Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κάλεσμα σε όλους τους παράγοντες από τον π. Φεγγούλη για την δημιουργία ομάδας διάσωσης


Ανοικτή επιστολή προς όλους τους παράγοντες του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου έκανε ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΣ Ευρυτανίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο π. Φεγγούλης αναφέρεται στην επιστολή του σε αρκετά από τα προβλήματα που ταλανίζουν το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο. Καλεί όλους τους παράγοντες σε συγκέντρωση τις επόμενες ημέρες, ώστε να δημιουργηθεί ομάδα διάσωσης του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά αυτούσια η ανοικτή επιστολή:

ΠΡΟΣ
1.ΕΠΣΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
2.ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΕΠΣΝΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
3.ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ)

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2013, μια χρονιά με χίλια δυο προβλήματα στον τόπο μας, οι ειδικοί του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου μας ανακοίνωσαν το τέλος ενός αθλήματος που στην Ευρυτανία τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην εντατική.
Χωρίς πολλές κουβέντες, ήταν κάτι το αναμενόμενο καθότι η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο βασιλιάς των σπορ στην Ευρυτανία, ήταν μη αναστρέψιμη και το αποτέλεσμα, όσο οδυνηρό, αναπόφευκτο.
Δυστυχώς οι κρατούντες και διοικούντες το τοπικό μας ποδόσφαιρο, «φρόντισαν» για όλα και έτσι τώρα άπαντες διερωτώνται τι έγινε και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.
Από την πλευρά μου, ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησα αυτό το χώρο, δεν νιώθω καμιά έκπληξη για ότι συνέβη γιατί εδώ και χρόνια είχα αναφερθεί στην φθίνουσα πορεία του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου και εξέδωσα συγκεκριμένο sos για την σωτηρία του.
Δυστυχώς όμως ΚΑΝΕΝΑΣ, όλο αυτό το διάστημα δεν έδωσε σημασία στις παραινέσεις μου ούτε φυσικά και στα όσα έγραφα και έλεγα κατά καιρούς.
Ως κληρικός αυτού του τόπου που ασχολούμαι με τα παιδιά μέσα από το Κατηχητικό Σχολείο και ως γονιός ο ίδιος 5 τέκνων, προέτρεπα και συνεχίζω να προτρέπω τους νέους να αθλούνται και να δραστηριοποιούνται μέσα στους αθλητικούς Συλλόγους μας.
Λόγω του ενδιαφέροντός μου για τον αθλητισμό, υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΣ Ευρυτανίας, διετέλεσα Αντιπρόεδρος σε Αθλητικό Σωματείο που αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Δ΄ Εθνική στην γειτονική Αιτ/νια, ενώ ηγήθηκα και σε Αθλητικούς Συλλόγους του Νομού μας, στοχεύοντας  πάντα, στην υγιή παρουσία των νέων στο χώρο αυτό.
Στο διάστημα της ενεργούς παρουσίας μου, διαπίστωσα ότι στην Ευρυτανία το ποδόσφαιρο λειτουργεί με άλλους κανόνες και άλλες λογικές. Αυτό φάνηκε όταν πριν μερικά χρόνια, το Σωματείο της Δυτικής Φραγκίστας, «τόλμησε» να διεκδικήσει την άνοδό του στην Δ΄ Εθνική και αργότερα όταν ο Α.Ο. Κρέντης, «μπήκε σφήνα» στους μεγάλους και αξίωσε να περάσει στον τελικό του πρωταθλήματος ή του Κυπέλλου.
Στην περίπτωση του Α.Ο. Δυτ. Φραγκίστας, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, ανακαλύφθηκαν νέοι «νόμοι» και τακτικές για να τιμωρηθεί ο Πρόεδρος και η ομάδα με βαρύτατες ποινές, που δεν προβλέπονταν ούτε από τον ΚΑΠ. Βέβαια η ΕΠΟ, στην οποία προσφύγαμε ακύρωσε όλες τις ποινές και γελοιοποίησε τους τότε κρατούντες, που ήθελαν να βγάλουν από την μέση την ομάδα της Φραγκίστας γιατί τους χάλαγε τα σχέδια. Η συνέχεια της υπόθεσης και το περίεργο «πάντρεμα» που ακολούθησε της τότε πρωταθλήτριας ομάδας της Ευρυτανίας με την Μαλεσίνα, έδωσε μια μεγάλη απάντηση σε όλους, για το τι συμβαίνει στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο.
Στην περίπτωση του Α.Ο. Κρέντης, μια από τα ίδια, με άλλο σχέδιο. Εδώ κλήθηκαν να παρέμβουν οι «έγχρωμοι» αστέρες, που ήταν νομιμότατοι κατά την ΕΠΣΝΕ και παράνομοι όπως απεφάνθη λίγο αργότερα η επίσημη ΕΠΟ. Κάπως έτσι έγινε και με τις «απονομές» των πρωταθλημάτων και με τα όσα συνέβησαν εις βάρος ενός Σωματείου που αγωνίστηκε ξεκάθαρα και με γνήσιο τρόπο, ζητώντας την επιβράβευση της προσπάθειας που έκαναν, η Διοίκηση, οι προπονητές και κυρίως οι αθλητές, αυτοί που ήταν οι πρωταγωνιστές όλου αυτού του αγώνα, επιβράβευση που όμως ποτέ δεν πήραν.
Όλο αυτό το διάστημα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νυν Προέδρου του Δ.Σ της ΕΠΣΝΕ, δεν υπήρξε καμία διόρθωση και δεν έγινε καμία κίνηση ανάκαμψης του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου. Κανένα επί της ουσίας ενδιαφέρον για τα γήπεδα και κυρίως γι΄ αυτά του Δήμου Αγράφων, καμία παρέμβαση για την μη καταβολή της επιχορήγησης στα Σωματεία από το αρμόδιο Υπουργείο, ένοχη σιωπή για την «απόφαση» να μην γίνεται  ο προβλεπόμενος από τον Νόμο ιατρικός έλεγχος στους μικρούς αθλητές. Μας λυπήθηκε ο Θεός και δεν είχαμε κάποια τραγωδία στα Ευρυτανικά γήπεδα, σαν και αυτές που έχουν συμβεί αλλού.
Και εδώ λοιπόν φίλες και φίλοι, μόλις ανακαίνισα το μείζον αυτό θέμα, ο τον ειδικών αποστολών της ΕΠΣΝΕ, έτρεξε να διευθετήσει την υπόθεση, παρότι μέχρι τότε πολλά παιδιά – αθλητές δεν είχαν υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και μεταξύ αυτών και ο γιός μου, στέλεχος των Μικτών Ομάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα γήπεδα στον Δήμο Αγράφων. Πριν ένα χρόνο, σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο ΣΥΝΟΡΟ, μικρός σε ηλικία αθλητής του Α.Ο. Κρέντης, πήγε να σακατευτεί, πέφτοντας πάνω στα σκουριασμένα σύρματα της περίφραξης, μπροστά στα μάτια του Παρατηρητή, μέλους της ΕΠΣΝΕ, που δεν έκανε καμία παρατήρηση για το συμβάν. Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις που έχουν συμβεί στα πραγματικά ακατάλληλα γήπεδα του Δήμου Αγράφων, τα οποία όμως παραδόξως μέχρι πριν  λίγες μέρες ήταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για αγώνες.
Τώρα διαπίστωσαν στην ΕΠΣΝΕ ότι δεν είναι κατάλληλα τα γήπεδα του Δήμου Αγράφων; Τώρα κατάλαβαν  ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή αγώνων; Τι άλλαξε από το καλοκαίρι μέχρι τώρα και η ΕΠΣΝΕ αποφάσισε τον έλεγχο των γηπέδων και στην συνέχεια την διακοπή του πρωταθλήματος; Αφού υπήρχε τέτοια μέριμνα από την σκεπτόμενη ΕΠΣΝΕ, γιατί δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες, προ της ενάρξεως του πρωταθλήματος; Δεν ξέρω αν θα πάρω απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, γνωρίζω όμως καλά ότι τέτοια λάθη δεν γίνονται ούτε στα σχολικά τουρνουά.
Φίλες και φίλοι το ερχόμενο Φεβρουάριο θα διενεργηθούν εκλογές στην ΕΠΣ Ευρυτανίας, για να αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναλάβει τα ηνία του τοπικού μας ποδοσφαίρου. Μέσα από την επιστολή μου αυτή, καλώ κάθε υγιώς σκεπτόμενο που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να δημιουργήσουμε όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του αθλήματος αυτού στην Ευρυτανία. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας και κυρίως δεν περισσεύουν πρόσωπα που αγαπούν τον αθλητισμό και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο.
Για να δημιουργηθεί αυτή η «ομάδα» διάσωσης του Ευρυτανικού ποδοσφαίρου, καλώ τις Διοικήσεις των Ευρυτανικών Σωματείων σε μια άτυπη συνάντηση μετά τις εορτές, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σε όλα τα ΜΜΕ, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις επόμενες κινήσεις για την αναγέννηση του τοπικού μας ποδοσφαίρου, που πνέει τα λοίσθια.   
Ποτέ ένας κούκος δεν έφερε την άνοιξη και ποτέ κανείς δεν πέτυχε αν δεν είχε ικανούς συνεργάτες δίπλα του. Ο νυν Πρόεδρος της ΕΠΣΝΕ Δημήτρης Πεταρούδης, είναι μια προσωπικότητα με ξεχωριστό κύρος που πάσχισε όσοι λίγοι από το πόστο του για να αλλάξει και να βελτιώσει πολλά στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο. Πέτυχε αρκετά και προσωπικά πιστεύω ότι η παρουσία του στο τιμόνι της ΕΠΣΝΕ κρίνεται θετική. Θεωρώ  λοιπόν ότι ο κ. Πεταρούδης, έχοντας την εμπειρία αλλά και την γνώση, μπορεί να προσφέρει ακόμη στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο και για το λόγο αυτό, με πολύ αγάπη τον προσκαλώ στην συνάντηση αυτή, προκειμένου να δρομολογήσουμε, όλοι εμείς που αγαπούμε τον αθλητισμό, ένα καλύτερο αύριο για το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που γνωρίζουν όσο λίγοι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν. Τους προσκαλούμε άπαντες σε αυτή την κίνηση σωτηρίας, σε αυτό το από καρδιάς sos που εκπέμπομαι, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.
Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό και μπορούν να ασχοληθούν ενεργά, έτσι ώστε το κάθε Σωματείο να έχει το δικό του κατάλληλο γήπεδο, να μπορεί να διεκδικεί τις όποιες επιχορηγήσεις δικαιούται, να έχει λόγο ουσιαστικό στα συμβαίνοντα.
Με μια νέα Διοίκηση στην ΕΠΣΝΕ, που θα μπορέσει να δημιουργήσει και να προγραμματίσει ένα βιώσιμο master plan, έναν στρατηγικό σχεδιασμό, βάσει του οποίου θα βγει από το τέλμα το Ευρυτανικό ποδόσφαιρο και θα δημιουργηθούν οι καλύτερες προοπτικές για να μπορεί το κάθε Σωματείο να αγωνίζεται επί ίσοις όροις και για την περιοχή του Δήμου Αγράφων, να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός γηπέδου με χλοοτάπητα.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζονται άνθρωποι με όρεξη και γνώση, χρειάζονται πρόσωπα που θα κάνουν θυσίες.
Κλείνοντας εύχομαι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους τους όπου γης Ευρυτάνες και ταχεία «ανάρρωση» στο τοπικό μας ποδόσφαιρο, το οποίο παρότι ψυχορραγεί,  θεωρώ ότι μπορεί να ανακάμψει.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ
ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
π. Ευάγγελος Φεγγούλης