Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Από Ευρυτανικό έδαφος η εκκίνηση του 3ου ποδηλατικού άθλου

Ο 3ος Ποδηλατικός άθλος στα βουνά της Ρούμελης είναι γεγονός. Πρόκειται για μια διοργάνωση, η οποία έχει γίνει θεσμός και αποτελεί γιορτή της ποδηλασίας. Η εκκίνηση δόθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 11:30 περίπου από την Ράχη Τυμφρηστού και η πρώτη διανυκτέρευση θα γίνει στην Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας.
Η δεύτερη αντίστοιχα  στα Ιαματικά Λουτρά Παλαιοβράχας, η τρίτη στο σαλέ Λελούδα στο Βελούχι. Ο τερματισμός θα δοθεί στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα του Αχιλλέα. Περνά μέσα από τρείς νομούς από την Ευρυτανία, από την Φθιώτιδα και από την Αιτωλοακαρνανία.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 100 και οι ποδηλάτες καλούνται να διανύσουν 250 χιλιόμετρα έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Η δραστηριότητα αναδεικνύει τις ομορφιές των ορεινών περιοχών με τα βουνά της Ρούμελης να είναι σε πρώτο πλάνο.
H διαμονή των συμμετεχόντων και των ατόμων, που υποστηρίζουν την διοργάνωση θα πραγματοποιείται σε αντίσκηνα. Τα υπόλοιπα έξοδα, που αφορούν κατά κύριο λόγο την σίτιση καλύπτουν οι διοργανωτές, χορηγοί , η προέρχονται από δωρεές κτλ.
Το παρών στην εκκίνηση έδωσε φυσικά ο εμπνευστής του άθλου, υπεύθυνος διοργάνωσης και πρώην Περιφερειακός σύμβουλος Φθιώτιδας Γιάννης Κατσίκας (Νυν Δημοτικός Σύμβουλος Μακρακώμης) και ο Περιφερειακός σύμβουλος Φθιώτιδας Κώστας Αποστολόπουλος. Συντονιστής οργάνωσης είναι ο Λάμπρος Θεοδοσόπουλος. Ο κ. Κατσίκας δίνει και την ψυχή του όλα αυτά τα χρόνια για την άρτια οργάνωση και είναι πάντα δίπλα στους ποδηλάτες όλες τις μέρες.
Η 1η ημέρα περιελάμβανε το εξής πρόγραμμα: Σπερχειάδα(Συγκέντρωση), Ράχη Τυμφρηστού(Αφετηρία), Πουγκάκια, Παλαιοχώρι, Σαράνταινα, Βρύση Αρβανίτη, Γραμμένη Οξυά(55 χιλιόμετρα).
Η 2η ημέρα έχει το εξής πρόγραμμα: Γραμμένη Οξυά, Γαρδίκι, Κορυφή Γουλινάς, Πυροφυλάκιο, Ανω Καλλιθέα, Άνω Φτέρη, Φτέρη, Παλαιοβράχα, Λουτρά Παλαιοβράχας(Άμπλας) (93 χιλιόμετρα).
Κατά την 3η ημέρα θα υπάρξει η ακόλουθη διαδρομή: Λουτρά Παλαιοβράχας(Άμπλας), Λευκάδα, Κάτω Κανάλια, Μοναστήρι, Ρούστιανη, Πίτσι, Γεφύρι Μουτζουράκη, Τυμφρηστός, Άγιοι Απόστολοι Βελούχι, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Σαλέ Λελούδα (53 χιλιόμετρα).
Η τελευταία(4η) ημέρα περιλαμβάνει την εξής διαδρομή: Σαλέ Λελούδα, Μαυρίλο, Νεοχώρι, Παλαιόκαστρο, Πιτσιωτά, Περίβλεπτο, Δίκαστρο και Άγιος Γεώργιος(54 χιλιόμετρα).

Δηλώσεις

Γιάννης Κατσίκας (Υπεύθυνος διοργάνωσης, Δημοτικός Σύμβουλος Μακρακώμης): «Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Οι ποδηλάτες έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα. Τα πρόσωπα είναι όλα χαρούμενα, εύχομαι το 4ημερο να είναι γιορτή για το ποδήλατο και γιορτή για την περιοχή μας. Είναι ένας τρόπος και ένα μέσον να αναπτύξουμε την ξεχασμένη Ρούμελη. Έχουμε γύρω στις 100 συμμετοχές σε αυτές τις δύσκολες προεκλογικές καταστάσεις, που διανύει η χώρα μας. Όλοι οι ποδηλάτες είναι φτασμένοι και όλα θα πάνε καλά. Υπάρχει τεχνική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική υποστήριξη. Όλοι οι ποδηλάτες, εθελοντές, χορηγοί είμαστε μια όμορφη παρέα. Στο 4ημερο αυτό δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής, κόστος σίτισης. Είναι όλα στο τρίπτυχο του αθλητικού γεγονότος, χορηγία, πολιτισμός και εθελοντισμός.»

Κώστας Αποστολόπουλος (Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας): «Ο αγώνας γίνεται θεσμός και πρέπει να παραμείνει. Είναι ένας αγώνας, ο οποίος αναβαθμίζει την περιοχή, αναδεικνύει τουλάχιστον τους ορεινούς όγκους που είναι καταπληκτικοί. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες αθλητές. Εύχομαι του χρόνου να είναι ακόμη περισσότεροι και να είναι ακόμη καλύτερος ο αγώνας. Ο αριθμός των αθλητών έχει ξεπεράσει τους 100, υπάρχει ζήτηση, το αγαπάνε οι αθλητές. Οι δυνατότητες της διοργάνωσης δυστυχώς δεν είναι για περισσότερους. Εύχομαι του χρόνου να υπάρχουν οι δυνατότητες να φιλοξενήσει τους διπλάσιους.»




































Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος