Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ο άθλος του 1998 και η πρώτη παραμονή Ευρυτανικής ομάδας

 

Η πρώτη παραμονή Ευρυτανικής ομάδας στην Δ΄ Εθνική επετεύχθη το 1998 και μάλιστα πανηγυρικά. Πιο συγκεκριμένα, το "νεοφώτιστο" Βελούχι του τεχνικού Παύλου Σερμπέση καταφέρνει να τερματίσει στην 6η  θέση στον όμιλο του με 60 βαθμούς(17-9-8), έχοντας το αήττητo την έδρα του και την καλύτερη συγκομιδή πόντων που έχει πετύχει ποτέ ομάδα του νομού. Σκόραρε συνολικά 47 φορές και δέχτηκε 36 τέρματα, κάνοντας ειδικότερα έναν ιδανικό δεύτερο γύρο. Αποτελούνταν με αρκετά νέα παιδιά από την περιοχή  του Καρπενησίου, εξαιρετικά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και ήταν δημιούργημα του ικανότατου Θεσσαλονικιού τεχνικού, που έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά. Πρώτος σκόρερ  και δεύτερος του ομίλου ήταν ο φορ Πάνος Φουρλιάς , με δεύτερο τον Λάκη Αναστασόπουλο, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο.  Την πρώτη 3αδα των "γκολτζήδων" συμπλήρωσε ο Κωστής Ζαχαράκης. Οι προηγούμενες συμμετοχές του συλλόγου στην κατηγορία (1991-1992, 1993-1994, 1995-1996) δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία, όπως και οι πορείες του Κερασόβου (1992-1993, 1994-1995) και του Αιόλου (1996-1997). 
Ο απολογισμός στο ξερό τότε Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου ήταν εκπληκτικός (13 νίκες-4 ισοπαλίες και 29-5 τέρματα), προκαλώντας τον φόβο και τον τρόμο σε κάθε αντίπαλο, καθώς και ντελίριο ενθουσιασμού στους Ευρυτάνες φιλάθλους. 
Το ρόστερ του Βελουχίου αποτελούνταν σύμφωνα με αφιέρωμα της "Αθλητικής Ηχούς"  από τους: 
Σερπάνο Δημήτρη, Κωστή Νίκο, Κωστή Μάκη,  Γεωργίου Γιώργο, Ζαχαράκη Κωστή, Καστανίδη Γιώργο, Κρασιά Γιώργο, Γαλανό Πάνο, Καραγιάννη Δημήτρη, Τσούκα Δημήτρη, Τσόνογλου Γιάννη, Μεριγκούνη Στέλιο, Τοκατλίδη Διονύση, Τσέκα Γιάννη, Μάκκα Τάσο, Φουρλιά Πάνο, Τσουκαλά Βασίλη, Αναστασόπουλο Λάκη, Μπούκα Κώστα, Νικολάου Μιχάλη, Αθανασίου Δήμο, Κατή Χρήστο, Ζαλοκώστα Δημήτρη, Αναγνωστάκη Χάρη, Αναγνωστόπουλο Γεράσιμο και Ανδρεάκη Άκη.
Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Ταξιάρχης Σβερώνης, Γενικός Αρχηγός ο Θανάσης Ελεφάντης, έφορος ο Ανδρέας Κατσακιώρης,  ενώ αμέριστη ηθική και οικονομική ήταν η συμπαράσταση όλων των παραγόντων του Βελουχίου.
Tο δυναμικό του ΑΠΟΚ εκτός από τους αρκετούς ταλαντούχους ντόπιους ποδοσφαιριστές συνεπικουρήθηκε από τέσσερις ικανότατους Μακεδόνες και συγκεκριμένα τους: Λάκη Αναστασόπουλο  (Η πρώτη του θητεία στην ομάδα ήταν τη σαιζόν 1995-1996), Γιώργο Καστανίδη (Μετέπειτα διαιτητής Super League), Διονύση Τοκατλίδη (Νυν τεχνικός σε ομάδες της Πιερίας) και τον αείμνηστο πορτιέρο Γιάννη Τσόνογλου, που είχε ενταχτεί από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ως δανεικός και συνέχισε και την επόμενη σαιζόν στους Ευρυτάνες. Να τονιστεί πως μέλη του Βελουχίου ήταν ντόπιοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν εκτός νομού στη συνέχεια. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεωργίου είχε έρθει για ένα μικρό διάστημα από τη Λαμία και συνέχισε το καλοκαίρι του 1998 στον Παναιτωλικό, ενώ το καλοκαίρι το 99΄ ο Κωστής Ζαχαράκης μεταγράφηκε στον Αχαρναϊκό και  τον χειμώνα του 2000 ο Μάκης Κωστής στο Λεωνίδιο. 
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η τεράστια συμπαράσταση του κόσμου και των "Snow Boys", που ζούσαν και ανέπνεαν για τις Κυριακές. Με γκολ μάλιστα του Διονύση Τοκατλίδη με απευθείας φάουλ ο ΑΠΟΚ εκείνη την χρονιά κατέβαλλε στην πρεμιέρα με 1-0 ακόμη και τον πρωταθλητή Α.Ο. Καρδίτσας. 
Ακολούθησαν μετά από χρόνια τρεις παραμονές του ΑΠΟΚ στη Δ΄ Εθνικής και μάλιστα συνεχείς το διάστημα 2006-2009 με προπονητή τον Γιάννη Φλωράκη, άμεσο συνεργάτη τον Γιάννη Ελεφάντη, Πρόεδρο τον Μπάμπη Τσιτούρη. Μέλη και στις τέσσερις επιτυχίες της ομάδας στην κατηγορία ήταν οι: Λάκης Αναστασόπουλος και Γιώργος Κρασιάς ("Σημαία" του συλλόγου, στον οποίο αγωνίστηκε για πάνω από 20 σερί χρόνια). 

Οι αντίπαλοι
Συμμετείχαν στον 4ο όμιλο 18 ομάδες από 11(!) διαφορετικούς νομούς . Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Α.Ο. Καρδίτσας (Κέρδισε την άνοδο από την Λαμία), ενώ υποβιβάστηκαν 10 συνολικά ομάδες!. Η παραμονή του ΑΠΟΚ "επισφραγίστηκε" την τελευταία αγωνιστική με "διπλό" στην Καλαμπάκα (2-3 επί των Μετεώρων). Οι Ευρυτάνες είχαν απόσταση μόλις 9 βαθμών από τους δεύτερους Φθιωτούς. 

Οι ομάδες:
ΕΠΣ Άρτας: Σκουφάς Κομποτίου
ΕΠΣ Ευρυτανίας: ΑΠΟΚ Βελούχι
ΕΠΣ Ηπείρου: Ολυμπιακός Βοτανικού
ΕΠΣ Θεσσαλίας: Ρήγας Φεραίος, Σκιάθος
ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Θεσπρωτός, Αστέρας Παραποτάμου
ΕΠΣ Καρδίτσας: Α.Ο. Καρδίτσας, Ηρακλής Σοφάδων, Ηρακλής Καρδιτσομαγούλας, Ατρόμητος Παλαμά
ΕΠΣ Κέρκυρας: Άγιος Ματθαίος, Όλυμπος Κέρκυρας
ΕΠΣ Λάρισας: Αχιλλέας Φαρσάλων
ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας: Τηλυκράτης Λευκάδας
ΕΠΣ Τρικάλων: Μετέωρα
ΕΠΣ Φθιώτιδας: Λαμία, Ολυμπιακός Ανθήλης
 
 Η τελική βαθμολογία του 4ου Ομίλου
1 Α.Ο. Καρδίτσας 76
2 Α.Σ. Λαμία 69
3 Τηλυκράτης Λευκάδας 66
4 Αχιλλέας Φαρσάλων 64
5 Ηρακλής Σοφάδων 61
6 Α.Π.Ο.Κ. Βελούχι 60
7 Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας 58
8 Ολυμπιακός Πανηπειρωτικός 58
9 Ο.Φ. Αγίου Ματθαίου 56
10 Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου 51
11 Α.Ο. Σκιάθου 45
12 Α.Σ. Μετέωρα Καλαμπάκας 40
13 Ολυμπιακός Ανθήλης 36
14 Ηρακλής Καρδιτσομαγούλας 29
15 Σκουφάς Κομποτίου 26
16 Αστέρας Παραποτάμου 20
17 Όλυμπος Κέρκυρας 18
18 Ατρόμητος Παλαμά 18

