρχει γραμματεία που είναι η Κωνσταντίνα Σερπάνου(η αδερφή μου) . Αυτή την στιγμή υπάρχει και άνθρωπος για τις πρώτες βοήθειες. Εδώ και έναν μήνα καταφέραμε και πήραμε έναν εξωτερικό απινιδωτή. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιχτών, ώστε να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον.»

Evrytania Sport: Αυτήν την στιγμή συνεργάζεστε με τον Ολυμπιακό. Μιλήστε μας για αυτή την συνεργασία
Θανάσης Σερπάνος: «Πλέον η ακαδημία μας είναι σχολή του Ολυμπιακού. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, που ενταχτήκαμε σε αυτή την οικογένεια. Το πιο σημαντικό πράγμα για να ενταχτεί κάποια ακαδημία σε αυτή την οικογένεια είναι οι προϋποθέσεις. Το δίκτυο των ακαδημιών του Ολυμπιακού κοιτά τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, να μπορεί κάποιος να στηρίξει και να υποστηρίξει αυτό το όνομα, που λέγεται Ολυμπιακός.»

Evrytania Sport: Υπάρχει κάποια άλλη συνεργασία της ακαδημίας η αποκλειστικά με τον Ολυμπιακό;
Θανάσης Σερπάνος: «Αποκλειστικά αυτή την στιγμή με τον Ολυμπιακό.»

Evrytania Sport: Μιλήστε μας για την παρουσία σας στο τουρνουά του Καρπενησίου.
Θανάσης Σερπάνος: «Ήταν ένα πολύ ωραίο τουρνουά, πολύ οργανωμένο, αξιόλογο με πολύ καλές ομάδες, όπως είναι η ΑΕΚ και ο Άρης. Μας είπανε να έρθουνε και το τιμήσαμε με την παρουσία μας.»

Evrytania Sport: Ύστερα από αυτό προτίθεστε να συμμετάσχετε σε άλλα τουρνουά;
Θανάσης Σερπάνος: «Ναι. Το πιο πιθανό είναι να ξαναέρθουμε στο Καρπενήσι το καλοκαίρι, τον Ιούνιο για ένα τουρνουά που υπάρχει και θα έρθουμε και τον Αύγουστο για την προετοιμασία, για την μεγάλη ομάδα.»

Evrytania Sport: Η γνώμη σας για τις ακαδημίες, που υπάρχουν στο Καρπενήσι ποια είναι; Έχετε επικοινωνία;
Θανάσης Σερπάνος: «Και βέβαια υπάρχει μια επικοινωνία με τους ανθρώπους, έρχονται φέτος στην Λαμία, ερχόμαστε και εμάς. Είναι αξιόλογοι άνθρωποι και δυο αξιόλογες ακαδημίες. Θεωρώ ότι είστε πολύ τυχεροί εδώ στο Καρπενήσι, υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, που πραγματικά είναι κόσμημα. Τα παιδιά δουλεύουν κάτω από πολύ ωραίες συνθήκες. Αυτό που ξέρω για τις ακαδημίες που είναι εδώ είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αγώνα.»

Evrytania Sport: Ένα σχόλιο σας για τις εγκαταστάσεις(ξενοδοχειακές και γηπεδικές).
Θανάσης Σερπάνος: «Το ξενοδοχείο Avaris θεωρώ ότι είναι κόσμημα για το Καρπενήσι. Είναι πάρα πολύ ωραίο ξενοδοχείο και μπράβο στον Θοδωρή(Ενν. τον ιδιοκτήτη κ. Χονδρό), που είναι και φίλος μου, κάνει μια τρομερή επένδυση. Είναι ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο, καθαρό. Όσο για τις εγκαταστάσεις το είπα και πριν είναι πολυτέλεια και τα γήπεδα είναι σε εξαιρετική κατάσταση.»

Evrytania Sport: Όσον αφορά εσάς ποια θεωρείτε την κορυφαία σας προπονητική στιγμή;
Θανάσης Σερπάνος: «Σαν προπονητής θεωρώ την στιγμή που βρέθηκα να είμαι βοηθός του Κριστόφ Βαζέχα για 4 χρόνια(Στις ακαδημίες της Άρσεναλ στην Ελλάδα, στο Αιγάλεω και στον Φωκικό) και αυτό μου έδωσε την ώθηση να συνεχίσω παρακάτω, να δουλέψω στον Ατρόμητο Αθηνών, να κάνω την τεχνική στην Κ20, στην Κ17 και στην Κ15. Πλέον κάτι καλό έρχεται που θα ανακοινωθεί από την ΠΑΕ και δεν μπορώ να το πω εγώ, γιατί θα το ανακοινώσει η ΠΑΕ.»

Evrytania Sport: Η Ακαδημία σας συμμετέχει και σε επίσημο πρωτάθλημα πλην των τουρνουά;
Θανάσης Σερπάνος: «Συμμετέχει και στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Φθιώτιδας και σε όσα τουρνουά μπορούμε και όσα μας επιτρέπουν, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι πλέον.  Όπου μπορούμε πηγαίνουμε.»

Evrytania Sport: Έχετε το μυαλό σας την δημιουργία μιας ομάδας να πρωταγωνιστήσει παραπάνω, να αγωνιστεί σε ανδρικό επίπεδο και να στηριχτεί σε δικά της παιδιά;
Θανάσης Σερπάνος: «Εμείς ανοίξαμε το 2009, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας ηλικιακά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, γιατί ήταν μικρά. Πλέον από τον Σεπτέμβριο η ομάδα θα κατεβεί στην Β΄ κατηγορία, διότι τα παιδιά πλέον ηλικιακά μπορούν να συμμετέχουν σε ανδρικό. Υπήρχε ένας προγραμματισμός και ένα χρονοδιάγραμμα και ένα οργανόγραμμα στην ακαδημία μας, όταν ανοίξαμε. Δεν το έκανα ως τώρα, διότι δεν ήθελα ποτέ να παίξω εγώ, ο φίλος μου ο Βαγγέλης, ο Νίκος, ο συμπαίχτης μου και 5 μικρά παιδιά. Θέλω να απαρτίζεται αμιγώς από παιδιά της ακαδημίας. Θα κατεβούμε στο τοπικό πρωτάθλημα του χρόνου.»

Evrytania Sport: Τι το ξεχωριστό προσφέρει η Ακαδημία Σερπάνος και την κάνει διαφορετική κατά εσάς;
Θανάσης Σερπάνος: «Ο διαφορετικός τρόπος δουλειάς, οι εγκαταστάσεις μας, που είναι κόσμημα μας για την περιοχή της Λαμίας, τα παιδιά, τα οποία είναι σε ασφαλές περιβάλλον. Για παράδειγμα που αλλού υπάρχουν εξωτερικοί απονιδωτές; Εκτός από το Ελευθέριος Βενιζέλος και το Mall. Έχουν πιστοποιηθεί όλοι οι προπονητές επίσης πάνω σε αυτό. Θεωρώ πολύ σημαντικό πράγμα για έναν γονιό να στέλνει το παιδί του κάπου και να υπάρχει και αυτό το πράγμα.»

Evrytania Sport: Σας ευχαριστούμε που διαθέσατε τον χρόνο σας και προσθέστε ότι επιθυμείτε.
Θανάσης Σερπάνος: «Ευχαριστώ πολύ και εγώ, να είστε καλά και εσείς. Να ευχαριστήσω τους γονείς που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.»












Συνέντευξη: Δημήτρης Κολλημένος & Λάμπρος Κατσαρός