Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ο αείμνηστος προπονητής-«θρύλος» του Βελουχίου Γιάννης Μπούκαλης


Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1933 και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών στις 24 Αυγούστου το 2008. Αναφερόμαστε στον αείμνηστο Φθιωτό προπονητή Γιάννη Μπούκαλη, ο οποίος είχε και πέρασμα από τον ιστορικό της Ευρυτανίας ΑΠΟΚ.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής στο επάγγελμα Μπούκαλης ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού Λαμίας, αγωνιζόμενος σε θέση ακραίου επιθετικού. Συμμετείχε μέχρι την Β΄ Εθνική, ενώ ήταν παίχτης της ανδρικής ομάδας από το 1950 έως το 1959, χρονιά που μεταγράφηκε στον Πανστυλιδικό. Το διάστημα 1960-1962 αγωνίστηκε στην Α.Ε. Τρικάλων και στην συνέχεια επέστρεψε στον Πανστυλιδικό. «Κρέμασε» τα παπούτσια του το 1964.
Το 1959 άρχισε την προπονητική του καριέρα από τον Πανστυλιδικό. Συνέχισε στις Θερμοπύλες Λαμίας, στον Ηρακλή Λαμίας, στα τμήματα υποδομής του Α.Σ. Λαμία, στην Στυλίδα, στην Δόξα Λαμίας, στους έφηβους του Α.Σ. Λαμία, στον Α.Σ. Λαμία, στον ΑΠΟΚ, στον Ηρακλή Λαμίας, στον Φωκικό, στον Αγρότη Λιανοκλαδίου, στην Παλλαμιακή, στα Καμένα Βούρλα, στον Παμμωλιακό, στον Απόλλωνα Λαμίας, στον Ολυμπιακό Αγίων Θεοδώρων Λαμίας, στον Μαλλιακό Στυλίδας και στον Ευρυτανικό, που ήταν το 2008 η τελευταία του ομάδα πριν φύγει από την ζωή. .
Καθοδήγησε για αρκετά χρόνια την Λαμία στην Β΄ Εθνική, κάνοντας αρκετές θητείες σε αυτήν. Στο Βελούχι ήταν προπονητής στην Α΄ ΕΠΣ Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας. Είναι ο ιδρυτής των σύγχρονων κατασκηνώσεων «Μπούκαλη», που βρίσκονται στην παραλία Ραχών και των πολυτελέστατων «Εκπαιδευτηρίων Μπούκαλη», τα οποία είναι κατασκευασμένα στην Αγριλιά.

*Από το αφιέρωμα του κ. Δημήτρη Αμούντζια