Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κεντρικός αμυντικός: το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν μας (part 1)


Η χώρα μας έχει παράδοση στο να βγάζει σπουδαίους σέντερ μπακ, οι οποίοι προσελκύουν ομάδες του εξωτερικού με τις εμφανίσεις τους και αφήνουν το δικό τους στίγμα στους συλλόγους που έχουν αγωνιστεί.
      Ειδικά στις μέρες μας ο εκλέκτορας της Εθνικής μας ομάδας αντιμετωπίζει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, σχετικά με το ποιον θα ξεκινήσει βασικό στο κέντρο της άμυνας. Έχοντας μια πλειάδα επιλογών μπορεί να καταστρώσει τα σχέδια του ανάλογα με τις απαιτήσεις του ματς. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να εξάγει ικανότατους κεντρικούς αμυντικούς στο εξωτερικό. Ο Έλληνας στόπερ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα εκτός συνόρων, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό αμυντικό παιχνίδι. Με αφορμή το ζωηρό ενδιαφέρον της Τσέλσι για τον Κώστα Μανωλά, πάμε να δούμε τους παίκτες που έχουν χτίσει το όνομα τους και εκτός των ελληνικών τειχών.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Τζένοα, Μίλαν , Βέρντερ, Ντόρτμουντ)


      Στην περίπτωση του «Σόκρατες», πρέπει να ευγνωμονούμε τον Σέρα Φερέρ που διέγνωσε το ταλέντο του και τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά, παίζοντας με την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 2006-2007.  Έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της «Ένωσης» (19 χρονών), καθώς φόρεσε το περιβραχιόνιο σε έναν αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό το 2008. Το καλοκαίρι του 2008 μεταγράφηκε στην Τζένοα με ένα ποσό που πλησίασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Στην Γένοβα έγραψε 51 συμμετοχές με 2 γκολ και αγαπήθηκε παράφορα από τους τιφόζι της ομάδας. Μετά, σειρά είχε η περιπέτεια με την Μίλαν, όπου ωρίμασε πολύ τον Σωκράτη μέχρι να επιλέξει να πάει στην Βέρντερ Βρέμης ως δανεικός το καλοκαίρι του 2011. Αυτή η επιλογή του αποδείχθηκε καθοριστική για την εξέλιξη της καριέρας του, γιατί εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο Weserstadion και οδήγησε την Βέρντερ να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2012 έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ. Έπαιξε για άλλο ένα χρόνο στη Βρέμη, όντας ένας από τους σταθερότερους και καλυτέρους αμυντικούς του γερμανικού πρωταθλήματος. Η φοβερή του παρουσία στην άμυνα της Βέρντερ, έκανε τον τότε προπονητή της Ντόρτμουντ, Γιούργκεν Κλοπ να ασχοληθεί με την περίπτωση του και να τον κάνει δικό του δελεάζοντας την πρώην ομάδα του «Πάπα» με 9,5 «χαρτιά». Από το 2013 μέχρι σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εντεκάδας της Ντόρτμουντ.  Δεσπόζει στην άμυνα της Μπορούσια. Τα ηγετικά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με τα σωτήρια τάκλιν του και την ευκολία που ανακτά την μπάλα χωρίς να κάνει εύκολα λάθος, τον κάνουν έναν από τους κυρίαρχους κεντρικούς αμυντικούς στην Γερμανία. Την περίοδο 2013-2014 ψηφίστηκε στην καλύτερα εντεκάδα της χρονιάς στην Μπουντεσλίγκα. Είναι ίσως ο καλύτερος σέντερ μπακ που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα)


     Τον πρωτομάθαμε με την φανέλα της ΑΕΚ (66 εμφανίσεις, 3 γκολ) αλλά το μεγάλο ξεπέταγμα το έκανε φορώντας τα ερυθρόλευκα (49, 4 γκολ). Στον Ολυμπιακό τράβηξε τα βλέμματα όλης της Ευρώπης πάνω του, πραγματοποιώντας μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την υπογραφή του κατάφερε να αποσπάσει η Ρόμα, η οποία για χάρη του έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στους «Ερυθρολεύκους», ποσό που αποτελεί ρεκόρ μεταγραφής για Έλληνα αμυντικό. Στην πρώτη του χρονιά στους «Τζιαλορόσι» εντυπωσίασε το Ολίμπικο με τις αμυντικές του αρετές και ψηφίστηκε ως η μεταγραφή της χρονιάς, μαζεύοντας το εντυπωσιακό 56% στις προτιμήσεις των φίλαθλων. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Βενγκέρ προσπάθησε να τον πάρει στην Άρσεναλ προσφέροντας 15 εκ. ευρώ, μια πρόταση που απορρίφθηκε από την Ιταλική ομάδα. Φημολογείται ότι την φετινή σεζόν, ο Μουρίνιο τον ήθελε στην Τσέλσι (πριν απολυθεί) και μάλιστα είχε ταξιδέψει για να τον δει από κοντά. Ζεστό ενδιαφέρον δείχνουν και οι Τότεναμ και Άρσεναλ( ξανά). Βέβαια, φήμη των τελευταίων ημερών υποστηρίζει ότι η επίσημη πρόταση θα έρθει από την πρώην ομάδα του Μουρίνιο. Ο Κώστας Μανωλάς απασχολεί μεταγραφικά την Τσέλσι και σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι «Μπλε» είναι έτοιμοι να δαπανήσουν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό. Είναι ένας από τους πιο γρήγορους σέντερ μπακ στην Ευρώπη και εξελίσσει συνεχώς το παιχνίδι του.  Έχει εκπληκτικό άλμα και παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στα μαρκαρίσματα του και στο ψηλό παιχνίδι. Έχει μάθει να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω και πολλές φορές κουβαλάει την μπάλα όποτε του δίνεται η δυνατότητα. Μαζί με τον Σωκράτη συνθέτουν ένα εκπληκτικό δίδυμο στα μετόπισθεν της Εθνικής μας ομάδας. Εύχομαι να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Έχει την ποιότητα και το ταλέντο να κάνει καριέρα σε μια μεγάλη ομάδα στο «Νησί»

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε, Λεβερκούζεν)


     Έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Νέων στην τελική φάση του Euro και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι σκάουτ της Σάλκε να θαμπωθούν με την μελλοντική προοπτική που μπορεί να είχε, και να τον προτείνουν στην γερμανική ομάδα που τον απέκτησε από τον Ολυμπιακό χωρίς δεύτερη σκέψη. Πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος 2012-2013, η Μίλαν ενδιαφέρθηκε να τον κάνει κάτοικο Μιλάνου αλλά η προσπάθεια της δεν τελεσφόρησε. Ίδια κατάληξη είχε και το πιο ζεστό ενδιαφέρον της Ζενίτ. Μάλιστα παρόλο που η Σάλκε δέχτηκε την πρόταση ύψους 16 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του, ο ίδιος ο «Κούλης» αρνήθηκε να μετακομίσει στην «παγωμένη» Αγία Πετρούπολη προτιμώντας την σιγουριά του περιβάλλοντος στον γερμανικό σύλλογο. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ίσως η σοφότερη που πήρε στην καριέρα του. Το ενδεχόμενο ρίσκο να μετακομίσει στην Ρωσία θα ήταν τεράστιο. Στους «Βασιλικούς Μπλε» πρόλαβε να παίξει σε 61 παιχνίδια από το 2010 έως το 2015 προτού αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη για χάρη της Λεβερκούζεν φέτος το καλοκαίρι( την χρονιά 2014-2015 ήταν δανεικός στις «Ασπιρίνες»). Κόστισε 6.5 εκατ. ευρώ και υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Οι σοβαροί τραυματισμοί στα γόνατα( τον άφησαν εκτός αγώνων για 383 μέρες) και στον ώμο κατά την διάρκεια τη καριέρας του, τον έχουν κρατήσει πολύ πίσω. Θα μπορούσε αυτή την στιγμή να είναι στο επίπεδο του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του.  Είναι 24 χρονών και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη τον παλιό καλό Κυριάκο Παπαδόπουλο. Είναι παλικάρι και δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ο δυναμικός και γεμάτος ενέργεια τρόπος που αγωνίζεται, έχει καταφέρει να κάνει το κοινό της BayArena να τον λατρέψει. Τα τάκλιν του θα τα χαρακτήριζα «καθηγητικά». Επίσης είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι κερδίζοντας τις περισσότερες εναέριες μονομαχίες. Το πάθος που τον διακρίνει όταν αγωνίζεται δεν το συναντάς εύκολα σε ποδοσφαιριστή. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του αρκεί να μείνει μακριά από σοβαρούς τραυματισμούς.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής