Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μια εντεκάδα έτοιμη για εκτόξευση (μέρος 1ο)


Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής που η  κόντρα Μέσι- Ρονάλντο έχει γιγαντωθεί και έχει σκεπάσει όλους τους άλλους αστέρες του ποδοσφαίρου που καλούνται να «ζήσουν» κάτω από την σκόνη που αφήνει η λάμψη των 2 καλύτερων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.
     Όμως όσο περνούν τα χρόνια  θα μεγαλώνουν και θα πρέπει να παραδώσουν την σκυτάλη σε νέους ήρωες που με τα κατορθώματα τους ήδη έχουν καταφέρει να τραβήξουν τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Στο μέλλον οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη θα επιχειρήσουν να κάνουν το colpo grosso αποκτώντας τους. Διάλεξα και σας παρουσιάζω μια εντεκάδα ταλαντούχων παικτών , οπού τα επόμενα χρόνια ο καθένας από αυτούς τους κυρίους θα είναι κυρίαρχος στη θέση του δημιουργώντας τον δικό του μύθο.  Το σύστημα που θα επιλέξω είναι το συνηθισμένο στις μέρες μας, 4-2-3-1.  Σημαντική προϋπόθεση είναι να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Ας ξεκινήσουμε με την άμυνα.

Τερματοφύλακας: Gianluigi Donnarumma (Μίλαν, 16 ετών)


     Ο πιτσιρικάς έκανε ντεμπούτο υπερασπιζόμενος την εστία της Μίλαν, όντας μόλις 16 ετών και 8 μηνών και έτσι κατέφερε να γίνει ο νεαρότερος πορτιέρε που κάνει ντεμπούτο για τους «Ροσονέρι». Μέσα σε λίγους μήνες από την αφάνεια βρέθηκε στο προσκήνιο κάνοντας μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις και ανάγκασε κορυφαία clubs της Ευρώπης να ασχοληθούν με την περίπτωση του. Θεωρείται από τα Ιταλικά μέσα ως ο διάδοχος του Τζανλουίτζι Μπουφόν και θα πρέπει να κάνει σπουδαία πράγματα για να δικαιολογήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι 5 εκατομμύρια. Βέβαια η Μίλαν θα ζητήσει αστρονομικό ποσό για να αφήσει τον μικρό να φύγει από το «Σαν Σίρο»
     Είναι πολύ καλός στις εξόδους, παρόλο που βρίσκεται σε τόσο «άγουρη» ποδοσφαιρικά ηλικία για τερματοφύλακα και διαθέτει πολύ καλά ρεφλέξ με τις εκτινάξεις του, τις περισσότερες φόρες να είναι μαγικές. Το άλμα του είναι εντυπωσιακό ελέγχοντας με τον καλύτερο τρόπο την εναέρια κυκλοφορία σε στιγμές που η ομάδα του δέχεται πίεση.

Δεξί μπακ: Hector Bellerin (Άρσεναλ, 20 ετών)


     Ο Ισπανός αποτελεί άλλη μια σπουδαία ανακάλυψη του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος διέγνωσε το ταλέντο του και τον έβαλε να κολυμπήσει στα βαθιά, υπερασπιζόμενος το δεξί άκρο της Άρσεναλ στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μπεγερίν τον δικαίωσε για την επιλογή του και φέτος πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις, μετρώντας 30 συμμετοχές και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.  Είναι ένα μοντέρνο πλάγιο μπάκ που προωθείται συχνά, τρέχει ασταμάτητα και φημίζεται για τις επιθετικές του αρετές. Για να τον αποκτήσει κάποιος πρέπει να δώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια. Μελανό του σημείο είναι οι αμυντικές του τοποθετήσεις που πολλές φόρες βάζουν σε κίνδυνο την όχι και τόσο αξιόπιστη άμυνα της Άρσεναλ. Είναι ένας παίκτης που συνεχώς βελτιώνεται και όλοι στην Αγγλία μιλούν για την απίστευτη ταχύτητα του και την επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια. Μπορεί με ευκολία να παίξει όλη την πλευρά.

Αριστερό μπακ: Jose Luis Gaya ( Βαλένθια, 20 ετών)


     Τον γνωρίσαμε πέρυσι, καθώς με την φανέλα των νυχτερίδων, καθώς μέτρησε 37 συμμετοχές και 2 γκολ. Φέτος έχει 28 συμμετοχές, 1 τέρμα και 2 ασιστ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ταλαντούχος μπακ διακρίνεται για την τεχνική κατάρτιση, την ντρίμπλα και την ταχύτητα του. Αρέσκεται στο να προωθείται συχνά και να βοηθάει στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Έχει πολύ καλές μεταβιβάσεις και ήδη οι «μεγάλοι» της Ισπανίας έχουν αρχίσει να τον «ζαχαρώνουν». Είναι από τα ονόματα που θα ακουστούν στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Το στυλ του θυμίζει τον τρόπο που αγωνίζεται ο Τζόρντι Άλμπα της Μπαρτσελόνα, ένας παίκτης που και αυτός προέρχεται από την Βαλένθια. Δεν σταματά να «οργώνει» την αριστερή πλευρά του γηπέδου καταπίνοντας ατελείωτα χιλιόμετρα.

Κεντρικοί αμυντικοί

John Stones ( Έβερτον, 21 ετών)


     Όταν μια ομάδα σαν την Τσέλσι κάνει πρόταση 44 εκατομμυρίων λιρών για ένα κεντρικό αμυντικό 21 χρονών, τότε σημαίνει ότι πρόκειται για μια σπουδαία περίπτωση. Ο στόπερ της Έβερτον θεωρείται το πιο καυτό όνομα στο «Νησί» και κοστίζει 30 εκατομμύρια σύμφωνα με το transfermarkt. Βέβαια χρειάζεται να δοθούν πολλά παραπάνω για να φύγει από το «Γκούντισον Παρκ». Η ομάδα του Αμπράμοβιτς έκανε 3 φορές πρόταση για τον δυναμικό αμυντικό άλλα οι προσπάθειες της έπεσαν στο κενό, διότι στην Έβερτον πιστεύουν ότι δεν έχει πιάσει ακόμα ταβάνι και μπορεί να πουληθεί πολύ περισσότερο. Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα έχουν μπει στο παιχνίδι απόκτησης του και το καλοκαίρι προβλέπεται να γίνει μάχη για την υπογραφή του. Φημίζεται για τα δυνατά τάκλιν , τις αμυντικές τοποθετήσεις , την δύναμη  και την ηρεμία που έχει όταν είναι κάτοχος της μπάλας δίνοντας την εντύπωση ότι παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρό πολλά χρόνια. Αρκετές φορές κουβαλάει την μπάλα παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα στο γήπεδο. Ίσως φτάσει στα επίπεδα του Τέρι και του Φέρντιναντ, αρκεί να δουλέψει σωστά.

Aymeric Laporte (Αθλέτικ Μπιλμπάο, 21 ετών)


     Πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι θα είναι όνειρο ζωής για αυτόν να φορέσει την φανέλα της Μπαρτσελόνα και να γίνει συμπαίκτης  των κορυφαίων παικτών του κόσμου.  H αλήθεια είναι πως δεν απέχει πολύ από το να εκπληρώσει το όνειρο του. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα (παλιός  προπονητής του στη Μπιλμπάο) ήταν εκείνος  που πρώτος κατάλαβε την ικανότητά του και τον έριξε στην πρώτη ομάδα, τονίζοντας: «Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, έχει τα πάντα. Δεν μπορώ να βρω ούτε μια αδυναμία. Είναι γρήγορος, με δυνατό χαρακτήρα, ανταγωνιστικός, πολύ καλός τακτικά και έξυπνος».  Αμυντικός που μπορεί να παίξει με τη μπάλα κάτω, να σηκώσει το κεφάλι, να φτιάξει παιχνίδι με το αριστερό του και να γίνει τρομερά επικίνδυνος με τις προωθήσεις του, παραμένοντας σταθερότατος στα αμυντικά του καθήκοντα. Η ρήτρα του βρίσκεται στα 40 εκατομμύρια και η Αθλέτικ περιμένει κρούσεις στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αφού θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους αμυντικούς που κυκλοφορούν. Διαθέτει πολύ καλό τάκλιν και μαρκάρει εξαιρετικά τους προσωπικούς του αντιπάλους.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής