Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ακόμη πιο δυνατός ξεκίνησε την προετοιμασία του στο Καρπενήσι ο νταμπλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών έκανε την αρχή και ο Παναθηναϊκός ακολουθεί..Οι «εξάστεροι» βρίσκονται στο Καρπενήσι από την Τετάρτη 21 Αυγούστου και θα παραμείνουν για 13 ημέρες έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Διαμένουν για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι στο Hotel Spa Montana, που διαθέτει υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη συνολικά 13 αθλητές συμμετέχουν στην προετοιμασία.
Απόντες είναι όλοι οι διεθνείς συν τον τραυματία Λάσμε και τον Κάρι, που αναμένεται εντός της ημέρας. Οι «πράσινοι» κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, αν και είχαν το μειονέκτημα έδρας από τον Ολυμπιακό, όπως και το εγχώριο κύπελλο. Την νέα σαιζόν φαντάζουν αρκετά δυνατοί. Έχουν προστεθεί 6 ικανότατοι αθλητές στο δυναμικό, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτό όλα τα πρώτα «βιολιά» του περυσινού νταμπλούχου με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη. Η πιο επιτυχημένη σε συλλογικό επίπεδο ομάδα της Ελλάδας ετοιμάζεται να διεκδικήσει όλους τους τίτλους και την νέα αγωνιστική σαιζόν.
Ο Αργύρης Πεδουλάκης δήλωσε κατά την έναρξη της προετοιμασίας: «Ανεβαίνοντας το βουνό, πέρα από τη δημιουργία μίας καλής ομάδας, θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μία σωστή οικογένεια. Από την άλλη, κρατήσαμε την υπόσχεση που δώσαμε, ενδυναμώνοντας το ελληνικό στοιχείο στον Παναθηναϊκό, ενώ κρατήσαμε το βασικό κορμό του περσινού σχήματος, θέλοντας να έχουμε την πρέπουσα ομοιογένεια μετά τον Οκτώβριο. Σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση εκκίνησης, αλλά πάλι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε, ή να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο».
Τον Σεπτέμβριο η πανδαισία μπάσκετ στην Ευρυτανία θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού.

Και φέτος Καρπενήσι-Πρωινά στο αθλητικό
Ο Παναθηναϊκός επέλεξε για δεύτερο συνεχόμενο Αύγουστο το Καρπενήσι για την προετοιμασία του. Η πρώτη προπόνηση πραγματοποιήθηκε κλειστό γήπεδο του ξενοδοχείου Μοντάνα το απόγευμα της Τετάρτης (21/8). Ακολούθησαν πρωινές προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η πράσινη αποστολή



























Το διήμερο 19-20 Αυγούστου οι νταμπλούχοι Ελλάδας πέρασαν από τα καθιερωμένα εργομετρικά «τεστ». Στην αποστολή βρίσκονται από την πρώτη ημέρα 12 καλαθοσφαιριστές. Συγκεκριμένα είναι οι εξής: Μπατίστ, Γκιστ, Σάνγκ, Διαμαντίδης, Σκορδίλης, Παππάς, Διαμαντάκος και Χαραλαμπόπουλος. Συμμετέχουν επιπλέον από την ομάδα νέων οι Ετινόσα Ερεμπανάνζιε και Γιώργος Γκιουζέλης και οι «βοηθητικοί» για τις ανάγκες της προετοιμασίας Δημήτρης Κομποδιέτας και Γιώργος Αποστολίδης, που είναι ελεύθεροι. 13ος είναι ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, που «κόπηκε» από την προετοιμασία της Εθνικής ανδρών και ταξίδεψε την Πέμπτη 21/8 για το Καρπενήσι.

