Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

In Buffon we trust


Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που όσο προχωράνε τα χρόνια και γερνούν οι ποδοσφαιριστές, χάνουν την σπιρτάδα και την εκρηκτικότητα τους. Το σώμα τους δεν ακολουθεί το μυαλό τους, ειδικά όταν ξεπερνούν τα 32-33 έτη. Η θέση του τερματοφύλακα έχει μια ιδιομορφία.
     Όσο μεγαλώνει κάποιος goalkeeper, τόσο περισσότερο ωριμάζει κάτω από τα γκολπόστ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα χρόνια για τους περισσότερους είναι μεταξύ 30 και 35 χρόνων. Η δυσκολία είναι να καταφέρεις να κρατηθείς σε κορυφαίο επίπεδο για όλη την διάρκεια της καριέρας σου. Αυτό αποτελεί έναν άθλο. Ο Μπουφόν δεν σταμάτησε ποτέ να είναι πρωταγωνιστής για τις ομάδες του.
     Όταν η Μεγάλη Κυρία του Ιταλικού ποδοσφαίρου καταθέτει πρόταση 54.200.000 εκ. ευρώ για να σε αποκτήσει, τότε σημαίνει ότι είσαι κάτι σπουδαίο, ξεχωριστό, μοναδικό. Η Πάρμα, η ομάδα που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό της Ιταλίας αλλά και όλης της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του Τζιανλουίτζι. Ο Ιταλός τερματοφύλακας ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα και το έδειξε από τις πρώτες του εμφανίσεις με την φανέλα της Πάρμα. Η συγκεκριμένη μεταγραφή ήταν η ανταμοιβή όλων αυτών των εκπληκτικών εμφανίσεων που πραγματοποίησε τα πρώτα του  χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πριν ενταχθεί στο ρόστερ της Γιουβέντους. Η συγκεκριμένη μετακίνηση αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδόσφαιρου.


     Στην πρωταθλήτρια Ιταλίας δεν άργησε να δείξει τις απίστευτες δυνατότητες του κάτω από τα δοκάρια. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει ούτε στο Τορίνο, καθώς στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να σηκώσει το Scudetto. Οι «Γιουβεντίνοι» είχαν βρει επιτέλους τον άνθρωπο που θα έχτιζαν πάνω του την άμυνα τους για τα επόμενα χρόνια, για να γίνουν η κυρίαρχη δύναμη της Ιταλίας. Την σεζόν 2002-2003 κατακτά το βραβείο UEFA Club Footballer of the Year, οντάς ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει πανηγυρίσει αυτή την διάκριση μέχρι και σήμερα. Την χρονιά αυτή ο «φύλακας-άγγελος» της εστίας των «Μπιανκονέρι», οδηγεί την ομάδα του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, διανύοντας μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του. Παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε στο μεγάλο ματς κόντρα στην Μίλαν και έχασε την ευκαιρία να σηκώσει για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Αυτό παραμένει και το μεγάλο του απωθημένο.
      Η μεγαλύτερη στιγμή στην υπέρλαμπρη καριέρα του, έλαβε χώρα στα γήπεδα της Γερμανίας, στο Μουντιάλ του 2006, εκεί όπου η «Σκουάντρα Ατζούρα», νίκησε την Γαλλία στα πέναλτι στον μεγάλο τελικό και ο Μπουφόν πήρε στην αγκαλιά του ένα τρόπαιο που ονειρευόταν από μικρό παιδάκι. Η φοβερή του απόκρουση στην κεφαλιά-δυναμίτη του Ζιντάν στον συγκεκριμένο αγώνα, θα θεωρείται για πάντα σαν μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επεμβάσεις στην ιστορία του θεσμού. Ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την προσωπική ταπεινή μου γνώμη, ανέβηκε επιτέλους στην κορυφή του κόσμου.


     Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία, το σκάνδαλο Calciopolis έπληξε την αξιοπιστία και το κύρος του Ιταλικού ποδοσφαίρου και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της ιστορικής Γιουβέντους στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Τότε ο Μπουφόν έδειξε ότι έκτος από μεγάλος ποδοσφαιριστής, είναι και μεγάλος άνθρωπος. Ενώ θα μπορούσε να φύγει από το Τορίνο, καθώς μεγάλες ομάδες της Ευρώπης τον διεκδικούσαν, προτίμησε να μείνει πιστός στην Γιούβε και να την ακολουθήσει στα δύσβατα μονοπάτια της Serie B. Ήθελε να μείνει στους «Μπιανκονέρι» και να συνεισφέρει τα μέγιστα, έτσι ώστε η ομάδα να επιστρέψει εκεί που αξίζει. Η συγκεκριμένη του απόφαση τον έβαλε για πάντα στις καρδιές των τιφόζι της Γιουβέντους και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας.



*Η τεράστια απόκρουση του Μπουφόν στην κεφαλιά του Ζιζού.

     Την χρονιά που διανύουμε ο Μπουφόν οδεύει αισίως προς τα 39. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει από το να κάνει την πιο ουσιαστική και σταθερή χρονιά της καριέρας του. Μέσα στο 2016 έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ, εκείνο από τον Αντόνιο Κασάνο στις 10 Ιανουαρίου στο εκτός έδρας ματς με την Σαμπντόρια στο οποίο η Vecchia Signora νίκησε 1-2. Ο Ιταλός είναι το τελευταίο οχυρό που πρέπει να κατακτήσει μια ομάδα για να σκοράρει σε βάρος της Γιουβέντους, η οποία πάντως κάνει εξαιρετική δουλειά μπροστά από τον Μπουφόν, έχοντας επιτρέψει μόλις 6 σουτ εντός εστίας στο έτος που διανύουμε. Ένα στατιστικό που δείχνει ότι ο Τζίτζι κατευθύνει μαεστρικά την άμυνα του.


     Ο Μπουφόν συμπλήρωσε 842 ολόκληρα λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ κι αν τα καταφέρει  στο επόμενο ματς να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, τότε θα καταρρίψει ένα στοιχειωμένο ρεκόρ. Τη χρονιά 1993-1994, ο τερματοφύλακας των «ροσονέρι» Σεμπαστιάνο Ρόσι είχε καταφέρει να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του για 929 αγωνιστικά λεπτά, επίτευγμα που παραμένει απαραβίαστο εδώ και 22 χρόνια.
     Πριν από αυτόν ο θρυλικός γκολκίπερ της Γιουβέντους και ίνδαλμα του Μπουφόν, Ντίνο Τζοφ είχε κρατήσει απαραβίαστη την εστία του για 903 λεπτά τη σεζόν 1972-73. Ο πορτιέρο της «Μεγάλης Κυρίας» έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι θα σπάσει το απλησίαστο για πολλά χρόνια ρεκόρ, καθώς τον χωρίζει μια μόνο αναμέτρηση. Ας ελπίσουμε ότι για άλλη μια φορά θα γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.
     Τα χρόνια περνάνε και ο πρωταγωνιστής του άρθρου μας δεν σταματάει να βρίσκεται στις επάλξεις. Είναι σαν το κρασί που όσο παλιώνει, τόσο περισσότερο ωριμάζει. Ελπίζω να αργήσει να κρεμάσει τα γάντια του γιατί όλοι εμείς οι θαυμαστές του δεν θέλουμε να σταματήσουμε να τον απολαμβάνουμε. Το ποδόσφαιρο κάτι χρωστάει στον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ τερματοφύλακα όλων των εποχών. Ο Μπουφόν αξίζει ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είναι μεγάλη αδικία αν δεν τα καταφέρει. Σπουδαίος ο Κασίγιας, κυρίαρχος ο Νόιερ αλλά σαν τον Ιταλό δεν είναι κανένας. Είναι ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στη θέση. Είναι ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ.


Επιμέλεια: Νίκος Καρφής