Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Με Ελληνικό «χρώμα» προετοιμάζεται για το Πανασιατικό η Εθνική Ιορδανίας

Στο Καρπενήσι προετοιμάζεται από την Τρίτη 4 Ιουνίου η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ιορδανίας, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις τα τελευταία χρόνια στην ήπειρο της. Οι Ασιάτες διαμένουν και προπονούνται στο Hotel Spa Montana και θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη 13/6.
Το μέρος προετοιμασίας επέλεξε ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων τεχνικών και ομοσπονδιακός προπονητής των Ιορδανών Βαγγέλης Αλεξανδρής. Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας αμέσως δέχτηκαν την πρόταση του κ. Αλεξανδρή, ο οποίος ήθελε να συμβάλλει στην χώρα του σε μια περίοδο κρίσης. Βοηθός του είναι ο επίσης Έλληνας Γιάννης Λίβανος. Αρχηγός αποστολής είναι ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Ζουχαίρ Νασάρ.
Στόχος της Ιορδανίας είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής στην τελική φάση του 27ου Πανασιατικού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στις Φιλιππίνες (Manila, 1-12 Αυγούστου), αλλά και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας το 2014. Έχει τοποθετηθεί στο 1ο γκρουπ με: Φιλιππίνες, Κινέζικη Ταιπέι και Σαουδική Αραβία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ιορδανίας είναι μια νέα ομάδα, που διαφέρει από αυτήν που πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια.

Πρωταγωνίστρια στο Πανασιατικό πρωτάθλημα
 

Η Ιορδανία τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Ασίας. Το 2011 (Wuhan) τερμάτισε 2η, χάνοντας στον τελικό για έναν πόντο(70-69) από την «οικοδέσποινα» Κίνα, ενώ το 2009 σε διοργάνωση, που έγινε επίσης στην Κίνα (Tianjin) το 2009 ήταν 3η, νικώντας στον μικρό τελικό με 80-66 τον Λίβανο. Βρίσκεται στην 28η θέση της κατάταξης της Fiba, ενώ έχει πάρει μέρος μια φορά στα τελικά του Μουντομπάσκετ και συγκεκριμένα το 2010, όπου ήταν 23η. Πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Hilal Barakat και αρχηγός ο 30χρονος γκάρντ (Ύψους 1,76) Wesam Al-Sous.


Ασιατική ομάδα ξανά στο Καρπενήσι
Τα τελευταία χρόνια έχουν προετοιμαστεί και άλλες Εθνικές ομάδες στην Ευρυτανία και στο Montana. Συγκεκριμένα πρόκειται για αυτές του Κατάρ (2006) και του Μπαχρέιν (2010).

Προπονητής ο «τίγρης» του Ελληνικού μπάσκετ Βαγγέλης Αλεξανδρής
 

Εδώ και έναν περίπου μήνα έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ιορδανίας ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο 62χρονος Έλληνας τεχνικός (Γεννημένος στις 2-2-1951) ως καλαθοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Θεσσαλονίκης, στον Άρη (Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1979) και στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο αναδείχτηκε κυπελλούχος το 1984. Έχει επίσης κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων το 1970, ενώ έλαβε μέρος στο Ευρωμπάσκετ ανδρών το 1983. Ως προπονητής ο «τίγρης» μετρά εξίσου σπουδαίες επιτυχίες. Είναι ο μοναδικός Έλληνας τεχνικός, που έχει κατακτήσει 2 Ευρωπαϊκά τρόπαια (Το 2001 με το Μαρούσι πήρε το κύπελλο Σαπόρτα και το 2003 με τον Άρη το Euro Cup Challenge, ενώ με τον ΠΑΟΚ το 1995 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος). Έχει εργαστεί από το 1993 σε πληθώρα Ελληνικών ομάδων και συγκεκριμένα σε: Απόλλωνα Πάτρας, Ηρακλή, Ηράκλειο, Μαρούσι, Άρη, Ολύμπια Λάρισας, ΑΕΚ, Κολοσσό Ρόδου και Καβάλα.
Βάσει αριθμών αλλά και κατακτήσεων τίτλων, είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές και ο πιο έμπειρος σε επίπεδο Α1, ενώ τελευταίος του «σταθμός» ήταν η Καβάλα, η οποία υποβιβάστηκε.

Με βοηθό τον Λίβανο


Ο 31χρονος ταλαντούχος τεχνικός από την Θεσσαλονίκη Γιάννης Λίβανος είναι ο άμεσος συνεργάτης του κ. Αλεξανδρή στον πάγκο της Εθνικής Ιορδανίας. Ο κ. Λίβανος κάθονταν πρόσφατα στον πάγκο της ΑΟΜ Πυλαίας και τα προηγούμενα χρόνια στον αντίστοιχο της Μέντ και της Αναγέννησης Φλόγας.
Πολύτιμο ρόλο στην ολοκλήρωση της συνεργασίας Αλεξανδρή-Λίβανου με την ομοσπονδία των Ασιατών έπαιξε ο ατζέντης κ. Ahmad Madwar και ο Έλληνας ατζέντης Θωμάς Προδρόμου.

Λίγα λόγια για την Ιορδανία (Από την Βικιπαίδεια)














Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ή απλά Ιορδανία (Αραβικά: أردنّ , προφορά: Ουρντούν) είναι ένα κράτος της Μέσης Ανατολής. Συνορεύει με την Συρία στα βόρεια , με το Ιράκ βορειοανατολικά, με την Σαουδική Αραβία ανατολικά και νότια, και το Ισραήλ και την Δυτική Όχθη (του Ιορδάνη, έκταση που κατείχε πριν το 1967 και την κατέλαβε το Ισραήλ) στα δυτικά. Μοιράζεται με το Ισραήλ τις ακτογραμμές του Κόλπου της Άκαμπα και της Νεκρής Θάλασσας. Η κύρια θρησκεία της Ιορδανίας είναι το Ισλάμ και η κύρια (επίσημη) γλώσσα η Αραβική. έκταση της χώρας σήμερα είναι 89.206 τετρ. χλμ (34.443 τ.μλ). Ο πληθυσμός της χώρας είναι εξ ολοκλήρου Άραβες με μοναδικές σοβαρές μειονότητες τους Κιρκάσιους και τους Αρμένιους που φθάνουν όμως μόλις το 1% του πληθυσμού. Η Ιορδανία είναι 75% αστική ενώ οι νομάδες και οι ημινομάδες αποτελούν το 4% του πληθυσμού. Ο συνολικός πληθυσμός (απογρ. 2001) είναι 5.153.378 με μέση πυκν.πληθ. 58 κατ./ τ.χλμ. Μεγαλύτερη πόλη: το Αμμάν (Πρωτεύουσα) (Amman).

Οι αθλητές της Εθνικής Ιορδανίας
Γκαρντ: Wesam Al Sous, Malek Khashan, Majdi Ghazawi, Fadel Najjar, Hani Al Faraj, Mohammad Jamal, Ahmad Hamarsheh
Φόργουορντ-Σέντερ: Mohammad Hamdan, Khaldoun Abu Rukayeah, Ibrahim Bassam, Ali Jamal, Mohammad Shaher, Abdalla Abu Koura, Ahmad Al Dwairi

Το πρόγραμμα της συνέχειας
Η Ιορδανία μετά το Καρπενήσι θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου θα δώσει σειρά φιλικών αγώνων ενώ το ίδιο θα κάνει μερικές ημέρες αργότερα στην Ταϊβάν. Φιλικά ματς θα δοθούν και στην Κίνα λίγες ημέρες πριν από το Πανασιατικό Πρωτάθλημα.












Φωτογραφίες-Πληροφορίες: Jordan National Basketball Team(Facebook)