Ο «χάρτης» των φιλικών
Στην Κίνα στα πλαίσια της μεταγραφής του Πίνγκ θα δώσει η ομάδα του Πεδουλάκη τα πρώτα της φιλικά. Είναι δεδομένο επίσης πως θα ταξιδέψει στην Μόσχα για Γκομέλσκι Καπ, όπου το διάστημα 28-29/9 θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ και μια εκ των Μακάμπι η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Θα υπάρξει επιπλέον συμμετοχή στο τουρνουά «Πέτρος Οικονομάκης» που θα γίνει το διάστημα 4-6 Οκτωβρίου με συμμετοχή του Ρεθύμνου, του Πανιωνίου και του Άρη.

Στον Δ΄ Όμιλο της Ευρολίγκας
Στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα αρχίσει η Ευρολίγκα, ενώ το final 4 θα γίνει στο Μιλάνο το διάστημα 16-18 Μαΐου. Ο νταμπλούχος Ελλάδας αντιμετωπίσει στον Δ΄ Όμιλο τις: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Λαμποράλ Κούτσα, Λοκομοτίβ Κούμπαν, Ερυθρό Αστέρα και τον νικητή του προκριματικού γύρου.

Τιμ μάνατζερ ο «Φράγκι»
Ο 39χρονος πρώην σπουδαίος άσος Φραγκίσκος Αλβέρτης από το 2009 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση είναι ο τιμ μάνατζερ της αγαπημένης του ομάδας, με την οποία κατέκτησε 25 τίτλους (1990-2009)!!.


Προπονητής ο «Άρτζι»


Στο τιμόνι των «πράσινων» βρίσκεται ξανά ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ο 49χρονος ως παίχτης αγωνίστηκε στον Γ.Σ. Περιστερίου (1997-1986, 1992-1995) και στον Παναθηναϊκό (1986-1992), έχοντας υπάρξει και διεθνής. Σαν προπονητής ξεκίνησε στην Άμιλλα Περιστερίου, ενώ το 1995 βρέθηκε στον Γ.Σ. Περιστερίου ως βοηθός του Ντράγκαν Σάκοτα. Το 1997 ανέλαβε το Περιστέρι, μένοντας μια 7ετία (Έως το 2004), οδηγώντας το δυο φορές στην 3η θέση της Α1΄ (2001, 2003) και σε άλλες επιτυχίες. Το 2005 καθοδήγησε τον Μακεδονικό στον τελικό του Uleb Cup. Ακολούθησαν ο Πανελλήνιος, το Ρέθυμνο, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, επιστροφή στον Γ.Σ Περιστερίου και το 2012 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

Το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο 



























Βοηθοί προπονητές είναι ο 43χρονος Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο 36χρονος Γιώργος Βόβορας και ο 36χρονος Διαμάντης Παναγιωτόπουλος. Το επιτελείο του Καρπενησίου πλαισιώνουν οι: Σάββας Αρώνης(Γυμναστής), Γιάννης Τσώλος (Γιατρός), Άκης Παναγιωταράς, Γιάννης Ζυγούρης Νίκος Μαυρογιαννόπουλος (Φυσιοθεραπευτές), ο φροντιστής Πάρης Δερμάνης και ο βοηθός του Παναγιώτης Μουντζουρίδης.


Χωρίς διεθνείς και άλλους 2
















Από την προετοιμασία του Καρπενησίου απουσιάζουν οι διεθνείς (Φώτσης, Μαυροκεφαλίδης, Μπράμος με την Ελλάδα, Ούκιτς με την Κροατία και Μασιούλις με την Λιθουανία). Εκτός προετοιμασίας είναι και ο Στεφάν Λάσμε (Οστικό οίδημα στο γόνατο). Άδεια έχει πάρει λόγω ενός προσωπικού προβλήματος ο Ράμελ Κάρι. Για δεύτερη φορά βρίσκονται στο Καρπενήσι Παππάς και Γιάνκοβιτς, που είχαν προπονηθεί και με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τον Ιούλιο.

Οι μεταγραφές



 
Έξι συνολικά καλαθοσφαιριστές έχουν ενταχτεί στο ρόστερ του νέου Παναθηναϊκού, εκ των οποίων οι 4  είναι Έλληνες. Πρόκειται για τους φέρελπις Παππά και Γιάνκοβιτς, τον διεθνή Μαυροκεφαλίδη, τον Κινέζο Πίνγκ και τους Φώτση και Μπατίστ που επέστρεψαν στην αγαπημένη τους ομάδα.

Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Προηγ. Ομάδα
Ύψος
Νίκος Παππάς
Γκάρντ
23
Πανιώνιος
1,95
Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
Φόργουορντ
23
Πανιώνιος
2,02
Αντώνης Φώτσης
Φόργουορντ
32
Αρμάνι Μιλάνο
2,09
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
Φόργουορντ
29
Μπαρτσελόνα
2,10
Σάνγκ Πίνγκ
Φόργουορντ
29
Κουιντάο Ίγκλς
2,05
Μάικ Μπατίστ
Σέντερ
36
Φενερμπαχτσέ
2,04

Αθλητές από το περυσινό ρόστερ















Με τον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη να ηγείται ξανά των «πράσινων» πορεύεται ο εξάστερος πρωταθλητής Ευρώπης. Ο κορμός της περυσινής νταμπλούχου ομάδας παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτος!.


Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Δημήτρης Διαμαντίδης
Γκάρντ
33
1,96
Ρόκο Λένι Ούκιτς
Γκάρντ
28
1,96
Ραμέλ Κάρι
Γκάρντ
33
1,91
Γιόνας Μασιούλις
Φόργουορντ
28
1,98
Μάικ Μπράμος
Φόργουορντ
26
1,98
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Φόργουορντ
16
2,02
Τζέιμς Γκίστ
Φόργουορντ
27
2,07
Στεφάν Λάσμε
Σέντερ
31
2,03
Γάιος Σκορδίλης
Σέντερ
26
2,10
Γιώργος Διαμαντάκος
Σέντερ
18
2,14

Οι αποχωρήσεις

 
Μια ένδοξη καριέρα αποφάσισε να ολοκληρώσει στον Παναθηναικό ο Κώστας Τσαρτσαρής, που αποχώρησε από την ενεργό δράση. Στην Μακάμπι επέστρεψε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ενώ την πόρτα της εξόδου πέρασαν και οι: Γιαννόπουλος, Ξανθόπουλος και Γκουίν.

Παίχτης
Θέση
Ηλικία
Ύψος
Βασίλης Ξανθόπουλος
Γκάρντ
29
1,86
Χάρης Γιαννόπουλος
Γκάρντ
24
2,00
Κώστας Τσαρτσαρής
Φόργουορντ
34
2,09
Ρίτσαρντ Γκουίν
Φόργουορντ
32
2,08
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης
Σέντερ
28
2,06

Νταμπλούχος Ελλάδας!


«Σπάζοντας» την έδρα του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 στους τελικούς της Α1΄, κατακτώντας το 33ο πρωτάθλημα της ιστορίας του μέσα στο ΣΕΦ. Κατέκτησε επίσης το κύπελλο, νικώντας με 81-78 στον τελικό τον «αιώνιο» αντίπαλο. Στην Ευρωλίγκα η πορεία των «πράσινων» σταμάτησε στα προημιτελικά (Αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα).

Όλη η ιστορία του Παναθηναϊκού (Από την Βικιπαίδεια και το www.paobc.gr)


Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα τρία επαγγελματικά τμήματα του Π.Α.Ο. (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος) και η επίσημη ονομασία της είναι Κ.Α.Ε. Π.Α.Ο. (Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου). Η έδρα της ομάδας είναι το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών 19.250 θέσεων. Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Συνολικά το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει 33 φορές το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης και 14 φορές το κύπελλο Ελλάδας. Σε διεθνές επίπεδο έχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα  και ένα διηπειρωτικό κύπελλο. Στην ομάδα έχει απονεμηθεί δύο φορές (1996, 2009) το βραβείο Π.Σ.Α.Τ. Η καλαθοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ούσα η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους, από την ίδρυση της νέας εποχής του συστήματος Final Four τo 1988 (ενώ κανένας σύλλογος δεν έχει κατακτήσει πάνω από τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους την περίοδο αυτή).  Το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν έχει συμπληρώσει ακόμη 100 χρόνια ζωής, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει ξεπεράσει τον έναν αιώνα ζωής και επιτυχιών. Μπάσκετ και Παναθηναϊκός όμως βαδίζουν μαζί από την πρώτη μέρα που η νυν πορτοκαλί, τότε καφέ, δερμάτινη μπάλα πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη χώρα μας. Υπεύθυνος της άμεσης αυτής σχέσης ήταν ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης. Το 1919 παρακολούθησε τους «Πανσυμμαχικούς των Παρισίων». Ρώτησε για τους κανονισμούς, έμαθε και επέστρεψε στην Ελλάδα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δημιουργηθεί τμήμα μπάσκετ στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα δημιουργήθηκε με τον Απόστολο Νικολαϊδη στη σύνθεσή της. Ο αγώνας Παναθηναϊκός-ΧΑΝΘ στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1922 ήταν η αφετηρία… Το τμήμα μπάσκετ στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφερε να σταθεί, να ανθίσει… Ήταν κάτι που έγινε 15 χρόνια αργότερα. Οι πρωτεργάτες εκείνης της ομάδας ήταν οι: Άγγ. Φιλίππου, Ν. Ματζάρογλου, Ε. Φρατζεσκάκης, Ι. Λίτσας, Π. Δημητράκος, Π. Καμπουράκης, Τ. Καραγιώργος, Ε. Καραδήμος, Γ. Μποφίλιος, Φ. Παπαοικονόμου, Π. Πολυκράτης, Ν. Πολυκράτης, Γ. Σκουλαρίκης, Κ Κατριζόγλου, Χ. Κατελιάν.  Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού από το 1937 ως σήμερα, δικαιώνει το στίχο του ύμνου «σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»… Παρά τα προβλήματα στη διάρκεια της κατοχής οι «πράσινοι» προσπάθησαν μέσα από τον αθλητισμό να βρουν μια μικρή διέξοδο στο βαθμό που ήταν δυνατό, όπως έκαναν και άλλες ομάδες. Δεν εγκατέλειψαν το μπάσκετ. Με την προσπάθεια για επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ο αθλητισμός κέρδισε έδαφος και για τον Παναθηναϊκό ήρθε και ο πρώτος τίτλος στο μπάσκετ το 1946. Από τότε ως σήμερα μετράει 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 33 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 14 Κύπελλα Ελλάδας και 1 διηπειρωτικό Κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός είναι «καταδικασμένος» να συλλέγει τίτλους και κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο… ιδρύθηκε, δίνοντας χαρά στα εκατομμύρια των φίλων του σε όλο τον κόσμο. Την φανέλα του Παναθηναϊκού έχουν φορέσει παίκτες που έγραψαν και γράφουν ιστορία… Η λίστα μοιάζει ατελείωτη… Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Τόνι Ντελκ, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Όντεντ Κάτας… Και τα ονόματα συνεχίζονται για να φτάσουν στους σύγχρονους ηγέτες της ομάδας, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τώρα τον Δημήτρη Διαμαντίδη ή τον μακροβιότερο ξένο στην ιστορία της Α1 Ανδρών, Μάικ Μπατίστ… Όλοι τους έχουν συνδέσει το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες και τίτλους του «τριφυλλιού». Και το σίγουρο είναι ότι οι τίτλοι θα συνεχίσουν να έρχονται, χρυσές σελίδες θα συνεχίσουν να γράφονται, γιατί γι’ αυτό ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός.




Πρόεδρος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος


Στον προεδρικό θώκο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος το 2012 παρέλαβε τις μετοχές από τον πατέρα του Παύλο. Τα αδέρφια Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος αποτέλεσαν τους δημιουργούς του πανίσχυρου Παναθηναϊκού, προσφέροντας τα μέγιστα.







































Επιμέλεια: Δημήτρης Κολλημένος
Φωτογραφίες από την προπόνηση: Δημήτρης Κολλημένος