Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι προτάσεις του π.Φεγγούλη για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο


Τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο του νομού μας, την λειτουργία της ΕΠΣ Ευρυτανίας και όχι μόνο καταθέτει με επιστολή του ο νεοεκλεγείς στο συμβούλιο π. Ευάγγελος Φεγγούλης.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του π. Φεγγούλη:

Το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο έχει δικαίωμα στην ελπίδα …

Το ποδόσφαιρο, είναι κατά γενική ομολογία το λαϊκότερο και μαζικότερο άθλημα, που καλλιεργεί το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας, είναι το άθλημα εκείνο που συναρπάζει και γοητεύει εκατομμύρια φιλάθλους σε όλα τα μέρη της γης.
Η βάση όμως της ανάπτυξής του είναι τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία σήμερα κατά κοινή ομολογία λιμοκτονούν. Αντί να είναι ο «αιμοδότης» του επαγγελματικού και εθνικού ποδοσφαίρου έχει καταντήσει, χρόνια τώρα ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί. Χωρίς γηπεδικές  εγκαταστάσεις ή πολλές από αυτές σε άθλια κατάσταση με υποτυπώδεις ή ανύπαρκτους βοηθητικούς χώρους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ευρυτανία, όπου σε τοπικό επίπεδο η άθληση είναι αδύνατη και οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές επιμένουν γιατί αγαπούν το ποδόσφαιρο, αγαπούν τον αθλητισμό. Και εδώ όπως και σε όλες της ΕΠΣ της χώρας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση έχουν κοπεί όλες οι παροχές, με αποτέλεσμα τα ερασιτεχνικά σωματεία να λειτουργούν χωρίς πόρους, με χοροεσπερίδες και λαχειοφόρους, με την ανιδιοτέλεια κάποιων «γραφικών» παραγόντων που προσφέρουν έργο, χρόνο και χρήμα από το στέρημα τους. Κόντρα στη λογική της ισοπέδωσης των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας γενικότερα.  Δυστυχώς όμως, αυτοί οι άνθρωποι είναι λίγοι.
Τα αίτια της απαξίωσης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι βαθιά και πρέπει να αναζητηθούν αλλού, στη δομή της κοινωνικής μας ζωής. Ζούμε σε μια εποχή όπου ο επαγγελματισμός και το θέαμα κυριαρχούν σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνικής και ποδοσφαιρικής ζωής, σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές παροχές βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Βρίσκουν καθημερινά τρόπους να κόβουν τα φτερά των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και ανιδιοτελών παραγόντων του. Η πολιτεία εθελοτυφλεί στη δίψα των χιλιάδων νέων για άθληση, βλέπουμε μια κατάσταση η οποία έχει φθάσει στο απροχώρητο και για το δικό μας ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθότι η τελευταία επιχορήγηση που δόθηκε σε ευρυτανικό Σωματείο ήταν πριν από πολλά χρόνια.
Πως μπορεί όμως να αλλάξει αυτή η κατάσταση και τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να γυρίσει σελίδα το τοπικό μας ποδόσφαιρο;
Όπως γνωρίζουν άπαντες οι ενασχολούμενοι με το ευρυτανικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση είναι τραγική και αν θέλουμε να μιλήσουμε με ιατρικούς όρους, δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Μπορεί να σωθεί όμως το ευρυτανικό ποδόσφαιρο; Μπορεί αρκεί να γίνουν τώρα, συγκεκριμένες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν … χθες.
Ας δούμε τι πρέπει να γίνει ή αν θέλετε τι χρειάζεται το ευρυτανικό ποδόσφαιρο για να ανακάμψει:
1.       Για να υπάρχει τοπικό ποδόσφαιρο, απαιτείται δυνατή και υγιέστατη Ένωση Σωματείων, που θα συγκροτείται από ισχυρές προσωπικότητες που γνωρίζουν και αγαπούν το ποδόσφαιρο. Στις χθεσινές εκλογές εξελέγησαν 9 πρόσωπα που βρίσκονται πολλά χρόνια κοντά στο τοπικό μας ποδόσφαιρο, υπηρετώντας το μέσα από διάφορες θέσεις. Μπορούν οι 9 αυτοί νεοεκλεγέντες να αλλάξουν τα δεδομένα; Θεωρώ πως μπορούν αρκεί να το θελήσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης.
2.     Η Διοίκηση που προέκυψε από τις επόμενες μέρες που θα συγκροτηθεί και σε Σώμα θα πρέπει να ασκείται με αυστηρότητα και δικαιοσύνη προς όλα τα Σωματεία. Οποιαδήποτε απόκλιση θα αποβεί μοιραία.    
3.     Η ΕΠΣ Ν. Ευρυτανίας, είναι η μοναδική στον Ελλαδικό χώρο, που βρίσκεται μακριά από την εξέλιξη και την τεχνολογία καθότι δεν διαθέτει ούτε ένα στοιχειώδη Blog στο διαδίκτυο.  Σύντομα θα πρέπει να αποκτήσει την δική της ηλεκτρονική σελίδα, με καθημερινή ενημέρωση για τα νέα των Σωματείων και τα αθλητικά δρώμενα.
4.     Στην Ηλεκτρονική αυτή σελίδα, θα πρέπει να καταχωρηθούν σε συγκεκριμένο αρχείο όλα τα ενεργά Σωματεία, κωδικοποιημένα με όλα τα στοιχεία τους, που αφορούν το Σήμα της ομάδας, τα Μέλη του Δ.Σ., τον Προπονητή και τα στοιχεία (ΔΕΛΤΙΑ), όλων των  αθλητών.
5.     Τα Μέλη του Δ.Σ., όπως και τα Σωματεία θα πρέπει να έχουν το δικό τους email, έτσι ώστε να ενημερώνονται άμεσα, για κάθε απόφαση και για οτιδήποτε προκύπτει στην Ένωση.
6.     Θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο γηπεδικό πρόβλημα τόσο στα γήπεδα του Καρπενησίου, όσο και σε αυτά των Σωματείων της Δυτικής Ευρυτανίας, όπου ως γνωστόν δεν υπάρχει ούτε ένας αγωνιστικός χώρος με χόρτο !!!. Με βάση τον ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Αγώνων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου, Α΄ Κατηγορίας, σε χωμάτινο γήπεδο!!! Δυστυχώς στην Ευρυτανία, ο ΚΑΠ δεν έχει ισχύ!!! Χωρίς γήπεδο θεωρείτε αδύνατο να διεξαχθεί πρωτάθλημα την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Εδώ προτείνεται η άμεση συνεργασία με τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τις όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται και ειδικά στον Δήμο Αγράφων εδώ και τώρα έτσι ώστε μέχρι την επόμενη αγωνιστική περίοδο να κατασκευαστεί ένα γήπεδο με χόρτο και να επισκευαστούν τουλάχιστον δυο από τα υπάρχοντα με βάσει τις υποδείξεις των ειδικών. Οι Δήμοι θα πρέπει να ενσκήψουν σοβαρά στο εν λόγω θέμα και να δώσουν άμεσα λύση. Κάθε καθυστέρηση δικαιολογημένα θα χαρακτηριστεί ως αδιαφορία!!!
7.      Θα πρέπει να δρομολογηθεί από την ΕΠΣ η λειτουργία Σχολής Διαιτησίας, όπου θα διδάσκουν καταξιωμένοι Καθηγητές, για να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερους και ικανότερους διαιτητές. Η σημερινή εικόνα στον τομέα αυτό, πέρα από 2-3 λαμπρές εξαιρέσεις, είναι άκρως απογοητευτική.
8.     Θα πρέπει να στηριχτούν ποικιλοτρόπως και πάντα στο μέτρο του δυνατού, όλα τα Σωματεία και κυρίως οι μικροί ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στις Μικτές ομάδες, γιατί χωρίς αθλητές άθλημα δεν υφίσταται.
9.     Θα πρέπει να αναβαθμιστεί η λειτουργία της ΕΠΣ, να συσταθεί Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και να δρομολογηθεί μια ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο ευρυτάνα ποδοσφαιριστή, μια πραγματική αθλητική γιορτή με ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα.
10. Τέλος θεωρώ πως η νέα Διοίκηση της ΕΠΣ, θα πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική προς κάθε φορέα και κυρίως προς την ΕΠΟ. Ο νέος Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις, προκειμένου άμεσα να επισκεφτούν την Ευρυτανία και ειδικότερα τον Δήμο Αγράφων, ο Πρόεδρος αν είναι δυνατόν ή έστω κάποιοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, για να δουν από κοντά την πραγματική εικόνα του ευρυτανικού ποδοσφαίρου.
11.   Στα ανωτέρω ας προστεθεί και η ξεκάθαρη θέση μου, πως άπαντες της νέας Διοίκησης της ΕΠΣ οφείλουμε να υπηρετήσουμε τον βασιλιά των σπορ σε τοπικό επίπεδο και φυσικά τα παιδιά μας, μέσα από αυτό τα μετερίζι, αφιλοκερδώς και πάντα με διάθεση προσφοράς και θυσίας.

Καταθέτοντας τις λιγοστές αυτές σκέψεις, θεωρώ πως η σωτηρία του ερασιτεχνικού και δη του ευρυτανικού ποδοσφαίρου, το οποίο μόνο του «ψάχνει για λίγο φως», είναι η υπόθεση όλων μας, που ασχολούμαστε ενεργά με αυτό και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Η κατάσταση στην Ευρυτανία είναι τραγική, ωστόσο είναι πρόκληση η ανατροπή της γκρίζας πραγματικότητας για όλους αυτούς που έχουν όφελος από ένα υγιές ποδόσφαιρο χωρίς παρατράγουδα και φυσικά χωρίς καμία μορφή βίας στα γήπεδα.
Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣ στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν και σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους υγεία και προκοπή.

νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ
(για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές)


ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ 2015

ΜΕΤ΄ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