Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αίολος-Ποταμιά 1-3

Μετά από 9 χρόνια η Ποταμιά με επική ανατροπή προκρίθηκε στον τελικό, βγάζοντας εκτός τον νταμπλούχο Αίολο, επικρατώντας με σκορ 1-3
Ο δεύτερος ημιτελικός του κυπέλλου Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου και άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι. Έγινε κάτω από ηλιοφάνεια καλές καιρικές συνθήκες και παρουσία 120 με 130 θεατών.
Ο Αίολος του Γιάννης Φλωράκη ξεκίνησε με τους καλύτερους «οιωνούς» τον ημιτελικό, αφού με τέρμα του Ανδρέα Σουμέλα στο 13ο λεπτό προηγήθηκε και είχε εκείνη την στιγμή συνολικά σκορ 4-2 υπέρ του. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη για τους νταμπλούχους Ευρυτανίας που δέχτηκαν ισοφάριση από τον Δημήτρη Ζαλοκώστα. Στο δεύτερο μέρος και πάλι δεν μπόρεσαν να γίνουν απειλητικοί με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 1-3 και μετά από δυο συνεχόμενες κατακτήσεις να μείνουν εκτός τελικού.
Η Ποταμιά του Δημήτρη Τσιγαρίδα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ωστόσο βρήκε την δύναμη και το κουράγιο να πετύχει μια σπουδαία ανατροπή. Δεν επηρεάστηκε από το γρήγορο γκολ που δέχτηκε και βήμα-βήμα και με υπομονή έφτασε σε μια τεράστια ανατροπή, ισοφάρισε με τον Δημήτρη Ζαλοκώστα και στις αρχές της επανάληψης ο αδερφός του Γιάννης έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους. Το γκολ πρόκρισης ήρθε στο 77ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Δημήτρη Ζαλοκώστα.
Οι Μεγαλοχωρίτες θα αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης με τον Παναγραφιωτικό σε μονό αγώνα που θα γίνει στις αρχές του νέου έτους. Για το πρωτάθλημα την επόμενη εβδομάδα ο Αίολος θα αγωνιστεί με τον Παναγραφιωτικό, ενώ η Ποταμιά θα κάνει το ρεπό της.

Αρκετός κόσμος
Ο επαναληπτικός ημιτελικός του κυπέλλου Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία περίπου 120 με 130 θεατών. Έγινε κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και με ηλιοφάνεια.




Τα γάντια στον Χαλκίδη


Μετά τον Νίκο Ράικο και σε αυτό το ματς ελλείψει Φώτη Μακρή κάτω από την εστία κάθισε ένας άλλος αμυντικός. Τα γάντια φόρεσε ο Κατερινιώτης στόπερ Σάββας Χαλκίδης.

9 χρόνια μετά
Η Ποταμιά φτάνει σε τελικό κυπέλλου Ευρυτανίας μετά από 9 χρόνια. Είχε φτάσει για τελευταία φορά το 2007, όπου είχε ηττηθεί τότε από τον ΑΠΟΚ. Θα είναι η 3η παρουσία της σε τελικό.

Τα δυο αουτσάιντερ
ΑΠΟΚ και Αίολος οι περσινοί διεκδικητές του κυπέλλου έμειναν εκτός και σε αυτόν προκρίθηκαν τα δυο αουτσάιντερ Παναγραφιωτικός και Ποταμιά. Οι δυο ομάδες θα διεκδικήσουν τον 1ο τίτλο της ιστορίας του(!)

Αφοί Ζαλοκώστα
Και τα δυο γκολ των «πορτοκαλί» σημείωσαν τα αδέρφια Δημήτρης και Γιάννης Ζαλοκώστας. Ο πρώτος σκόραρε το 1-1 και το γκολ πρόκρισης από το σημείο του πέναλτι και ο δεύτερος είχε δώσει προβάδισμα στην ομάδα του στα πρώτα λεπτά της επανάληψης.

Οι 3 «Νικολάδες»


Με ήττα γιόρτασαν την ονομαστική τους εορτή οι δυο «Νικολάδες» του Αίολου. Νίκος Ράικος (Φωτογραφία Αριστερά) και Νίκος Νικολάου (Φωτογραφία Κέντρο) είδαν την ομάδα τους μετά από 2 συνεχόμενες κατακτήσεις κυπέλλου να μένει εκτός τελικού. Αντίθετα ο αναπληρωματικός Νίκος Μαντζιούτας (Φωτογραφία Δεξιά) της Ποταμιάς είδε την ομάδα του να παίρνει την σπουδαία πρόκριση.

«1» ο Σάλτης-Ο στρατευμένος Κόγιας

 












Γκολκίπερ για τους «πορτοκαλί» ήταν στο 2ο ημιτελικό ο Φραγκιστιανός Χρήστος Σάλτης (Φωτογραφία Αριστερά). Επανεμφανίστηκε ο στρατευμένος Λεωνίδας Κόγιας (Φωτογραφία Δεξιά), που έπαιξε με επιτυχία στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Πολλές διακοπές
Η αναμέτρηση είχε αρκετές διακοπές, με τον ρέφερι Δημήτρη Κουρλό να καταλογίζει αρκετά φάουλ.

Α΄ Μέρος

Γρήγορο γκολ
Ο Αίολος ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τον ημιτελικό και πήρε από νωρίς το προβάδισμα.

Με κεφαλιά Σουμέλα


Στο 13ο λεπτό ο Αίολος άνοιξε το σκορ και πήρε το προβάδισμα, όταν ο Κώστας Μπόνιας εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά και ο Ανδρέας Σουμέλας εξ επαφής  χωρίς προσωπικό αντίπαλο στο δεύτερο δοκάρι με κεφαλιά στην αριστερή γωνία του Χρήστου Σάλτη έκανε το 1-0.




Ανέβηκε σταδιακά
Η Ποταμιά δεν πτοήθηκε από το γκολ που δέχτηκε και σταδιακά ανέβασε την απόδοση της φτάνοντας στην ισοφάριση.

Ισοφάρισε με Δ. Ζαλοκώστα


13 λεπτά μετά το τέρμα που δέχτηκε η Ποταμιά έφερε το ματς στα ίσα. Στο 26ο λεπτό ο Λάμπρος Φλωράκης σέντραρε από δεξιά και ο Δημήτρης Ζαλοκώστας χωρίς αντίπαλο από κοντά πλάσαρε κάτω από τα πόδια τον Σάββα Χαλκίδη και ισοφάρισε σε 1-1.




Οι καλύτερες φάσεις
3΄: Ο Σουμέλας σούταρε δυνατά από το ύψος της μεγάλης περιοχής μόλις άουτ από το οριζόντιο δοκάρι του Σάλτη.
13΄: Ο Μπόνιας εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Σουμέλας εξ επαφής στο δεύτερο δοκάρι με κεφαλιά στην αριστερή γωνία της Ποταμιάς έκανε το 1-0.
24΄: Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζαλοκώστα Δ. απέκρουσε εύκολα με τις γροθιές ο Χαλκίδης.
26΄: Ο Φλωράκης σέντραρε από δεξιά και ο Ζαλοκώστας Δ. από το ύψος της μικρής περιοχής αφύλακτος πλάσαρε κάτω από τα πόδια τον Χαλκίδη και ισοφάρισε σε 1-1.
37΄: Ο Φούκας γέμισε στον Νικολάου που προσποιήθηκε όμορφα και σούταρε εκτός περιοχής έξω από το αριστερό δοκάρι της Ποταμιάς.

Β΄ Μέρος

Μεγαλοχωρίτικο «διπλό»
Οι φιλοξενούμενοι παίζοντας με προσεκτικό επιθετικό πλάνο και χωρίς να ανοιχτούν σκόραραν δυο φορές και έφτασαν σε μια ιστορική επιτυχία.

Μπήκε με γκολ


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μπήκε η Ποταμιά στην επανάληψη, αφού μετά από φάση διαρκείας στην αντίπαλη περιοχή σκόραρε το 2ο της τέρμα στο ματς. Στο 49΄ ο Λάμπρος Φλωράκης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Κώστας Μαντζιούτας πήρε την κεφαλιά ο Σάββας Χαλκίδης απέκρουσε, το νέο σουτ του Κώστα Μαντζιούτα αποκρούστηκε ξανά από τον γκολκίπερ και στην συνέχεια ο Γιάννης Ζαλοκώστας (Φωτογραφία) έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα (1-2).




Διακοπή και νεύρα
Στο 67ο λεπτό το ματς διακόπηκε όταν ο Δημήτρης Ζαλοκώστας έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα πάνω στον Νίκο Νικολάου του Αίολου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.




Απομάκρυνση Λερογιάννη
Στο επόμενο λεπτό του ημιτελικού ο ρέφερι Δημήτρης Κουρλός απομάκρυνε εκτός αγωνιστικού χώρου τον Γενικό Γραμματέα του Αίολου Γιάννη Λερογιάννη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για μια απόφαση του ρέφερι.


Πρόκριση από την» άσπρη βούλα»
Στο 77ο λεπτό ο Κώστας Γιαννακόπουλος σέντραρε από δεξιά και ο Λάμπρος Φλωράκης ανατράπηκε από τον Νίκο Ράικο κερδίζοντας το πέναλτι. Ο Δημήτρης Ζαλοκώστας ανέλαβε να το εκτελέσει και με ψύχραιμη εκτέλεση στην δεξιά γωνία των γηπεδούχων σκόραρε κάτω από έντονους πανηγυρισμούς το τελικό 1-3.  Συμμετοχή σε όλα τα γκολ είχε ο Λάμπρος Φλωράκης.





Ανέβηκε για το 2-3
Στο τελευταίο 10λεπτο του ματς ο Αίολος ανέβηκε αρκετά και επιζήτησε το 2-3, με το οποίο το ματς θα οδηγούνταν στην ημίωρη παράταση.

Διαμαρτυρίες για χέρι
Στο 4ο από τα 7 λεπτά των καθυστερήσεων ο Αίολος ζήτησε πέναλτι και χέρι του Γιώργου Φαρμάκη της Ποταμιάς μετά από γέμισμα του Μπάμπη Τριανταφυλλόπουλου. Ο διαιτητής Δημήτρης Κουρλός θεώρησε ότι δεν υπήρχε πρόθεση από τον ποδοσφαιριστή της Ποταμιάς και άφησε το ματς να εξελιχτεί.

Οι καλύτερες φάσεις
49΄: Ο Φλωράκης εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Μαντζιούτας έκανε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι ο Χαλκίδης απέκρουσε στην συνέχεια νέο σουτ του Μαντζιούτα σταμάτησε πάλι στον αντίπαλο τερματοφύλακα και στην επαναφορά ο Ζαλοκώστας Ι. με πλασέ έκανε το 1-2.
54΄: Διαγώνιο σουτ του Νικολάου μέσα από την περιοχή και αριστερά απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ ο Σάλτης.
77΄: Ο Γιαννακόπουλος με ωραία προσπάθεια σέντραρε από δεξιά, ο Φλωράκης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Ράικο Ν. κερδίζοντας το πέναλτι. Ο Ζαλοκώστας Δ. ανέλαβε να το εκτελέσει και με σουτ στην δεξιά γωνία του Χαλκίδη διαμόρφωσε το τελικό 1-3.
88΄: Ο Σαπούνης σέντραρε από αριστερά, ο Χαλκίδης έκανε τραγικό λάθος και ο Γιαννακόπουλος δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα εξ επαφής, η οποία κατέληξε άουτ.

Επεισοδιακό φινάλε
Ενώ όλοι περίμεναν το ματς να ολοκληρωθεί κανονικά και χωρίς παρατράγουδα, επικράτησε ένταση εντός αγωνιστικού χώρου και έξω από τα αποδυτήρια των δυο ομάδων με ανθρώπους και ποδοσφαιριστές των δυο σωματείων να λογομαχούν.








Κίτρινες Κάρτες
Νικολάου, Στόκας, Ράικος Ν., Τριανταφυλλόπουλος, Πατρώνης, Φαρμάκης, Ζαλοκώστας Ι., Ζαλοκώστας Δ., Φλωράκης

Διακριθέντες
Αίολος: Μπόνιας
Ποταμιά: Ζαλοκώστας Δ., Κόγιας, Σάλτης, Φλωράκης

Δηλώσεις Προπονητών

Γιάννης Φλωράκης (Αίολος): «Ήταν μια ανέλπιστη ήττα για μας, ένας ανέλπιστος αποκλεισμός. Η ευθύνη ανήκει καθαρά σε εμάς και το αναφέρω αυτό πριν μιλήσω για κάποιους εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν κάπως την ροή του παιχνιδιού και όχι το αποτέλεσμα και μας αποσυντόνισαν, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την ήττα της ομάδα μας. Πιστεύω ότι η διαιτησία ήταν κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρέασε το αποτέλεσμα. Μόνο ότι σφύριξε κοντά στα 200 φάουλ σε όλο το παιχνίδι, δεν άφηνε την ροή του παιχνιδιού και στις κρίσιμες αποφάσεις πάντα τις έπαιρνε ο αντίπαλος. Εμείς θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε την συνέχεια στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να μάθουμε όχι μόνο να κερδίζουμε, αλλά και να χάνουμε. Αυτό το αναφέρω για όλους, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές μου και για όλους τους υπόλοιπους και για τους φιλάθλους της ομάδας. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν παρουσιαστήκαμε αρκετά διαβασμένοι και έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι και μοιραία αποκλειστήκαμε. Δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι δεν είχαμε τερματοφύλακα, δεν αποτελεί δικαιολογία η διαιτησία, η ευθύνη είναι καθαρά δική μου και των ποδοσφαιριστών. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Ποταμιάς και τις εύχομαι καλή επιτυχία στον τελικό.»

Δημήτρης Τσιγαρίδας (Ποταμιά): «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες έγινε ένα πολύ δυνατό ματς. Εξ αρχής ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να πάρουμε την πρόκριση ειδικά μετά το πρώτο ματς, που το χάσαμε με 2-3, ήταν πάρα πολύ δύσκολο απέναντι στον νταμπλούχο να βρούμε εκείνα τα ψυχικά αποθέματα και να πάρουμε την πρόκριση. Νοιώθουμε περήφανοι για τους ποδοσφαιριστές μας, μας έκαναν ένα πολύ μεγάλο δώρο, σε όλους εμάς, που ανήκουμε στην ομάδα της Ποταμιάς. Είναι μια ιστορική πρόκριση, γιατί επιτυγχάνεται απέναντι στον περσινό πρωταθλητή και κυπελλούχο και μάλιστα, αφού ο Αίολος έχει προηγηθεί με 1-0. Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο από όποιο επίπεδο και εάν ξεκινάει μια προσπάθεια να βλέπει αυτή την προσπάθεια να έχει αποτελέσματα. Πριν από 2 χρόνια περίπου ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με την ομάδα της Ποταμιάς, διοίκηση, προπονητές, παίκτες και θεωρώ ότι η πρόκριση μας στον τελικό κυπέλλου της Ευρυτανίας αποτελεί ένα βήμα μπροστά για την ομάδα μας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στην ομάδα των Αγράφων, που και αυτή πέρασε στον τελικό, αποκλείοντας έναν ιστορικό αντίπαλο και η οποία πιστεύω πραγματικά ότι φέτος παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα σαν ομάδα. Εμείς ελπίζω να χαρούμε μόνο για λίγες μέρες την πρόκριση μας, γιατί μας περιμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά στο πρωτάθλημα.»

Συνθέσεις Ομάδων

Αίολος (Γιάννης Φλωράκης): Χαλκίδης, Φούκας, Νικολάου, Στόκας, Ράικος Ν.(80΄ Μάρκης), Τριανταφυλλόπουλος, Μπόνιας, Ηλιάδης, Σουμέλας, Ζαραβέλης, Ράμμος(62΄ Μπόγδανος)

Ποταμιά (Δημήτρης Τσιγαρίδας): Σάλτης, Ράικος Γ., Πατρώνης, Μαντζιούτας Κ., Φαρμάκης, Κόγιας, Ζαλοκώστας Ι.(71΄ Τσάκνης), Ζαλοκώστας Δ., Γιαννακόπουλος, Φλωράκης(90΄ Νεοφύτου), Πολυμερόπουλος(46΄ Σαπούνης)

Διαιτητής: Δημήτρης Κουρλός (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
1ος Βοηθός: Μίλτος Ελ Ταχάν(ΕΠΣ Ευρυτανίας)
2ος Βοηθός: Στέλιος Σώμαλης (ΕΠΣ Ευρυτανίας)








































Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κολλημένος