Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η μοναδική εμπειρία του 3ου φεστιβάλ ορειβατικού σκι


Η ιστοσελίδα skim.gr φιλοξενεί άρθρο για το 3ο φεστιβάλ ορειβατικού σκι, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι και φέτος με επιτυχία.
Το κείμενο είναι το ακόλουθο: «Τα Ευρυτανικά βουνά έχουν φιλοξενήσει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ορειβατικού σκι και το φετινό 3ο Φεστιβάλ Ορειβατικού Σκι ήταν άλλη μια πράξη που επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία του αθλήματος αλλά και μια δράση που άφησε πλούσιες εμπειρίες σε όσους συμμετείχαν.
Το φετινό Φεστιβάλ ξεχώρισε για τις μοναδικές συνθήκες χιονοδρομίας σε Καλιακούδα και Βελούχι. Ο καιρός ήταν δίκαιος αυτή το φορά σε σχέση με τις 2 προηγούμενες. Το χιόνι επαρκές και οι μέρες ανοιξιάτικες, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 100 και οι φίλοι του αθλήματος ξεχύθηκαν στις τεχνικές πλαγιές της Καλιακούδας και στο αγέρωχο Βελούχι.
Εκτός από γλίστρημα το πρόγραμμα περιελάμβανε μια σειρά από ιδιαίτερες ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Καρπενησίου. Προβλήθηκε το εξαιρετικό φιλμ του Χρήστου Τσούτσια από την αποστολή της Dynafit στα Ιμαλάια, ο Γιώργος Ροκάς έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία σχετικά με τον κίνδυνο χιονοστιβάδων, ενώ ο Γιώργος Κλαουδάτος παρουσίασε την πρώτη διάσχιση με σκι των Δυτικών Αγράφων. Ο Νικηφόρος Στειακάκης εξήγησε στο κοινό γιατί ο Pierra Creta είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας ορειβατικού σκι ενώ η Velouchi Free Ski Team παρουσίασε το παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα - να σκιάρουν με ορειβατικά σκι την ίδια μέρα τη Καλιακούδα, τη Χελιδώνα και το Βελούχι.
Πέρα όμως από το Φεστιβάλ η ελληνική κοινότητα του ορειβατικού σκι έπραξε το χρέος της απέναντι στο όμορφο θηλαστικό που τιμούμε κάθε χρόνο. Οι 127 συμμετέχοντες συνεισέφεραν στην καμπάνια της Dynafit 142.700 μέτρα, που μεταφράζονται σε 1.427 ευρώ ενίσχυση προς τo Snow Leopard Trust τον διεθνή οργανισμό που δραστηριοποιείται για τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού. Για άλλη μια φορά λοιπόν το Snow Leopard Day πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα(και σε άλλες 15 χώρες), μια δράση με διεθνές αντίκτυπο.
Οι φορείς που στήριξαν το Φεστιβάλ ήταν ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου , καθώς και πολλοί εθελοντές και τοπικές επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί , ότι όλοι οι συμμετέχοντες υπέγραψαν για τη δημιουργία εθνικού πάρκου Αγράφων, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας αυτής της μοναδικής ορεινής ζώνης , ανεκτίμητης αξίας για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού