Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Οι κανονισμοί του τουρνουά 5Χ5


Η επιτροπή του Kasmir Cup μας απέστειλε τους βασικούς κανόνες του ποδοσφαίρου 5Χ5, οι οποίες πρέπει να προσεχτούν από τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν αρκετές διαφορές συγκριτικά με το περυσινό τουρνουά.
Η κάθε ομάδα μπορεί να ξεκινήσει με το λιγότερο 3 παίχτες. Σε περίπτωση αποβολής η τραυματισμού ποδοσφαιριστή κατά την διάρκεια του αγώνα ηττάται με 3-0 στα χαρτιά.

Αναλυτικά οι κανονισμοί έχουν ως εξής:

1.     Απαγορεύεται το τάκλιν. Τιμωρείται την πρώτη φορά με επίπληξη και εν συνεχεία με κάρτα!
2.     Στα κτυπήματα αράουτ, άουτ και κορνερ, ο διαιτητής επιτρέπει 4 δευτερόλεπτα κατοχής (με άμεσα στημένη την μπάλα).
3.     Οι αλλαγές παικτών είναι απεριόριστες και γίνονται αυτόματα στους πάγκους των ομάδων, χωρίς να σταματάει ο χρόνος του αγώνα.
4.     Μόνο 3 αναπληρωματικοί παίκτες και ο προπονητής της ομάδας επιτρέπεται να παρευρίσκονται στον πάγκο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
5.     Οι τερματοφύλακες δεν μπορούν να περάσουν τη μπάλα πέραν της γραμμής της σέντρας, παρά μόνο εάν αυτή χτυπήσει στο τερέν από τη σέντρα και πίσω. Μοναδικές περιπτώσεις για να περάσει η μπάλα τη σέντρα είναι:
από επιστροφή συμπαίκτου και απόκρουση του τερματοφύλακα.
από διώξιμο της μπάλας με σκρόμπ από τον τερματοφύλακα.
6.     Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια από επιστροφή συμπαίκτη με τα πόδια (ούτε από αράουτ).
7.     Όλες οι αντιαθλητικές επαφές τιμωρούνται με φάουλ έμμεσο ή άμεσο, ανάλογα με την περίπτωση.
8.     'Άμεσα φάουλ θεωρούνται τα φάουλ από: α) λακτίσματα β)χέρια γ)εκούσια σπρωξίματα.
9.     Έμμεσα φάουλ θεωρούνται τα φάουλ από: α) φράγματα β) επικίνδυνες προβολές γ) τάκλιν δ) τζαρτζάρισμα ώμο με ώμο.
10.   Τεχνικές ποινές (έμμεσα φάουλ) δίνονται για:
καθυστέρηση του παιχνιδιού
βωμολοχίες
παραπλανητικές λέξεις π.χ. «άστη», κ.λ.π.
11.   Ο χρόνος του αγώνα είναι 50 λεπτά (δύο ημίχρονα των 25 λεπτών). Κάθε ομάδα δικαιούται ένα time-out ενός λεπτού σε κάθε ημίχρονο (μπορεί να το πάρει μόνο αν έχει στην κατοχή της την μπάλα), που προστίθεται στη χρονική διάρκεια του αγώνα. Δεν μπορεί η ομάδα να πάρει time out στα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα.
12.   Σε περίπτωση αποβολής με κόκκινη κάρτα η ομάδα ξανασυμπληρώνεται με άλλο παίκτη μόνο μετά την πάροδο 5 λεπτών ή αν στο μεταξύ δεχτεί γκολ από την αντίπαλο ομάδα.
13.   Η απόσταση των αντιπάλων κατά την εκτέλεση φάουλ , αράουτ και κόρνερ πρέπει να είναι 3 μέτρα .
14.   Όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με το δίχτυ της οροφής, ο αγώνας δεν διακόπτεται και συνεχίζεται κανονικά. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι όταν η μπάλα χτυπάει στο δίχτυ και μπαίνει απευθείας γκόλ (το γκόλ δεν μετράει και η μπάλα δίνεται άουτ).