Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Για να φτάσει ψηλά ένα δικό μας παιδί χρειάζεται τη βοήθεια και την στήριξη όλων μας»

Ο ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣ Ευρυτανίας Γιώργος Χρυσαφόπουλος παραχώρησε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο ''Evrytania Sport''.
Μας αναφέρει ότι λόγω του ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλες του τις υποχρεώσεις δεν επεδίωξε να έρθει σε επαφή με κάποια ομάδα. Συζήτησε με την διοίκηση του Αίολου, όμως οι δυο πλευράς αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την συνεργασία τους. Θεωρεί ότι πέρυσι στον Αίολο πέτυχε αρκετά πράγματα, χάρης την δουλειά που έγινε στις προπονήσεις. Ήταν μια μεταβατική χρονιά για την ομάδα, αφού υποβιβάστηκε από την Δ΄ εθνική και το ξεκίνημα ήταν δύσκολο.
Μας μιλάει για την ενασχόλησή του με την Ακαδημία που διατηρεί με τον Λάκη Αναστασόπουλο. Στόχος του είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και σεβασμό. Όσον αφορά το ενωσιακό πρωτάθλημα των μικτών φέτος τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τους νέους, αφού είναι αρκετά μειωμένος ο αριθμός των ποδοσφαιριστών. Θα προσπαθήσει σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο της ΕΠΣΕ Γιώργο Παπαντζίμα να καλέσει όλους τους ποδοσφαιριστές και από τις ομάδες του Δήμου Αγράφων. Ενώ για τους παίδες αναφέρει ότι εάν δεν υπήρχε η Ακαδημία «ΑΠΣ Καρπενήσι 2002» η Ευρυτανία θα ήταν αδύνατο να συμμετέχει. Για να αξιοποιηθούν τα ταλέντα του νομού μας θα πρέπει να δουλέψουν από μικρή ηλικία με πιστοποιημένους προπονητές, παίρνοντας σωστές κατευθύνσεις και συμμετέχοντας σε παιχνίδια μέσα από τουρνουά ή παιδικά πρωταθλήματα.
Ο κ. Χρυσαφόπουλος μας μιλάει και για όλη την πορεία του γιού του Κωνσταντίνου, ο οποίος ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία το ποδόσφαιρο και αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην ομάδα Κ19 της Λαμίας. Για να μπορέσει να φτάσει ένα παιδί και να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να έχει την στήριξη όλων. Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στον προπονητή της Ακαδημίας Δημήτρη Αντωνίου, από όπου ξεκίνησε ο γιός του το ποδόσφαιρο.
Μας επισημαίνει ακόμη ότι με τα σημερινά δεδομένα ο νομός μας πολύ δύσκολα θα έχει εκπρόσωπο στην Γ΄ Εθνική.
O 42χρονος διπλωματούχος τεχνικός Γιώργος Χρυσαφόπουλος άρχισε την προπονητική του καριέρα σε επίπεδο συλλόγων από την Κρέντη το 2011. Καθοδήγησε με απόλυτη επιτυχία για 1,5 χρόνια την ομάδα της Δυτικής Ευρυτανίας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της τερμάτισε στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου. Την σαιζόν 2013-2014 βρέθηκε στον πάγκο του Αιόλου, με τον οποίο αναδείχτηκε κυπελλούχος Ευρυτανίας και φιναλίστ πρωταθλήματος. Καθοδήγησε επίσης το 2012 και το 2014 την μικτή ομάδα νέων της ΕΠΣ Ευρυτανίας στα καλοκαιρινά τουρνουά κατακτώντας την 1η θέση.
Είναι ο προπονητής της μικτής ομάδας νέων της ΕΠΣ Ευρυτανίας (Για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος) και ο ιδρυτής της Ακαδημίας Π.Α.Ο.Κ., μαζί με τον Λάκη Αναστασόπουλο. Θα παρακολουθήσει όπως μας είπε και την  σχολή προπονητική UEFA A. Σαν ποδοσφαιριστής διακρίθηκε για χρόνια στην θέση του επιθετικού, έχοντας και αρκετές παραστάσεις Δ΄ Εθνικής. Έπαιξε στον ΑΠΟΚ, στον Αίολο, στον Εύρυτο Λαγκαδιάς, στην Μυρίκη, ενώ το δελτίο στο φινάλε της καριέρας του πέρασε από Άγραφα και Κρέντη, με την οποία έκανε την τελευταία του συμμετοχή, παίζοντας ως συμπαίχτης με τον γιο του Κωνσταντίνο.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Evrytania Sport: Κ. Χρυσαφόπουλε να σας καλωσορίσουμε στην σελίδα μας το "Evrytania Sport". Για ποιον λόγο φέτος δεν βρίσκεται σε κάποια ομάδα της Ευρυτανίας;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε . Δεν το επιδίωξα καθόλου φέτος να έρθω σε επαφή με κάποια ομάδα, διότι γνώριζα σχεδόν  από αρχές καλοκαιριού το πρόγραμμα μου και ήξερα πως δύσκολα θα μπορέσω να ανταπεξέλθω σε όλες τις υποχρεώσεις μου . Είχα πρόταση και κάποιες επαφές μόνο από το νέο Δ.Σ. του Αιόλου και τους ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτό, όπου και μου πρότειναν να συνεχίσω την συνεργασία μαζί τους,  μιας και η ομάδα βρισκόταν σε ένα καλό επίπεδο και είχε δημιουργήσει ένα καλό σύνολο. Για διάφορους λόγους όμως δεν καταλήξαμε σε νέα συνεργασία.»

Evrytania Sport: Μιλήστε μας για την περσινή χρονιά στον Αίολο. Θεωρείται ότι ήταν επιτυχημένη;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Η περσινή χρονιά του Αίολου ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες . Το έχουμε δει κατά το παρελθόν ότι ομάδα της Ευρυτανίας που υποβιβάζεται από την Δ΄ Εθνική στο τοπικό αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από την αποχώρηση κυρίως αρκετών ποδοσφαιριστών . Σε αυτή τη θέση ήταν και ο Αίολος. Λίγα εναπομείναντα δελτία , ομάδα με απαιτήσεις και με την δική της ιστορία και αυτή, οπότε δύσκολο και το έργο του προπονητή. Έγιναν οι όποιες ενέργειες για την εύρεση ποδοσφαιριστών από πλευράς μου κυρίως και γίναμε ένα μικρό σύνολο με έναν αριθμό μέσο όρο 14-15 ενεργών ποδοσφαιριστών, όπου τα παιδιά μαζί με εμένα έπρεπε να κρατήσουμε την ομάδα όσο πιο ψηλά γινόταν. Μέσα από την καλή δουλειά που έγινε, στο βαθμό βέβαια που μας δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουμε σαν ομάδα, την διάθεση και την άψογη συμπεριφορά όλων των παιδιών, όπου τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι' αυτό, καταφέραμε να αποβάλλουμε κάποιες κακές συνήθειες και να δημιουργήσουμε ένα καλό και αξιόλογο σύνολο. Καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήμασταν σταθερά στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα , πήραμε το κύπελλο Ευρυτανίας , πήγαμε στους «16» του κυπέλλου ερασιτεχνών της Ελλάδος με την πρόκρισή μας μέσα στην Άρτα και ήμασταν οι φιναλίστ του πρωταθλήματος. Θεωρώ πως όλοι μαζί πετύχαμε πολλά πράγματα εκ των οποίων κάποια από αυτά, ίσως στο δικό μας ποδόσφαιρο να είναι πιο δύσκολο και από έναν τίτλο για να τα πετύχεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.»

Evrytania Sport: Στόχος σας είναι να ασχοληθείτε περισσότερο με τις ακαδημίες; Έχετε ιδρύσει μαζί με τον συνάδελφο σας τον κ. Αναστασόπουλο την Ακαδημία Π.Α.Ο.Κ. πριν 1 χρόνο.
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Σίγουρα η βαρύτητα είναι στις ακαδημίες, που διατηρούμε εδώ και ένα χρόνο με τον κ. Αναστασόπουλο και γενικά στα μικρά παιδιά. Στόχος μας είναι τα παιδιά να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση για το άθλημα, να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους και ότι το ποδόσφαιρο στα 90 λεπτά που διαρκεί είναι μόνο ένα παιχνίδι και στο τέλος είμαστε όλοι φίλοι .Ένας αθλητής βέβαια που θέλει να παίζει υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο πρέπει να έχει ισχυρή προσωπικότητα, σεβασμό και πειθαρχία. Εκείνο επίσης που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της ακαδημίας, αλλά και στις ομάδες είναι οι προπονητές να είναι διπλωματούχοι, να έχουν την γνώση και την τέχνη έτσι ώστε να διδάσκονται σωστά τα παιδιά. Εγώ από την πλευρά μου θα προσπαθήσω σύντομα  να παρακολουθήσω την επόμενη σχολή για το δίπλωμα UEFA  A΄ για ακόμα περισσότερες γνώσεις και μέσα από γνωριμίες και συνεργασίες που έχουμε με τον συνεργάτη μου τον κ.  Αναστασόπουλο να υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για παιδιά που αξιολογούνται, τα οποία θέλουν να διακριθούν και να αναγνωριστούν μέσα από το χώρο του ποδοσφαίρου.»

Evrytania Sport: Ως γνωστόν είστε και ενωσιακός προπονητής. Γιατί στην Ευρυτανία είναι μειωμένος ο αριθμός των παιδιών;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Ναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιλέγομαι ενωσιακός προπονητής στους νέους. Τα πράγματα είναι δύσκολα και ειδικά φέτος διότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά γεννημένα το 1999-2000, που αγωνίζονται στο τοπικό  πρωτάθλημα έτσι ώστε να στελεχώσουν την ομάδα νέων της ΕΠΣΕ. Σε αυτή την ηλικία συνήθως τα παιδιά δίνουν βαρύτητα στο σχολείο τους και τα μαθήματά τους και σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο μόνο , δημιουργείται μεγάλο κενό ανά ηλικίες ή φουρνιές όπως το λέμε ποδοσφαιρικά . Αυτό το πρόβλημα  θα προσπαθήσω να το λύσω φέτος με την βοήθεια και την συνεργασία του προέδρου της ΕΠΣΕ  κ. Παπαντζίμα, ώστε να έχω στην διάθεσή μου και παιδιά από τις ομάδες του Δήμου Αγράφων. Εγώ θα καλέσω κάποιους ποδοσφαιριστές , αλλά το κομμάτι των εξόδων και των μετακινήσεων των παιδιών τόσο για προπονήσεις όσο και για τους αγώνες θα το δει η ΕΠΣΕ . Στην ομάδα των παίδων έχουμε παιδιά φέτος στις ηλικίες 2001-2002, χάρη όμως στις ακαδημίες των κ. Αντωνίου - Καλαμπάκα κυρίως και κάποια ακόμη παιδιά που υπάρχουν στη δική μας νεοσύστατη ακαδημία. Αν δεν υπήρχαν οι ακαδημίες δεν νομίζω πως θα συμμετείχαμε  στο πρωτάθλημα παίδων της ΕΠΣΕ . Άρα η όλη δουλειά πρέπει να γίνεται από κάτω με παιδιά στις ακαδημίες όπου θα στελεχώνουν στη συνέχεια τις μικτές ομάδες και τις ομάδες της Α΄ ΕΠΣΕ.»

Evrytania Sport: Ποια η γνώμη σας για το φετινό πρωτάθλημα των μικτών ομάδων;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο όμιλός μας απαρτίζεται από τις: ΕΠΣ  Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας , Φωκίδας και Ευρυτανίας. Είμαστε η πιο αδύνατη ΕΠΣ και σαν πρωτάθλημα με τις πιο λίγες ομάδες στην Ελλάδα, αλλά και σαν επιλογές ποδοσφαιριστών. Όταν οι άλλες ΕΠΣ πλην Φωκίδας βέβαια όπου και αυτή όμως έχει ομάδα που αγωνίζεται στην Footbal League κάνουν επιλογές μέσα από 200 με 250 αθλητές καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για εμάς, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουμε καν 18άδα. Εμείς σαν προπονητές είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τα όποια προβλήματα έχουμε σαν νομός και σαν ΕΠΣΕ και οι μόνοι κερδισμένοι μέσα από τα ενωσιακά και όχι μόνο πρωταθλήματα να είναι τα παιδιά. Είμαστε σχεδόν καθημερινά μέσα στο γήπεδο και προσπαθούμε για το καλύτερο. Γνωρίζουμε καλύτερα απ' τον καθένα τι προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο, όσον αφορά την οργάνωση και το στήσιμο των ομάδων νέων και παίδων, ώστε να συμμετέχουμε και εμείς σαν ΕΠΣΕ στο πρωτάθλημα. Σίγουρα οι αδυναμίες μας εστιάζονται σε πολλά σημεία , αλλά δεν γίνεται να σταματήσουμε την προσπάθεια και να στερήσουμε στα παιδιά τα θετικά οφέλη, που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τις διοργανώσεις αυτές.»