Τα αποτελέσματα του ΑΠΟΚ με τυχαία σειρά:
ΑΠΟΚ Βελούχι-Α.Ο. Καρδίτσας 1-0
Α.Ο. Καρδίτσας-ΑΠΟΚ Βελούχι 1-1
ΑΠΟΚ Βελούχι-Λαμία 1-1
Λαμία-ΑΠΟΚ Βελούχι 3-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Τηλυκράτης Λευκάδας 0-0
Τηλυκράτης Λευκάδας-ΑΠΟΚ Βελούχι 2-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Αχιλλέας Φαρσάλων 1-0
Αχιλλέας Φαρσάλων-ΑΠΟΚ Βελούχι 6-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ηρακλής Σοφάδων 1-0
Ηρακλής Σοφάδων-ΑΠΟΚ Βελούχι 3-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας 2-0
Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας-ΑΠΟΚ Βελούχι 2-2
ΑΠΟΚ Βελούχι-Σκουφάς Κομποτίου 1-0
Σκουφάς Κομποτίου-ΑΠΟΚ Βελούχι 3-5
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ολυμπιακός Βοτανικού 3-1
Ολυμπιακός Βοτανικού-ΑΠΟΚ Βελούχι 1-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ηρακλής Καρδιτσομαγούλας 2-0
Ηρακλής Καρδιτσομαγούλας-ΑΠΟΚ Βελούχι 0-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ατρόμητος Παλαμά 3-0
Ατρόμητος Παλαμά-ΑΠΟΚ Βελούχι 0-2
ΑΠΟΚ Βελούχι-Άγιος Ματθαίος 1-0
Άγιος Ματθαίος-ΑΠΟΚ Βελούχι 0-2
ΑΠΟΚ Βελούχι-Όλυμπος Κέρκυρας 3-1
Όλυμπος Κέρκυρας-ΑΠΟΚ Βελούχι 0-2
ΑΠΟΚ Βελούχι-Μετέωρα 1-0
Μετέωρα-ΑΠΟΚ Βελούχι 2-3
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ολυμπιακός Ανθήλης 2-0
Ολυμπιακός Ανθήλης-ΑΠΟΚ Βελούχι  5-1
ΑΠΟΚ Βελούχι-Ρήγας Φεραίος 0-0
Ρήγας Φεραίος-ΑΠΟΚ Βελούχι 2-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Σκιάθος 2-2
Σκιάθος-ΑΠΟΚ Βελούχι 0-0
ΑΠΟΚ Βελούχι-Αστέρας Παραποτάμου 5-0
Αστέρας Παραποτάμου-ΑΠΟΚ Βελούχι 1-0


Στην κεντρική φωτογραφία στην Καλαμπάκα διακρίνονται οι: 

Όρθιοι από αριστερά: Παύλος Σερμπέσης, Θανάσης Ελεφάντης, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αντώνης Κωστορρίζος, Νίκος Κωστής, Βασίλης Τσουκαλάς, Χρήστος Τσάμπρας, Πάνος Γαλανός, Στέλιος Μεριγκούνης, Κωστής Ζαχαράκης, Γιάννης Τσόνογλου, Γιάννης Κωστούλας, Ταξιάρχης Σβερώνης

Καθιστοί από αριστερά: Γιάννης Τσέκας, Δημήτρης Τσούκας, Ανδρέας Κατσακιώρης, Τάσος Μάκκας, Μάκης Κωστής, Δημήτρης Καραγιάννης, Λάκης Αναστασόπουλος, Γιώργος Κρασιάς, Δημήτρης Ζαλοκώστας, Δημήτρης Σερπάνος, Μιχάλης Νικολάου, Κωνσταντίνος Μπούκας του Δημητρίου