Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ο «ανίκανος» Ρανιέρι σοκάρει την Αγγλία


Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να «σταυρώνουμε» κάποια πρόσωπα, να τους κατακρίνουμε και να τους θεωρούμε ανίκανους χωρίς να τους δίνουμε πίστωση χρόνου για να δούμε ποιοι πραγματικά είναι και τι μπορούν να προσφέρουν. Η περίπτωση Κλαούντιο Ρανιέρι είναι άλλη μια ιστορία που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
      Ο Ιταλός τεχνικός, ήταν ο άνθρωπος που δέχθηκε όλα τα πυρά για την κάκιστή εικόνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Euro 2016 και τελικά απολύθηκε πληρώνοντας το μάρμαρο για το γαλανόλευκο κάζο.
Το σύνολο του ελληνικού τύπου και  φιλάθλων χαρακτήρισε ανίκανο και άσχετο με το ποδόσφαιρο, έναν προπονητή που στο παρελθόν έχει κάτσει στον πάγκο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων όπως η Τσέλσι και η Ρόμα, λες και ήταν ο μοναδικός που ευθυνόταν για την κατάντια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Έτσι λοιπόν ο Ιταλός πήρε τις βαλίτσες του και τράβηξε για άλλες πολιτείες, εκεί που αντιλαμβάνονται αλλιώς το ποδόσφαιρο.
      Επόμενος σταθμός στην ποδοσφαιρική του καριέρα η Αγγλική Λέστερ. Στην αρχή της χρονιάς ο στόχος της αγγλικής ομάδας ήταν η παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν έλεγες στο ξεκίνημα της σεζόν, σε έναν οπαδό των «Αλεπούδων», ότι μετά απο 24 αγωνιστικές η ομάδα του, θα ήταν πρώτη με 50 βαθμούς έχοντας διαφορά 3 βαθμών από την «ζάμπλουτη» Μάντσεστερ Σίτι και 5 από τις Τότεναμ και Άρσεναλ, θα γελούσε και θα πίστευε ότι είσαι τρελός.
     O Ρανιέρι έχει δημιουργήσει μια ομάδα που παίζει κατά διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο, χτυπάει σαν «κόμπρα» στην αντεπίθεση και είναι πολύ δύσκολο να την υποτάξεις. Έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο που αρνείται πεισματικά να χάσει και παλεύει τα ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό, πράγμα που μαρτυρά τις πολλές ανατροπές σκορ που έχει κάνει κατά την διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.


     Η καλοδουλεμένη «μηχανή» του Ιταλού τεχνικού έχει καταφέρει μέχρι τώρα να πάρει τα σκαλπ κορυφαίων αγγλικών συλλόγων, όπως η περσινή πρωταθλήτρια Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Έβερτον, η Τότεναμ αλλά και να αποσπάσει ισοπαλία από το φαβορί για την κατάκτηση του  φετινού πρωταθλήματος, την Μάντσεστερ Σίτι. Άρα όλη αυτή η τρελή πορεία της Λέστερ μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται, αλλά αποτέλεσμα της στοχευμένης και πανέξυπνης προπονητικής προσέγγισής του Ρανιέρι.
     Ο Αλγερινός Ριγιάντ Μαχρέζ και ο Άγγλος Τζέιμι Βάρντι, μεγαλουργούν υπό τις οδηγίες του Ιταλού και ξεδιπλώνουν μέσα στο γήπεδο τις πτυχές του επιθετικού τους ταλέντου. Ο πρώτος βρίσκεται στην πρώτη θέση του ειδικού συστήματος αξιολόγησης με 638 βαθμούς και είναι 3ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 13 τέρματα. Ο δεύτερός, που έχει κάνει όλη την Αγγλία να ασχολείται μαζί του είναι πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λίγκ και τρίτος στην ειδικό σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης. Καταλαβαίνει κανείς ότι το παιχνίδι των «Αλεπούδων», τις περισσότερες φορές εξαρτάται από τις ορέξεις των 2 σημαντικότερων όπλων στην φαρέτρα του Ρανιέρι, που έχουν βαλθεί να τρελάνουν την ποδοσφαιρική Αγγλία.


*Οι πρωταγωνιστές της φετινής πορείας, Τζέιμι Βάρντι και Ριγιάντ Μαχρέζ

     Όσο η Λέστερ κρατιέται στην κορυφή, οι διώκτες της θα αρχίσουν να αγχώνονται, ειδικά αν βλέπουν ότι δεν μπορούν να την φτάσουν. Πολλοί πιστεύουν ότι η ομάδα του Ρανιέρι είναι ένα πυροτέχνημα και αργά ή γρήγορα θα «ξεφουσκώσει». Όμως οι «Αλεπούδες» με τις εμφανίσεις και την συνέπεια που επιδεικνύουν στα αποτελέσματα τους, διαψεύδουν τους πάντες και στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει η σκέψη ότι μπορούν να κόψουν πρώτοι το νήμα της Πρέμιερ Λιγκ. Η τελευταία ομάδα που ήταν πρώτη τον Φεβρουάριο στην Αγγλία και δεν μπήκε στην τετράδα, ήταν η Σαουθάμπτον το 1981-82.
     Επομένως καταλαβαίνουμε ότι η έκπληξη της φετινής Πρέμιερ βρίσκεται σε θέση ισχύος και αγωνίζεται δίχως πίεση.  Λέτε η Λέστερ να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που έχουν γίνει ποτέ στο ποδόσφαιρο και να σηκώσει την κούπα; Αν το κάνει, ο Ρανιέρι θα γίνει ο πρωτεργάτης μιας αναπάντεχης επιτυχίας και αυτό το επίτευγμα του θα μνημονεύεται για χρόνια. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει, κανείς δεν θα μπορεί να τον κατακρίνει, διότι πήρε μια ομάδα  που διεκδικούσε την παραμονή και την έκανε διεκδικήτρια του τίτλου. Μήπως τελικά ο Ιταλός τεχνικός δεν ήταν και τόσο ανίκανος;

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής