Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Κάρι για να νοστιμίσει το… μπάσκετ


Ένα φαγητό για να απογειωθεί γευστικά πρέπει να συνοδευτεί από ένα μπαχαρικό που θα του δώσει  ιδιαίτερη και πιο πικάντικη γεύση. Στα παρκέ του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, το ΝΒΑ αγωνίζεται ένας παίκτης που τον τελευταίο καιρό έχει κάνει όλο τον πλανήτη να ασχολείται μαζί του.
     Ο κορυφαίος χειριστής της  πορτοκαλί μπάλας με τα σπυράκια, είναι ότι πιο gourmet υπάρχει αυτή την στιγμή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το όνομα του είναι Στέφεν Κάρι και το επίθετο του μας φέρνει στο μυαλό το γνωστό μπαχαρικό, το κάρυ.
Έτσι όπως στην μαγειρική χρειάζεται η τελευταία πινελιά για να μεταμορφωθεί ένα καλό πιάτο σε γαστρονομική απόλαυση, παρόμοια και ο αθλητισμός έχει ανάγκη από κάποιους πρωταγωνιστές που δίνουν κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό αλατοπίπερο σε ένα άθλημα, το μεταμορφώνουν σε υπερθέαμα και  κάνουν τους οπαδούς που παρακολουθούν μια αθλητική αναμέτρηση, να γυρνούν γεμάτοι και ευχαριστημένοι στα σπίτια τους, ξέροντας ότι αυτό που είδαν τα μάτια τους ήταν συγκλονιστικό.


     Ο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έχει τον τρόπο για να μετατρέψει έναν συνηθισμένο αγώνα μπάσκετ σε μια μαγευτική παράσταση, σε ένα κινηματογραφικό blockbuster.  Έχει την ικανότητα με μια ντρίμπλα του να «σπάσει» τους αστραγάλους του προσωπικού του αντιπάλου εκθέτοντας τον ανεπανόρθωτα και έχει καταφέρει να δημιουργεί αισθήματα φόβου και αγανάκτησης σε όποιον τον μαρκάρει. Λογικό, γιατί  με την απίστευτη ευκολία που ευστοχεί στα τρίποντα ,κάνει τις αντίπαλες άμυνες να βλέπουν εφιάλτες. Επίσης η διορατικότητα του και το πλεονέκτημα που έχει να «διαβάζει» εκπληκτικά ένα παιχνίδι, οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μαγικές συνεργασίες και σε εντυπωσιακές  φάσεις που οι οπαδοί γουστάρουν να παρακολουθούν.
      Οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν, γιατί έχει έναν ξεχωριστό τρόπο  να τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι. Καταφέρνει να τους «τραβάει» στον δικό του άπιαστο ρυθμό και τις περισσότερες φορές το μπάσκετ που παίζει το Γκόλντεν Στέιτ είναι σαν να βγήκε από την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι εκνευριστικά εύστοχος και φέρνει τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας σε δύσκολη θέση, αναγκάζοντας τον καταστρώσει ειδικό πλάνο για να τον περιορίσει, καθώς ο θαυματουργός point guard με το νούμερο 30, κάνει ακόμα και τα πιο δύσκολα σουτ να μοιάζουν γελοία. Στην περίπτωση του, η επιστήμη  σηκώνει τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να εξηγήσει το φαινόμενο Κάρι.


     Το κοινό  στην  Oracle Arena (έδρα των Γουόριορς)  παραληρεί σε κάθε περίτεχνη ενέργεια του.  Κάθε φορά που ο «ζογκλέρ» Κάρι αποφασίζει να τραβήξει την σκανδάλη για να εκτελέσει τα διάσημα και άνευ λογικής τριποντά του, όλο το γήπεδο πανηγυρίζει γνωρίζοντας ότι το σουτ θα καταλήξει στο διχτάκι. Ο ηγέτης των «Πολεμιστών»  είναι ο παίκτης που ξέρει να «ηλεκτρίζει» το πλήθος περισσότερο από κάθε άλλον συνάδελφο του και μπορεί να μαγέψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.  Το «σπίτι» των περσινών πρωταθλητών του ΝΒΑ είναι η πιο καυτή έδρα στη λίγκα, συμφώνα με έρευνα που μέτρησε  την «φασαρία» που κάνουν οι φίλαθλοι όλων των ομάδων και το μέγιστο επίπεδο έντασης που φτάνει αυτή, χρησιμοποιώντας  ντεσιμπελόμετρα στα γήπεδα.  Άρα το μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό και συγκρίνεται μόνο με ηφαιστειακή λάβα.
     Δεν γνωρίζω αν στο τέλος της καριέρας του θα συμπεριληφθεί στην λίστα με τους κορυφαίους του ΝΒΑ. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο  MVP της περσινής χρονιάς στην κανονική περίοδο( πολυτιμότερος στους τελικούς ήταν ο Ιγκουοντάλα), έχει φέρει στο άθλημα κάτι καινούριο, ξεχωριστό, εντυπωσιακό. Έχει ένα δικό του προσωπικό στυλ που γοητεύει πολλούς μπασκετόφιλους. Ο Στέφεν θα συνεχίζει να «νοστιμίζει» με τις ενέργειες του το άθλημα και να προσφέρει στους απανταχού λάτρεις του μπάσκετ μια γαστρονομική απόλαυσή που δεν θα άφηνε ασυγκίνητο ούτε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.   Μένει να δούμε αν θα γίνει ένας από τους καλύτερους «μάγειρες» στην ιστορία του αθλήματος. Γιατί μέχρι τώρα οι συνταγές  του είναι πεντανόστιμες…..  


Επιμέλεια: Νίκος Καρφής