Evrytania Sport: Τι πρέπει να γίνει για να βγουν νέα ταλέντα από την περιοχή μας;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Τα ταλέντα πρώτα απ' όλα πρέπει να εντοπίζονται από τους προπονητές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δραστηριοποιούνται μέσα στο χώρο αυτό. Για να αξιοποιηθούν πρέπει να δουλεύουν από μικρή ηλικία σωστά με πιστοποιημένους προπονητές, που θα μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες γνώσεις και κατευθύνσεις  στους συγκεκριμένους αθλητές. Πρέπει να συμμετέχουν σε πρωταθλήματα - τουρνουά και άλλες διοργανώσεις σχεδόν από τα πρώτα τους βήματα αναλογικά με την ηλικία τους. (πρωταθλήματα τζούνιορ , προπαίδων , παίδων κ.λ.π). Στον νομό μας υπάρχουν ταλέντα σε πολλά αθλήματα και έχουν διακριθεί  και εκτός ποδοσφαίρου αρκεί όμως να καταλάβουν και οι ίδιοι οι αθλητές ότι τίποτα δεν πετυχαίνεται χωρίς δουλειά, όσο και να κρύβεις μέσα σου το καλό ταλέντο.»

Evrytania Sport: Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια ομάδα της Ευρυτανίας στην Γ΄ Εθνική;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Με τα σημερινά δεδομένα και με κύριο παράγοντα το οικονομικό κομμάτι θα μας πάρει πιστεύω κάποια χρόνια για να δούμε ομάδα στη σημερινή Γ΄ Εθνική κατηγορία. Πρέπει να υπάρξουν οι δομές, οι απαραίτητες συνεργασίες, οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι καλοί ποδοσφαιριστές, το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, τα καλά γήπεδα. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να υπάρξει ισχυρή θέληση από όλους εμάς που ζούμε στον τόπο αυτό και βρισκόμαστε μέσα και έξω από το χώρο του ποδοσφαίρου.»

Evrytania Sport: Θα θέλαμε να μιλήσουμε και για τον γιό σας Κωνσταντίνο, ο οποίος μεταγράφηκε στην Λαμία. Υπάρχουν προοπτικές να τον δούμε τα επόμενα χρόνια σε μια μεγάλη ομάδα;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Ο Κωνσταντίνος φέτος έκανε το πρώτο του ποδοσφαιρικό άλμα με τη μεταγραφή του στην Κ19 του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ . Δεν έγινε κάτι έτσι τυχαία και για να καταλαβαίνουν οι μικρότεροι θα τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε ποδόσφαιρο στην ακαδημία του  κ. Αντωνίου. Από νωρίς έδειξε καλά σημάδια και έκανε εντύπωση στον προπονητή του. Μεγαλώνοντας ξεχώριζε σαν ταλεντάκι, αλλά συνέχιζε να δουλεύει και να υπακούει στις υποδείξεις του προπονητή του . Παράλληλα με το σχολείο του εργαζόταν με αφοσίωση και στο γήπεδο . Εμείς σαν γονείς ήμασταν  συνέχεια κοντά στο παιδί σε προπονήσεις, τουρνουά κ.λ.π. Η στήριξή μας σε αυτό που του άρεσε να κάνει ήταν και είναι ακόμη και σήμερα μεγάλη. Το 2011-2012 σε ηλικία  14 ετών, έχοντας μάθει εκείνα τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ποδοσφαιριστή - αθλητή όλα αυτά  τα χρόνια στην ακαδημία του, έκανε την πρώτη του μεταγραφή  στην ομάδα της Κρέντης. Στην Κρέντη  έπαιξε όλο το πρωτάθλημα, αλλά όχι γιατί έτυχε να έχει προπονητή τον πατέρα του, μόνο επειδή το άξιζε  και τα παιδιά της ομάδας όσο και η διοίκηση με πρόεδρο τότε τον κ. Χρυσόστομο Μάκκα τον αγκάλιασαν  σαν δικό τους παιδί και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι από την καλή απόδοση, που είχε ο μικρός σε όλα τα παιχνίδια. Την επόμενη περίοδο 2012-2013 μεταγράφηκε στον Αίολο όπου θα έπαιζε στην Δ΄ Εθνική κατηγορία. Ήταν πράγματι μια πρόκληση για τον Κωνσταντίνο και ένα προσωπικό στοίχημα αν θα μπορέσει στην ηλικία μόλις των 15 ετών να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερες αγωνιστικές απαιτήσεις και  υποχρεώσεις παράλληλα με τα μαθήματά του. Τα πήγε πολύ καλά, βοηθήθηκε πολύ από καλούς και έμπειρους ποδοσφαιριστές, από τους προπονητές του και την διοίκηση με πρόεδρο τότε τον κ. Χρυσικό Ταξιάρχη. Έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια στο βασικό σχήμα της ομάδας , κόντρα σε ιστορικές ομάδες. Εκεί πιστεύω πως πήρε το βάπτισμα του πυρός που λέμε και μέσα από καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων. Δεν επαναπαύτηκε όμως ούτε στιγμή, το μόνο που έκανε ήταν να δουλεύει σκληρά. Συνέχισε και την επόμενη χρονιά στον Αίολο στο τοπικό, όπου και ανέλαβα εγώ την ομάδα. Ερχόμενος από μεγαλύτερη κατηγορία είχε να προσφέρει ακόμη περισσότερα πράγματα. Έκανε πάλι μια καταπληκτική χρονιά μέσα από αρκετή δουλειά, αλλά και μέσα από ατομικές προπονήσεις που του έκανα ο ίδιος. Σαν γονέας, αλλά και σαν προπονητής πιστεύω πως αν συνεχίσει να δουλεύει με όρεξη, να ακούει τους προπονητές του και μέσα από την δουλειά που κάνει να ανταμείβεται σωστά και δίκαια, θα παίξει επαγγελματικά και σε μεγαλύτερη ομάδα. Εγώ αυτό που θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς είναι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρωτεργάτη του προπονητή τον κ. Αντωνίου για ότι του έχει προσφέρει, ο οποίος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να τον παρακολουθεί και να τον θαυμάζει σαν να είναι παιδί του, σε προπονήσεις και παιχνίδια της Λαμίας, να ευχαριστήσω την ομάδα της Κρέντης από όπου και ξεκίνησε να παίζει στο ανδρικό πρωτάθλημα, όπως και όλα τα παιδιά του Αιόλου και τους ανθρώπους της διοίκησης, που τον αγάπησαν και τον στήριξαν  πραγματικά  σαν ποδοσφαιριστή, αλλά και σαν χαρακτήρα στα δύο χρόνια που υπήρξε στην ομάδα. Τέλος βλέπετε όλοι και πιστεύω να είναι κατανοητό πως για να φτάσει ψηλά ένα δικό μας παιδί χρειάζεται τη βοήθεια και την στήριξη όλων μας και τότε όλοι μαζί θα χαιρόμαστε για την κάθε επιτυχία του.»

Evrytania Sport: Να σας ευχαριστήσουμε για την κουβέντα που είχαμε. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Γιώργος Χρυσαφόπουλος: «Εγώ σας ευχαριστώ και να ευχηθώ και στα τρία παιδιά μας που αγωνίζονται φέτος στην Κ19 της Λαμίας, Χρυσαφόπουλο, Σιταρά και Αντωνίου να είναι πάντα υγιείς, προσγειωμένα στην πραγματικότητα, γιατί το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα από όλες τις πλευρές του και να πετύχουν τους στόχους τους σε σχολείο και ποδόσφαιρο και εμείς θα είμαστε πάντα κοντά τους.»     

Συνέντευξη: Παναγιώτης Κολλημένος