Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Αποχώρησε από το πρωτάθλημα η Φραγκίστα-Υποβιβασμός στην Β΄ Κατηγορία


Την έγγραφη παραίτηση της από τον Κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα ενάντια στα Άγραφα κατέθεσε στην διοργανώτρια αρχή η Φραγκίστα, γεγονός που συνιστά την αποχώρηση της από το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣ  Ευρυτανίας και τον αυτόματο υποβιβασμό της στην κατώτερη κατηγορία.
Η έλλειψη αδειοδότησης του γηπέδου της Δυτικής Φραγκίστας οδήγησε την φετινή σαιζόν την 3η πιο ιστορική ομάδα της Ευρυτανίας να μετακινείται για τους εντός έδρας αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι (Τα έξοδα καλύπτονταν από την ΕΠΣΕ), δίνοντας μάχη επιβίωσης με την παρουσία μόλις 11-12 ποδοσφαιριστών σε κάθε ματς. Ο μοναδικός άνθρωπος που «έτρεχε» για όλα τα θέματα της ομάδας και την στήριζε με κάθε τρόπο ήταν ο Πρόεδρος Χρήστος Γαλανός.
Το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας θα συνεχιστεί για τις εναπομείναντες 5 αγωνιστικές με μόλις 6 ομάδες(!). Ο αγώνας με τα Άγραφα ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 15:00 στο Προπονητικό Κέντρο Καρπενησίου και ήταν στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής. Το ματς κατακυρώνεται με 3-0 υπέρ των Αγράφων άνευ αγώνος, τα οποία φτάνουν τους 14 βαθμούς, ενώ ο Α.Π.Ο.Δ.Φ. θα υποστεί τις προβλεπόμενες από τον ΚΑΠ βαθμολογικές κυρώσεις.

Αποχώρηση και υποβιβασμός στην Β΄ ΕΠΣΕ
Η Φραγκίστα δεν είχε κατέλθει να αγωνιστεί σε ακόμη 2 αγώνες. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής με τον ΑΠΟΚ και σε αυτό της 9ης αγωνιστικής με την Ποταμιά. Σύμφωνα με το άρθρο 36(Παρ. 1) του ΚΑΠ με τίτλο «Συνέπειες σε βάρος ομάδας λόγω άρνησης συμμετοχής τους σε αγώνες» αποχωρεί με την θέληση της από το πρωτάθλημα και υποβιβάζεται στην Β΄ ΕΠΣ Ευρυτανίας μετά από 4 χρόνια. Το άρθρο αναφέρει ως εξής: «Ομάδα που μετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δεν κατέρχεται να αγωνιστεί σε τρεις συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με την θέληση της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτό, υποβιβάζεται στην αμέσως επόμενη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα. Ως μη κάθοδος σε αγώνα θεωρείται κάθε περίπτωση που ένας αγώνας δεν τελείται από υπαιτιότητα μιας ομάδας.»

Στα χαρτιά τα υπόλοιπα ματς
Το άρθρο 19(Παρ. 5) του ΚΑΠ «Μη τέλεση η διακοπή αγώνα» αναφέρει: «Σε περίπτωση που θα αποκλεισθεί μια ομάδα από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλεισθεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0».
Αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες: Φραγκίστα-ΑΠΟΚ Βελούχι(11η αγωνιστική), Κρέντη-Φραγκίστα(12η αγωνιστική) και Φραγκίστα-Μυρίκη(13η αγωνιστική) θα κατακυρωθούν με 3-0 άνευ αγώνος υπέρ του ΑΠΟΚ, της Κρέντης και της Μυρίκης αντίστοιχα.

Σταματά στους -7
Η Φραγκίστα τιμωρείται με ακόμη -2 βαθμούς(Από το τρέχον και το επόμενο πρωτάθλημα), τερματίζοντας το πρωτάθλημα στην 7η και τελευταία θέση με -7 πόντους(Τέρματα: 2-37). Η αφαίρεση βαθμών ισχύει για μέχρι 3 αγώνες. Το άρθρο 17 του ΚΑΠ(Παρ. 2, Αδυναμία συμμετοχής ομάδας σε αγώνες) αναφέρει: «Η αφαίρεση των (2) βαθμών ισχύει για μέχρι τρεις(3) αγώνες στο κάθε πρωτάθλημα.»

Παραμένει η τιμωρία
Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Φώτης Μπισμπίκης υπολείπεται να εκτίσει ακόμη δυο αγωνιστικές τιμωρίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό την φετινή σαιζόν, εφόσον παραμείνει στο δυναμικό του Α.Π.Ο.Δ.Φ. Το άρθρο 19(Παρ. 2) του ΚΑΠ τονίζει: «Τυχόν υπάρχουσες ποινές εκτίονται μόνον για τις αντίπαλες της αποκλεισθείσας ομάδας.»

Αρνητική βαθμολογία -13 βαθμών(!)
Η Φραγκίστα θα αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα με -13 βαθμούς(-7 για την αρνητική βαθμολογία, στην οποία τερματίζει και -6 για τους τρεις αγώνες, που δεν κατέβηκε).
Άρθρο 19(Παρ. 7): «Αν μετά την λήξη του πρωταθλήματος μια ομάδα παρουσιάζει αρνητική βαθμολογία, αρχίζει τους αγώνες της για το επόμενο πρωτάθλημα που θα δηλώσει συμμετοχή και έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει με ισάριθμο παθητικό βαθμών.»
Άρθρο 17(Παρ. 2): «Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί η παραιτηθεί από αγώνα η αγώνες η αποχωρήσει από το πρωτάθλημα η παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ποδοσφαιριστές για την έναρξη του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης τιμωρείται με απώλεια των αγώνων και χρηματική ποινή έως 2.500 χιλιάδες ευρώ για κάθε αγώνα. Αφαιρούνται επίσης δυο(2) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και δυο(2) βαθμοί από τον πίνακα της βαθμολογίας της επόμενης περιόδου για κάθε αγώνα που η ομάδα δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται η δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα.»